גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקול המקסיקני

עשרות אלפי הרוגים ונעלמים והיא עומדת להחזיר לשלטון את המפלגה הדינזואורית

פעם ב-12 שנה, בחירות לנשיאות בשתי הארצות הגדולות ביותר של צפון אמריקה מתקיימות באותה השנה, בהפרש של ארבעה חודשים זו מזו. נשיאים חדשים מושבעים בהפרש של שבעה שבועות זה מזה.

צירוף הבחירות האחרון היה בשנת 2000. ביולי של השנה ההיא, מקסיקו הדהימה את עצמה: היא בחרה לנשיא את מועמד האופוזיציה, לאחר שלטון חד-מפלגתי שנמשך שבעים שנה. חוואי ימני ממדינה על גבול ארה"ב (מקסיקו מחולקת ל-31 מדינות) נעשה הנשיא.

מקסיקו פתחה את המאה ה-21 בתנופה דרמטית של העזה, של ביטחון עצמי ושל תקווה. לאחר שנים ארוכות של דיכוי פוליטי, של עריצות בירוקרטית, של שחיתות ושל גניבת קולות, היא יכלה סוף סוף לזקוף את ראשה: עם 115 מיליון בני אדם, מקסיקו עומדת במקום התשיעי ברשימת הדמוקרטיות הגדולות ביותר בעולם.

ארבעה חודשים אחר כך, ארה"ב הדהימה את עצמה ואת העולם, כאשר נדרשו לה חמישה שבועות כדי להחליט מי ניצח בבחירות שלה. בסופו של דבר, חוואי ימני ממדינה על גבול מקסיקו נעשה הנשיא. ג'ורג' דאבליו בוש פגש את ויסנטה פוקס.

הן חוזרות ונפגשות עכשיו, הבחירות בשתי השכנות הענקיות האלה. הפוליטיקאים שלהן יכולים לקרוץ זה לזה: אלה גם אלה זקוקים לקולות מקסיקניים כדי לנצח.

מהפכה ממוסדת מאוד

מקסיקו בוחרת נשיא היום א', האחד ביולי. כל סקרי דעת הקהל חוזים ניצחון לאנריקה פניה נייטו (Pena Nieto), בן 45, מושל לשעבר של מדינה חשובה. זה חודשים רבים שהתוצאות אינן מוטלות בספק. לפניה הפוטוגני יש יתרון קבוע של 15% עד 20% על פני שני מתחריו העיקריים. זה שינוי גדול לעומת הבחירות של 2006. אז, הפרש הניצחון היה עשירית האחוז.

אז, התחרות העיקרית היתה בין שתי מפלגות שלא החזיקו בשלטון לפני שנת 2000. מפלגת השלטון ההיסטורית, זו ששלטה ללא מצרים בשבעים השנה הקודמות, נדחקה אז למקום השלישי. הפעם היא עומדת לנצח.

פניה נייטו הוא מועמדה של מפלגת המהפכה הממוסדת, הידועה בראשי התיבות הספרדיים PRI. מהפכה ממוסדת היא תפיסה מעניינת. עד 1929, מקסיקו היתה ארץ של אנרכיה ממוסדת. שנים של מלחמת אזרחים קדמו להשתלטות PRI, וארה"ב חזרה והתערבה.

PRI עשתה במקסיקו משהו ממין מה שעשה אטאטורק בטורקיה. היא חזרה וגיבשה ארץ מתפוררת, היא העניקה לה ממשלה מרכזית חזקה, היא אסרה מלחמת חורמה על הממסד הדתי, היא חילקה אדמות, והיא הלאימה את תעשיית הנפט, מקור עושרה של מקסיקו.

מפלגה בלי משיחים

זכויותיה יעמדו לה, אבל כמו מפלגות אוטוריטריות אחרות היא ניצלה לרעה את כוחה. היא חילקה טובות הנאה וקנתה קולות; היא עשתה עסקאות עם ארגוני פשע ועם איגודים מקצועיים (לא תמיד היה אפשר להבחין ביניהם). היא גם סיגלה לעצמה מדיניות חוץ לאומנית, עם לוויות חן אנטי-אמריקניות. היא שאבה כמעט כל טיפת דינמיות מן המערכת הפוליטית והכלכלית.

היה הבדל חשוב אחד בינה ובין משטרים אוטוריטריים אחרים באמריקה הלטינית: היא לא הרשתה למנהיגים חזקים ומשיחיים לעלות לשלטון. למקסיקו לא היו "קאודיליוס", כפי שדוברי ספרדית מכנים את זן המנהיגים הזה. לא היו לה חואן פרון, או הוגו צ'אווס; בוודאי לא פידל קסטרו. אמנם נשיאיה היו כל-יכולים, אבל כולם עד אחד פינו את מושביהם בתום תקופת כהונה אחת (ארוכה: שש שנים) - ופרשו מן החיים הפוליטיים.

קשה לחשוב על ארץ אחת בעולם, מחוץ לארה"ב ולמקסיקו, שהקפידו במידה כזאת של הצלחה על מסגרתן החוקתית. כמובן, במקסיקו זו היתה צורה ללא חומר. אבל אולי בזכות הצורה הגיע בסופו של דבר החומר. במקסיקו לא היתה אף הפיכה צבאית אחת ב-80 השנה האחרונות.

האם 12 שנה הספיקו לתקן את PRI, ולהפוך אותה למפלגה פוליטית מודרנית? הרבה מקסיקנים חוששים שלא. את חזרתה הכמעט-בטוחה לשלטון אפשר להשוות במידת מה עם חזרה של מפלגה קומוניסטית לשלטון ברוסיה (אפשרות שהיתה רצינית מאוד רק לפני 15 שנה): הרבה יותר מדי מסוכן, הרבה יותר מדי מוקדם.

עייפות החומר

אם זה יקרה, הסיבה העיקרית תהיה עייפות החומר. בחלקים ניכרים של מקסיקו משתוללת מלחמה לכל דבר, זו המלחמה שהכריז הנשיא פליפה קלדרון על הקרטלים של מבריחי הסמים. קלדרון שלח כמעט 50,000 חיילים אל הרחובות, כדי לחסל את הקרטלים. התוצאה הטרגית היא שבשש השנים האחרונות נהרגו בערך 40,000 מקסיקנים. עקבותיהם של 10,000 נעלמו.

הצבא רשם הישגים לא מבוטלים, ראשי קרטלים נעצרו או נהרגו. רוב גדול של המקסיקנים אמנם תומכים בשימוש בצבא, אבל קולות חשובים הורמו בשנים האחרונות לטובת הפסקת אש, או לפחות שינוי דגשים. במקום להילחם בקרטלים - אומרים אחדים - הבה נילחם באלימות, יהיה מקורה אשר יהיה. ההבדל? ראשי הקרטלים לא יהיו עוד על הכוונת בתור שכאלה, והתנהגותם תשתנה בהתאם.

אחרים מרחיקים לכת עוד יותר. הם קוראים ללגליזציה של הסמים. זו אגב השקפה הנשמעת יותר ויותר באמריקה הלטינית. בעלי הדעה הזו אומרים, שארצותיהם הפכו לשדות קרב מפני שארה"ב אינה מסוגלת לטפל בסיבה העיקרית לקיומם של הקרטלים: תיאבון מסיבי לסמים בארה"ב.

וושינגטון מתנגדת בכל התוקף ללגליזציה. ספק אם הנשיא המיועד של מקסיקו ירחיק לכת במידה כזאת. הוא דיבר על שינוי דגשים, אבל לפחות במערכת הבחירות הוא הבטיח להוסיף ולהשתמש בצבא, אפילו להגדיל את נוכחותו במקומות מסוימים (למשל, בעיר העשירה ביותר במקסיקו, מונטריי, ששיעור הרציחות בה גדל פי שלושה בשש השנים האחרונות).

בעיני מספר גדל של צעירים מקסיקנים, בייחוד סטודנטים באוניברסיטאות, חזרת PRI לשלטון המרכזי היא תוצאה של קשר ענף נגד הדמוקרטיה. את התפקיד העיקרי בקשר הזה, לפחות בעיני הסטודנטים, ממלאת קיסרות-התקשורת של קארלוס סלים, המולטי-מיליארדר ממוצא לבנוני, מעשירי העולם. הם מאשימים את פניה נייטו, שהוא "מכר את נשמתו" לסלים.

שני נשיאים מקסיקניים ב-2024?

איך יצביעו המקסיקנים של ארה"ב, בערך עשירית האוכלוסייה, בנובמבר?

השבוע הראה סקר דעת קהל, ששיעור התמיכה באובמה בין מהגרים לטינו-אמריקניים עומד על שני שלישים. סביר להניח שהוא גבוה אפילו מזה בין המקסיקנים (ונמוך מזה אצל הקובנים, למשל). השאלה היא כמה מן התומכים יגיעו אל הקלפי.

הרפובליקנים אינם מעיזים לקוות לניצחון בין הלטינים. הם רק מנסים לצנן את התלהבותם לטובת אובמה. אין זו הגזמה להגיד שהתלהבות או הצטננות של הבוחר הלטיני תכריע מי יהיה הנשיא הבא של ארה"ב.

בעוד 12 שנה, כאשר הבחירות של מקסיקו ושל ארה"ב יחזרו וייפגשו, אין זה מן הנמנע שבשתיהן יושבעו דוברי ספרדית שוטפת, אולי אפילו ספרדית מקסיקנית.

רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה