גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקול המקסיקני

עשרות אלפי הרוגים ונעלמים והיא עומדת להחזיר לשלטון את המפלגה הדינזואורית

פעם ב-12 שנה, בחירות לנשיאות בשתי הארצות הגדולות ביותר של צפון אמריקה מתקיימות באותה השנה, בהפרש של ארבעה חודשים זו מזו. נשיאים חדשים מושבעים בהפרש של שבעה שבועות זה מזה.

צירוף הבחירות האחרון היה בשנת 2000. ביולי של השנה ההיא, מקסיקו הדהימה את עצמה: היא בחרה לנשיא את מועמד האופוזיציה, לאחר שלטון חד-מפלגתי שנמשך שבעים שנה. חוואי ימני ממדינה על גבול ארה"ב (מקסיקו מחולקת ל-31 מדינות) נעשה הנשיא.

מקסיקו פתחה את המאה ה-21 בתנופה דרמטית של העזה, של ביטחון עצמי ושל תקווה. לאחר שנים ארוכות של דיכוי פוליטי, של עריצות בירוקרטית, של שחיתות ושל גניבת קולות, היא יכלה סוף סוף לזקוף את ראשה: עם 115 מיליון בני אדם, מקסיקו עומדת במקום התשיעי ברשימת הדמוקרטיות הגדולות ביותר בעולם.

ארבעה חודשים אחר כך, ארה"ב הדהימה את עצמה ואת העולם, כאשר נדרשו לה חמישה שבועות כדי להחליט מי ניצח בבחירות שלה. בסופו של דבר, חוואי ימני ממדינה על גבול מקסיקו נעשה הנשיא. ג'ורג' דאבליו בוש פגש את ויסנטה פוקס.

הן חוזרות ונפגשות עכשיו, הבחירות בשתי השכנות הענקיות האלה. הפוליטיקאים שלהן יכולים לקרוץ זה לזה: אלה גם אלה זקוקים לקולות מקסיקניים כדי לנצח.

מהפכה ממוסדת מאוד

מקסיקו בוחרת נשיא היום א', האחד ביולי. כל סקרי דעת הקהל חוזים ניצחון לאנריקה פניה נייטו (Pena Nieto), בן 45, מושל לשעבר של מדינה חשובה. זה חודשים רבים שהתוצאות אינן מוטלות בספק. לפניה הפוטוגני יש יתרון קבוע של 15% עד 20% על פני שני מתחריו העיקריים. זה שינוי גדול לעומת הבחירות של 2006. אז, הפרש הניצחון היה עשירית האחוז.

אז, התחרות העיקרית היתה בין שתי מפלגות שלא החזיקו בשלטון לפני שנת 2000. מפלגת השלטון ההיסטורית, זו ששלטה ללא מצרים בשבעים השנה הקודמות, נדחקה אז למקום השלישי. הפעם היא עומדת לנצח.

פניה נייטו הוא מועמדה של מפלגת המהפכה הממוסדת, הידועה בראשי התיבות הספרדיים PRI. מהפכה ממוסדת היא תפיסה מעניינת. עד 1929, מקסיקו היתה ארץ של אנרכיה ממוסדת. שנים של מלחמת אזרחים קדמו להשתלטות PRI, וארה"ב חזרה והתערבה.

PRI עשתה במקסיקו משהו ממין מה שעשה אטאטורק בטורקיה. היא חזרה וגיבשה ארץ מתפוררת, היא העניקה לה ממשלה מרכזית חזקה, היא אסרה מלחמת חורמה על הממסד הדתי, היא חילקה אדמות, והיא הלאימה את תעשיית הנפט, מקור עושרה של מקסיקו.

מפלגה בלי משיחים

זכויותיה יעמדו לה, אבל כמו מפלגות אוטוריטריות אחרות היא ניצלה לרעה את כוחה. היא חילקה טובות הנאה וקנתה קולות; היא עשתה עסקאות עם ארגוני פשע ועם איגודים מקצועיים (לא תמיד היה אפשר להבחין ביניהם). היא גם סיגלה לעצמה מדיניות חוץ לאומנית, עם לוויות חן אנטי-אמריקניות. היא שאבה כמעט כל טיפת דינמיות מן המערכת הפוליטית והכלכלית.

היה הבדל חשוב אחד בינה ובין משטרים אוטוריטריים אחרים באמריקה הלטינית: היא לא הרשתה למנהיגים חזקים ומשיחיים לעלות לשלטון. למקסיקו לא היו "קאודיליוס", כפי שדוברי ספרדית מכנים את זן המנהיגים הזה. לא היו לה חואן פרון, או הוגו צ'אווס; בוודאי לא פידל קסטרו. אמנם נשיאיה היו כל-יכולים, אבל כולם עד אחד פינו את מושביהם בתום תקופת כהונה אחת (ארוכה: שש שנים) - ופרשו מן החיים הפוליטיים.

קשה לחשוב על ארץ אחת בעולם, מחוץ לארה"ב ולמקסיקו, שהקפידו במידה כזאת של הצלחה על מסגרתן החוקתית. כמובן, במקסיקו זו היתה צורה ללא חומר. אבל אולי בזכות הצורה הגיע בסופו של דבר החומר. במקסיקו לא היתה אף הפיכה צבאית אחת ב-80 השנה האחרונות.

האם 12 שנה הספיקו לתקן את PRI, ולהפוך אותה למפלגה פוליטית מודרנית? הרבה מקסיקנים חוששים שלא. את חזרתה הכמעט-בטוחה לשלטון אפשר להשוות במידת מה עם חזרה של מפלגה קומוניסטית לשלטון ברוסיה (אפשרות שהיתה רצינית מאוד רק לפני 15 שנה): הרבה יותר מדי מסוכן, הרבה יותר מדי מוקדם.

עייפות החומר

אם זה יקרה, הסיבה העיקרית תהיה עייפות החומר. בחלקים ניכרים של מקסיקו משתוללת מלחמה לכל דבר, זו המלחמה שהכריז הנשיא פליפה קלדרון על הקרטלים של מבריחי הסמים. קלדרון שלח כמעט 50,000 חיילים אל הרחובות, כדי לחסל את הקרטלים. התוצאה הטרגית היא שבשש השנים האחרונות נהרגו בערך 40,000 מקסיקנים. עקבותיהם של 10,000 נעלמו.

הצבא רשם הישגים לא מבוטלים, ראשי קרטלים נעצרו או נהרגו. רוב גדול של המקסיקנים אמנם תומכים בשימוש בצבא, אבל קולות חשובים הורמו בשנים האחרונות לטובת הפסקת אש, או לפחות שינוי דגשים. במקום להילחם בקרטלים - אומרים אחדים - הבה נילחם באלימות, יהיה מקורה אשר יהיה. ההבדל? ראשי הקרטלים לא יהיו עוד על הכוונת בתור שכאלה, והתנהגותם תשתנה בהתאם.

אחרים מרחיקים לכת עוד יותר. הם קוראים ללגליזציה של הסמים. זו אגב השקפה הנשמעת יותר ויותר באמריקה הלטינית. בעלי הדעה הזו אומרים, שארצותיהם הפכו לשדות קרב מפני שארה"ב אינה מסוגלת לטפל בסיבה העיקרית לקיומם של הקרטלים: תיאבון מסיבי לסמים בארה"ב.

וושינגטון מתנגדת בכל התוקף ללגליזציה. ספק אם הנשיא המיועד של מקסיקו ירחיק לכת במידה כזאת. הוא דיבר על שינוי דגשים, אבל לפחות במערכת הבחירות הוא הבטיח להוסיף ולהשתמש בצבא, אפילו להגדיל את נוכחותו במקומות מסוימים (למשל, בעיר העשירה ביותר במקסיקו, מונטריי, ששיעור הרציחות בה גדל פי שלושה בשש השנים האחרונות).

בעיני מספר גדל של צעירים מקסיקנים, בייחוד סטודנטים באוניברסיטאות, חזרת PRI לשלטון המרכזי היא תוצאה של קשר ענף נגד הדמוקרטיה. את התפקיד העיקרי בקשר הזה, לפחות בעיני הסטודנטים, ממלאת קיסרות-התקשורת של קארלוס סלים, המולטי-מיליארדר ממוצא לבנוני, מעשירי העולם. הם מאשימים את פניה נייטו, שהוא "מכר את נשמתו" לסלים.

שני נשיאים מקסיקניים ב-2024?

איך יצביעו המקסיקנים של ארה"ב, בערך עשירית האוכלוסייה, בנובמבר?

השבוע הראה סקר דעת קהל, ששיעור התמיכה באובמה בין מהגרים לטינו-אמריקניים עומד על שני שלישים. סביר להניח שהוא גבוה אפילו מזה בין המקסיקנים (ונמוך מזה אצל הקובנים, למשל). השאלה היא כמה מן התומכים יגיעו אל הקלפי.

הרפובליקנים אינם מעיזים לקוות לניצחון בין הלטינים. הם רק מנסים לצנן את התלהבותם לטובת אובמה. אין זו הגזמה להגיד שהתלהבות או הצטננות של הבוחר הלטיני תכריע מי יהיה הנשיא הבא של ארה"ב.

בעוד 12 שנה, כאשר הבחירות של מקסיקו ושל ארה"ב יחזרו וייפגשו, אין זה מן הנמנע שבשתיהן יושבעו דוברי ספרדית שוטפת, אולי אפילו ספרדית מקסיקנית.

רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו