גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בלי אולמרט ולופוליאנסקי פרויקט הולילנד לא היה קם"

(עדכון) - ש"ד בן ה-75, שאמור לספק עדות מפלילה נגד הנאשמים בפרשה, בהם אולמרט, העיד היום: "בזכות פעולות עברייניות הצלחנו להשיג בנייה של מאות אלפי מטרים" ■ יועצו של אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה של עד מפוקפק ושקרן"

הבוקר (א') החלו הדיונים בתיק פרשת הולילנד בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בפני השופט דוד רוזן. זהו אחד המשפטים החשובים והמרתקים בתולדות המדינה. בפרשה זו עומדים לדין בכירים רבים, לרבות ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, המואשם בלקיחת שוחד.

"המשימה שהוטלה על כתפי הפרקליטות היא נכבדה, משמעותית, מורכבת, חשובה ויוצאת דופן. אם אמנם הועברו כספי שוחד לשורת הבכירים במתכונת שאיפשרה את קידומם של מיזמי הנדל"ן, מוטל עלינו להביא את האחראים לדין", אמרה עו"ד ליאת בן-ארי, פרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) והתובעת המובילה במשפט, בדברי הפתיחה.

בהמשך עלה לדוכן העדים עד המדינה, ש"ד בן ה-75, שותפם לשעבר של יזמי הנדל"ן, האיש שעדותו במשטרה הביאה לתחילת חקירת הפרשה ומי שאמור לספק לפרקליטות את העדות שתפליל את הנאשמים הרבים בתיק.

ש"ד, שלדברי הפרקליטות מצבו הרפואי קשה, מסר את עדותו בצורה רציפה ובהירה. אלא שלאחר כ-6 שעות הוא ביקש להפסיק את העדות. "הראש שלי לא עובד יותר", אמר. לפיכך עדותו הסתיימה היום מוקדם מהמתוכנן, עקב מצבו הרפואי.

במהלך העדות אמר ש"ד: "בזכות פעולות עברייניות שעשיתי, בידיעת ובאישור הלל צ'רני (בעלי הקרקע של הולילנד) ובמימונו, הצלחנו להשיג כי במקום בנייה על שטח של 25 אלף מטר-רבוע, תאושר לנו בנייה על 311 אלף מטר-רבוע".

ש"ד ציין כי ללא אולמרט, שהיה ראש עיריית ירושלים, ואורי לופוליאנסקי, יו"ר ועדת התכנון והבנייה דאז, פרויקט הולילנד, לא יכול היה לקום. "את התוכנית הצגתי בפני לופוליאנסקי ואולמרט. הם היו האנשים המרכזיים שהיו צריכים לתת את ברכת הדרך, שבלעדיה לא הייתה יכולה לקום התוכנית".

ש"ד תיאר איך הוא שכנע את צ'רני, לקדם את פרויקט הנדל"ן, באמצעות העברת כספי שוחד. "המחשבה הראשונית ב-1994 הייתה שביושר לא ניתן יהיה להשיג את מספר המטרים שלדעתי ניתן להשיג, אלא אם נצליח להשיג שיתוף-פעולה עם נציגי ציבור שישתפו פעולה כנגד תשלומי שוחד. קיימנו מפגש ארוך מאוד, ואמרתי לצ'רני שאני מוכן לעמוד בפרונט ולקבל על עצמי את האחריות בתנאי שברור לו במה זה כרוך. בסופו של יום הלל נתן את הסכמתו לכך".

"הלב נקרע"

לדברי ש"ד, צ'רני "קיבל שוק" מההצעה לקדם את הפרויקט באמצעות שוחד, אך בהמשך התרצה והסכים לכך. "בהתחלה צ'רני 'היה בשוק' מההצעה שלי. בסוף, אחרי שקיבל ממני הסברים, הוא הסכים לכך. סיכמנו בינינו שאני לא רשאי להוציא אגורה בלי קבלת הסכמתו מראש על כל דבר. סוכם גם שחשבוני האישי יחויב בכל הכספים שצ'רני יזרים לצורך תשלומי השוחד. צ'רני אישר את כל התשלומים, והוא זה שהעביר קרוב ל-9 מיליון שקל של תשלומי שוחד בין 1994 ל-1999".

במהלך הדיון התערב השופט דוד רוזן מספר פעמים כדי לשאול את עד המדינה שאלות. באחת הפעמים שאל רוזן את ש"ד מי קבע את גובה תשלומי השוחד שהועברו לנבחרי הציבור.

העד השיב: "הייתי יושב עם אנשים כאלה ואחרים ומביא כל דבר לאישורו של צ'רני. אמרתי לו על מה מדובר ועל מי מדובר, והוא היה אומר אם הוא מסכים או לא מסכים להעביר את הכסף. למיטב זיכרוני, הוא התערב בגובה התשלומים מספר פעמים מועט".

בהמשך עדותו, שאלה התובעת את העד איך הכיר את הנאשם אביגדור קלנר, בעלי חברת הולילנד פארק, שרכשה ב-1999 את הקרקע של הולילנד מצ'רני, ואשר לטענת התביעה המשיכה להעביר כספי שוחד לבכירים, כדי שיעזרו לה להמשיך לפתח את הקרקע.

ש"ד ענה: "אני מכיר את אביגדור מתחילת שנות ה-70. אני מיניתי אותו למנכ"ל חברת איטונג. הלב שלי נקרע שאנחנו נפגשים כאן במעמד כזה, כי אביגדור היה החבר היחיד שלי עד לאחרונה. בטוב וברע הוא תמיד היה לידי, גם בתקופות קשות".

בהמשך סיפר עד המדינה כיצד תיווך בעסקת רכישת הקרקע בין צ'רני לקלנר ולשותפיו, ואמר כי כשנוצר הקשר הראשוני, קלנר לא ידע שהפרויקט מקודם באמצעות העברת כספי שוחד, אך בשלב מאוחר יותר ידע מכך.

תחילת עדותו של העד הוקדשה לתיאור היכרותו את צ'רני. "מ-1992 עסקתי בפרויקט הולילנד, הייתי מנכ"ל חברת אזורים, חטיבת הבנייה של כלל וסגן מנכ"ל חברת רסקו. הלל צ'רני היה הבעלים של מתחם הולילנד. נפגשתי איתו פעם ראשונה כשייצגתי יהודי משווייץ בשם פלורסהיים, שהתעניין ברכישת הקרקע. ניהלתי משא-ומתן עם צ'רני בשם פלורסהיים, והגעתי להסכם לרכישת הקרקע תמורת 25 מיליון דולר. אבל יומיים לפני שפלורסהיים אמור היה להגיע ארצה הוא נפטר, והעסקה לא יצאה לפועל".

צ'רני החליט לפתח בעצמו את הקרקע

"לאחר מספר חודשים", המשיך ש"ד בעדותו, "באמצעות מכר שלי שהכיר את לארי סילברסטין, שהיה הבעלים של מגדלי התאומים בניו-יורק והתעניין בשטח הולילנד, שוב ניהלנו משא-ומתן לרכישת הקרקע. הסכום שהוצע אז היה שסילברסטין יזרים לתוך הולילנד 30 מיליון דולר. גם העסקה הזאת לא יצאה אל הפועל, כי ביום החתימה צ'רני חזר בו והחליט לא לחתום על ההסכם. אז צ'רני החליט לפתח בעצמו את הקרקע".

לדברי עד המדינה, ב-1994 ביקש ממנו צ'רני לפעול מטעמו, לפיתוח הפרויקט. "שכר-הטרחה שלי היה 1.5% מכלל העלויות העתידיות של בניית מה שיאושר. אני הייתי למעשה מנהל הפרויקט, אבל לא היו לי זכויות חתימה, לא היו לי סמכויות. הייתי צריך לעשות את הקשרים עם הרשויות. עמדתי בקשר עם נציגי הציבור ואנשי הציבור לגבי הפרויקט. צ'רני התחייב שהוא יעמוד מאחורי כל ההתחייבויות הכספיות שלקחנו. לא יכולתי לקבל החלטות על הוצאת כספים ללא אישור של צ'רני. גם זכויות החתימה בבנקים היו רק לצ'רני, או למי שהוא הסמיך".

כתב האישום בפרשת הולילנד כולל שורה ארוכה של נאשמים, בהם אולמרט; ראש לשכתו לשעבר, שולה זקן; לופוליאנסקי; דני דנקנר, יו"ר חברת תעשיות מלח, ששימש בד-בבד גם כסגן יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים; יעקב אפרתי, אז מנהל מינהל מקרקעי ישראל; אורי שטרית, שכיהן כמהנדס עיריית ירושלים; הלל צ'רני, יזם פרויקט הולילנד; אביגדור קלנר, ממקימי חברת הולילנד פארק; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה; ובכירים נוספים בעיריית ירושלים.

חקירת הפרשה החלה בעקבות עדותו של ש"ד (עד המדינה) באפריל 2010. במארס 2011 הוחלט על הגשת כתבי האישום בכפוף לשימוע. מדובר בפרשה מסועפת ומורכבת במיוחד, המתארת את אחת מפרשות השחיתות החמורות לכאורה בתולדות המדינה.

כתב האישום, שגיבשו אנשי פרקליטות מיסוי וכלכלה, עוסק ב-3 פרשיות - פרשת הולילנד, קרקעות חברת תעשיות מלח וחברת הזרע.

"סיפורי אלף לילה ולילה"

אמיר דן, יועץ התקשורת של אהוד אולמרט, מסר בתגובה: "טענותיו של עד המדינה נגד אולמרט הן אסופה של סיפורי אלף לילה ולילה, ממוחו הקודח של עד מדינה מפוקפק ושקרן. במקום להכניס אדם זה מאחורי סורג ובריח, עשתה עמו הפרקליטות יד אחת, קנתה את עדותו במיליונים וממשיכה, אפילו היום בזמן שהוא מעיד, להסתיר מהציבור את זהותו ופרטים רבים ממה שהובטח לו".

תיק הולילנד

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר