גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על מחאה חברתית וצביעות תקשורתית: כך הוכתם שמולי כ"מושחת" בגלל תרומה של 800 א' ש' מ-IDB

איציק שמולי העז לצאת נגד האלימות במחאה - ונסיכי הצדקנות סגרו איתו חשבון ■ הפילנתרופיה נכנסה לחלל שהותירה הממשלה; נכון, יש לצמצמה, אבל ההתנפלות על שמולי צבועה ■ טור סופ"ש - אלי ציפורי, סגן עורך "גלובס"

1. האם אתם נגד המחאה? בעדה? איזו שאלה טיפשית, מובן שכ-ו-ל-נ-ו עם המחאה, עם התחושות שלה, עם המטרות שלה, עם היעדים שלה - אמורפיים ככל שיהיו. כ-ו-ל-נ-ו או לפחות רובנו רוצים חלוקה יותר הוגנת של ההכנסות במשק, כולנו רוצים בצמצום הפערים החברתיים, כולנו חושבים שהממשלות לאורך השנים האחרונות תגמלו את בעלי ההון ואת עשירי העל או את אלה שמינפו את עצמם לדעת והתחזו לעשירי-על.

כולנו חושבים שהעשירים משלמים פחות מדי מס והשכבות החלשות ושכבות הביניים משלמות יותר מדי מס, ישיר או עקיף. כולנו חושבים שיש פה כלכלה שחורה עצומה, רבע לפחות מההיקף הכולל של הכלכלה בישראל, שלא מטופלת כראוי. כולנו סבורים שיש מגזרים שלמים שמתחמקים ומעלימים מס ומגזרים מסוימים מאוד שממשיכים לשאת בנטל. כולנו חושבים שזה ממש לא פייר.

כולנו גם בטוחים שמחירי הדיור פה מטורפים, שההוצאות על דיור לא סבירות וזוגות צעירים לא מסוגלים להגיע לדירה בלי עזרה מההורים או משכנתה שמחסלת את המשכורת. כולנו רותחים מזעם על יוקר המחיה, על המזון, על הארנונה ועל כל מוצר או שירות שאנחנו שולפים בשבילו את הארנק. רובנו חשים שהשכר שלנו נתקע ולא מדביק את ההוצאות הגדלות והולכות. כולנו חשים שאיכות שירותי החינוך והבריאות הממשלתיים נשחקת והולכת, ומאלצת אותנו להוציא יותר על שירותי חינוך ובריאות פרטיים.

בקיצור, כולנו מרגישים שהמדינה לוקחת מאיתנו יותר מדי ומספקת לנו פחות מדי, ושיש מגזרים שנותנים פחות מדי ומקבלים יותר מדי, שמשהו לא הוגן ולא מאוזן בחלוקת ההכנסות במשק. כולנו גם חשים שמורחים אותנו, מצפצפים עלינו; שאנחנו ממשיכים לנבוח והשיירה ממשיכה לעבור.

ובכל זאת, אף שכולנו מזדהים עם "רוח" המחאה, השבוע הזה הוכיח גם שלרוב הציבור קשה להזדהות עם מי שמוביל אותה - בין אם הוא המנהיג שיוצא לרחובות ובין אם כמה עיתונאים שמנסים לתפוס בעלות על המחאה, כאילו הם המשיחים על החמור הלבן שמבשרים על המפץ הגדול שיגיע על משק כנפי ההיסטוריה.

קשה להזדהות עם מובילי, מנהיגי או עיתונאי המחאה, לא רק בגלל המסרים הכלליים מדי שלהם והרצון "לשבור את הכלים" רק כדי לשבור אותם; קשה להזדהות איתם לא רק בגלל מעשי האלימות, וכרגע לא חשוב מי התחיל, המשטרה או המפגינים; קשה להזדהות איתם לא רק בגלל שהודבקה להם תווית של שמאל קיצוני, וכרגע לא זה לא רלוונטי אם אכן מדובר באנרכיסטים או בתדמית בלבד; קשה להזדהות איתם לא רק בגלל שהם מתקשים, לפחות בינתיים, לסחוף אחריהם את הציבור.

קשה להזדהות איתם כי השבוע הם הוכיחו לנו שהם מתנהגים כמו עסקונה פוליטית שדומה לעסקונה הפוליטית-ממשלתית שהם כה מתעבים ושהם רוצים להוציא משיווי משקל. גם קשה להזדהות איתם כי הם מתעטפים בכללי התנהגות של קדושים, מתקשים לקבל ביקורת ונוטים לחסל כל מי שלא מצדיע באופן אוטומטי למחאה על גווניה וצורותיה.

שעות ספורות אחרי שאיציק שמולי, יו"ר אגודת הסטודנטים, העז לצאת נגד האלימות במחאה, הגיעה העת של עסקונת המחאה לחסל איתו חשבונות. חיש מיד הודלפה לעיתונות ה"תומכת" העובדה שהפרויקט החברתי של שמולי ואגודת הסטונדטים בעיר לוד נעזר בתרומה של 800 אלף שקל מאי.די.בי. פסק הדין של נסיכי הצדקנות והמוסר הישראלי לא בושש לבוא: שמולי מושחת, משרת של טייקון, ועוד של טייקון עם שפע של אינטרסים במשק, שהקונצרן שלו נאבק עתה בשאלות קיומיות.

תרומות ופילנתרופיה של אנשי עסקים - כושלים, מפוקפקים (ויש כאלו שתרמו מאות מיליונים לכלי תקשורת בלי שזה דגדג את מצפונם של הצדקנים שהרעישו השבוע עולמות) או מוצלחים - הם נושא מורכב מדי ומצריך דיון קצת יותר מעמיק מתליית שמולי בכיכר העיר כבוגד שכביכול לקח את הכסף לכיסו. אבל זו בדיוק הבעיה של עסקונת המחאה שהחרישה מול התקפת הצדקנות וההתחסדות על שמולי ואף שמחה לאידו.

לפעמים נדמה שבמקום לשרת את המחאה, היא מנסה לשרת את האגו של האנשים ומחלקת אותם לשחור ולבן, תומכים או מתנגדים. אתה איתנו עד הסוף, באש ובמים, ואם לא, חלילה, דינך נחרץ והנבוט בדרך אליך. אתה שופר של טייקון, שופר של הממשלה או של שניהם. ההתנהגות הזאת לא תשרת את המחאה ואת המטרות הראויות שהיא רוצה לקדם. היא רק תגרום לציבור לחשוב שהפוליטיקה שלהם לא שונה מהפוליטיקה שכולנו מאסנו בה.

2. פילנתרופיה, כביכול, צריכה להתקבל על ידינו בברכה. היא תומכת בחלשים, תומכת בנושאים כמו חינוך, מלחמה בעוני, רווחה ובריאות. אנשי העסקים הפילנתרופים נכנסים למקומות שבהם הממשלה נכשלה, נרדמה או העדיפה סקטורים אחרים בגלל אינטרסים זרים.

אבל צריך להסתכל גם על הנזק (כן, נזק) שההתמכרות לתרומות עלולה לגרום. כאמור, פילנתרופיה נכנסת למקומות שבהם הממשלה לא הצליחה לספק שירותים שעליהם היא אחראית. בפועל, היא עושה את העבודה של הממשלה, שאמורה להשתמש בסמכותה לגבות מסים מהאזרחים כדי לחלקם בצורה יותר מוצלחת וכדי לספק שירותי רווחה, חינוך ובריאות אוניברסליים.

במידה מסוימת, אם כן, הפילנתרופיה מנציחה את הכישלונות ואת העצלנות של הממשלות, ולעתים גורמת התמכרות אצל פוליטיקאים לעזרה חיצונית מתאגידים ומבעלי הון. אם הממשלות היו משקיעות כפי שהן היו צריכות להשקיע; אם הן היו מחלקות את העוגה בצורה יותר הוגנת ומשיגות חלוקה חברתית קצת יותר מתקבלת על הדעת - לא היה צורך בפילנתרופיה בהיקפים נרחבים כאלה.

ויש עוד צד לעניין: בכל העולם, תגמול הון היטיב עם העשירים והפך אותם עם הזמן לסופר-עשירים. הקלות במס, תכנוני מס, מקלטי מס וכל הז'רגון הזה אפשרו לפילנתרופים לחסוך טונות של כסף על חשבון הכנסות הממשלות ממסים, שאמורים היו לשרת את החלשים שנזקקים עתה לעזרה חיצונית. ה"פטנט" הזה של מסים נמוכים על הון אינו ייחודי לישראל; בארה"ב הוא אפילו בוטה יותר: בעלי ההון תומכים בצורה מסיבית במסעות בחירות של פוליטיקאים, שמשרתים מצדם את האינטרסים שלהם.

עדיף היה, כמובן, שהפילנתרופים ישלמו מסים מלאים וגבוהים יותר, ושהם ישלמו כמה שיותר לעובדיהם, במקום להחזיר לחברה את מה שלקחו ממנה באמצעות תספורות מס או כל תספורת אחרת. הנצחת התרומות, שהצורך בהן רק גדל והולך, רק תנציח את העוני ותאפשר לפוליטיקאים להתמכר לכישלונותיהם.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו