גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נהנים מהעליות? הנה 4 סיבות למה הראלי לא יחזיק מעמד

אנליסטים מעריכים שלמרות תוצאות הפסגה המעודדות, עדיין קיימים גורמים שישפיעו לרעה על השווקים ■ הבעיות באירופה עדיין לא נפתרו ■ הדשדוש בצמיחה בארצות הברית לא תורם ■ וגם השווקים המתפתחים מאכזבים

דובים דב ירידות בורסה / צלם: פוטוס טו גו , רויטרס
דובים דב ירידות בורסה / צלם: פוטוס טו גו , רויטרס

פסגת מנהיגי אירופה שננעלה אתמול הביאה איתה בשורה לשווקים שהגיבו בעליות שערים חדות, כשהבורסות המובילות בעולם (למעט אנגליה) נעלו את יום המסחר אתמול בגבוה היומי שלהן ובכך נעלו את הרבעון השני של השנה בטעם מתוק, שהיה רבעון תנודתי במיוחד. אולם יש מי שטוען שהשמחה של השווקים בנוגע לחבית החילוץ לא תימשך זמן רב, ולפניכם 4 סיבות לפסימיות הזאת.

1. הבעיות של אירופה עדיין קיימות

במסגרת ההחלטות שהתקבלו בפסגת מנהיגי אירופה, הוחלט על הקמת מעין משרד אוצר לגוש האירו שיהיה אחראי על הפיקוח הפיננסי על מדינות גוש האירו, ובין יתר הסמכויות שהוענקו לו היא היכולת להזרים כספים לבנקים באירופה באופן ישיר, וקניית אג"ח של מדינות חלשות על מנת לעזור להם להוריד את התשואות על אגרות החוב שלהן.

חלק מהאנליסטים טוענים שהתנאים להפעלת שתי הסמכויות הללו מאוד מעורפלות, בכוונה או שלא, עד כדי כך שזה מעלה תהיות לגבי הבשורה שעולה מהמהלך הזה לעומת מהלכים קודמים שנעשו בעניין. "מפת הדרכים לאחדות פיסקאלית, פוליטית ובנקאית בגוש האירו עדיין מעורפלת וחסרה מחוייבות מצד המדינות", אמר מוחמד אל-עריאן, מנכ"ל פימקו, בראיון לרשת CNBC. "מדובר בצעד נכון אך לא מספיק ואנחנו חוששים שזה יוביל את המשקיעים לממש את האחזקות שלהם במקום לגייס כספים נוספים".

2. ההאטה בכלכלה האמריקאית

גם המצב בארצות הברית לא יעזור לשווקים להמשיך את הראלי, רק ביום חמישי התפרסמה ההערכה השלישית לגבי הצמיחה בתמ"ג של ארצות הברית לרבעון הראשון של השנה וממנו עולה שהצמיחה במדינה עומדת על 1.9% בלבד. אם מוסיפים לכך את הירידה המתמשכת במדד אמון הצרכנים, הדשדוש בשוק העבודה המקומי והירידה בצריכה נקבל תמונה עגומה לפיה אפילו אם המצב באירופה יתייצב, הבעיות בארצות הברית לבדן יכולות לקלקל את הראלי.

אפילו ג'וזף לבורנה, הכלכלן השורי של דויטשה בנק, נאלץ להוריד את תחזית התמ"ג שלו לארצות הברית לשנה הנוכחית בעקבות מה שהוא מכנה כ"התדרדרות משמעותית במצב הכלכלי והיפננסי באירופה שעלולות להכביד על הכלכלה האמריקאית וישפיע על ההחלטות של החברות בארצות הברית".

"הסנטמנט התדרדר כל כך עד כדי כך שאנחנו כעת מאמינים שמחירי הנכסים והמניות יכולים להפתיע את השווקים כלפי מעלה ולא כלפי מטה", אמרה סאביטה סוברמניאן, אסטרטגית בחברת ההשקעות מריל לינץ', בתדרוך לעיתונאים במהלך השבוע.

3. השווקים המתפתחים

האנליסטים מתחילים לאבד תקווה מכך שהשווקים המתפתחים הם אלו שיוכלו להציל את הכלכלה העולמית. מדינות כמו רוסיה, סין והודו, שנחשבו בעבר למנוע הצמיחה של הכלכלה העולמית, מגלות גם הן סימנים של האטה ומשבר כלכלי מה שמפחית את הסיכויים להתאוששות בכלכלה האירופאית והאמריקאית.

"התחזיות לצמיחה העולמית השנה הופכים להיות רעים", אומר ווילים בויטר, כלכלן של סיטיגרופ. בויטר חשף שבסיטי מתכוונים להוריד את תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית לשנים 2012 ו-2013 והיא תעמוד על 2.6% ו-2.7% בהתאמה, מתחת לתחזית שסיפקה קרן המטבע הבינלאומית.

בויטר מעריך שתהיה ירידה משמעותית בהיקף הצמיחה בחלק גדול מהמדינות המתפתחות שכוללות בין היתר את ברזיל, דרום אפריקה, סין, הודו ואינדוניזיה. "ההאטה בשווקים המתפתחים הינו רחבה ביותר והסיבות לכך רבות", אמר בויטר. "אולם לכולם יש מכנה משותף של נתונים כלכליים חלשים, השפעות של המשבר באירופה, ומדיניות של "הידוק חגורות" שהייתה קיימת בעבר במדינות הללו".

4. חובות, חובות ועוד פעם חובות

כידוע, הבסיס למשבר הכלכלי באירופה ובארצות הברית הינו החובות האדירים שהצטברו במשך השנים. היקף החובות שממשיך לגדול עם הזמן השפיעו ניטרלו את נסיונות הבנקים המרכזיים ברחבי העולם להתניע מחדש את הצמיחה בכלכלה העולמית בעזרת תוכניות של הקלה כמותית במו במקרה של הפדרל ריזרב בארצות הברית.

במחקר שנערך על ידי דייויד רסלר ואלן זנטנר ממחלקת המחקר של חברת Nomura Securities נאמר שבעלי הבתים בארצות הברית איבדו מאז הרבעון הרביעי של 2007 כ-6.7 טריליון דולר משווי הנכסים שלהם בעוד שהחוב שלהם הצטמצם בכ-900 מיליארד דולר בלבד.

"שווי ההון של משקי הבית בארצות הברית לא יחזור לרמתו מלפני המשבר עד סוף 2014", נכתב במחקר של נומורה. "חזרה למצב של לפני המשבר מצריך ירידה משמעותית בהיקף החובות, והדרך שבה זה צריך להתבצע תגביל מאוד את הצמיחה בהיקף ההוצאות של משקי הבית".

עוד כתבות

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים