גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה פרוייקטי תכנון מחנות צה"ל מופקדים במערכת הביטחון?

הפקדת תכנון מחנות צה"ל בידי מערכת הביטחון, תמורת בונוסים על אחוזי בנייה נוספים שתשיג בוועדות התכנון, הופכת את מערכת הביטחון לבעלת אינטרסים יזמיים גרידא במרכזים העירוניים הגדולים שיקומו ■ זאת, בניגוד להחלטות ממשלה ולרפורמה במינהל, לפיהן דווקא הפרויקטים הגדולים יישארו באחריות המינהל

למשרד הביטחון יש היסטוריה מוכחת של כישלון בתכנון פרויקטים גדולים למגורים. ב-2004 קיבל משרד הביטחון ממינהל מקרקעי ישראל, ביוזמת מנכ"ל המינהל דאז יעקב אפרתי, את תכנון מחנה צריפין. משרד הביטחון תכנן בסתר בול"ב (ועדה למתקנים בטחוניים), גוף שדיוניו אינם שקופים וידועים בציבור, פרויקט של כ-20 אלף יח"ד, אלא שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה פסלה את התוכנית. בשנת 2007 בג"צ (811/04) אישר את פסילת התוכנית.

הכישלון הצביע על כך שיש ספקות רציניים ביכולת מערכת הביטחון לתכנן ולבצע פרויקטים ענקיים כאלה. אגב, ביוזמת ראש אגף תקציבים דאז, רמי בלניקוב, קיבל משרד הביטחון כפיצוי על ביטול התוכנית סכום עתק של למעלה מ-500 מיליון שקל, שנבלע בתקציב הביטחון ולא נודע כי בא אל קרבו.

ושוב ההיסטוריה חוזרת: בשבוע שעבר ניתנה למשרד הביטחון סמכות לתכנן את שטחי מחנות צה"ל שיפונו בשנים הקרובות וירדו לנגב. הפרויקט שוב הגיע לשלב של הצהרות, בטקס חתימה על ההסכם שעליו ניצח שר השיכון והבינוי אריאל אטיאס, שהכריז על "הסכם היסטורי". כ-23% מהדירות, כך הוצהר, יהיו לדיור בר השגה ודירות "קטנות" בגודל עד 100 מ"ר. הצדדים להסכם הם משרד הביטחון, האוצר והמינהל. שושבין עיקרי הוא הראל לוקר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה.

אלה ההצהרות על מספרי הדירות בבסיסים שיפונו: על קרקע השלישות בר"ג - 1,200 דירות; תל השומר - 9,000; מחנה סירקין - 12,000; מחנה בגבעתיים - 700; צריפין - 3,500. סה"כ מדובר ב-26 אלף יח"ד בתכנון משרד הביטחון וצה"ל. בנוסף, יקודמו פרויקטים של המינהל בצריפין, שיביאו את המספר הכולל ל-35 אלף דירות.

משרד הביטחון יקבל סכום עתק של 60 מיליון שקל לצורכי תכנון ו-1.9 מיליארד שקל מהאוצר, מהם 500 מיליון מיידית (תוספת לתקציב במסלול עוקף תקציב), והשאר בכפוף לעמידת משרד הביטחון באבני דרך בשלבי התכנון.

מדובר בהליך פגום הן מבחינה מהותית הן מבחינת גלגולו רב-השנים. מלבד הכישלון ההיסטורי לפני פחות מעשור, מן הצד המהותי מתעוררת בעיה בעצם מתן התכנון והייזום בידי משרד הביטחון, שאין לו כלל ניסיון בתכנון ובנייה של פרויקטים עירוניים גדולים.

"לשרת אזרחים"

ראוי לציין שכל מחנות צה"ל מוגדרים כקרקע חקלאית. חלקה הגדול מוגדר "קרקע גלילית", כזו שאינה משוייכת לעירייה או לרשות מקומית ספציפית. שינוי הייעוד למגורים ולתעסוקה הוא תהליך מסובך, כולל עבודות תשתית בהיקפים אדירים, המותנה בהסכמת העיריות הנוגעות בדבר. בצריפין, למשל, דרוש פרויקט גדול להרחבת כביש 44 ובניית מחלפים וכן מחלף יציאה לכביש 431. זה לבדו ייקח לא פחות מ-10 שנים.

אבל הבעיה העיקרית היא מבנה ההסכם, שהופך את מערכת הביטחון ליזם, עם שיקולים של יזם. זאת, מסיבה פשוטה: על פי ההסכם, ככל שמערכת הביטחון תצליח להשיג בוועדות התכנון יותר אחוזי בנייה ויותר יחידות דיור על הקרקעות הללו, היא תהיה זו שתיהנה מפירות התוספות הללו.

כלומר, משרד הביטחון הופך לבעל אינטרס, בדיוק כמו קבלן שרכש קרקע מדינה ופותח במסע בוועדות התכנון לתוספת אחוזי בנייה. כמו כל קבלן, מערכת הביטחון תתכנן ותציע תוכנית שיווק באופן שימקסם את הכנסותיה מהקרקע.

מצד שני, ראשי העיריות והרשויות יפצחו במלחמת עולם בשאלה איזו עירייה תקבל איזה נתח ממחנה זה או מחנה אחר. תארו לעצמכם את מנכ"ל משרד הביטחון, או אפילו את שר הביטחון, נפגש לישיבות לחץ עם ראשי ערים ורשויות מקומיות, בדרישה שייתנו יותר אחוזי בנייה, שמא משרד הביטחון לא יסכים לצרף את השטח לגבולות המוניציפליים של אותה רשות.

למשרד הביטחון יש עוצמה וכוח לחץ שאי אפשר לעמוד מולם, והעוצמה הזו תופעל מול מערכות התכנון. האינטרס של משרד הביטחון יהיה לבנות דירות גדולות ויקרות, ותהיה התנגדות חריפה של משרד הביטחון להקצות שטח כלשהו לפרויקטים חברתיים, ובעיקר לדיור בר השגה, כי בפרויקטים כאלה הקרקע מתומחרת באפס.

השר אטיאס אוהב לומר את המשפט "הקרקע צריכה לשרת את האזרחים", אבל כלל לא בטוח שזה מה שיקרה בתכנון משרד הביטחון.

מדובר בסכנה מוחשית, לפיה במרכזי אוכלוסיה ענקיים שיקומו במרכז הארץ, התכנון נעשה על ידי יזם שעניינו הוא מקסימום הכנסות מהקרקע. אם המינהל עצמו היה מתכנן את המחנות, לא היה עולה על הפרק חשש כזה.

יש גם צד ניהולי בעייתי. בהחלטת הממשלה (מס' 123) מחודש מאי 2009, שהיא ההכרזה על הרפורמה במינהל, נקבע, בין השאר, העיקרון המרכזי ברפורמה: המינהל יפסיק לתכנן פרויקטים קטנים ובינוניים ויעביר אותם לרשויות המקומיות ולמגזר הפרטי, כאשר הוא ישאיר באחריותו את הפרויקטים הגדולים.

על יסוד החלטת הממשלה קיבלה מועצת מקרקעי ישראל בדצמבר 2009 את החלטה 1185, הרפורמה במינהל, בבת עינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיה התכנון של מתחמים גדולים יישאר בידי המינהל. החלטת הממשלה הראשונה והחלטת המועצה קיבלו חיזוק בהחלטת הממשלה (3161) מאפריל 2011, העוסקת בתוכנית הלאומית לפיתוח הנגב.

בהחלטה זו נאמר בסעיף 7 כך: "להקים צוות היגוי לקידום התכנון והשיווק של מחנות צה"ל הצפויים להתפנות, שבו יהיו חברים מנהל המינהל, הממונה על מחוז מרכז במשרד הפנים, נציג משרד השיכון, נציג המשרד להגנת הסביבה ונציג אגף תקציבים באוצר. בראשות הצוות יעמוד מנהל המינהל. הצוות ילווה את ההליך התכנוני, ויעקוב אחר העמידה בלוח הזמנים הצפוי, וכן ילבן את דרישות המשרדים השונים ביחס לתוכניות הנוגעות לכל מחנה... בתקציב המינהל יתוקצב סכום יעודי לקידום התכנון של המחנות שיפונו, וכן תקציב למעקב ולבקרה".

למעשה, מסירת התכנון לידי משרד הביטחון עומדת בסתירה לאחד מבסיסי הרפורמה במינהל, לפיו דווקא הפרויקטים הגדולים, למשל בסיסי צה"ל, יתוכננו על ידי המינהל.

לתקן לאחור

ההסכם שנחתם בשבוע שעבר ברוב הצהרות, אמור לקבל תוקף בהחלטה של מועצת מקרקעי ישראל. מכיוון שמסירת התכנון למשרד הביטחון עומדת בסתירה להחלטות ממשלה ומועצת מקרקעי ישראל, אין ברירה אלא לחזור לשולחנות ולתקן אותן.

ראשית, יש לתקן את החלטות הממשלה ולקבוע בפירוש, שמשרד הביטחון ראוי לקבל את תכנון הנדל"ן על מחנות צה"ל. רק אחר כך צריך לבוא למועצת מקרקעי ישראל, ולתקן את ההחלטה הרלוונטית באותו אופן.

הסיבה פשוטה: על פי חוק הרפורמה במינהל, נציגי הממשלה במועצת מקרקעי ישראל חייבים לפעול על פי מדיניות הממשלה. כל עוד לא שונתה המדיניות, על ידי החלטה מתקנת המתירה למשרד הביטחון לתכנן עבור מדינת ישראל את המרכזים העירוניים הענקיים האלה, יתקשו חברי המועצה להצביע בעד אישור מסירת התכנון למערכת הביטחון.

התומכים ברעיון מנמקים אותו כך: שום גורם אזרחי לא מסוגל לתכנן כל זמן שהצבא יושב בבסיסים. בנוסף, האחריות המיניסטריאלית על התכנון נשארת בידי המינהל, ואם משרד הביטחון ייכשל - הפרויקט יחזור למינהל.

בעניין משרד הביטחון והאינטרס היזמי, אומרים המצדדים בהסכם כי אנו בתקופה של מצוקה ומשבר בצד ההיצע, במסגרתו מבצעים מהלכים שאין עושים בזמן רגיל. מעבר לכך, התמורות מפינוי המחנות הן שיחוללו את מעבר צה"ל לנגב.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב