גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגן הרמטכ"ל: "בלי תשתיות בדרום - עיר הבה"דים תיכשל"

שנה לפני סיום הבנייה המתוכננת, האלוף יאיר נווה חושש שהיעדר תשתיות תחבורה, חינוך ותרבות ובעיות דיור ירתיעו את המשרתים, שיעדיפו להישאר במרכז ■ תמונת המצב של פרויקט המיליארדים של צה"ל

שבועיים לפני תחילת העבודות לבניית קריית ההדרכה של צה"ל בצומת הנגב מפקדי הצבא מוטרדים. הם דווקא שבעי רצון מקצב המלאכה להנחת תשתיות המים, הביוב, החשמל והתקשורת ברחבי הקריה המוקמת, אך מסביב אותה שממה, אותו מדבר, אותו נגב. אז הבטיחו מהפכה.

סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נווה, סייר בשבוע שעבר בצומת הנגב וליד היישוב עומר, במרחב שבו תוקם קריה חדשה, שאליה יועברו רוב בסיסי המודיעין של צה"ל. בגבעת התדריכים, שלמרגלותיה פרוסה קריית ההדרכה הנבנית, הותקן תצלום אוויר עדכני של האתר, עם סימונים שעשו אנשי קבוצת מבט לנגב, שמובילה חברת מנרב בראשות אברהם קוזניצקי.

האלוף נווה, "הסגן" כפי שהוא מכונה בפי פקודיו, קיבל את תקציר העלילה מאחד מאנשי השטח שלו, שכבר אכל בצומת הנגב אבק בשביל כל החיים: "כאן תהיה הכניסה לקריה, פה המגורים של הסגל, כאן פארק המפגש הורים-חיילים, וכבר נטענו עצים. פה תהיה קריית הספורט ושם תחנת המשטרה הצבאית".

מצוקת דיור

כשראש מינהלת קריית ההדרכה, סא"ל שלום אלפסי, סיפר ל"סגן" שכבר באוגוסט יתחילו העבודות לגידור המחנה המתהווה, האלוף נווה חייך. ואז קצינים במדי ב' מאובקים התחילו לירות לעבר "הסגן" את החסמים, הקשיים והבעיות.

קצינה שאמונה על גיבוש תכניות לשיכון אנשי הקבע ביישובים סמוכים סיפרה על הקושי לשכן את אנשי הקבע שישרתו בקריה במשאבי שדה ובאשלים: "אי אפשר לעשות שם הרחבות נוספות כי ממילא התורים ארוכים, והיישובים האלה לא רוצים לפגוע בצביון שלהם עם שכונות צבאיות", אמרה. היא סיפרה שבדימונה, העלו בשנה האחרונה את מחיר השטח בעוד כ-100 אלף שקל, "מה שעשוי לייקר את הנכס למי שיבקש לרכוש שם".

רוח מערבית קלה ציננה לדקות את החמסין, והמיקרופון המשיך לעבור בין הקצינים שהציפו בעיות. אחת הכואבות היא בעיית התחבורה: הנקודה הדרומית ביותר שאליה מגיעה כיום הרכבת, היא אזור התעשייה ברמת חובב - כ-10 ק"מ צפונית לצומת הנגב. תשתית הרכבת מבאר שבע לרמת חובב מתאימה לנסיעה של רכבות משא איטיות. כדי שתהיה רכבת שתוביל אלפי חיילים לשערי הקריה החדשה, צריך להחליף את המסילה ולעבות אותה מבאר שבע ועד לצומת הנגב, ולהקים תחנה וטרמינל.

אגב, המועצה האזורית רמת הנגב כבר מתכוונת להקים באותו מקום מרכז מסחרי. אלא שעם תכונית הרכבת לא קורה כלום. הדבר היחיד שרץ בגזרה הזאת הוא החזון. בצה"לית מכובסת אומרים ש"אין על גרף הביצוע שום דבר בעניין הזה". על פי הערכות משרד הביטחון, עלות פרויקט הרכבת היא כ-300 מיליון שקל. גורמים אחרים שמקורבים למשרד התחבורה דיברו על סכומים אחרים, גבוהים יותר, אך סירבו לנקוב במספר.

ככה לא בונים חומה

ניכר שמה שהוציא את האלוף נווה משלוותו הוא לא גרירת הרגליים של הרשויות בתקצוב ובהקמה של תשתית ראויה לרכבת, כמו הראש הקטן של גורמי תכנון שלא מיטיבים להבין ולהפנים את ההתבססות של צה"ל בנגב, ואת ההזדמנות הגדולה הטמונה בכך. וכך, את קריית ההדרכה החדשה יחבר כביש מהיר רחב עם באר שבע, אך מהקריה עצמה דרומה או מזרחה, לכיוון ירוחם - אין כלום. הכביש הרחב והמואר ייגמר בשערי הקריה, ובינתיים אף אחד לא מתכנן להרחיבו בעוד כמה קילומטרים עד לירוחם.

"אם הכביש לא יורחב, הכל יישאר אותו הדבר", מזהיר סגן הרמטכ"ל, "קריית ההדרכה תהיה רק טרמינל. כל הדרכים אליה יורחבו, ממנה לא יהיה כלום. אנחנו רוצים שבחורים שישרתו כאן ייסעו לבלות או לגור בירוחם. בסוף מה יקרה? הם יעלו על האוטוסטרדה, וייסעו לבאר שבע. הרעיון הוא שהקריה תקרין על כל הסביבה, שהמקום הזה יהיה נקודת אמצע ולא נקודת קצה, המטרה היא להפריח קצת את באר שבע ולהפריח מאוד את ירוחם ואת סביבתה. ככה לא בונים חומה".

נווה מזהיר מפספוס, חושש שמכל המיליארדים שמערכת הביטחון תשפוך בנגב ומהאמירות הגדולות על הפרחת השממה והגשמת חזון בן גוריון לא יישאר הרבה. "צה"ל דרש בצדק רכבת וכביש רחב לירוחם", אומר נווה, "בלי זה, נמצה את השלב הראשון, נקים את קריית ההדרכה, אבל בסוף יהיה לנו עוד בסיס כמו צאלים: אנשים יבואו, יתאמנו, ילמדו וילכו אחר כך הביתה. אף אחד לא ישאיר כאן גרוש".

אופטימיות זהירה

בשיחה עם "גלובס", אומר האלוף נווה ש"אם הארטילריה היא מלכת שדה הקרב, הרי שהביורוקרטיה היא מלכת המדינה, לפחות בהקשר הזה". למרות זאת הוא אומר שהוא אופטימי, סבור שבסוף יהיה כביש לירוחם ותהיה גם רכבת "כי יש מגויסות מלאה של כלל משרדי הממשלה, וכשהצבא רוצה לעשות הוא פשוט עושה ומקדם את הדברים בכל הכוח. הנה, אני סגן הרמטכ"ל ואני כאן. אני כבר מדמיין את ההורים שנפגשים עם בניהם ובנותיהם שמשרתים כאן, בצלם של עצים שזה עתה ניטעו בפארק שמיועד למפגשים כאלה. זאת מציאות, זה קורה".

לקציניו הוא קורא "להיזהר מביורוקרטיה פנימית כי היא עלולה להרוג את הכל" ו"לעשות כל מאמץ כדי שהרכבת הזאת תיסע כל הזמן", כלומר לא להפריע לאנשים של קוזניצקי לעבוד בשטח, לא להתערב להם בשיקולים ובתכניות העבודה כי הן ממילא כבר אושרו, התקבלו ונמצאו ראויות.

הוא חושש שכל עיכוב יעלה למערכת הביטחון בזמן ובהרבה כסף. "מה שמעניין זכיין שמתחיל לעבוד, זה שהעסק ייסע קדימה ושהוא לא יפסיד כסף. אם חסרים כאן עובדים, תביאו פלסטינים. מאחורי הגדר, בחברון אפשר לעשות יום שוק ולהביא אנשים שיבנו את המחנה. אם צריך לתת בעניין הזה פקודה - אתן. אין כאן שום בעיה של ביטחון שדה. מצדי תפסיקו לדבר על זה עם מחלקת ביטחון המידע".

"האיכותיים" לא רוצים לנגב

העבודות לבניית קריית ההדרכה יסתיימו ב-2014. עלות הקמת הבסיס ותפעולו למשך 25 שנה, כ-9 מיליארד שקל. התכנית להעביר לנגב את יחידות המודיעין יקרה לא פחות.

"עם המעבר של עיקר יחידות המודיעין, יוקמו כאן התשתיות המתאימות ביותר, החזית הטכנולוגית של צה"ל, עם האנשים האיכותיים ביותר יבואו לכאן", אומר ל"גלובס" קצין המודיעין הראשי (קמנ"ר), תא"ל אריאל קארו. "אלה אנשים שגרים היום במקומות, שבהם רמת החינוך היא הגבוהה ביותר בישראל. המשפחות שלהם מתנות את ההסכמה לעבור לנגב בתשתיות של חינוך, תרבות ושירותי בריאות טובים. ראש הממשלה קיבל החלטות ונתן הנחיות, אך התרגום שלהן בשטח חלקי. האנשים האלה שואלים אותי הרבה מאוד שאלות בנוגע למעבר לנגב. מה יהיה להם כאן. כרגע יש לי כיוונים לתשובות אך אני לא יודע לגמרי אם אלה כיוונים לתשובות טובות או לא. אני בעצמי מחכה לתשובות".

עוד כתבות

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק