גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקונספציה הספרדית קורסת"

נבחרת ספרד נתנה לעולם להמציא תובנות מוזרות על גסיסתו של תור הזהב, ואחר-כך שוב שברה את כל השיאים

לא משעמם. לא ממש

זה היה אמור להיות הרגע שבו הקונספציה תקרוס. העונה החלשה של ברצלונה שהסתיימה ללא תואר משמעותי רמזה כי תור הזהב הולך ונגמר. הלך הרוחות באירופה דיבר על סיום עידן הטיקי-טאקה, אחרי שריאל מדריד של מוריניו הגדול, וצ'לסי של רוברטו די מתאו הלא ממש גדול, טאטאו את הקבוצה הקטאלונית מהמפעלים החשובים. וכשהתחיל יורו 2012 ונבחרת ספרד לא סיפקה אפילו הצגה גדולה אחת עד לגמר, אנשים כבר איבדו לגמרי את הדעת.

אפילו ארסן ונגר קצת נסחף. הצרפתי, שאפילו אחרי 7 שנים רצופות נטולות תואר בארסנל עדיין נחשב למוח כדורגל מבריק, כתב בטור שלו לאתר "יורוספורט" ש"ספרד בגדה בפילוסופיה שלה". ונגר אמר כי "במקור, ספרד השתמשה ביכולת החזקת הכדור שלה כדי לנצח משחקים. כרגע, הם משתמשים בה למטרות שליליות יותר - ובראשן להימנע מהפסדים".

על ספרד ירו במהלך הטורניר הזה טענות שהיא משעממת. כולם אמרו שה-Pass Masters (כפי שהם מכונים כיום על-ידי אנשי מקצוע ביבשת) הורגים את הטורניר. אף אחד לא ידע איך לאכול את הנתונים המוזרים: מצד אחד, 692 מסירות בממוצע למשחק שרשמה ספרד ביורו 2012 (עד הגמר), לפי חברת הסטטיסטיקה "אופטה", הוא נתון השיא שנרשם בטורנירים הגדולים ב-22 השנים האחרונות, יותר גבוה אפילו ממודל 2010 של ספרד (588 מסירות בממוצע למשחק); מצד שני, כל הפוזשן הזה לא היתרגם למספיק גולים.

בחור אחד שמראש לא הבין על מה כל המהומה הוא צ'אבי הרננדז. כן, שוב פעם הוא. "אם אנשים חושבים שזה משעמם שספרד כל הזמן מנצחת, אז המצב שלנו פנטסטי. בינתיים אנחנו עושים היסטוריה".

צ'אבי לא טעה. קריסת הקונספציה תצטרך כמובן לחכות. ההתעללות באיטליה, שרק 96 שעות קודם עשתה צחוק מגרמניה הגדולה, היתה תצוגת שליטה שלא היה בה אפילו אלמנט אחד משעמם. הכדור זז, המצבים הגיעו בצרורות, גם הגולים. התבוסה היא הגדולה ביותר שנרשמה בכל גמר בינלאומי, יורו או מונדיאל, בכל ההיסטוריה של הכדורגל.

ב-2008, בזכייה הקודמת של ספרד ביורו, צ'אבי בישל לטורס 1-0 קטן על גרמניה. ב-2012, צ'אבי בישל לטורס את השלישי מתוך ארבעה על איטליה. מה שהיה הוא שיהיה. תור הזהב עדיין נושם באופן עצמוני.

אופ"א תוקעת גול עצמי
אוהדי נבחרת ספרד / צלם: רויטרס
אוהדים ביורו. הכישלון הגדול של אופ"א

אופ"א זה ארגון שנהנה מתדמית חיובית בסך הכל. להתאחדות הכדורגל האירופית יש אהדה ציבורית די נרחבת באירופה, שנובעת מהעובדה שמקרי השחיתות שנחשפו במסדרונותיה במהלך השנים הם מעטים ושוליים, בטח ביחס לריקבון שמשתולל בצמרת פיפ"א. את עיקר הזכויות שלה הרוויחה אופ"א באמצעות המיתוג המבריק של ליגת האלופות. אבל כל הישגי העבר קצת נשכחים כשמנסים לבודד את פרויקט יורו 2012 של אופ"א. הטורניר באוקראינה ופולין היה כישלון.

זה התחיל הרבה לפני שריקת הפתיחה לטורניר ב-8 ביוני. כבר ב-2011 התברר שאת יורו 2012 תסיים אופ"א עם הכנסות מזכייני שידור וספונסרים שיעמדו על 1.3 מיליארד אירו, בדיוק כמו ביורו 2008. תקועים במקום. זה אולי לא ממש נורא להיתקע ככה, ועוד בימים של משבר כלכלי חריף ביבשת; ועדיין, זה מלמד משהו על עבודה מסחרית לוקה בחסר, במיוחד אם לוקחים בחשבון את העובדה שביורו הקודם הצליחה אופ"א להצמיח את המחזור שלה ב-52.5%.

מילא הספונסרים וזכייני השידור שנשארו במקום, אבל הפאדיחה הגדולה ביותר של הארגון ביורו 2012 היתה חוסר היכולת שלו להביא אוהדים לטורניר. היה צריך לשפשף חזק את העיניים כדי להאמין להודעה הרשמית שפורסמה בשבת באתר אופ"א, וקראה לאוהדים "לרכוש את הכרטיסים האחרונים" שנותרו למשחק הגמר בין ספרד לאיטליה. יממה לפני המשחק הכי גרנדיוזי שיש לכדורגל האירופי להציע, ועדיין יש כרטיסים למכירה (!). ההיענות המאכזבת לכרטיסים לגמר היתה שיקוף של כל הטורניר הזה: על-פי אתר transfermarkt.de, רק ב-14 מתוך 31 משחקי יורו 2012 נרשמה תפוסה מלאה ביציעים.

נתונים אמיתיים על כמות התיירים שהגיעו לאוקראינה ופולין עדיין אין, ואולי גם לעולם לא יהיו, בהתחשב בבירוקרטיה הממשלתית הסבוכה בדמוקרטיות הצעירות האלו. אבל עושה רושם שגם האוהדים שכן טרחו להגיע לשתי המדינות המזרח אירופיות, לא התלהבו להישאר בהן יותר מדי, והגיעו לביקורים חפוזים בלבד: העיתונאי סיימון קופר סיפר בשבוע שעבר בפודקאסט של עיתון "הפייננשל טיימס", על חבר ילדות שלו מבית הספר היסודי בהולנד, שאותו פגש במקרה לפני ההתמודדות בין נבחרת האורנג' לדנמרק. "הגעתי היום בבוקר, ובלילה, אחרי המשחק, אני עף מפה", אמר לו החבר. "שום דבר לא יכול להשאיר אותי בחור הזה".

גם בתי המלון מספרים את סיפורם העצוב של האוהדים ביורו 2012: מחירי החדרים, שרשמו שיאים היסטריים לפני פתיחת המשחקים (הדיווחים דיברו על מינימום 700 אירו ללילה, לראש, עבור מיטות במרחק נסיעה סביר מהאצטדיון האולימפי בקייב), צנחו בתוך השבוע הראשון של הטורניר ביותר מ-50%. המלונאים הבינו בתוך זמן קצר שכל התחזיות המוקדמות היו מופרכות.

בהיעדר תיירים, באופ"א בנו אולי על התושבים המקומיים שימלאו את החלל. והתבדו, כמובן. "המשכורת הממוצעת באוקראינה היא 230 ליש"ט לחודש, מה שאומר שהאוקראיני הממוצע צריך לעבוד כמעט חודש שלם כדי לקנות כרטיס למקומות ראויים בחצי הגמר של ספרד-פורטוגל", נכתב ב"גרדיאן". חצי הגמר הזה אכן הסתיים עם קרחות מביכות באצטדיון בדונייצק. ישראלי שהיה שם סיפר לי חצי שעה לפני שריקת הפתיחה, ש"ספסרים מוכרים כרטיסים מאחורי השער ב-50 יורו". אכן, אירוע השיא של הכדורגל האירופי.

כדור-רגל או כדור-ראש?
דויד סילבה מנבחרת ספרד נוגח שער בגמר יורו 2012 מול איטליה / צלם: רויטרס

דויד סילבה, 1.70 מטר ביום בהיר, נוגח שער בגמר

בטורניר הזה נכבשו 76 שערים, כמות מרשימה של קרוב ל-2.5 גולים למשחק, אבל זה לא ממש הפיל אף אחד מהכיסא. בטח לא את מי שנזכר ביורו 2008 הפורה אפילו יותר (77 שערים). הצביון ההתקפי שתפס הכדורגל בשנים האחרונות כבר הפך לעובדה מוגמרת. הסטריאוטיפים של העולם הישן, אפילו אלו שסיפרו לנו על הבונקרים המפוארים של האיטלקים, נזרקו לפח. כולם ביורו 2012 ניסו לנצח דרך החלוצים שלהם (כולל אלו שקראו לשחקן השפיץ שלהם ססק פברגאס).

אבל בכל זאת היה משהו אחר שצד את העין: מספר השערים שנכבשו מנגיחות עמד על 22, שהם כמעט 30% מהסך הכל, וארבע יותר מהשיא הקודם שנרשם ביורו 2004 (17 גולים מנגיחות).

איך אפשר להסביר את התופעה הזאת? מה גרם אפילו לדויד סילבה הקטן, 1.70 מטר ביום בהיר, לנגוח שער בגמר? מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, מיהר לקחת לעצמו את הקרדיט על ראשי הזהב של יורו 2012: "העובדה שבטורניר הזה היו לראשונה שופטי רחבות, הוסיפה יותר שערים מנגיחות", החמיא הצרפתי לרפורמות שהוא עצמו עמל על שילובם בכדורגל האירופי. "הבלמים מפחדים הרבה יותר לבצע עבירות בתוך הרחבה, כי הם חוששים להיתפס, וזה משחרר את החלוצים לנגוח ביותר חופשיות. כשאנחנו היינו ילדים, בזבזנו את כל הזמן שלנו על ניסיונות לרמות את השופטים, לתפוס בחולצות. היום זה כבר הרבה יותר קשה".

אבל כנראה ששופטי הרחבות הם לא כל הסיפור. סיבה נוספת לריבוי השערים מנגיחות ביורו 2012 קשורה, במפתיע, דווקא לאחת הספונסריות של הטורניר. על-פי כל הדיווחים, הכדור הרשמי של היורו, "טנגו 12" של חברת אדידס, הוא יופי של כדור. בטח בהשוואה ל"ג'בולאני" האיום והנורא של מונדיאל 2010. "הוא מסתחרר קצת מהר מדי, אבל הוא מדויק מאוד, והרבה יותר קל לשלוט עליו לעומת הכדורים הקודמים של אדידס", הסביר חלוץ גרמניה, מירוסלב קלוזה, נוגח אימתני מפורסם.

העיתונאי ומחבר ספר הטקטיקה "להפוך את הפירמידה", ג'ונתן ווילסון, אומר ש"הרעיון מאחורי הג'בולאני היה פשוט - בואו נוסיף אלמנט של אקראיות לתנועה של הכדור, כדי לבלבל את השוערים ולייצר יותר שערים. רעיון טיפשי קצת, כי בשביל מה צריך להביא את השחקנים הטובים בעולם לטורניר כדורגל, אם לא נותנים להם כלים להשתמש ביכולות שלהם? ה'טנגו 12' מהווה תיקון מושלם לטעות שנעשתה במונדיאל 2010".

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

תיקון והתנצלות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן