גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש ההוא, יצחק שמיר

שיתביישו בליכוד מהנוכחות הדלילה מול ארונו. כמה מנהיגים כבר היו להם

יום שני בבוקר, כנסת ישראל בירושלים. ארונו של יצחק שמיר ז"ל יוצב עוד מעט באולם שאגאל כדי שהציבור יוכל לעבור על פניו. בכניסה למשכן הוצב שלט אזהרה לכוהנים, שהרי המת מטמא, כמו אישה במחזור להבדיל אלף אלפי הבדלות.

למרות שאני בן למשפחת כוהנים, אני מחליט לקחת את הסיכון שלי ונודר שעד שיקום בית המקדש, כלומר מחר בבוקר, אעבור במקווה ואטהר. מלבד זאת, כל מי שעוקב אחרי החדשות יודע שהמשכן הזה מלא בדברים טמאים הרבה יותר מגופת ראש הממשלה לשעבר.

אני מגיע מוקדם. הצלמים עוד מתמקמים ואנשי הרבנות ומשמר הכנסת מקבלים תדריך ועורכים חזרות אחרונות. אני למד שהתוכנית המקורית הייתה לשים את הארון בחוץ, אבל בגלל מזג האוויר הוחלט להיכנס פנימה. מתחילים להכניס את האזרחים המעטים שכבר הגיעו, אבל מבקשים מהם לא לעמוד בשורה הראשונה, השמורה לחברי הכנסת. כמה מהם כבר כאן, מירי רגב, דני דנון, נחמן שי, זבולון אורלב, אנסטסיה מיכאלי, ניצן הורביץ.

בדיוק בעשר על הדקה מוכנס הארון לאולם, עטוף בדגל ישראל ונישא בידי שישה מאנשי משמר הכנסת בכפפות לבנות. מאחוריו הולכים בני משפחת שמיר ויו"ר הכנסת ריבלין. על הדמיון של יאיר לאביו נכתב המון, אבל בעיניי הבת, גלעדה, דומה לו לא פחות. מאוחר יותר, כשתהיה בלוויית אביה, ייפרצו לביתה גנבים.

נוכחות של מת בחדר תמיד משנה את האוויר ואת האווירה. זה לא רק המת עצמו, זה המוות כולו, זה המפגש עם הסוף. מאחר שלא מדובר במוות פתאומי או נורא, אין אפשרות להתחבא מאחורי הלם או זעם. נשאר רק לעמוד מול הסוף הסופי ולהרכין את הראש. שקט יורד על האולם כמו שמיכה והאנשים מחשבים את קצם לאחור.

זה רגע טהור של חיים ועצב והוא לא מופרע גם כשאנשי משמר הכנסת השלומיאלים בקצת מסתבכים בלקחת את הסיבוב עם הארון. להפך, זו תזכורת לכך שהחיים נמשכים, ובעוצמה: אל מול המוחלטות והשלמות ההרמטית והברורה של המוות מציבים החיים את הפגמים הקטנים, את הבלבול, את הטעות, את מה שיכול היה לקרות ולא קרה. ומנצחים בכל פעם מחדש.

המשפחה תופסת את מקומה, הזרים מונחים למרגלות הארון, ח"כים ואזרחים עומדים כתף אל כתף כשריבלין סופד לשמיר. ריבלין מקריא כמה משפטים ממכתב נורא יפה שכתב שמיר לאשתו ממחנה המעצר באריתריאה. מכתב מלא באהבה - אהבה רכה ורומנטית כשהוא פונה לאהובתו ואהבה נוקשה ויוקדת כשהוא כותב על המדינה. אני מתרשם עמוקות. פעם ידעו לכתוב מכתבים.

חייל אלמוני נצחי, מסיים ריבלין. הח"כים מתחילים לעבור על פני הארון. קשה שלא לתהות עד כמה היו מתכווצות גבותיו של שמיר אל מול הצעקנות, הגסות, הריקנות, הרשעות והבורות של כמה מהח"כים שעברו ויעברו היום מול ארונו.

הפער בין אלה שהיו לאלה שעכשיו

הפער הזה צורב בעין. הוא צורב כשאהוד אולמרט אומר ששמיר היה מדינאי, לא פוליטיקאי ולא עסקן, איש ישר כסרגל. הוא צורב, הפער הזה, כשאנסטסיה מיכאלי עוברת על פני הארון. הוא צורב כשדני דנון מתראיין לתקשורת ומדבר על השקט והרצינות של שמיר. אני ניגש אליו ומצביע בפניו על הפער העצום בין מה שהוא אומר ומה שהוא עושה, אבל דנון, כך נדמה, לא מבין שאני מדבר עליו.

זה נכון, הוא אומר לי, היום באמת יש אווירה שהמנהיגים מושפעים ולא משפיעים. יש אווירה של בדיקת דופק לפני פעולה. אבל אדוני, אני מנסה שוב, תסתכל על הליכוד. אני באופן אישי, אומר דנון, הולך עם האמת שלי. בהמשך היום הוא כבר יקרא להקמת מרכז מורשת יצחק שמיר.

מיכאל בן ארי מגיע גם הוא לעבור על פני הארון. הוא היה המנהיג הליכודניק האחרון, אומר לי, אחריו כבר לא היה הבדל בין הליכוד לאחרים. מה אתה זוכר ממנו, אני שואל. חיוך עולה על פניו של בן ארי וקולו מתרכך. אני גדלתי עליו, על דמותו כמפקד הלח"י שברח מאריתריאה בתוך מכלית דלק ורק גביני עיניו הסגירו אותו לבריטים. מגיע גם שבח וייס. אהבתי אותו מאוד, הוא אומר, למרות חילוקי הדעות.

אני פוגש את נחמן שי שנזכר בימים של מלחמת המפרץ הראשונה, שי היה דו"צ, שמיר היה רה"מ. הוא נתן לי לעשות את העבודה, אומר שי, ולמרות שהיה איש של כוח, הבין שלפעמים עדיפים האיפוק והדיפלומטיה. רפי איתן מגיע, אבל דווקא האיש שיש לו את הסיפורים הכי מעניינים, לא רוצה לדבר.

מגיעים עוד ח"כים, אבל בהחלט לא הרבה. ומה יש להלין על הח"כים כשגם האזרחים לא מגיעים. לא נעים, אבל הנוכחות דלילה עד דלילה מאוד. המשפחה הלכה גם היא. אני יוצא החוצה, פוגש את דניאל ביטון ממשמר הכנסת ואנחנו משקיפים על הרחבה הריקה, קלנועית אחת עושה שאטלים מהשער לכניסה עבור הזקנים המעטים שמגיעים. אתה זוכר מה היה פה ברבין, הוא אומר, מיליון איש ביום אחד. ועכשיו תראה מה זה.

אני מנסה לברר עם עוד כמה אנשים, ח"כים, שוטרים ואזרחים, את דעתם על הנוכחות הדלילה. כולם אמרו, ובצדק, שהאיש לא בא בציבור כבר כמעט עשרים שנה. זה נכון מאוד, אבל אם עשרים שנה זה כל מה שצריך כדי להישכח כמעט לגמרי, אז אל תגידו לי יותר שום דבר על עם הנצח שמתגאה בזיכרון הארוך שלו. ובאשר לליכוד, שיתביישו. היו צריכים להביא אלפי אנשים באוטובוסים. כמה מנהיגים כבר היו להם?

אני פוגש את אסתר ואת דליה, ירושלמיות מבוגרות שבאו לחלוק כבוד אחרון. הערצנו אותו, הן אומרות, הוא ידע לעמוד על המילה ולשמור על העם היהודי. אלה היו שעות קצת עצובות, השעות שהעברתי במשכן מול הארון. ככל שיש פחות אנשים בחדר, גדלה נוכחות המוות בו. אבל היו גם רגעים אחרים, חד פעמיים ומלאי הוד, כמו חבורה של קייסים אתיופים שהגיעו, בלבוש מסורתי ושמשיות צבעוניות, ונשאו את קולם בשיר מול הארון. אתיופים זקנים, הא לך אנשים עם זיכרון ארוך. הם עמדו שם ושרו מין קינה א-טונאלית ארוכה ומתמשכת עם מוטיבים היפנוטיים חזקים. זה הכניס את כל הנוכחים לכמה דקות של מצב תודעתי שונה, מין ריחוף מדיטטיבי כזה.

אחרי כמה שעות אני יוצא משם והולך הביתה לראות את ההלוויה הממלכתית בטלוויזיה. ביציאה אני נזכר איך הייתי רואה את שמיר הולך-רץ-טס בטיילת כששני מאבטחים צעירים דולקים אחריו בקושי. יהי זכרו ברוך.

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה