גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רציתי מדליה אולימפית. רציתי, ולא קיבלתי"

אלכס אברבוך רואה את הפינישים האחרונים ללונדון, וכבר עכשיו יודע איך ירגישו הישראלים כשיחוו כישלון ■ ספורטאי אולימפי, מבט בדיעבד - כתבה ראשונה בסדרה

"הגעתי לתחרות סופר גרנד פרי בלוזאן. בשמיים עננים אפורים, מדי פעם יורד טפטוף. כמה שנים קודם קפצתי בתחרות הזאת 5.85 מטר והייתי אז כמו חללית או מינימום מטוס סילון. ופתאום, באותו יום, אנשים מדברים אליי ואני כאילו לא שומע. אטום. ואני מסתכל על הצעירים ורואה אותם רצים מהר, כאילו המשקל הסגולי שלהם נמוך מזה של האוויר. מרחפים כאלה. ואני שואל את עצמי אם גם אני נראיתי ככה פעם. והרגשתי איך בפנים הכל נהייה לי ריק. אני עושה את הכל, אבל הכל קורה כל כך לאט, כאילו שפכו לי מלט על הרגליים.

"ואז אני עושה חימום ואין לי ציפיות. לא קרה לי מעולם שלא היה לי ציפיות. עשיתי את התחרות, כי צריך היה לעשות אותה. קפצתי מה שקפצתי, רציתי רק שייגמר. חזרתי לארץ, ידעתי שיש לי את אליפות העולם בברלין על הראש, והבנתי שאני לא הולך לנסוע לשם. הכל היה ריק בפנים. אמרתי לעצמי, 'זהו, אני פורש'. היה לי חשוב לסיים לפני שאומרים לי 'אדוני, אתה צריך לרדת מהבמה'. לפעמים אני נזכר ותמיד אני מתגעגע. זאת היתה תקופה של כיף. אבל הגוף כבר רצה לנוח. לשבת במסעדה עם חברים ולדבר, פשוט לדבר. לטייל, לנוח אחרי הצהריים. דברים קטנים שכבר הספקתי לשכוח".

ככה זה נגמר ואלכס אברבוך, אוטוטו בן 38, הבין שהגיע הרגע לזוז הצדה. לא הכנות ממושכות, לא תהליך שנבנה. פשוט ככה, ברגע אחד. זה הגוף שהתעייף ובעיקר הנפש שנשחקה, ורצתה להרפות במשהו מהטוטאליות המוחלטת שגזר על עצמו. אלוף רוסיה בקרב 10, סגן אלוף העולם ומדליסט ארד בקפיצה במוט, פעמיים רצוף אלוף אירופה באותו ענף. פעמיים הגיע לגמר באולימפיאדות. עכשיו הוא יושב בלובי של בית האתלטיקה בהדר יוסף, שלוש שנים אחרי שפרש, ונזכר.

***

"מצחיק, אבל יש לי פחד גבהים. תיתן לי מחר לטפס בסולם צר על מגדל גבוה ואני לא מסוגל. אתה יודע מה, שלושה מטר גובה ואני לא מטפס. אבל המוט עזר לי להתגבר על זה. המוט היה לי כמו קפיץ, מעיף אותי כמו לוויין לחלל. זאת הרגשה מדהימה, פשוט יפה ככה לעוף. כשאתה מתרומם באוויר ועובר את הרף, אתה מרגיש שעשית את זה. יש את הפאוזה הזאת. הפאוזה שהכל מסביב כאילו קופא ואתה קופא גם כן, ופתאום אתה נוחת, לאט כמו עלה, והמזרן מתרומם, בלי שום צורך לחשוב. אתה עושה הכל אוטומטית. לא היתה לי כזאת התרגשות בחיים כמו מלעבור את הרף נקי. אני זוכר שרציתי בגיל צעיר לעבור חמישה מטר. וכשזה קורה, אתה מרגיש שכל הגוף שלך שמח. אפילו האצבע שלך מאושרת. ואתה זוכר כל רגע".

הוא לא היה עוצר מלדבר, אם לא היה יוצא שחר צוברי מחדר הכושר ועושה את הדרך החוצה. עוד חודש יש לצוברי אולימפיאדה על הראש ועוד עם הציפיות מהמדליה מבייג'ין, האולימפיאדה האחרונה שאברבוך השתתף בה. אברבוך קם לקראתו, הם מתעניינים אחד בשלומו של השני, אברבוך לוחש כמה מלים.

"בבייג'ין היינו ביחד. ליוויתי אותו מאפס עד למעלה, עד המדליה. אני יכול להגיד לך בדיוק מה כל ספורטאי מרגיש בימים כאלה. יש רגע אחד שנמאס לך מכל האיחולים והברכות 'שיהיה בהצלחה' וכל זה, 'תביא מדליה', בשפה של הישראלים. לפי הפנים אני יודע לזהות את זה. אבל אני רציתי להגיד לו דברים של מוטיבציה ברמה החברית. ואני אומר לך שבפנים הוא כבר מוכן לצאת לתחרות ולעשות שיוט. זה הקול מבפנים שמדבר מהפנים שלו. כל מי שעבר מוקדמות באולימפיאדה יודע".

אלכס אברבוך / צלם: תמר מצפי

***

אברבוך מסתכל על כל החבר'ה האלו, ממש כמוהו, ששורפים את כל החיים בניסיון להגיע לאולימפיאדה. רובם לא יעשו מזה כסף. גם אלו שיגיעו לאולימפיאדה. אבל כסף הוא כנראה לא הסיפור כאן, אחרת הם היו פורשים מזמן.

מה מרגיש ספורטאי אולימפי שבמשך כמעט שלוש שנים וחצי אף אחד לא יודע על קיומו, אבל רגע לפני המשחקים כולם דורשים ממנו "להביא מדליה לישראל"? "הלחץ מתחיל מבפנים כמה שבועות לפני האולימפיאדה", הוא נזכר, "אתה צריך לשמור עליו כדי שייצא בתחרות. גם הסביבה צריכה לעבוד כמו שצריך. לפני משחקים אולימפיים הייתי הולך למחנה אימונים להתנתק. אבל תמיד היה הלחץ של להביא מדליה", הוא אומר ופתאום הבעת הפנים שלו משתנה, חושפת במשהו את החומרה שנדרשת מכל ספורטאי אינדיבידואליסט כשהוא שופט את עצמו, "אני לא רציתי מדליות באליפויות אירופה או עולם. אני רציתי מדליה אולימפית. רציתי, ולא קיבלתי. אבל לא הייתי כל כך טוב במשחקים אולימפיים. ואני חושב שזה תלוי גם בסביבה שהיתה לי, לא רק בספורטאי. ואני, לקראת כל תחרות עבדתי עם צוות של חמישה עשר איש, ופתאום כולם רוצים ממך מדליה".

גם היום, שנים אחרי שפרש, הוא מתקשה לקבל את ההחמצה של כישלון במשחקים האולימפיים. "חשבתי שיש לי סיכוי למדליה באתונה. על מה שקרה באותם ימים לפני האולימפיאדה אני לא רוצה לדבר. אפילו שעברו שמונה שנים אני לא מתכוון לדבר מילה. הדברים האלה שיושבים עלי, קשורים גם באנשים אחרים. לקח לי זמן לחזור לעצמי אחרי אתונה. אבל אתה חייב לחזור. אז עושים חופשה ומתחילים הכל מהתחלה. קשה, לא קשה, חוזרים לעבודה שאף אחד לא רואה כמה היא קשה וכמה אנחנו עובדים כל השנים בהכנות לדבר הגדול הזה. היו ימים, שהיו לי כאבים נוראים בשרירים, היו רגעים שהיה קשה לי לקום מהמיטה, קשה לך ללכת, ואתה עדיין הולך לאצטדיון, גורר את עצמך לאימונים, עושה חימום ומתחיל אימון. כי זה מה שספורט נותן, לעבור את הקשה. אתה בונה את הגוף שלך כמעט עד למכסימום. אתה רואה ילדים ישראלים מתאמנים ואומרים לך, 'קשה לי'. בטח קשה, החיים קשים. הספורט הוא שיעור לחיים".

אלכס אברבוך / צלם: תמר מצפי

***

מאז שפרש הוא רכז פרויקט מקצוענות באתלטיקה. באוגוסט יסתיים המינוי שלו, כי בישראל חושבים מקצוענית, והאולימפיאדה תיגמר באוגוסט, אז מה הביג דיל, למה להעסיק בנאדם אם האולימפיאדה הבאה בעוד ארבע שנים. אם לא יחודש לו המינוי, אברבוך בספק אם יצליח להגשים את היעד המרכזי שלו בתפקיד: לארגן מזרן לקפיצה במוט למכון ווינגייט, מוסד האתלטיקה המרכזי בישראל, כי בארץ יש רק שני מזרנים מקצועניים, וגם הם בקו שבין תל אביב לירושלים. צפונית מתל אביב אין, גם לא דרומית לירושלים. מהיתר מצפים שיקפצו בלי מזרן. כולה נחיתה מגובה חמישה, שישה מטר, מה העניין, מי אמר שחייבים מזרן.

"כשגל פרידמן הביא מדליית זהב באתונה, עשו פה חגיגה גדולה והזמינו אפילו את צביקה פיק שישיר. הכרוז אמר 'וואו, גל, אתה עכשיו נותן חתימות כמו צביקה פיק'. אילו הייתי יודע אז יותר טוב עברית, הייתי נותן לו בראש. איך אפשר להשוות בין ספורטאי שהביא זהב באולימפיאדה, לצביקה פיק?! פרידמן יישאר אלוף אולימפי כל חייו. אתה יכול להיות אלוף עולם, אתה יכול להיות אלוף אירופה. אבל מדליה אולימפית?

"אז אני שואל את עצמי האם זה היה שווה? האם זה כמו שחלמתי? כן. זה היה כיף. הספורט נתן לי בעיקר חברים. נפגשתי עם אנשים שלמדתי מהם הרבה, ראיתי הרבה מדינות. הכרתי את סרגיי בובקה, היו לי מפגשים עם ראשי ממשלות. מי יכול להגיד דבר דומה?"

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים