גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכן שיווקי בטלוויזיה הוא זיהום של השיח הציבורי"

ספר חדש של ענת באלינט שופך אור על תופעה שנשארת לרוב מתחת לרדאר: תוכן שיווקי בטלוויזיה ■ "זה ניסיון זול למכור לנו כשמנגנוני ההגנה שלנו נמוכים"

"גם אני לא תמיד מבינה שמה שאני רואה על המסך זה בעצם תוכן שיווקי", אומרת העיתונאית והחוקרת ענת באלינט, שכבר קרוב לעשור עוסקת באינטנסיביות בתופעת הפרסום הסמוי בטלוויזיה בישראל.

היום (ה') מתפרסם ספרה של באלינט, "בתוך הקופסה: מיתוג סמוי בשידורי הטלוויזיה המסחרית בישראל".

לדבריה, מדובר ב"זיהום של השיח הציבורי", לא פחות, והיא משווה אותו לזיהום האוויר ולזיהום המים שלנו. בספר, שיוצא בהוצאת המכון הישראלי לדמוקרטיה, נותנת באלינט שורה של דוגמאות בוטות לניסיונות גופי השידור למכור לנו מוצרים - ולא בזמן הפסקת הפרסומות.

- את באמת מאמינה שהציבור לא מבחין כשמנסים למכור לו תוכן שיווקי?

"זו טבעה של מניפולציה, אנחנו לא אמורים להבחין. אני אמנם יותר ערה, כי אני עוסקת בזה, אבל אני חושבת שאנשים באים ליהנות מול המסך, הם באים רגועים ולא ביקורתיים, כפי שהם צריכים להיות כשהם צופים בטלוויזיה".

באלינט היא עיתונאית מגיל 17. בין השנים 2003 ועד 2006 היא שימשה ככתבת התקשורת של עיתון "הארץ".

"בקיץ 2004 הריאליטי פרץ לחיינו באמת, ושמתי לב כעיתונאית שמשהו קורה על המסך", היא מספרת. "עלה 'קחי אותי שרון' ו'כוכב נולד' שהפך למה שהוא, וגם 'השגריר', ששם פתאום ראיתי שמשתמשים כל הזמן בכרטיסי אשראי. הרגשתי משהו שלא ידעתי לנסח אותו. זו הייתה נקודת המפנה. ככל שדיברתי עם אנשים זה הדהים אותי וסיקרן אותי כאחד.

"התפתח פה שוק חדש, שאמנם היה קודם, אבל לא באופן מאורגן, מקצועי ומנוסח באופן משפטי. זה הפך להיות מקצוע ומשלח-יד - אנשים שאחראים על תוכן שיווקי. ואז אני מתחילה להיחשף לעולם המושגים כמו 'ערכי התוכנית' ו'ערכי המותג'".

לימים יצאה באלינט ללימודים בבריטניה ובחרה לכתוב את הדוקטורט שלה בנושא זה.

"להתחתן עם המפרסם"

בספרה נותנת באלינט מספר דוגמאות, ובראשן מתוך הסדרה "מסודרים", ששודרה בעבר בקשת, ואשר קיבלה חסות מפירמת ההשקעות אלטשולר-שחם, "שלטענתם נתנו ייעוץ לעיצוב הדמות של יועצת ההשקעות בסדרה, שאותה גילמה יעל שרוני. הדמות שלה נבנתה, כאחראית, סמכותית, אפילו נחשקת וסקסית, שלא רק שמצילה את החברה, אלא בשלב מסוים גם מציעה השקעה בקרנות 'ירוקות', נושא שקודם באותו זמן על-ידי החברה המסחרית".

בין הדוגמאות האחרות היו ציור הפרח של יופלה סביב נקודת השקילה של "לרדת בגדול" של ערוץ 10, במסגרת חסות מסחרית, ומשיחה של משחת וולטרן, תרופה לכל דבר, על גופם הדואב של משתתפי "רוקדים עם כוכבים".

- המחקר שלך הוא בין השנים 2006 עד 2011. עד כמה התופעה הזו עדיין נוכחת?

"נוכחת עד מאוד. תפתח את הטלוויזיה. פתחתי את הטלוויזיה לפני יומיים וראיתי את קרין גורן מבשלת וממליצה להוסיף גם 'מקופלת', לאחר שהיא האביסה שוקולד לתוך המתכון, ומיד אחר-כך עולה שקופית חסות של 'מקופלת' - ואז אני מבינה שיש פה דיל, שמוסיפים לנו עוד שוקולד למאפין, כי עלית שילמה על זה".

- למה זה כל-כך נורא בעינייך?

"יש לנו זכות, על-פי חוק, לזהות פרסומת כפרסומת. להבין שהאמינות של משהו מוטלת בספק כי מנסים למכור לנו משהו דרכו. זה ניסיון זול למכור לנו בזמן שמנגנוני ההגנה שלנו נמוכים ביותר.

"מעבר לזה, דופקים אותנו פעמיים - אנחנו גם משלמים בזה שאנחנו רואים פרסומות בספוט המרכזי, וגם כשאנחנו לא אמורים לראות פרסומות. עושים עלינו קופה. זה בטח נכון בכבלים ובלוויין, כשאנחנו גם משלמים דמי מנוי וגם צופים בפרסומת.

"מעל לכל זה, אם אנחנו רואים את התקשורת כזירה של שיח ציבורי, ואנחנו לא יכולים לסמוך על הדוברים כי הם אנשי מכירות, ואנחנו מאבדים אמון בזירה הזו.

"שיח ציבורי לא מתנהל רק במהדורות החדשות: גם 'סופר נני' או 'משפחה חורגת' הן במות לשיח ציבורי חשוב, ושם יש תוכן שיווקי מטורף. האם הבנק שייעץ בתוכנית של 'משפחה חורגת', כי הוא משלם למפיקיה, לא אשם במצבה הכלכלי של המשפחה? האם מאמן לא היה אמור לטפל בזה גם? התוכניות הופכות להיות ערוץ לרחוץ את תדמיתם של תאגידים, וזה משתק את היכולת לנהל שיח הציבורי".

- האם באמת אפשר להילחם בזה, לאור מצבן הקשה של הזכייניות, שרק מחפשות איך להרוויח?

"זו לא תופעה שאפשר למגר. כל התהליכים בארץ ובעולם מצביעים על מסחור הולך וגובר בתוכני מדיה וטשטוש הגבולות לתוכן ולפרסומת. לצרכני המדיה אין שום היבט חיובי בזה. אני רואה את זה כסוג של זיהום.

"נכון, המודל הכלכלי משתנה. ערוצי הטלוויזיה היום צריכים לפעול בכמה זירות ולאסוף קהל בפלטפורמות שונות, והדרך למשוך מפרסמים ולהימנע מדילוג על הפרסומות זה להתחתן עם המפרסם, שיוצר מוצר שהוא גם בטלוויזיה וגם באינטרנט. יש פה צידוק כלכלי שנכון בכל העולם, אבל עדיין הדבר הזה מהווה נתח קטן יחסית מרווחי הזכייניות. הספוט הוא עדיין מקור ההכנסה העיקרי, כך שזה לא מה שמציל אותן".

- יש גם את זירת תוכניות הבוקר, שנראה שללא התוכן השיווקי לא היו קיימות.

"מעניין באמת לבדוק כמה הזכייניות משקיעות בכלל בלוח עד השעה 17:00. כל ההיתכנות הכלכלית של התוכניות עד אז מבוססת על תוכן שיווקי".

- ומה אפשר לעשות כדי להילחם בזה, איזה פתרון את מציעה?

"המצב יכול להיות יותר טוב. הרשות השנייה יכולה הייתה לנהל אכיפה יותר יעילה, להכיר בזה שזה קיים ולחייב גילוי נאות אגרסיבי, שיופיע לכל אורך המשדר. זה יקבל מסגור לא חיובי בעיני הצופים וימתן את התופעה. אני מקווה שפרסום כזה ישפיע על תודעת הצופים. היום, ככל שהזירה גדולה יותר ויש יותר אלטרנטיבות - הרשות השנייה תאבד מכוחה, והצופים יכעסו על התופעה".

אילת מצגר, מנכ"לית בפועל הרשות השנייה, מסרה בתגובה:

"הרשות השנייה תומכת במימון מחקרים אקדמיים בתחום התקשורת ושותפה במסגרת זו גם במימון המחקר של באלינט. נושא המחקר חשוב, אם כי לצערנו לא נעשתה בו ההבחנה הנדרשת הקבועה בחוק ובכללים לגבי מקרים שבהם שילוב הפרסום יכול להיות מוגדר כמותר או כאסור.

"הרשות השנייה מטפלת בחריגות פרסומיות המשולבות בתוכן באמצעות קביעת הפרות ובאמצעות הטלת סנקציות של נטילת זמני פרסום וקנסות על הזכיינים הנאמדים במאות אלפי שקלים לכל זכיין.

"כך למשל, אם נתייחס לדוגמאות שמעלה באלינט, אשר היא טוענת בשוגג כי לא טופלו, הרשות קבעה כי החשיפות שניתנו למוצרי עלית בתוכנית הבישול 'סודות מתוקים' של קרין גורן טופלו כהפרות, ואף נקבעה בגינן נטילת 4.5 דקות פרסום. בגין החשיפה לבנקים פועלים ודיסקונט במהלך התוכנית 'משפחה חורגת' ניטלו 11 דקות פרסום בפריים-טיים".

כמה מגלגל

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

בלקרוק ממליצה למשקיעים: תתרכזו ב"כאן ועכשיו", ותקנו יותר מניות

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מדד הביטוח מזנק ב-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים