גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכן שיווקי בטלוויזיה הוא זיהום של השיח הציבורי"

ספר חדש של ענת באלינט שופך אור על תופעה שנשארת לרוב מתחת לרדאר: תוכן שיווקי בטלוויזיה ■ "זה ניסיון זול למכור לנו כשמנגנוני ההגנה שלנו נמוכים"

"גם אני לא תמיד מבינה שמה שאני רואה על המסך זה בעצם תוכן שיווקי", אומרת העיתונאית והחוקרת ענת באלינט, שכבר קרוב לעשור עוסקת באינטנסיביות בתופעת הפרסום הסמוי בטלוויזיה בישראל.

היום (ה') מתפרסם ספרה של באלינט, "בתוך הקופסה: מיתוג סמוי בשידורי הטלוויזיה המסחרית בישראל".

לדבריה, מדובר ב"זיהום של השיח הציבורי", לא פחות, והיא משווה אותו לזיהום האוויר ולזיהום המים שלנו. בספר, שיוצא בהוצאת המכון הישראלי לדמוקרטיה, נותנת באלינט שורה של דוגמאות בוטות לניסיונות גופי השידור למכור לנו מוצרים - ולא בזמן הפסקת הפרסומות.

- את באמת מאמינה שהציבור לא מבחין כשמנסים למכור לו תוכן שיווקי?

"זו טבעה של מניפולציה, אנחנו לא אמורים להבחין. אני אמנם יותר ערה, כי אני עוסקת בזה, אבל אני חושבת שאנשים באים ליהנות מול המסך, הם באים רגועים ולא ביקורתיים, כפי שהם צריכים להיות כשהם צופים בטלוויזיה".

באלינט היא עיתונאית מגיל 17. בין השנים 2003 ועד 2006 היא שימשה ככתבת התקשורת של עיתון "הארץ".

"בקיץ 2004 הריאליטי פרץ לחיינו באמת, ושמתי לב כעיתונאית שמשהו קורה על המסך", היא מספרת. "עלה 'קחי אותי שרון' ו'כוכב נולד' שהפך למה שהוא, וגם 'השגריר', ששם פתאום ראיתי שמשתמשים כל הזמן בכרטיסי אשראי. הרגשתי משהו שלא ידעתי לנסח אותו. זו הייתה נקודת המפנה. ככל שדיברתי עם אנשים זה הדהים אותי וסיקרן אותי כאחד.

"התפתח פה שוק חדש, שאמנם היה קודם, אבל לא באופן מאורגן, מקצועי ומנוסח באופן משפטי. זה הפך להיות מקצוע ומשלח-יד - אנשים שאחראים על תוכן שיווקי. ואז אני מתחילה להיחשף לעולם המושגים כמו 'ערכי התוכנית' ו'ערכי המותג'".

לימים יצאה באלינט ללימודים בבריטניה ובחרה לכתוב את הדוקטורט שלה בנושא זה.

"להתחתן עם המפרסם"

בספרה נותנת באלינט מספר דוגמאות, ובראשן מתוך הסדרה "מסודרים", ששודרה בעבר בקשת, ואשר קיבלה חסות מפירמת ההשקעות אלטשולר-שחם, "שלטענתם נתנו ייעוץ לעיצוב הדמות של יועצת ההשקעות בסדרה, שאותה גילמה יעל שרוני. הדמות שלה נבנתה, כאחראית, סמכותית, אפילו נחשקת וסקסית, שלא רק שמצילה את החברה, אלא בשלב מסוים גם מציעה השקעה בקרנות 'ירוקות', נושא שקודם באותו זמן על-ידי החברה המסחרית".

בין הדוגמאות האחרות היו ציור הפרח של יופלה סביב נקודת השקילה של "לרדת בגדול" של ערוץ 10, במסגרת חסות מסחרית, ומשיחה של משחת וולטרן, תרופה לכל דבר, על גופם הדואב של משתתפי "רוקדים עם כוכבים".

- המחקר שלך הוא בין השנים 2006 עד 2011. עד כמה התופעה הזו עדיין נוכחת?

"נוכחת עד מאוד. תפתח את הטלוויזיה. פתחתי את הטלוויזיה לפני יומיים וראיתי את קרין גורן מבשלת וממליצה להוסיף גם 'מקופלת', לאחר שהיא האביסה שוקולד לתוך המתכון, ומיד אחר-כך עולה שקופית חסות של 'מקופלת' - ואז אני מבינה שיש פה דיל, שמוסיפים לנו עוד שוקולד למאפין, כי עלית שילמה על זה".

- למה זה כל-כך נורא בעינייך?

"יש לנו זכות, על-פי חוק, לזהות פרסומת כפרסומת. להבין שהאמינות של משהו מוטלת בספק כי מנסים למכור לנו משהו דרכו. זה ניסיון זול למכור לנו בזמן שמנגנוני ההגנה שלנו נמוכים ביותר.

"מעבר לזה, דופקים אותנו פעמיים - אנחנו גם משלמים בזה שאנחנו רואים פרסומות בספוט המרכזי, וגם כשאנחנו לא אמורים לראות פרסומות. עושים עלינו קופה. זה בטח נכון בכבלים ובלוויין, כשאנחנו גם משלמים דמי מנוי וגם צופים בפרסומת.

"מעל לכל זה, אם אנחנו רואים את התקשורת כזירה של שיח ציבורי, ואנחנו לא יכולים לסמוך על הדוברים כי הם אנשי מכירות, ואנחנו מאבדים אמון בזירה הזו.

"שיח ציבורי לא מתנהל רק במהדורות החדשות: גם 'סופר נני' או 'משפחה חורגת' הן במות לשיח ציבורי חשוב, ושם יש תוכן שיווקי מטורף. האם הבנק שייעץ בתוכנית של 'משפחה חורגת', כי הוא משלם למפיקיה, לא אשם במצבה הכלכלי של המשפחה? האם מאמן לא היה אמור לטפל בזה גם? התוכניות הופכות להיות ערוץ לרחוץ את תדמיתם של תאגידים, וזה משתק את היכולת לנהל שיח הציבורי".

- האם באמת אפשר להילחם בזה, לאור מצבן הקשה של הזכייניות, שרק מחפשות איך להרוויח?

"זו לא תופעה שאפשר למגר. כל התהליכים בארץ ובעולם מצביעים על מסחור הולך וגובר בתוכני מדיה וטשטוש הגבולות לתוכן ולפרסומת. לצרכני המדיה אין שום היבט חיובי בזה. אני רואה את זה כסוג של זיהום.

"נכון, המודל הכלכלי משתנה. ערוצי הטלוויזיה היום צריכים לפעול בכמה זירות ולאסוף קהל בפלטפורמות שונות, והדרך למשוך מפרסמים ולהימנע מדילוג על הפרסומות זה להתחתן עם המפרסם, שיוצר מוצר שהוא גם בטלוויזיה וגם באינטרנט. יש פה צידוק כלכלי שנכון בכל העולם, אבל עדיין הדבר הזה מהווה נתח קטן יחסית מרווחי הזכייניות. הספוט הוא עדיין מקור ההכנסה העיקרי, כך שזה לא מה שמציל אותן".

- יש גם את זירת תוכניות הבוקר, שנראה שללא התוכן השיווקי לא היו קיימות.

"מעניין באמת לבדוק כמה הזכייניות משקיעות בכלל בלוח עד השעה 17:00. כל ההיתכנות הכלכלית של התוכניות עד אז מבוססת על תוכן שיווקי".

- ומה אפשר לעשות כדי להילחם בזה, איזה פתרון את מציעה?

"המצב יכול להיות יותר טוב. הרשות השנייה יכולה הייתה לנהל אכיפה יותר יעילה, להכיר בזה שזה קיים ולחייב גילוי נאות אגרסיבי, שיופיע לכל אורך המשדר. זה יקבל מסגור לא חיובי בעיני הצופים וימתן את התופעה. אני מקווה שפרסום כזה ישפיע על תודעת הצופים. היום, ככל שהזירה גדולה יותר ויש יותר אלטרנטיבות - הרשות השנייה תאבד מכוחה, והצופים יכעסו על התופעה".

אילת מצגר, מנכ"לית בפועל הרשות השנייה, מסרה בתגובה:

"הרשות השנייה תומכת במימון מחקרים אקדמיים בתחום התקשורת ושותפה במסגרת זו גם במימון המחקר של באלינט. נושא המחקר חשוב, אם כי לצערנו לא נעשתה בו ההבחנה הנדרשת הקבועה בחוק ובכללים לגבי מקרים שבהם שילוב הפרסום יכול להיות מוגדר כמותר או כאסור.

"הרשות השנייה מטפלת בחריגות פרסומיות המשולבות בתוכן באמצעות קביעת הפרות ובאמצעות הטלת סנקציות של נטילת זמני פרסום וקנסות על הזכיינים הנאמדים במאות אלפי שקלים לכל זכיין.

"כך למשל, אם נתייחס לדוגמאות שמעלה באלינט, אשר היא טוענת בשוגג כי לא טופלו, הרשות קבעה כי החשיפות שניתנו למוצרי עלית בתוכנית הבישול 'סודות מתוקים' של קרין גורן טופלו כהפרות, ואף נקבעה בגינן נטילת 4.5 דקות פרסום. בגין החשיפה לבנקים פועלים ודיסקונט במהלך התוכנית 'משפחה חורגת' ניטלו 11 דקות פרסום בפריים-טיים".

כמה מגלגל

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד