גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלי מוכן לשלם על דירה 157 א' ש' יותר מלפני חצי שנה

הסקר החצי-שנתי של "גלובס" מגלה: שנה אחרי מחאת האוהלים - הישראלים מתייאשים מהתקוות לירידות מחירים חדות ■ המחיר אותו מוכנים לשלם: 1.136 מיליון שקל ■ פחות אנשים מחפשים דירה ■ 4 חד' - כבר לא המוצר הכי מבוקש

נשברנו ראשונים? חרף קולות המחאה החברתית המתחדשת והדרישה להורדת יוקר המחיה בישראל, הישראלים מוכנים כעת לשלם על דירה יותר מאשר היו מוכנים להוציא לפני חצי שנה.

מהסקר החצי-שנתי של "גלובס" ופרסום אזימוט, שנערך על-ידי מכון המחקר מותגים באמצעות מדגם מייצג של 508 אנשים ונשים במגזר היהודי, עולה כי הישראלים מוכנים היום לשלם עד 1.136 מיליון שקל בממוצע על דירה, זינוק של 16% מהסכום המקסימלי אותו הסכימו להוציא בדצמבר 2011, ושהסתכם בכ-979 אלף שקל בלבד. סכום זה היה הנמוך ביותר בשלוש השנים שקדמו לו (הסקר נערך אחת לחצי שנה בשש השנים האחרונות) וירד לפני חצי שנה לראשונה מאז יוני 2009 מתחת לרף המיליון שקלים. אולם, כאמור, הוא לא החזיק שם מעמד זמן רב.

הסכום המקסימלי לדירה

ציפיות ריאליות

במילים אחרות: הישראלי מוכן כעת להוסיף עוד כ-157 אלף שקל על מנת לרכוש דירה. לדברי בני קרת, מנכ"ל פרסום אזימוט ויועץ אסטרטגי ליזמים בשוק הנדל"ן, הנכונות הזו ככל הנראה מעידה בעיקר על אכזבה מהמחאה החברתית. "תוצאות הסקר הנוכחי ממחישות את השינוי התפיסתי אצל הרוכש הישראלי המושפע מגורמים שונים, כגון כישלון המחאה החברתית בקיץ האחרון וההתפכחות לכדי הבנה כי מחירי הדירות לא ירדו", אומר קרת. "כמו כן, עליית יוקר המחיה בכל התחומים והמשבר הכלכלי המתמשך במדינות אירופה תרמו גם כן להתפכחות".

קרת מעריך כי הסכום המקסימלי שבו נקבו הנשאלים בסקר הקודם - 979 אלף שקל, ביטא "בעיקר ציפיות לירידה במחירים בעקבות המחאה החברתית. כיום, חצי שנה מאוחר יותר, נראה כי הציבור מבין שהמחירים לא רק שלא ירדו, אלא החלו לעלות תפיסתית". לדבריו, "עליית המחיר הנתפסת מעידה על חזרה להתייצבות במחירי השוק ולהבנה בציבור כי המחירים ימשיכו לעלות".

הוא מדגיש כי המחיר התפיסתי הנוכחי - 1.136 מיליון שקל - זהה כמעט למחיר שציינו הנשאלים בסוף 2009 ובמחצית 2010 - אך הוא נמוך בכ-9% ממחירי השיא ב-2011, שעמדו על כ-1.25 מיליון שקל.

מחירה הממוצע של דירה בישראל עמד על 1.09 מיליון שקל בסוף הרבעון הראשון של 2012, על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כך שנראה כי הישראלים ריאליים בציפיותיהם.

מהסקר של יוני 2012 עולה עוד, כי רוב הישראלים, 53%, אינם מוכנים להוציא יותר ממיליון שקל על דירה, ואילו 47% מהנשאלים מוכנים להוציא יותר ממיליון שקל. עם זאת, רק 11% מוכנים להשקיע 5-1.7 מיליון שקל בדירה, הסכום המקסימלי הגבוה ביותר שננקב.

על-פי נתוני הלמ"ס לרבעון הראשון של 2012, המבוססים על מחירי דירות יד שנייה, בישראל ניתן לרכוש דירות במחיר של מיליון שקל או פחות רק באזורים הבאים: דירות 1.5-2 חדרים במחוז ירושלים ובגוש דן; דירות 3 חדרים וקטנות יותר במחוזות המרכז, השרון וחיפה; במחוזות הדרום, הצפון והקריות ניתן לרכוש בפחות ממיליון שקל דירות 4 חדרים וקטנות יותר.

22

במחוז תל אביב, לב הביקוש, מחירה הממוצע של דירת 1.5-2 חדרים עומד על יותר ממיליון שקל. מחירה בסוף הרבעון הראשון עמד על 1.3 מיליון שקל, כך על-פי הלמ"ס.

פחות מחפשים

כמה אנשים מחפשים כיום דירה? מהסקר עולה כי מספר מחפשי הדירות ירד במחצית הראשונה של 2012, בין היתר בשל יציאה של משקיעי נדל"ן מהשוק. 9% מהנשאלים ענו כי הם מחפשים דירה כיום (5%) או שוקלים להתחיל לחפש דירה (4%), לעומת 10% לפני חצי שנה ו-12% בשני הסקרים שבוצעו בשנה שקדמה לכך. "על פי נתוני סקר זה, נראה כי חזרנו למצב של ביקושים ריאליים, בדומה לאלה שחווה השוק ב-2007", אומר קרת.

לדברי אבי פאר, מנכ"ל מכון מותגים, "נמשכת הירידה שהחלה במחצית שנת 2011 בשכיחות האנשים שהצהירו כי הם מחפשים דירה. זאת, לאחר מגמת עלייה בשנה לפני כן, החל מיוני 2010. הירידה קיימת גם בקרב מחפשי דירה חדשה מקבלן וגם בקרב מחפשי דירה מיד שנייה, מה שמצביע על יציבות יחסית מבחינה תפישתית אליה נכנס השוק בשנה האחרונה".

על-פי נתוני הלמ"ס, אגב, הביקוש לדירות חדשות ירד בחודש מאי ב-10% בהשוואה לחודש אפריל.

בקרב מי שהצהירו כי הם מחפשים דירה או שוקלים לעשות כן, רק 21% הצהירו שהם מחפשים דירה מקבלן, ואילו 54% מבקשים לרכוש דירה מיד שנייה. 25% מחפשים דירות חדשות וגם דירות ישנות, או שטרם החליטו.

להערכת קרת, "אנו עומדים בפני תקופה של התמתנות בביקוש לדירות חדשות, וגם בשוק קיימת התמתנות בהיצע של יחידות דיור חדשות, בשל הקשיים שמערימים המדינה והבנקים על הקבלנים - בשחרור קרקעות לבנייה ובהגבלות על האשראי שקבלנים יכולים לקבל מהבנקים. לכן, טווח המחירים לא ישתנה בהרבה".

הוא הוסיף כי "זוגות צעירים עדיין רחוקים מחלום הדירה בבעלותם. במצב כזה, הממשלה צריכה לתת פתרונות מעשיים לצעירים ולמי שנכנס לקריטריונים להטבות, על מנת לאפשר להם להתקרב ולממש את חלום הדירה בבעלות".

דירות 4 חדרים - כבר לא המוצר הפופולארי

אחד הממצאים הבולטים של הסקר הוא שינוי בגודל הדירה המבוקש על-ידי הישראלים. נראה כי יותר אנשים מחפשים כיום דירות 3 ו-5 חדרים (49%), לעומת דירת 4 חדרים (44%), שבאופן מסורתי נחשבה למוצר הפופולארי ביותר בשוק הנדל"ן הישראלי. השמאי הממשלתי הראשי, לדוגמא, מבסס את מחקרי הנדל"ן שלו על פלח הדירות הזה.

על-פי תוצאות הסקר, שיעור מחפשי דירות 4 חדרים ירד בצורה דרסטית ביוני השנה ל-44%, כאמור, לעומת שיעור של 61% מהנשאלים שחיפשו דירת 4 חדרים לפני חצי שנה. במקביל, ניתן לראות עלייה בביקוש לדירות 3 חדרים: 31% ממחפשי הדירות כיום מעוניינים לרכוש דירת 3 חדרים, לעומת 26% בלבד במחצית הקודמת. עם זאת, הביקוש לדירות 5 חדרים - המאפיין בדרך כלל את משפרי הדיור - זינק מ-7% בסקר הקודם ל-18% בסקר הנוכחי.

מספר חדרים מבוקש

החדשות הטובות הן כי ייתכן שהביקוש לדירות קטנות ייפגש בקרוב בהיצע תואם: על פי נתוני הלמ"ס, בשנת 2011 הוחל בבנייתן של 2,724 דירות חדשות בנות 3 חדרים, לעומת 1,914 דירות בגודל זה שהוחל בבנייתן בשנת 2010 - זינוק של 42%. לעומת זאת, בהתחלות בנייה של דירות בנות 4 חדרים חלה עלייה מתונה בשיעור של 4% בלבד.

לדברי קרת, "הגידול בביקוש לדירות בנות 3 חדרים מביא כבר כעת ליוזמה של בניית דירות קטנות יותר מצד קבלנים". לעמדתו, הביקוש הריאלי וציפיות המחיר הריאליות של הציבור "מחזירים אותנו לימים בהם זוג צעיר שהיה נישא היה רוכש דירה ראשונה בת 3 חדרים, ובהתאם ליכולתו ולאחר הרחבת המשפחה, רוכש ועובר לדירה גדולה יותר".

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; בורסות אירופה נצבעו אדום

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ועבר לירידות ● ירידות בבורסות אירופה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם