גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלל מס' 1: אל תקנה שחקנים שהצטיינו ביורו 2012

ינסן, חריסטאס, אסמואה ג'יאן, ג'ורדי קרויף, פובורסקי. מה המשותף לכולם? אלו שחקנים שנרכשו על בסיס הופעה גדולה ביורו או במונדיאל ■ איך הם גמרו? כפלופים

שבועות בודדים לאחר סיום משחקי יורו 92', החתימה ארסנל שחקן שזה עתה זכה באליפות אירופה: ג'ון ינסן. במשחק הגמר מול גרמניה, כבש ינסן שער נפלא והוביל את נבחרת דנמרק לניצחון 0-2 וגביע היסטורי. ג'ורג' גרהאם, אז המנג'ר של ארסנל, סיפר לתקשורת הבריטית כי מדובר על "קשר שהוא גם סקורר". המציאות התבררה כהפוכה: ינסן העביר שנים בהייבורי בלי לכבוש. במהלך הזמן הפכו הכישלונות שלו מול השער לקאלט בקרב הקהל של ארסנל: בכל פעם שהוא קיבל את הכדור, אפילו אם זה היה על עיגול האמצע, צעקו לו בציניות "בעט!". ב-1996 עזב ינסן את ארסנל כשברקורד שלו גול בודד (אוהדי ארסנל הדפיסו טי-שרטים עליהם נכתב: "הייתי שם כשג'ון ינסן כבש").

הטעות של גרהאם מלפני 20 שנה עדיין רלוונטית לקיץ הנוכחי. מאמנים שיקנו בשוק ההעברות הקרוב שחקנים רק בגלל שהם הצטיינו ביורו 2012, עושים טעות קלאסית.

***

מנג'רים בריטים לא ממש התייחסו ברצינות לטורנירים גדולים עד סוף שנות השמונים. כשהגיע חודש יוני, רובם טסו לחופשות על איזה חוף בספרד, ואלו שהעדיפו לבזבז את זמנם במונדיאל או ביורו, תויגו כחוצנים. למועדונים באנגליה לא היה באותם ימים יותר מדי רצון לאסוף מידע על שחקנים זרים. הגישה הזאת החלה מעט להשתנות פחות או יותר בתקופה שבה גרהאם הביא את ינסן. הנכונות שלו לבזבז כסף על שחקן מדנמרק (ובמקביל לגרוף נתח מההעברה לכיסו, כפי שהתברר מאוחר יותר), סימנה אותו כמנג'ר מקצוען יותר מרוב עמיתיו.

בשנת 1996 נכנס לתוקפו חוק בוסמן, ושינה לחלוטין את חוקי המשחק בשוק האירופי. פתאום לכל כדורגלן עם דרכון אירופי היתה אפשרות לשחק בכל מדינה ביבשת, ולא להיחשב לשחקן זר. כמה חודשים לאחר מכן, החתים אלכס פרגוסון במנצ'סטר יונייטד שני שחקנים שנראו לא רע ביורו 96': ג'ורדי קרויף וקארל פובורסקי. שניהם סיימו את הקדנציה באולד טראפורד כפלופים. בדיעבד, יורו 96' התברר כפסגת הקריירה של קרויף ההולנדי; פובורסקי הצ'כי היה שחקן קצת יותר טוב ממנו, אבל נדמה כי פרגוסון התלהב קצת יותר מדי מהקפצה אומנותית אחת של הקשר לשער של פורטוגל במהלך משחק היורו. יונייטד הביאה את צמד השחקנים הזה בלי שהיה לה יותר מדי מידע עליהם. מעט מאוד מועדונים אנגלים באותה תקופה בכלל העסיקו סקאוטים אירופיים במשרה מלאה: ב-1995 היה זה אוהד פשוט של ווסטהאם, מורה שלימד בבית ספר בפראג, ששלח מכתב למאמן הקבוצה דאז, הארי רדנאפ, וסיפר על שחקן צ'כי "מבריק" (אותו פובורסקי) שאפשר להביא ב-200 אלף ליש"ט בלבד. אחרי יורו 96' פרגוסון שילם על הצ'כי הזה 3.5 מיליון ליש"ט.

מדובר על אחד הכשלים הכי משמעותיים שיכולים מאמנים ליפול אליהם בשוק ההעברות: כשאתה קונה מישהו על סמך טורניר טוב שהוא נתן, או גרוע מכך, על סמך כמה רגעים טובים שלו בטורניר - זה בדיוק כאילו קנית מניה בורסאית דווקא כשהיא המריאה למחיר השיא שלה. מחיר שכמובן לא משקף את המציאות: ברוב המקרים, מצטייני היורו מותשים פיזית, או נחים על זרי דפנת ההצלחה האחרונה שלהם. ואם אתה לוקח אותם על סמך היכולת שהם הראו בטורניר, אתה בעצם שופט אותם רק על-פי דגימה קטנה מדי של משחקים. יורו 2012, למשל, יכול לגרום למאמנים לחשוב שאריאן רובן הוא מהשחקנים הגרועים בתולדות הכדורגל העולמי, ושהרכש הטרי של באיירן מינכן, מריו מנדזוקיץ' הקרואטי, הוא החלוץ המפחיד ביותר באירופה.

יכול להיות שהתקופה הקצרה של היורו יכולה ללמד משהו על מה שחקן מסוגל לעשות כשהוא בפיק שלו. אבל האמת, זה לא ממש מעניין: כמנג'ר, אתה לא באמת רוצה לדעת לאיזה שיא יכול השחקן שלך להגיע ביום נתון, אלא לדעת מה הוא מסוגל לספק לך בעקביות, שבוע אחר שבוע. מנדזוקיץ' כבש שלושה שערים מצוינים ביורו 2012, אבל אם הוא הגיע לגיל 26 כשהוא עדיין משחק בוולפסבורג הקטנה, בעיירת התעשייה הקטנה של פולקסווגן בצפון גרמניה - כנראה שהוא לא באמת כזה מוכשר, ושבאיירן ששילמה עליו עכשיו 13 מיליון אירו כנראה בלעה פיתיון. אם הוא היה טוב באמת, מאות הסקאוטים האירופיים היו מסתערים על מנדזוקיץ' כבר מזמן.

***

קל להבין למה קבוצות מתעקשות להחתים את הכוכבים שנוצצים בשמי הטורנירים הגדולים. המטרות בהעברות שחקנים לא תמיד מסתכמות ברצון לשפר את היכולת המקצועית של הקבוצה: לעיתים הן מהוות מתנה שיווקית לאוהדים, הספונסרים וכלי התקשורת המקומיים. כשאתה קונה "שם גדול" מיד לאחר שהוא הצטיין בטורניר בינלאומי, אתה בעצם מצהיר גם על עצמך כמועדון גדול. ואתה שומר על הלקוחות שלך מרוצים ונרגשים בזמן התקופה המשעממת של הפגרה.

דוגמא נפלאה לכך היא הרכישה של אייאקס אמסטרדם, שהביאה בקיץ 2004 את החלוץ אנגלוס חריסטאס, מיד לאחר היורו שבו כבש שלושה שערים ועזר ליוון לייצר את הסנסציה הכי גדולה בתולדות הכדורגל הבינלאומי. מבט קצר על קורות חייו של חריסטאס היתה מגלה לראשי אייאקס שלא מדובר על גאון כדורגל, אלא בסך הכל על שחקן מילואים של ורדר ברמן. אבל באותו קיץ הוא היה שם גדול לכמה רגעים, וגם המחיר שלו היה נמוך יחסית, כי רוב הקבוצות המפוכחות בשוק הבינו מה הוא שווה באמת. אז אייאקס חשבה שהיא עלתה כאן על מציאה. אוהדים תמימים של אייאקס אולי חשבו שהנה המועדון שלהם חוזר לימי הפאר שלו, אבל התבדו. חריסטאס נכשל באמסטרדם, ואחר כך גם בפיינורד אליה עבר.

בשנים האחרונות מועדונים רבים הופכים בהדרגה להרבה יותר חכמים ורציונאליים. הקבוצות הגדולות מעסיקות כיום אנליסטים במשרה מלאה שתפקידם הוא לנתח סטטיסטית את סיכויי ההצלחה של כל העברה ולנסות להוריד את אחוזי הכישלון הגבוהים הקיימים בשוק הזה. "החוק המתמטי בכדורגל הוא ששלוש מכל חמש העברות נכשלות", אמר חוזה מרטינז פירי, לשעבר המנהל הטכני של ריאל מדריד. היחס האמיתי כנראה גרוע אפילו יותר. אם תכניסו למשוואה הזאת את הבעיות הכלכליות של קבוצות רבות באירופה, כאלו שלא יכולות להרשות לעצמן להחזיק אנליסטים - תקבלו שוב את הטעות הקלאסית של הסתמכות על כוכבי הטורנירים הגדולים.

זה בדיוק מה שקרה לסנדרלנד ב-2010. אסמואה ג'יאן הגנאי נתן מונדיאל טוב, והקבוצה האנגלית שפכה עליו 13 מיליון ליש"ט (שיא מועדון). שנה לאחר מכן, סנדרלנד שלחה אותו להשאלה באל-עין מהליגה של איחוד האמירויות.

***

אפשר להתווכח על הרבה דברים בשיטה ובדרך של ארסן ונגר ושל ארסנל, אבל דבר אחד אי אפשר לקחת מהם: הם יודעים לזהות כישרונות, ומבינים מה הדרך הנכונה לקנות כדורגלנים. ונגר לא עושה סקאוטינג בטורניר היורו: את לוקאס פודולסקי הגרמני הוא החתים הקיץ עוד לפני שהטורניר בכלל החל, ולפני שהמחיר שלו היה עשוי לקפוץ לשמיים במקרה של תצוגה נפלאה שלו באוקראינה ופולין.

לפני שהיא מחתימה שחקנים, ארסנל צופה בהם עשרות פעמים, גם באימונים וגם במשחקים. היא אפילו דואגת לאסוף עליהם מידע מחבריהם ומכריהם בכדורגל, על מנת להבין האם גם האישיות שלהם מתאימה למרקם של המועדון. לפני שארסנל החתימה את בקארי סנייה, היא שלחה סקאוטים לראות 40 משחקים שלו. הסקאוט הראשי של ארסנל, ז'יל גרימנדי, עקב אחרי סנייה במשך שלוש שנים. הדרך של ארסנל לבחור כישרונות לרכישה צריכה להוות מודל לכל קבוצה באירופה.

כל זה לא אומר שכמה שחקנים בולטים מיורו 2012, כגון דזגואב (רוסיה), ואצלב פילאר (צ'כיה) או מיכאל קרון-דלי (דנמרק) לא יכולים להיות סיפורי הצלחה בהמשך קריירת הקבוצות שלהם. זה רק אומר שמוטב למועדונים לבדוק את השחקנים האלו לעומק, ולא להסתנוור מקלטות הביצועים שלהם מאוקראינה ופולין.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?