גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגי ליניק: "אני כותב למיטיבי לכת ולא ספרות מסחרית"

חגי לינ, זוכה פרס ספיר ל-2011 על ספרו הראשון "דרוש לחשן", מספר על אמנות הכתיבה שלו ■ "ההוצאה גורמת לך לבקש להישחט, כי אם לא תשתתף בארבעה במאה, לא יהיו לך חיי מדף"

לחגי ליניק הייתה תמיד נשמה של מוזיקאי, שחי ומנגן ג'ז. אחרי שחזר מלימודי מוזיקה בבוסטון, חשב לעשות פרויקט משותף עם אחיו השחקן, דורון ליניק. הוא יכתוב וינגן על גיטרה, דורון ישחק, וככה יגלגלו משהו יחד. מהר מאוד נשאב האח לתהליך החזרה בתשובה עם אשתו, אתי אנקרי, הפסיק לבוא לפגישות, וחגי נשאר עם מונודרמה ביד ועם רעב פתאומי לכתיבה שהתפרץ משום מקום. בימאית שקראה את הטקסט אמרה לו, תראה, זה פרוזה, לא מחזה, שלחה אותו לחבר, והסיפור התפרסם, להפתעתו, בעיתון הספרותי "עיתון 77". מכאן התגלגלה הקריירה שלו במהירות. הוא קיבל טלפון ממנחם פרי שביקש ממנו להביא את כל הסיפורים שלו כדי לאגד אותם בספר.

"לא היו לי סיפורים, כי לא כתבתי אף פעם קודם", צוחק ליניק, שמבחוץ נראה כמו לוחם מאצ'ואיסטי טיפוסי, אבל תוך כדי שיחה מתגלה כאמן רגיש. "אמרתי לו תן לי כמה חודשים, וישבתי שנה שלמה וכתבתי. אני יודע שזה בדרך כלל הפוך. קודם כותבים ואחר כך מנסים לפרסם. אבל יש לי אמונה פנימית, מין חוש חזק שאני יודע למה יש כוח ומה הוא קליפה, בלי נשימה ארוכה. וידעתי".

- ממה התפרנסת בתקופה הזאת?

"לימדתי מוזיקה ועשיתי הפקות בהד ארצי. אני מאוד צנוע. אין לי פנטזיות על כסף".

- מצוקה כספית לא מאיימת עליך?

"עכשיו קצת, בגלל הגיל".

- אין לך ילדים.

"לא. הייתי נשוי פעם, ואני מאוד רוצה ילדים".

- הספר הראשון לא הפך אותך לאיש עשיר.

"ברור שהייתי צריך לעבוד. הייתה לי בת זוג צעירה, יוצאת קיבוץ, שפתחה עם אימא שלה בית קפה ענק, והתחלתי לעבוד איתן ולנהל את המקום. אף אחד מאיתנו לא ידע כלום על בתי קפה".

- בית הספר של החיים לעסקים.

"למדתי שם בעיקר יחס לכסף; תמחור, ניהול מלאי, ספקים, איך להשקיע את הכסף נכון. לא האמנתי שהכסף יעניין אותי, כי באתי מבית סוציאליסטי שבו קראו את 'על המשמר', אבל נהניתי מאוד. התפרנסתי יפה. אחר כך פתחתי בר יין ונתתי ייעוץ למסעדות. בתקופה הזאת פיתחתי את החוש האסתטי שלי. הייתי בתחום שש שנים".

- ובכל הזמן הזה כתבת?

"כן. לפני שהתחלתי עם בית הקפה כבר היה לי חצי ספר ביד, הייתה הפסקה של שנה, כי עבדתי סביב השעון וחזרתי. התהליכים שלי ארוכים. המטרה היא לא להוציא ספר, אלא להוציא ספר טוב. אסור לגעת בכתיבה טרייה. צריך לבוא אליה חדש לגמרי, ממרחק, מזרות. אני גם לא מאמין בכישרון".

- סופר לא צריך להיות מוכשר בכתיבה?

"זאת מילה למפונקים. גם המילה דמיון. אני לא מאמין בלהמציא סיפורים, אלא בלחשוף אותם. הפסל נמצא בתוך גוש השיש, רק צריך לחצוב אותו החוצה. צריך להגיע לצלילות הרגשית ולגעת בכל מיני סוגים של זיכרון. זה לא קל. מי שכותב מהמקום הזה צריך אומץ לב, חוש אסתטי פנימי, כנות, ידיים נקיות. זה לא דבר שצריך לגייס".

- אין צורך גם במשמעת כתיבה?

"לא. צריך דרייב מטורף. זה כוח פנימי. אדם יוצר כי יש בו קונפליקט, פערים בין המציאות החיצונית לפנימית. אז אתה לא צריך משמעת. זה עניין של דחיפות. מי שמתבסס על מוזה מדבר שטויות. כתיבה היא עבודה שחורה.

"בואי אתן לך דוגמה איך אני כותב. אספר לך זיכרון: אימא לימדה אותי איך לרכוב על אופניים. לא ידעתי איך להתחיל לרכוב ואיך לעצור, אז היא הייתה נותנת לי דחיפה בהתחלה ותופסת אותי בסוף. יום אחד היא נכנסה הביתה ורציתי לעצור. עד עכשיו זה זיכרון. אם אני ממציא, אכתוב ששכן תפס אותי. ואז אני מתחבר רגשית למקום הזה, לגעגוע, הכי רציתי באותו רגע את אימא שלי, אז רכבתי דרך המרפסת לכיוון הבית, הדלת הייתה סגורה, נתקעתי בה ועצרתי. לכתוב זה כמו לעלות עירום למקפצה גבוהה, ולקפוץ קפיצת ראש קלאסית, בלי לדעת אם יש בכלל מים בבריכה, ואם הם קרים או לוהטים. זאת הסיבה לכך שאני לא קונה את האמירות של סופרים שטוענים שהדמויות שלהם כתבו את הספר".

- כתיבה היא מקצוע?

"זה עניין של סמנטיקה איך את מגדירה מקצוע. זאת אמנות, וזה יומרני לרצות להתפרנס ממנה".

- יש אמנים שמתפרנסים מאמנותם.

"אולי בציור. צריך גם לסווג כתיבה. אני כותב למיטיבי לכת ולא ספרות מסחרית או ספרי טיסה".

- מה עושים לך מבצעי ה"ארבעה במאה"?

"לסופר לוקח בממוצע שלוש שנים לכתוב ספר, שנמכר ב-7,000 עותקים, תעשי את החשבון. גם אם הסופר ירוויח 50 שקלים על ספר הוא לא יוכל להתפרנס מזה. אני לא מסתכל על המבצעים האלה כלכלית, אלא ערכית. ראוי שספר יקבל את ההערכה, את הכסף ואת הכבוד שמגיעים לו, כי זו לא סתם אסופת דפים, אלא נכס רוחני. זה לא יכול להפוך למוצר שאתה סוחר בו. לספרות יש מסורת, וכשנכנס הפרמטר הכלכלי היא נקטעת. לרשתות יש הוצאות של עצמן והן מקדמות את הספרים שלהן. מה שקורה הוא שההוצאה גורמת לך לבקש להישחט, כי אם לא תשתתף בארבעה במאה, לא יהיו לך חיי מדף, ועליהם אתה בעצם מנהל את המאבק ולא על הפרנסה. רק שיהיה נוכח בחנויות".

- הטענה היא שהמבצעים האגרסיביים האלה נותנים הזדמנות לסופרים חדשים.

"מי הכיר אותי? המזל שלי הוא שיש לי פרס ספיר. הבינו שם שכמעט אין ביקורת ספרותית בעיתונות, ואין אוטוריטה שתשים זרקור על ספר איכותי".

- פרס ספיר ל-2011 על "דרוש לחשן" היה הפתעה גמורה מבחינתך.

"הרגשתי שהספר יוצא דופן".

- עשית לובינג?

"אני לא חושב שמישהו עושה לובינג, אבל אני לא מכיר בכלל את העולם הזה. כשאמרו שהספר הזוכה נבחר פה אחד, ידעתי שזה אני".

- קיבלת גם 150 אלף שקלים.

"הכסף פחות ריגש אותי. ההכרה ריגשה אותי. 17 שנה אתה כותב וכותב, ושני הספרים שכתבתי קודם היו לא פחות טובים, אבל לא הייתה אוטוריטה שתפנה אליהם את הזרקור, במקום אל רבי המכר המפוברקים. אנשים כמוני לא יכולים לקבל הכרה בלי דחיפה מבחוץ. זאת הסיבה לכך שהרבה סופרים שהתחילו לכתוב איתי פרשו".

- נקודת מפנה.

"החיים שלי אחרי פרס ספיר השתנו. זה חגי אחר. ההכרה העמוקה, כל הכתיבה יצאה החוצה, המכירות עלו פלאים, נכנסתי לרשימות רבי המכר, העולם הספרותי קרא והביע דעה. פתאום נהיה לי מקום ולא הייתה תקרה מעליי. עכשיו תעשה רק דברים טובים".

- הפכת למרצה מבוקש.

"בהתחלה אמרתי כן לכל מי שהזמין אותי להרצות, ומצאתי את עצמי מופיע עם פוליטיקאים ועם סלבריטאים, באווירה שלא הרגשתי בה נוח לדבר על הספר. אני נוסע עם זמרים לערבים משותפים, מופיע בספריות ומתפרנס מזה. ברור לי שזה ייגמר מתישהו. אז יש גם נכס של המשפחה שאני ניזון ממנו. אבל בעיקרון, סופר לא יכול להתעסק בכסף, כי זה יבוא על חשבון הכתיבה. חייבים סגירות מסוימת כדי לכתוב, בלי טלפונים ורעשים".

- אתה עובד עכשיו על סרט דוקומנטרי שני.

"שאני לא יכול להרחיב עליו בינתיים, רק שהוא נעשה עם מישהו ידוע, זמר, ואת הסרט הראשון עשיתי על אחי זוהר, שנהרג בתאונת אימונים בסיירת מטכ"ל כשהייתי בן 8. בכל יום שישי היינו נוסעים לבית הקברות, ימי זיכרון, זה חנק אותי, אז הייתי חייב לעשות עם זה משהו. אימא הייתה במרכז הסרט, אישה אחת מול חמישה בנים וזיכרון של בן מת. עוד מעט עולה ההצגה שלי, 'דוהרים', בתמונע".

- על מה כתבת?

"התסריט עלה לי כשחבר סיפר לי איך היה שם את הנאומים של היטלר בפול ווליום, יוצא לגבעות ונואם עם התנועות כדי לקבל את התחושה של נאום כזה כאילו מול המון אנשים. יוצא שכשהגיבור מתגעגע לילדות שלו, הוא מתגעגע להיטלר".

- מתי יוצא הספר הבא?

"ב-2013 או ב-2014. שום דבר לא בוער. ישנם הסרט וההצגה, ויש לי חזון. אני רוצה להצליח להוריד לשפה את התחושות הכי דקות שלי".

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?