מריאנו ראחוי ראש הממשלה של ספרד - Mariano Rajoy / צלם: רויטרס
ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הציג היום את תוכנית הצנע הגדולה ביותר שהוצגה בספרד בתקופה האחרונה ובכך מצטרפת התוכנית הנוכחית ל-3 תוכניות נוספות שהוכרז עליהן ב-7 החודשים האחרונים. התוכנית החדשה תכלול העלאת מסים והפחתת הטבות סוציאליות בהיקף של 65 מיליארד אירו במשך שנתיים וחצי.
התוכנית החדשה של ראחוי כוללת העלאת המע"מ במדינה ב-3% -מ-18% ל-21%- קיצוץ בקצבאות למובטלים במדינה, מיזוג רשויות מקומיות וקיצוץ בבונוסים שמוענקים לחלק מעובדי המדינה בסוף השנה. הקיצוצים בתקציב שהוצגו בתוכנית הזאת כפולים מהסכומים שהוכרז עליהם בעבר.
"אני מודע לכך שהצעדים שהכרזתי עליהם עכשיו לא מקובלים על כולם", אמר ראחוי בנאום שנמשך 70 דקות בפרלמנט הספרדי. "הצעדים לא מקובלים על כולם אך הן הכרחיות ביותר, אנחנו נמצאים במצב קשה ורציני במיוחד".
התוכנית שהציג הפעם ראחוי מנוגדת לחלוטין למצע הבחירות שלו מלפני מספר חודשים. בקמפיין הבחירות הוא תקף את הממשלה הקודמת על ההחלטה שלה להעלות את המע"מ והבטיח במהלך אחד העימותים הטליוויזיונים שהוא לא יעלה מסים. "אני מודע לכך שהבטחתי שלא אעלה מסים, אבל המצב כיום שונה, ואני צריך להתאים את המדיניות למצב החדש", אמר ראחוי באום שלו.
הצגת התוכנית באה יומיים אחרי ששרי האוצר של גוש האירו אישרו עקרונית חבילת חילוץ של עד 100 מיליארד אירו למערכת הבנקאות שלה, כש-30 מיליארד אירו מהם יהיו זמינות למדינה, במידה והיא תצטרך סיוע חירום, כבר בסוף החודש הנוכחי. בנוסף לכך, השינוי בסעיפי התקציב בא רק כשבועיים אחרי שתקציב המדינה אושר בפרלמנט.