גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האולימפיאדה שינתה לי את החיים"

המרתוניסטית נילי אברמסקי לא חשבה על המשחקים האולימפיים, אבל בגיל 34 היא מצאה את עצמה באתונה ■ ספורטאי אולימפי, מבט בדיעבד - כתבה שנייה בסדרה

נילי אברמסקי לוקחת מחשב. שמונה מאות מטר בקו אווירי מהבית שלה ברחובות יושבים אנשים שמקדישים חיים שלמים לפיצוח לוגריתמים שפולטים את המספרים ששווים לסך כל הצעדים שאברמסקי עשתה בריצה בקריירה שלה. ותוך כד דיבור היא מתחילה לחשב. "עברו כבר שנתיים וחצי מאז שפרשתי", אומרת אברמסקי (42), "ואני לא רצה מאז. אני לא רצה, כי אם אני לא בכושר של קריירה, זה לא מעניין אותי. יש משהו מאוד טוטלי בחיים של מרתוניסט. התוצאה היא שהיום אני כבר לא יכולה להתחרות סתם ככה להנאתי. ההנאה היא נגזרת של להגיע לרמה הכי טובה או לצאת למרוץ במטרה שיהיה אימון חזק לקראת הדבר האמיתי. העניין הוא, שאי אפשר להגיע לרמות האלה של ההנאה שלא דרך תחרות. זה לא בר שחזור בכלל. לא הגעתי לשחיקה מנטלית. בבוקר האחרון היו לי את אותן תחושת טריות והתלהבות כמו שהיו לי בבוקר הראשון. ויצאתי לרוץ".

25 מרתונים רצה נילי אברמסקי בחיים שלה, כולל היילייט אחד גדול: המרתון במשחקי אתונה 2004. באימונים היא עשתה 32 עד 37 קילומטר. הממוצע השבועי שלה עמד על 160 קילומטר, והיא אומרת שיחסית למרתוניסט, מדובר במספר סולידי. היא רצה יותר מחמשת אלפים קילומטר בשנה, היא התחילה את הקריירה בשנת 83' ופרשה 25 שנה מאוחר יותר. בקצב מהיר היא גמעה מאה מטר בחמישים צעדים והיא מעריכה שהממוצע שלה לצעד הוא מטר וחצי. אברמסקי מקישה את הנתונים על מקלדת מחשב הכיס.

"חמשת אלפים קילומטר, כפול עשרים וחמש... 125 אלף קילומטר סך הכל, וואו, זה הרבה, מה אורך הקפה אחת של כדור הארץ? עכשיו נכפיל באלף, נחלק באחד וחצי, זה יוצא... 416,666,666.7 צעדים. זה המון צעדים! המון צעדים שמרכיבים דרך אחת ארוכה, אבל הדרך היתה מדהימה".

לכתבה הראשונה בסדרה - חיים שדמי פגש לשיחה את אלכס אברבוך

***

היא יורה את המלים כמו צעדים. לא עוצרת לרגע. ריצת מרתון היא בעיניה דבר מדעי לכל דבר. "ברמות הגבוהות אנחנו מדברים כאן על ניואנסים של שניות. אתה יורד לרזולוציות של לאיזה קצב תגיע בכל אימון ומתי אתה מפחית ומגביר מנוחה. אתה חייב להקפיד על דקויות של תזונה ושינה, עד כדי כך שאתה צריך להפנים שאתה לא עצלן אם אתה ישן כל-כך הרבה. לוקח לך זמן להבין שאם קמת עייף לאימון קשה, עדיף שלא תתאמן. בקריירה של 25 שנה היו גם ימים כאלה, ואתה חייב ללמוד לקרוא נכון את הגוף שלך ולא לייסר את עצמך אם העייפות גוברת על הצורך שלך להתאמן. זה תהליך. אלה לא דברים שקורים ביום. אתה נכשל ומנסה שוב, ושוב נכשל, ובסוף לומד. רק מה, עם כל המדעיות והתכנון המדויק ברמת הקשקש, בסוף מרתון הוא כמו רולטה רוסית. מספיק שקמת ביום לא טוב או שמזג האוויר זוועתי, והלך עליך. זה לא חשוב כמה הכנות עשית.

"אני חייבת להודות שרק לקראת גיל 32 הבנתי מה זה באמת מרתון ואיך להבין את הגוף שלי יותר טוב כדי למצות את הפוטנציאל שלי. ואת זה אני מבינה בדיעבד. אני יותר נינוחה היום. אני מדברת איתך על תהליך מאוד ארוך שבא אחרי 13 שנה של אימונים בריצות בינוניות וחצאי מרתון. זה התאים לי, ההבשלה האיטית הזאת. יש דברים שהייתי צריכה לעבור כדי להבין. פרישה בגיל צעיר, שזה בדרך כלל מה שמאפיין ספורטאי, היא נוראה בעיניי. אתה מפספס משהו בהבנת התהליכים שאתה חווה. רק מבוגר יכול להבין את עצם התחושות ואת העוצמות שנלוות אליהן. זה הקסם".

מאז שפרשה היא מתעסקת באימון ומתעקשת שהאימונים יהיו ברחובות. היא נולדה ברחובות וחיה שם, לא רחוק מבית ההורים. היא מלמדת ריצה כ-30 איש, לפעמים המספר יורד ל-20, תלוי בתקופות, ועוד כ-15 ילדים.

"רוב התלמידים שלי הם סביב גיל ארבעים, שמבינים שמימוש קרייריסטי לבדו וחוסר באדרנלין הם מתכון לחיים נוראים. רק כשיצאתי מלימודי הפיזיולוגיה, אחרי הרבה שנים בספורט, הבנתי שזה לגמרי בסדר להיות ספורטאי ולהתפרנס מזה. אתה חי כאן תמיד בתחושה שספורט זה לא מקצוע ושתגמור ברחוב זרוק לצד תעלה, אבל אני חייבת להגיד שהרווחתי מספיק בקריירה שלי. הכל שאלה כמה אתה רוצה. בריצות ארוכות יש יחסית יותר כסף ויש גם קצת כסף מפרסים".

כמה כסף זה מספיק?

6,000-5,000 שקל, זה היה הממוצע החודשי שלי. רוב האנשים לא ייפלו מהכסא מסכום כזה, חלק יגלגלו עיניים איך זה לגדל ככה שני ילדים כאם חד-הורית - אבל עובדה שאפשר. אני לא מרוויחה הרבה יותר מדי היום ועדיין חוסכת הרבה בכל חודש. אורח החיים שלי זול, כי אין בהם חומריות. כנראה שלא חסר לי כלום, עובדה שאני מסרבת לקבל תלמידים חדשים".

***

ואז, אחרי למעלה מ-20 שנה במקצוע, למעלה מ-20 שנה של ריצות והתרגשויות לצד מפחי נפש, בידיעה שלא משנה מה תעשה, היא כבר לא תביא זהב בתחרות בינלאומית גדולה, וארבע שנים לפני שפרשה, אברמסקי הגשימה את הפנטזיה. זה קרה ב-2004. "בכלל לא תכננתי להיות שם, באולימפיאדת אתונה. ילדתי שנה וקצת קודם, וכשחזרתי להתאמן, נכנסתי מהר מאוד לכושר. הרבה יותר מהר ממה שחשבתי. כשליאל, הבת שלי, היתה בת חצי שנה, היה לי כבר ברור שאני הולכת על הקריטריון. ומרוב שזה היה ברור, לא ספרתי את זה. ואז, כשאתה זחוח, הכל מתמוטט. נכשלתי בתחרויות כשניסיתי להשיג את הקריטריון לאולימפיאדה, ופתאום קלטתי כמה זה היה חשוב וכמה הרבה אנשים שהקיפו אותי ורצו בהצלחה שלי אכזבתי. גם את עצמי כמה אכזבתי. וכשהלכתי לתחרות האחרונה, הצ'אנס האחרון לפני אתונה, מרתון פאריז, הייתי כל כך נחושה, שמרוב שהייתי נחושה, עשיתי את זה. ועדיין, גם אז, לא היה ברור לי כמה אולימפיאדה זה דבר חשוב".

האולימפיאדה היתה חלום?

"אני לא ראיתי אף פעם באולימפיאדה חלום, כי לא הייתי בין עשרים הראשונות בעולם והייתי מודעת לרמה שלי. ואז, תוך כדי התהליך וכשנחשפתי לכמות האנשים שתמכה בי, קלטתי עד כמה זה חלום מטורף של הרבה אנשים. אולימפיאדה הרי נחשבת לדבר המדהים בעולם ורוב בני האדם הרי לא יהיו שם, הם בעצם מגשימים את הפנטזיה דרכך. היום אני מבינה שבעצם התהליך הזה שעברתי בהבנה שלי עד כמה אולימפיאדה חשובה לאחרים, היתה בעצם סוג של השלכה. כי האולימפיאדה שינתה לי את החיים. זאת חוויה עוצמתית ברמות שאי אפשר להבין עד שאתה לא שם.

"אני זוכרת המון מאותו שבוע באתונה. אתה קולט פתאום את העוצמה של כפר אולימפי. כמו עיר ריאליטי שנבנתה במיוחד להכיל 16 אלף איש, כולל בתי קולנוע, חדרי כושר ומה לא, והכל כדי שתוכל למצות את הפוטנציאל. רק אז אתה מבין כמה חשוב לך להצליח. יום המרתון עצמו היה מדהים. הכל הלך לי. התנאים היו קשים, חום של שלושים מעלות, לחות נוראה. ידעתי שאני בין האחרונים בזינוק, וכל קילומטר-שניים עקפתי מישהו. ב-15 הקילומטרים האחרונים אתה רואה מלא גופות: אלה עצרו, אלה פרשו, אלה בוכים, אלה מקיאים. ואני כל הזמן בתהליך שיפור. אני מגיעה לקבוצת בנות, ואני אומרת לעצמי, 'טוב, אני אשאר איתן', ואז אמרתי לעצמי שאין מצב שאני לא עוקפת אותן. גם כשנכנסתי לאצטדיון להקפה של המאתיים מטר האחרונים, הייתי חייבת לעקוף מישהי, כי זה היה הדובדבן. הגעתי למקום 42 מתוך 82 רצים, ונדרשו לי כמה שנים להבין עד כמה החוויה ההיא היתה עוצמתית. עד כמה היא העצימה לי את הביטחון העצמי ואת החיים בכלל, עד כמה היא העלתה לי את הערך העצמי.

"השגתי ומימשתי את הייעוד שלי בחיים. הגעתי לרגע הכי חשוב לספורטאי, ועמדתי בו בגבורה. גם אם לא אעשה דבר עד סוף חיי, אני יודעת שעשיתי מספיק. כל החיים נראים מאז ורודים".

עוד כתבות

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

"הקשר לוול סטריט פחות מובהק": הגורמים החדשים מאחורי התחזקות השקל

באופן מסורתי, היה מתאם גבוה בין ביצועי מדדי המניות המובילים בארה"ב לשער הדולר־שקל ● מומחים מצביעים על כך שהקשר נחלש, וכי שורה של גורמים אחרים דוחפים להתחזקות השקל ● להערכתם: המוסדיים מפחיתים חשיפה למט"ח ופיזור השקעות גלובלי נרחב יותר מבעבר

העיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

תושבי עזה על הכוונה של בכירי חמאס להימלט לחו"ל: "שילכו לגיהינום, מושחתים"

חיל האוויר תקף במעבר הגבול בין סוריה ללבנון ● קטאר, טורקיה ושורה של מדינות מוסלמיות בהודעה משותפת: נצטרף למועצת השלום; בגרמניה מדווחים כי הממשלה מתנגדת להשתתפות ● דיווח: נשיא ארה"ב לוחץ על יועציו להציג תוכנית צבאית "מכריעה" באיראן; מאיים: אם איראן תנסה לפגוע בי, "נמחה אותה מעל פני האדמה" ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

טראמפ מתקפל? הסיר את המכסים החדשים על אירופה ודיווח על "מסגרת להסכמה" על גרינלנד

אחרי איומים בסיפוח גרינלנד ובהטלת מכסים על מדינות אירופה ככל שאלו ימנעו זאת בעדו, טראמפ הודיע על הקפאת הצעדים והציג "מסגרת לעסקה עתידית" עם נאט"ו ● מוקדם יותר היום הפרלמנט האירופי עצר את אישור הסכם הסחר עם ארה"ב, בטענה שהמכסים החדשים עשויים להפר אותו

אילוסטרציה: איל יצהר

איש קש וחברה פיקטיבית: כתב אישום נגד מקורבו של אורן קובי

ג'ון קנדלר מואשם ששימש כאיש הקש של אורן קובי במסגרת פעילות שנועדה להוציא במרמה 2.3 מיליון שקל מלקוחות, תוך עקיפת איסור שיפוטי מוחלט שהוטל על קובי לעסוק בתחום הנדל"ן

עבודות על כבל תת־ימי בחוף זיילנד שבהולנד / צילום: Shutterstock

מצור הסיבים האופטיים סביב ישראל מתהדק: אלו הסיבות

שלושה פרויקטים של כבלי תקשורת תת־ימיים תוכננו בשנתיים האחרונות לעבור בישראל ומשם לחצי האי ערב ומזרחה - ובכך, לייצר גשר של זרימת מידע בין אירופה לסעודיה ומדינות המפרץ ● אולם, בעקבות המלחמה, במקביל לאתגרים בירוקרטיים - המהלכים הוקפאו

נטפליקס / צילום: Shutterstock

נטפליקס עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת במסחר המאוחר. אלה הסיבות

נטפליקס דיווחה על הכנסות של 12.05 מיליארד דולר ועל רווח של 0.56 דולר למניה ברבעון הרביעי - שניהם מעט מעל הצפי ● מספר המנויים צמח ב־8% ל־325 מיליון ● היום שינתה נטפליקס את הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באופן התשלום, וכעת היא מציעה שכל הסכום ישולם במזומן, וזאת כדי לסגור את הדלת להצעת פרמאונט

צילומים: AP/Dimitar dilkof, Andy Wong, Ludovic Marin, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מלחמת היין ופרשת גרינלנד: טראמפ מחריף את הטון מול אירופה, והשווקים מגיבים

הנשיא האמריקאי מגביר את הלחץ לקראת הגעתו לפורום דאבוס: איים במכסי ענק על צרפת, חשף הודעות פרטיות ממקרון וביקר את בריטניה על נסיגתה מאיי צ'אגוס ● בעוד דנמרק מחרימה את הכינוס, השווקים מגיבים בבריחה מהדולר לעבר הזהב ● המסחר בוול סטריט נפתח בירידות

מפלגת כחול לבן פרסום ברשת איקס, 14.01.26 / צילום: איל יצהר

גנץ נגד עבאס: רע"ם הכשילה את המלגות ללוחמים?

למה גנץ ישב עם רע"ם ועכשיו הוא כל־כך מתנגד לרעיון? הוא ומפלגתו סיפקו הסבר - אלא שהוא לא ממש מתיישב עם העובדות • המשרוקית של גלובס

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: הפטור מהסדר כובל לא יחודש, עלולה להידרש למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות הודיעה לוולט כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל במתכונתו הנוכחית, והציבה לחברה תנאים חדשים שעליה לקבל בתוך חודש ● אם המו"מ בין הצדדים לא יגיע לכדי הסכמות, וולט תיאלץ למכור את פעילותה הקמעונאית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

מתקרבים לחתימה: קבוצה בראשות אסף רפפורט בדרך לרכישת רשת 13

בעל השליטה ברשת 13 במגעים מתקדמים עם קבוצת יזמי הייטק למכירתה ● הערכות: יזרימו כ-100 מיליון דולר בשלוש השנים הראשונות, ולגלובס נודע כי הושלמה בדיקת הנאותות

חנות של קרטייה בשאנז אליזה בפריז / צילום: Shutterstock

מחירי העתק, מכסי טראמפ וסדנאות היזע: האם מותגי היוקרה ייצאו מהבוץ ב-2026?

אחרי שנה של בלימה במכירות וסקפטיות מצד המשקיעים, סקטור אופנת העילית מחשב מסלול מחדש ● בזמן שמותגי ה-Ready-to-Wear הופכים נגישים יותר, וה"עשירים החדשים" מההייטק מחפשים יוקרה שקטה, מותגים כמו ברונלו קוצ'ינלי מוכיחים שהסוד טמון בשמרנות

פרויקט חלוציות של אנלייט / צילום: אנלייט

מהגדולים בישראל: מתקן אגירת אנרגיה ייפתח בעוטף עזה

המתקן, שצפוי להיפתח בסמוך למושב אוהד, יכלול תחנת משנה שתיקרא על שם סרן יפתח יעבץ ז"ל ● איגוד השיווק הישראלי ערך לראשונה תחרות אימפקט חברתי, מי זכה? ● וזה המינוי החדש לסגנית נשיא קרן ההון-סיכון Cyberstarts ● אירועים ומינויים

המחירים עולים? אביב מליסרון מחזירה עד 300 אלף שקל על דירה חדשה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המחירים עולים? אביב מליסרון מחזירה עד 300 אלף שקל על דירה חדשה

אביב מליסרון מציעה לרוכשים תשלום של 6,000 שקל לחודש למשך ארבע שנים - אחרי האכלוס ● נוסף לכך המבצע מבטיח פטור מהצמדה למדד, אולם חבות המס מוטלת על הקונים ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

מתחם קניאל בכפר סבא / הדמיה: משרד כנען שנהב

תושבי כפר סבא הירוקה יוצאים למאבק נגד תוכנית המגדלים הגדולה

במרכז המאבק עומדת תוכנית "מתחם קניאל־בראון" בצפון־מערב כפר סבא, המציעה להרוס את מפעלי קניאל ובראון הוותיקים ולהקים במקומם מתחם עירוב שימושים על כ־60 דונם ● עיריית כפר סבא ותושבי האזור מתנגדים למהלך וטוענים כי התוכנית מקודמת ללא פתרונות תחבורה מספקים ועלולה להוביל לקריסה תשתיתית

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מנהל רשות המסים חשף: נוהל הגילוי מרצון החדש רחוק מאוד מהשגת היעד

רק 122 בקשות לגילוי מרצון על הון לא מדווח הוגשו מאז פורסם הנוהל באוגוסט האחרון ● מנהל רשות המסים מאשים: הנתון נובע בעיקר בשל היעדר פתרון בבנקים להפקדת כספי קריפטו

עגבניות / צילום: Shutterstock

העגבנייה לא יכולה לחכות: הדבר החשוב שחסר לחקלאות בישראל

כשמחירי המזון שוברים שיאים, המדינה חייבת להגדיל גם את היקף הייצור והעיבוד המקומי - אחרת נמצא עצמנו תלויים לחלוטין ביבוא ● הדרך היחידה לשנות כיוון היא לראות בחקלאות ובנדל"ן החקלאי תחום מניב וכלכלי - ולא רק ייעוד לאומי שעולה כצורך

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

כשנה לאחר שיווק הקרקעות: שישה מגרשים בשדה דב מתקרבים להיתר

הוועדה המקומית תדון בתוכניות העיצוב ל־1,700 יחידות דיור ● בין הפרויקטים: מגדלים של גינדי ומתחמי שכירות של פרשקובסקי ● המגרשים נהנים מלו"ז מהיר בזכות שיווק קרקעות נקי מבעיות

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עוד לפני שנכנסה לתפקיד החשכ"לית: אדלטק במכתב חריף נגד עבאדי-בויאנג'ו

לטענת אדלטק, כהונתה הקודמת של עבאדי-בויאנג'ו כיו"ר קצא"א וכיו"ר דוראד יצרה עימות אישי ועסקי עמוק, שמצדיק הסדר ניגוד עניינים רחב עם מינויה מחדש לתפקיד החשבת הכללית ● עבאדי: "ניסיונות שיטתיים להלך אימים, דוחה על הסף"

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

קנס של 8 מיליון שקל לשופרסל מרשות התחרות: העבירה נתונים באיחור

רשות התחרות שלחה דרישת נתונים לשופרסל כחלק ממחקר על מחירי המזון, אולם לטענת הרשות, למרות פניות חוזרות ונשנות - שופרסל עמדה על כך שהמידע שנדרש אינו בנמצא; עם זאת, לבסוף התברר כי הנתונים קיימים, והם נמסרו לרשות ● טענות החברה בשימוע שנערך לה נדחו ● שופרסל בתגובה: נערער על ההחלטה

דורון קימלוב בעל השליטה בתומר שיווק, עו''ד חגית רוס מברנע, ג'פה, לנדה ושות', אורי מור מייסד-שותף במור-לנגרמן קפיטל, ושלי מסילתי סמנכ''לית הכספים בסיפיה / צילום: יח''צ

חברת מזון נוספת בדרך לבורסה: תומר שיווק תמוזג לשלד סיפיה ויז'ן

יבואנית מוצרי המזון תומר שיווק חתמה על הסכם מחייב למיזוג פעילותה לתוך השלד בורסאי סיפיה ויז'ן, אשר בסופו מניותיה יחלו להיסחר ● פרופ' ציפי שטראוס משיבא תציג בדאבוס מודל חדש לאריכות ימים ● ומשרד עורכי הדין השלישי בגודלו בישראל, גולדפרב גרוס זליגמן, ממנה 10 שותפים חדשים ● אירועים ומינויים