גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאמנות-על: למרות הכל, הציבור הישראלי חוזר לגבינת הקוטג'

שנה אחרי שהקוטג' הפך מהגבינה הלאומית לסמל העושק שהצית את המחאה החברתית, מתברר שהצרכן הישראלי לא נוטר טינה. "הנאמנות למותג כזה היא מעבר להיגיון", אומרים בכירים בתעשייה, "כל חברה שואפת לבסס למותג שלה ולעצמה עוצמה כזו ענקית"

הפגנה מחאה צדק חברתי / צילום: איל יצהר
הפגנה מחאה צדק חברתי / צילום: איל יצהר

הקוטג', אותה גבינה שהציתה את המחאה החברתית בקיץ שעבר, עברה בשנה האחרונה תהפוכות בדימוי המותג שלה. ממוצר "עממי" ואהוב, אותו ניתן היה למצוא כמעט בכל בית, הפך הקוטג' לסמל ליוקר המחיה בארץ, לעושק הצרכנים ולכל מה שרע פה.

שיחות שערכנו עם מומחים בענף מגלות כי דעתם בנושא אינה אחידה. חלקם סבורים כי המותג הגיע לשיא, אחרים טוענים כי ישנה תחושה שהוא נמצא כעת בשפל לאחר ש"בגד" בצרכניו, ויש גם מי שמצנן את ההתלהבות וקובע כי המחאה עברה ליד המותג, והחליקה לו סטירה קלה בדרכה לסגור חשבון עם יצרניות אחרות שספגו אגרוף לבטן הרכה.

פגיעה שנבעה מאהבה

גבינת הקוטג' אינה נכללת בין שבעת מוצרי החלב (להוציא חלב ניגר) שנמצאים תחת פיקוח. בתחילת 2011 עמד מחירו של המוצר על 6.5 שקלים. חודשים ספורים לאחר מכן, נסק המחיר ל-7 שקלים ברשתות הדיסקאונט, ואפילו לכ-8 שקלים. כיום, עומד מחירו הממוצע של הקוטג' אצל שלוש המחלבות - שטראוס, טרה ותנובה - על 5.3 שקלים. העלייה הדרמטית במחיר, תוך זמן קצר יחסית, הפכה את הקוטג' לסמל המחאה, ותנובה שמחזיקה בנתח של כ-70% בתחום - סומנה כמטרה.

מי שטבע את המונח "מחאת הקוטג'" הוא איציק אלרוב, עד אז אזרח מן השורה שקצה נפשו ביוקר המחיה. לשאלה מדוע דווקא קוטג', מסביר אלרוב כי "זה מוצר שהפך מסמל של בית לסמל של עושק הצרכנים בישראל".

לדבריו, "עוצמת הפגיעה התדמיתית במוצר נבעה מהאהבה הרבה שרוכשים לו. עם זאת, רבים עושים היום את האבחנה בין המוצר למה שהוא מסמל, כלומר הם קונים קוטג', אבל עדיין נלחמים נגד עושק היצרניות".

המחאה נגד הקוטג' שהתחילה בפייסבוק, סחפה אחריה אלפי צרכנים זועמים. מאז ירד היקף השיח בנושא ממאות אזכורים ביום לאזכורים בודדים מדי שבוע, אומר מני אברהמי, מנכ"ל יפעת מידע תקשורתי, אבל, הוא מוסיף, "הקוטג' ממשיך להיות סמל לכוחם של הצרכנים כנגד התאגידים, ולהצלחתה של הרשת החברתית בהעברת מסרים אלה".

להעניש על הבגידה

"המותג קוטג' משתייך למשפחת מותגי ה-incumbent, שהם חלק מהתשתיות הלאומיות של כל מדינה", מסביר בכיר בענף הפרסום. הכוונה למותג מגונן, ששייך לכולנו. הרשימה הזו כוללת את בזק, אל על, במבה, וגם את תנובה עם מותג הדגל שלה - הקוטג'.

"מערכת היחסים של הצרכן עם המותגים הללו מבוססת על אהבה-שנאה", אומר הבכיר, "מכאן שכאשר המותג מפשל, הציבור מוכן לסלוח ובלבד שישוב להיות אחד מעוגני המציאות. במקרה של הקוטג', הצרכנים רוצים שתנובה תצליח, אבל רק אחרי שתיענש על הבגידה בהם. למזלה של תנובה, אנחנו עם שלא נוטר טינה".

אתה לא עושה הפרדה בין תנובה ובין המותג קוטג'?

"לא. אני חושב שקוטג', כמותג הדגל של החברה, כרוך בה היטב ויש לכך יתרונות שאני מקווה שהיא תדע לנצל.הנאמנות למותג כזה היא מעבר להיגיון. כל חברה שואפת לבסס למותג שלה ולעצמה עוצמה כזו ענקית".

לדבריו, "בעוד שנה-שנתיים מהיום, אני מעריך שמעמדו של הקוטג' יתחזק".

מנגד, היועץ האסטרטגי דן מרום דווקא סבור כי קיימת הפרדה בין הקוטג' כמותג ובין תנובה כיצרנית. "הציבור ידע מראש לעשות אבחנה בין הכינוי שניתן למחאה ובין הגבינה שעל המדפים. אם היה פה אירוע שטלטל את המותג, מדובר במכה קלה בכנף שהאפקט שלה כבר חלף".

ד"ר אייל יניב, מומחה לשיווק וחדשנות בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת בר-אילן, מפריד בין ערכי המותג ותוכן המוצר. "בעולם, אין שום ערך לקוטג'. בארץ, הגבינה מספקת חוויה שלא קשורה למאפיינים הישירים שלה".

לדבריו, "האמוציות הפכו את הצריכה למורכבת: מצד אחד הצרכנים אוהבים קוטג', מצד שני, הם בזים ליצרנית. אין לי ספק שהמכירות יעלו ב-2012, זאת בהנחה שהחברות ישכילו לנצל את המעמד הרם אליו הגיע המותג".

הקוטג' התחזק והיצרניות נחלשו?

"בדיוק. הרי לא הייתה אכזבה מהמוצר עצמו, בשונה ממשבר הסיליקון בחלב או מפרשת רמדיה. להפך, כאן הקוטג' הגיע למעמד שהציבור נלחם נגד היצרניות משום האמוציות העזות כלפיו. מעמד כזה למותג הוא החלום של כל יצרנית. אנשים משתמשים במילה 'אהבה' בהקשר של קוטג' - וזו השאיפה של כל משווק".

לדברי יניב, ההתנהלות של תנובה הייתה שגויה מהיסוד. "במקום להסכים עם הטענות נגדם, הם נקלעו לוויכוח. גם המחלבות הקטנות, ובראשן טרה, קיבלו הזדמנות לשדרג את מעמדן, אבל הן פספסו".

רק לאחרונה הודה מנכ"ל תנובה, אריק שור, כי המחאה נתנה לתנובה "מהלומה לא פשוטה", והצהיר כי החברה פתחה "פרק חדש" עם הצרכנים. "אחרי שחטפנו וסבלנו - למדנו", אמר.

האם התבטאויות מהסוג הזה יכלו לבלום את כעס הצרכנים כלפי תנובה בשלב מוקדם בהרבה? לפי מומחה בענף התקשורת - כן. "על תנובה היה להציב את שור בפרונט ולהימנע מעימותים עם הצרכנים. תנובה עשתה את כל הטעויות האפשריות".

לא ויתרו על הקוטג'

הירידה במחיר הקוטג', בין היתר באמצעות מבצעים ברשתות, מתבטאת היטב בשחיקה בהיקף הכספי: בעוד שהנתח הכספי קטן ב-10% מ-2010 ל-2011, קוטג' תנובה ידע את הירידה הגדולה ביותר, בשיעור של 12%, לעומת ירידה של 3%-4% אצל טרה ושטראוס. כמו כן, הנתח הכמותי לפי יחידות מוצר נשחק ב-4% בממוצע: מספר היחידות של קוטג' תנובה הצביעו על ירידה של 7%, בעוד שטרה ושטראוס סיימו את השנה עם עלייה במכירות: 2% ו-7% בהתאמה. חוסר ההלימה בין השחיקה הכספית לכמותית מבטא את השחיקה במחיר המוצר. כך שבסך הכול, בסיכום שנת המחאה, ירדו מכירות הקוטג' בפחות מ-5%.

הציבור, שעשה מעשה היסטורי וידע להפנות עורף במשותף לאחד ממרכיבי התפריט האהובים עליו, לא יכול היה בסופו של דבר לוותר עליו לאורך זמן, והחזיר את הקוטג' הביתה.

מחאה או תאבון

ניתוח כמותי

עוד כתבות

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות