גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאמנות-על: למרות הכל, הציבור הישראלי חוזר לגבינת הקוטג'

שנה אחרי שהקוטג' הפך מהגבינה הלאומית לסמל העושק שהצית את המחאה החברתית, מתברר שהצרכן הישראלי לא נוטר טינה. "הנאמנות למותג כזה היא מעבר להיגיון", אומרים בכירים בתעשייה, "כל חברה שואפת לבסס למותג שלה ולעצמה עוצמה כזו ענקית"

הפגנה מחאה צדק חברתי / צילום: איל יצהר
הפגנה מחאה צדק חברתי / צילום: איל יצהר

הקוטג', אותה גבינה שהציתה את המחאה החברתית בקיץ שעבר, עברה בשנה האחרונה תהפוכות בדימוי המותג שלה. ממוצר "עממי" ואהוב, אותו ניתן היה למצוא כמעט בכל בית, הפך הקוטג' לסמל ליוקר המחיה בארץ, לעושק הצרכנים ולכל מה שרע פה.

שיחות שערכנו עם מומחים בענף מגלות כי דעתם בנושא אינה אחידה. חלקם סבורים כי המותג הגיע לשיא, אחרים טוענים כי ישנה תחושה שהוא נמצא כעת בשפל לאחר ש"בגד" בצרכניו, ויש גם מי שמצנן את ההתלהבות וקובע כי המחאה עברה ליד המותג, והחליקה לו סטירה קלה בדרכה לסגור חשבון עם יצרניות אחרות שספגו אגרוף לבטן הרכה.

פגיעה שנבעה מאהבה

גבינת הקוטג' אינה נכללת בין שבעת מוצרי החלב (להוציא חלב ניגר) שנמצאים תחת פיקוח. בתחילת 2011 עמד מחירו של המוצר על 6.5 שקלים. חודשים ספורים לאחר מכן, נסק המחיר ל-7 שקלים ברשתות הדיסקאונט, ואפילו לכ-8 שקלים. כיום, עומד מחירו הממוצע של הקוטג' אצל שלוש המחלבות - שטראוס, טרה ותנובה - על 5.3 שקלים. העלייה הדרמטית במחיר, תוך זמן קצר יחסית, הפכה את הקוטג' לסמל המחאה, ותנובה שמחזיקה בנתח של כ-70% בתחום - סומנה כמטרה.

מי שטבע את המונח "מחאת הקוטג'" הוא איציק אלרוב, עד אז אזרח מן השורה שקצה נפשו ביוקר המחיה. לשאלה מדוע דווקא קוטג', מסביר אלרוב כי "זה מוצר שהפך מסמל של בית לסמל של עושק הצרכנים בישראל".

לדבריו, "עוצמת הפגיעה התדמיתית במוצר נבעה מהאהבה הרבה שרוכשים לו. עם זאת, רבים עושים היום את האבחנה בין המוצר למה שהוא מסמל, כלומר הם קונים קוטג', אבל עדיין נלחמים נגד עושק היצרניות".

המחאה נגד הקוטג' שהתחילה בפייסבוק, סחפה אחריה אלפי צרכנים זועמים. מאז ירד היקף השיח בנושא ממאות אזכורים ביום לאזכורים בודדים מדי שבוע, אומר מני אברהמי, מנכ"ל יפעת מידע תקשורתי, אבל, הוא מוסיף, "הקוטג' ממשיך להיות סמל לכוחם של הצרכנים כנגד התאגידים, ולהצלחתה של הרשת החברתית בהעברת מסרים אלה".

להעניש על הבגידה

"המותג קוטג' משתייך למשפחת מותגי ה-incumbent, שהם חלק מהתשתיות הלאומיות של כל מדינה", מסביר בכיר בענף הפרסום. הכוונה למותג מגונן, ששייך לכולנו. הרשימה הזו כוללת את בזק, אל על, במבה, וגם את תנובה עם מותג הדגל שלה - הקוטג'.

"מערכת היחסים של הצרכן עם המותגים הללו מבוססת על אהבה-שנאה", אומר הבכיר, "מכאן שכאשר המותג מפשל, הציבור מוכן לסלוח ובלבד שישוב להיות אחד מעוגני המציאות. במקרה של הקוטג', הצרכנים רוצים שתנובה תצליח, אבל רק אחרי שתיענש על הבגידה בהם. למזלה של תנובה, אנחנו עם שלא נוטר טינה".

אתה לא עושה הפרדה בין תנובה ובין המותג קוטג'?

"לא. אני חושב שקוטג', כמותג הדגל של החברה, כרוך בה היטב ויש לכך יתרונות שאני מקווה שהיא תדע לנצל.הנאמנות למותג כזה היא מעבר להיגיון. כל חברה שואפת לבסס למותג שלה ולעצמה עוצמה כזו ענקית".

לדבריו, "בעוד שנה-שנתיים מהיום, אני מעריך שמעמדו של הקוטג' יתחזק".

מנגד, היועץ האסטרטגי דן מרום דווקא סבור כי קיימת הפרדה בין הקוטג' כמותג ובין תנובה כיצרנית. "הציבור ידע מראש לעשות אבחנה בין הכינוי שניתן למחאה ובין הגבינה שעל המדפים. אם היה פה אירוע שטלטל את המותג, מדובר במכה קלה בכנף שהאפקט שלה כבר חלף".

ד"ר אייל יניב, מומחה לשיווק וחדשנות בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת בר-אילן, מפריד בין ערכי המותג ותוכן המוצר. "בעולם, אין שום ערך לקוטג'. בארץ, הגבינה מספקת חוויה שלא קשורה למאפיינים הישירים שלה".

לדבריו, "האמוציות הפכו את הצריכה למורכבת: מצד אחד הצרכנים אוהבים קוטג', מצד שני, הם בזים ליצרנית. אין לי ספק שהמכירות יעלו ב-2012, זאת בהנחה שהחברות ישכילו לנצל את המעמד הרם אליו הגיע המותג".

הקוטג' התחזק והיצרניות נחלשו?

"בדיוק. הרי לא הייתה אכזבה מהמוצר עצמו, בשונה ממשבר הסיליקון בחלב או מפרשת רמדיה. להפך, כאן הקוטג' הגיע למעמד שהציבור נלחם נגד היצרניות משום האמוציות העזות כלפיו. מעמד כזה למותג הוא החלום של כל יצרנית. אנשים משתמשים במילה 'אהבה' בהקשר של קוטג' - וזו השאיפה של כל משווק".

לדברי יניב, ההתנהלות של תנובה הייתה שגויה מהיסוד. "במקום להסכים עם הטענות נגדם, הם נקלעו לוויכוח. גם המחלבות הקטנות, ובראשן טרה, קיבלו הזדמנות לשדרג את מעמדן, אבל הן פספסו".

רק לאחרונה הודה מנכ"ל תנובה, אריק שור, כי המחאה נתנה לתנובה "מהלומה לא פשוטה", והצהיר כי החברה פתחה "פרק חדש" עם הצרכנים. "אחרי שחטפנו וסבלנו - למדנו", אמר.

האם התבטאויות מהסוג הזה יכלו לבלום את כעס הצרכנים כלפי תנובה בשלב מוקדם בהרבה? לפי מומחה בענף התקשורת - כן. "על תנובה היה להציב את שור בפרונט ולהימנע מעימותים עם הצרכנים. תנובה עשתה את כל הטעויות האפשריות".

לא ויתרו על הקוטג'

הירידה במחיר הקוטג', בין היתר באמצעות מבצעים ברשתות, מתבטאת היטב בשחיקה בהיקף הכספי: בעוד שהנתח הכספי קטן ב-10% מ-2010 ל-2011, קוטג' תנובה ידע את הירידה הגדולה ביותר, בשיעור של 12%, לעומת ירידה של 3%-4% אצל טרה ושטראוס. כמו כן, הנתח הכמותי לפי יחידות מוצר נשחק ב-4% בממוצע: מספר היחידות של קוטג' תנובה הצביעו על ירידה של 7%, בעוד שטרה ושטראוס סיימו את השנה עם עלייה במכירות: 2% ו-7% בהתאמה. חוסר ההלימה בין השחיקה הכספית לכמותית מבטא את השחיקה במחיר המוצר. כך שבסך הכול, בסיכום שנת המחאה, ירדו מכירות הקוטג' בפחות מ-5%.

הציבור, שעשה מעשה היסטורי וידע להפנות עורף במשותף לאחד ממרכיבי התפריט האהובים עליו, לא יכול היה בסופו של דבר לוותר עליו לאורך זמן, והחזיר את הקוטג' הביתה.

מחאה או תאבון

ניתוח כמותי

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

מכרז הענק של התעשייה האווירית וההנחיה: בלי מכוניות סיניות

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?