גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר אין לה קליק: אזהרת רווח שנייה ברציפות לקליקסופטוור

אזהרת הרווח האחרונה של קליקסופטוור, שנייה ברציפות בתוך 3 חודשים, ממחישה כי ניהול הציפיות של החברה לוקה בחסר

לקליקסופטוור (Clicksoftware), אחת מחברות הטכנולוגיה הוותיקות שצמחו כאן, יש פתרון פשוט לבעיה ממש לא פשוטה. מטרת התוכנה שפיתחה החברה היא לנהל טכנאי שטח ניידים על ציר זמן מסוים ובמקומות שונים, כדי לסייע לחברה נותנת השירות (בזק או הוט למשל), ובמקביל לתת לנו, הצרכן הסופי, את השירות הטוב ביותר. במילים אחרות, לנהל נכון את הציפיות של הצרכן מנותן השירות, ואת הציפיות של החברה נותנת השירות מטכנאי השטח שעובדים אצלה.

קליקסופטוור , לפחות לפי הידוע לנו, אינה משתמשת בעצמה בתוכנה שפיתחה, אך אולי ראוי שתעשה שימוש לפחות באחת כזו שתבצע אופטימיזציה של ניהול הציפיות של החברה מול שוק ההון, כי זה - כפי שתבינו בהמשך - רחוק מלהיות אופטימלי.

1. ניהול ציפיות קלוקל

החברה, שנסחרת כרגע לפי שווי של 232 מיליון דולר, פרסמה בשבוע שעבר אזהרת רווח חמורה למדי, שלפיה הכנסותיה ברבעון השני יעמדו על 22.5 מיליון דולר (גידול שנתי של 9%), וזאת לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 25 מיליון דולר (קיצוץ של 10%). כפועל יוצא, ועל בסיס GAAP, החברה תהיה מאוזנת בשורה התחתונה, ואילו על בסיס Non GAAP, הרווח הנקי למניה יהיה 3 סנט (כמיליון דולר), וזאת לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת של 9 סנט (2.8 מיליון דולר).

לכאורה, לא מדובר באירוע חריג. לכל חברה, באשר היא, יש תקופות שבהן היא רחוקה מלקלוע לתחזית האנליסטית הרבעונית, וזה בסדר. קליקסופטוור, וזו כבר נקודה מהותית, נותנת רק תחזית שנתית, ומותירה את עבודת החיזוי הרבעוני לשוק ההון. ועדיין, במקרה של קליקסופטוור - ולפי החוקים הלא כתובים של שוק ההון האמריקני - נראה כי יכולתה לנהל את הציפיות של השוק ממנה נפגמה, ובוול סטריט זה לא דבר של מה בכך.

והנה ההסבר. אזהרת הרווח האחרונה של החברה היא למעשה השנייה ברציפות בתוך שלושה חודשים, לאחר שהקודמת התייחסה לרבעון הראשון של השנה. באפריל האחרון הודיעה קליקסופטוור כי הכנסותיה יעמדו באותו רבעון על 21.6 מיליון דולר, לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 23.4 מיליון דולר (קיצוץ של 9.2%). באותה אזהרה לא התייחסה החברה לשורה התחתונה, וכן אשררה את תחזיותיה השנתיות לשורה העליונה (100-105 מיליון דולר) - אשרור שלא היה חלק מהאזהרה האחרונה, ואיתות לא ממש חיובי עבור שוק ההון. וכן, בכל פעם שהחברה הזהירה המניה נפלה חדות וגרמה נזק ללא מעט תיקי השקעות.

נהוג לומר שכשמשהו מתרחש בפעם הראשונה, זה מקרה. כשזה קורה בפעם השנייה, זהו צירוף מקרים, אך כשזה קורה בפעם השלישית, זו כבר שיטה. קליקסופטוור פרסמה שתי אזהרות רצופות, אך אין זו הפעם הראשונה שזה קורה לה.

באוקטובר 2010 הזהירה החברה כי הכנסותיה ברבעון השלישי של אותה שנה יעמדו על 17.3 מיליון דולר, לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 18.4 מיליון דולר (קיצוץ של 6%). באותה אזהרה ציינה כי הכנסותיה ברבעון הרביעי של אותה שנה ינועו סביב 20 מיליון דולר, אך מספר זה נותר "על הנייר", ושלושה חודשים לאחר מכן שוב הזהירה החברה, וציינה כי הכנסותיה ברבעון הרביעי של אותה שנה יעמדו על 18 מיליון דולר (קיצוץ של 10%).

קליקסופטוור סיפקה כמובן תירוץ אחר לכל אזהרה, אך יהיה אשר יהיה התירוץ, היסטוריית האזהרות של החברה מוכיחה כי ניהול הציפיות של קליקסופטוור לוקה בחסר, ואולי אפילו זקוק לטיפול שורש עמוק, ולא - שוק ההון עלול להמשיך להפנות לה כתף קרה, ולא משנה מה יהיו תוצאותיה הכספיות בעתיד.

2. משה המבולבל

הנה עוד הוכחה לכך שמשהו כלל לא תקין ביכולת של החברה לחזות את הכנסותיה הרבעוניות (שזה הרבה יותר קל מהשנתיות). במסגרת התגובה שנתן ל"גלובס" בשבוע שעבר, ציין משה בן בסט, מייסד, יו"ר ומנכ"ל החברה, כי "המצב הכלכלי העולמי היה תמיד בבחינת תעלומה בעינינו", וזאת בתשובה לשאלה כיצד אותו מצב משפיע על חברה כמו קליקסופטוור.

בן בסט אולי לא התכוון להצטייר כמנכ"ל מבולבל, אך זה מה שקרה, ותשובתו לא בהכרח עשויה להשפיע לטובה על מערכת יחסיו עם שוק ההון. שוק ההון אינו אוהב אי ודאות, תשובות שאינן קונקרטיות (במיוחד מבעלי ניסיון כמו בן בסט), ויותר מדי סימני שאלה. בן בסט היה צריך לשקול בזהירות את דבריו אלו, על אחת כמה וכמה כשהם נאמרים בצמוד לאזהרת רווח חמורה.

והנה עוד משהו שקשור לניהול הציפיות הדרוש שינוי של החברה. במקביל לאזהרת הרווח הודיעה קליקסופטוור על חוזה בשווי מקסימלי של 15 מיליון דולר, שחלקו יבוא לידי ביטוי בתוצאותיה למחצית השנייה של השנה. קליקסופטוור יכלה לדחות את הדיווח על החוזה, אך ברור מעבר לכל ספק כי העיתוי שבו בחרה היה מכוון מראש.

החברה קיוותה לרכך בעזרתו את המכה בדמות האזהרה שפרסמה, אך זה לא ממש עזר לה. המניה איבדה בתוך שבוע קצת למעלה מעשירית משוויה, ונפלה לשפל חצי שנתי. הטריק הכי ישן בספר ממש לא עבד, ומן הראוי שהחברה תימנע מלהשתמש בו בעתיד.

3. זו רק מכה קלה בכנף

למרות שתי האזהרות הרצופות של החברה, שניים מבתי ההשקעות שמכסים את החברה עדיין אופטימיים לגביה. האנליסט שאול אייל מאופנהיימר הותיר את המלצת "תשואת יתר" שלו למניה, אך הוריד את מחיר היעד מ-13 ל-11 דולר, ובמקביל עדכן כלפי מטה את תחזיותיו לשנה הנוכחית ולזו שאחריה. אייל טען בעדכון שהוציא כי "החברה עדיין ממשיכה למנף את יתרונותיה התחרותיים, והיא מרוויחה ממגמות חיוביות בשווקים שבהם היא פועלת".

בדומה לו, האנליסט דניאל מירון מ-RBC הותיר את המלצתו למניה ("תשואת יתר" ומחיר יעד של 13 דולר), וטען כי "היסודות שעליהם מושתתת החברה נותרו חזקים, ואנו מעודדים מהחוזה החדש. החברה ממוצבת היטב, ומדובר רק במהמורה קטנה בדרך, שאינה מעידה לרעה על הביקוש לפתרונות החברה. עתידה נותר מבטיח".

4. סורוס לא יצא חכם

ימים יגידו אם אייל ומירון צודקים בהערכותיהם, אך כרגע יש מי שבדיעבד קיבל החלטת השקעה גרועה. למי ששכח, ג'ורג' סורוס, אחד ממשקיעי הערך הגדולים בוול סטריט, הפך בקיץ שעבר לבעל עניין בחברה (5.1%), דרך קרן ההשקעות שבבעלותו (Soros Fund Management).

בינואר האחרון, ולאחר שהמניה השלימה עלייה נאה, מכרה הקרן כמחצית מהחזקתה בחברה ונותרה עם 2.8%. ואז שוב התאהב סורוס במניה, ולפי דיווח של החברה ממאי האחרון, לסורוס יש כרגע 6.5% מההון. לפי האתר GuruFocus, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה היו לסורוס רק 3%, וזה אומר שבמהלך הרבעון השני רכשה הקרן מניות נוספות לפי מחירים הגבוהים משמעותית מהמחיר הנוכחי.

קליקסופטוור איבדה מתחילת הרבעון השני ועד כה 41.1%, וזה אומר שסורוס מופסד על המניות הנוספות שקנה - הפסד שכנראה נע סביב מיליוני דולרים בודדים. במונחים אבסולוטיים, זה לא ממש הרבה, אך כנראה שזה ממחיש שוב את ניהול הציפיות הקלוקל של החברה.

tali-z@globes.co.il

עוד כתבות

שר התרבות והספורט מיקי זוהר המהדורה המוקדמת, קשת 12, 09.12.25 / צילום: לשכת עורכי דין

הח"כים יזכו להעלאת שכר? זה הסכום שהם קיבלו בפעם האחרונה

ההתנגדות להעלאת שכר הח"כים היא "פופוליסטית"? לפי מיקי זוהר, הח"כים בכלל לא נהנו מעליות שכר בשנים האחרונות ● הטענה אולי נשמעת מפתיעה, אבל מתברר שהיא לא שגויה ● המשרוקית של גלובס 

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

"הונאה חסרת תקדים": המנהל המורשה בסלייס תובע כמיליארד שקל מבעל השליטה והמנהלים

במרכז התביעה שהגיש רו"ח אפי סנדרוב מצוי אסף גולדברג, המתואר בה כ"מנכ"ל הכל-יכול" של סלייס ● לצדו נתבעים אביו שמעון, בעל השליטה, ואחיו שי, ששימשו כדירקטורים ● לפי התביעה, המערכת נחלה "כישלון חרוץ", המנכ"ל נהג בכספי העמיתים "ככל העולה על רוחו", והדירקטורים התעלמו מנורות האזהרה שהובילו לאובדן של 850 מיליון שקל

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

התקדמות במגעים עם משרד התחבורה: וויזאייר בדרך לשני בסיסי פעילות בישראל

חברת התעופה ההונגרית ומשרד התחבורה השיגו הסכמות על הקמת שני בסיסי פעילות בישראל, בנתב"ג וברמון, עם כוונה להפעיל טיסות פנים ולהגדיל תדירויות כבר ממרץ ● בשבוע הבא חברות התעופה הישראליות יזומנו לרשות התעופה האזרחית להביע את התנגדותן למתווה המתגבש ● וגם: הדרישה של וויזאייר שירדה מהשולחן

עו''ד יהודה גור, מונה לשותף בפירמת הליטיגציה הבינלאומית קווין עמנואל / צילום: Quinn Emanuel

פירמת הליטיגציה הגדולה בעולם ממנה שותף ישראלי

עו"ד יהודה גור פועל ממשרד הפירמה בניו יורק ומייצג לקוחות בפני בתי משפט פדרליים ומדינתיים, כמו גם מלווה לקוחות ישראלים בהליכים בארה"ב ● בעבר התמחה אצל המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן ושימש כעורך הראשי של כתב העת "עיוני משפט" באוני' תל אביב

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

המתווך האמריקאי-פלסטיני חושף: השלב השני של הפסקת האש צפוי להתחיל בחודש הבא

ראש ממשלת קטאר בתום הפגישה עם רוביו:"מדגישים את מחויבותנו לעבוד עם ארה"ב כדי להגן על הסכם הפסקת האש בעזה ולהעבירו משלב לשלב" ● האזהרה של הרמטכ"ל: מאות אנשי קבע פרשו בחודש האחרון ● טראמפ במסיבת חנוכה בבית הלבן: "יש אנשים שמכחישים את ה-7 באוקטובר. לא ניתן לזה לקרות" ● שר החוץ של איראן: מתקני הגרעין שלנו ספגו נזק כבד, אך הידע והטכנולוגיה ברשותנו ● דיווחים שוטפים

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

מנהלי הקרנות אופטימיים, אבל נתון דרמטי אחד מסמן שהשווקים עומדים לרדת

סקר מנהלי הקרנות הגלובלי של בנק אוף אמריקה מצביע על אופטימיות שלא נראתה בשווקים מזה כארבע וחצי שנים ● רמת המזומנים בקרב מנהלי הקרנות ירדה לשפל של כל הזמנים, מאז שהחלה עריכת הסקר ב-1999 ● לפי הבנק, כאשר רמת המזומנים הייתה סביב רמה זו, שווקי המניות בעולם ירדו ב-2% בארבעת השבועות העוקבים

אילוסטרציה: Shutterstock

שוק העבודה הדוק: שיא של שלוש שנים בשיעור המשרות הפנויות

לפי הלמ"ס, סך מספר המשרות הפנויות עלה ל-151,354 בנובמבר, לעומת 150,974 באוקטובר ● המחסור הכבד ביותר בידיים עובדות מצוי בקרב עובדי המכירות

שדה מל''ט של חברת אירונאוטיקס / צילום: יח''צ

שיתוף־הפעולה שיזניק את חברת המל"טים הישראלית באירופה

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שוק באנקרה. / צילום: ap, Burhan Ozbilici

בניגוד לכל הכללים: טורקיה הורידה ריבית בפעם הרביעית, למרות אינפלציה של 31%

נגיד הבנק המרכזי בטורקיה, פתיך קרהאן, הודיע לאחרונה על הורדת ריבית בפעם הרביעית בתוך שנה, וכעת היא עומדת על 38% ● זאת, על אף קצב האינפלציה השנתי שנותר גבוה ● בשנים האחרונות, הכלכלה הטורקית מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם מחסור באנרגיה

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

גרמניה מרחיבה את עסקת הרכישה של מערכות חץ ב-3.1 מיליארד דולר נוספים

משרד הביטחון הודיע כי הבונדסטאג הגרמני אישר את הרחבת העסקה למכירת מערכת "חץ 3" הישראלית לגרמניה, כפי שנחשף בגלובס ● עסקת החץ צפויה להסתכם בלמעלה מ-6.7 מיליארד דולר ולהיות הגבוהה ביותר בתולדות מדינת ישראל

ד''ר ערן אופיר, מנכ''ל קומפיוג'ן / צילום: יוסי צבקר

מהלך משמעותי ראשון של ערן אופיר בקומפיוג'ן: שינוי הסכם אסטרהזנקה

חברת פיתוח התרופות קומפיוג'ן תקבל 65 מיליון דולר במיידי ועוד 25 אם תעמוד באבן-דרך קרובה יחסית, ומזומנים אלה צפויים להספיק למימון פעילות החברה עד 2029 ● בעבור זאת, במקרה של הצלחת המוצר היא תהיה זכאית לקבל מאסטרהזנקה תמלוגים מעט נמוכים יותר מכפי שנקבע בהסכם המקורי ● המניה מזנקת בבורסה בת"א

מדד מיתוג מעסיק / צילום: Shutterstock

גמישות, חיבור רגשי ותחושת שותפות גורל: מה מעניין את העובדים ב־2026?

העובדים כבר לא מתרשמים משלטי חוצות, שפים מפורסמים ומסיבות נוצצות שאפיינו את פעילות מיתוג המעסיק בתחילת העשור ● הם עברו לחפש אותנטיות, דנ"א ארגוני ותחושת בית ● עידן ה־AI מציב בפני חברות אתגר חדש

וול סטריט / צילום: Shutterstock

"לא לבעלי לב חלש": מה צופים מומחי ההשקעות לוול סטריט ב-2026?

מומחי השקעות בוול סטריט מנסים להעריך את כיוון השוק ב־2026 ● רובם מעריכים שנה חיובית, גם אם תנודתית, בזמן שאחד מזהיר מסיכון למיתון שידחוף את S&P 500 כלפי מטה ● BDO: "זה לא שוק לבעלי לב חלש. המניות מתומחרות לשלמות, ויש אפס מרווח לטעויות"

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

מגה אור די סי של צחי נחמיאס במגעים להקמת מעבדות אנבידיה במעל למיליארד דולר

כפי שנחשף בעבר בגלובס, אנבידיה בונה חוות שרתים שנייה לשימוש פנימי בפארק התעשייה מבוא כרמל ● כעת נודע כי חברת מגה אור די. סי של צחי נחמיאס היא בין הנושאים ונותנים לבניית המבנה שבו תשוכן החווה, כאשר אנבידיה תהיה אחראית על ציודו והפעלתו של המרכז

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען ששוק ה-AI הוא בועה והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

השקל נושק לרמות שיא, ובשוק תוהים: מה השלב שבו בנק ישראל ינקוט צעדים?

בשנה האחרונה רשם השקל התחזקות משמעותית את מול הדולר, והוא נסחר בשיא של קרוב ל־4 שנים ● בעבר התערב בנק ישראל ישירות רק בתקופות חירום כמו קורונה ומלחמה ● כלכלנים בכירים מסמנים את הרף שבו כנראה שהגישה תשתנה

מי ירכוש את אולפני וורנר ברדרס? / צילום: Shutterstock

עסקת הענק במדיה: בוורנר ברדרס ממליצים לדירקטוריון לבחור בנטפליקס על פני פרמאונט

במכתב לבעלי המניות, וורנר כינתה את הצעתה של פרמאונט "אשליה", העלתה חששות לגבי אמינות ההון המוצע על-ידה ואף הטילה ספק במחויבות של משפחת אליסון למימון העסקה ● "הצעת פרמאונט לא נותנת ערך מספק; תנאי המיזוג עם נטפליקס עדיפים"

וואטסאפ / צילום: Shutterstock

האם הסכמה בוואטסאפ על מחיר הדירה נחשבת להסכם מחייב?

לאחר שהסכימו על מחיר בהודעת וואטסאפ, נסוג המוכר מהעסקה, מתוך תקווה לקבל תמורה גבוהה יותר ● ביהמ"ש קבע כי ההסכם לא היה מחייב, אך פסק פיצוי לרוכש

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

אחרי עשור בצנרת: אושרה תוכנית ל־740 דירות בשכונת הדר יוסף בצפון תל אביב

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מדד תשומות הבניה / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המכות שנופלות על יזמי הנדל"ן אחת אחרי השנייה

ההאטה בענף הולכת ומעמיקה, אך היא לא המכה היחידה שנוחתת על יזמי הנדל"ן ● מדד תשומות הבנייה השלים קפיצה של 5% בשנה, מה שמכביד עוד יותר על צד ההוצאות