גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר אין לה קליק: אזהרת רווח שנייה ברציפות לקליקסופטוור

אזהרת הרווח האחרונה של קליקסופטוור, שנייה ברציפות בתוך 3 חודשים, ממחישה כי ניהול הציפיות של החברה לוקה בחסר

לקליקסופטוור (Clicksoftware), אחת מחברות הטכנולוגיה הוותיקות שצמחו כאן, יש פתרון פשוט לבעיה ממש לא פשוטה. מטרת התוכנה שפיתחה החברה היא לנהל טכנאי שטח ניידים על ציר זמן מסוים ובמקומות שונים, כדי לסייע לחברה נותנת השירות (בזק או הוט למשל), ובמקביל לתת לנו, הצרכן הסופי, את השירות הטוב ביותר. במילים אחרות, לנהל נכון את הציפיות של הצרכן מנותן השירות, ואת הציפיות של החברה נותנת השירות מטכנאי השטח שעובדים אצלה.

קליקסופטוור , לפחות לפי הידוע לנו, אינה משתמשת בעצמה בתוכנה שפיתחה, אך אולי ראוי שתעשה שימוש לפחות באחת כזו שתבצע אופטימיזציה של ניהול הציפיות של החברה מול שוק ההון, כי זה - כפי שתבינו בהמשך - רחוק מלהיות אופטימלי.

1. ניהול ציפיות קלוקל

החברה, שנסחרת כרגע לפי שווי של 232 מיליון דולר, פרסמה בשבוע שעבר אזהרת רווח חמורה למדי, שלפיה הכנסותיה ברבעון השני יעמדו על 22.5 מיליון דולר (גידול שנתי של 9%), וזאת לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 25 מיליון דולר (קיצוץ של 10%). כפועל יוצא, ועל בסיס GAAP, החברה תהיה מאוזנת בשורה התחתונה, ואילו על בסיס Non GAAP, הרווח הנקי למניה יהיה 3 סנט (כמיליון דולר), וזאת לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת של 9 סנט (2.8 מיליון דולר).

לכאורה, לא מדובר באירוע חריג. לכל חברה, באשר היא, יש תקופות שבהן היא רחוקה מלקלוע לתחזית האנליסטית הרבעונית, וזה בסדר. קליקסופטוור, וזו כבר נקודה מהותית, נותנת רק תחזית שנתית, ומותירה את עבודת החיזוי הרבעוני לשוק ההון. ועדיין, במקרה של קליקסופטוור - ולפי החוקים הלא כתובים של שוק ההון האמריקני - נראה כי יכולתה לנהל את הציפיות של השוק ממנה נפגמה, ובוול סטריט זה לא דבר של מה בכך.

והנה ההסבר. אזהרת הרווח האחרונה של החברה היא למעשה השנייה ברציפות בתוך שלושה חודשים, לאחר שהקודמת התייחסה לרבעון הראשון של השנה. באפריל האחרון הודיעה קליקסופטוור כי הכנסותיה יעמדו באותו רבעון על 21.6 מיליון דולר, לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 23.4 מיליון דולר (קיצוץ של 9.2%). באותה אזהרה לא התייחסה החברה לשורה התחתונה, וכן אשררה את תחזיותיה השנתיות לשורה העליונה (100-105 מיליון דולר) - אשרור שלא היה חלק מהאזהרה האחרונה, ואיתות לא ממש חיובי עבור שוק ההון. וכן, בכל פעם שהחברה הזהירה המניה נפלה חדות וגרמה נזק ללא מעט תיקי השקעות.

נהוג לומר שכשמשהו מתרחש בפעם הראשונה, זה מקרה. כשזה קורה בפעם השנייה, זהו צירוף מקרים, אך כשזה קורה בפעם השלישית, זו כבר שיטה. קליקסופטוור פרסמה שתי אזהרות רצופות, אך אין זו הפעם הראשונה שזה קורה לה.

באוקטובר 2010 הזהירה החברה כי הכנסותיה ברבעון השלישי של אותה שנה יעמדו על 17.3 מיליון דולר, לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 18.4 מיליון דולר (קיצוץ של 6%). באותה אזהרה ציינה כי הכנסותיה ברבעון הרביעי של אותה שנה ינועו סביב 20 מיליון דולר, אך מספר זה נותר "על הנייר", ושלושה חודשים לאחר מכן שוב הזהירה החברה, וציינה כי הכנסותיה ברבעון הרביעי של אותה שנה יעמדו על 18 מיליון דולר (קיצוץ של 10%).

קליקסופטוור סיפקה כמובן תירוץ אחר לכל אזהרה, אך יהיה אשר יהיה התירוץ, היסטוריית האזהרות של החברה מוכיחה כי ניהול הציפיות של קליקסופטוור לוקה בחסר, ואולי אפילו זקוק לטיפול שורש עמוק, ולא - שוק ההון עלול להמשיך להפנות לה כתף קרה, ולא משנה מה יהיו תוצאותיה הכספיות בעתיד.

2. משה המבולבל

הנה עוד הוכחה לכך שמשהו כלל לא תקין ביכולת של החברה לחזות את הכנסותיה הרבעוניות (שזה הרבה יותר קל מהשנתיות). במסגרת התגובה שנתן ל"גלובס" בשבוע שעבר, ציין משה בן בסט, מייסד, יו"ר ומנכ"ל החברה, כי "המצב הכלכלי העולמי היה תמיד בבחינת תעלומה בעינינו", וזאת בתשובה לשאלה כיצד אותו מצב משפיע על חברה כמו קליקסופטוור.

בן בסט אולי לא התכוון להצטייר כמנכ"ל מבולבל, אך זה מה שקרה, ותשובתו לא בהכרח עשויה להשפיע לטובה על מערכת יחסיו עם שוק ההון. שוק ההון אינו אוהב אי ודאות, תשובות שאינן קונקרטיות (במיוחד מבעלי ניסיון כמו בן בסט), ויותר מדי סימני שאלה. בן בסט היה צריך לשקול בזהירות את דבריו אלו, על אחת כמה וכמה כשהם נאמרים בצמוד לאזהרת רווח חמורה.

והנה עוד משהו שקשור לניהול הציפיות הדרוש שינוי של החברה. במקביל לאזהרת הרווח הודיעה קליקסופטוור על חוזה בשווי מקסימלי של 15 מיליון דולר, שחלקו יבוא לידי ביטוי בתוצאותיה למחצית השנייה של השנה. קליקסופטוור יכלה לדחות את הדיווח על החוזה, אך ברור מעבר לכל ספק כי העיתוי שבו בחרה היה מכוון מראש.

החברה קיוותה לרכך בעזרתו את המכה בדמות האזהרה שפרסמה, אך זה לא ממש עזר לה. המניה איבדה בתוך שבוע קצת למעלה מעשירית משוויה, ונפלה לשפל חצי שנתי. הטריק הכי ישן בספר ממש לא עבד, ומן הראוי שהחברה תימנע מלהשתמש בו בעתיד.

3. זו רק מכה קלה בכנף

למרות שתי האזהרות הרצופות של החברה, שניים מבתי ההשקעות שמכסים את החברה עדיין אופטימיים לגביה. האנליסט שאול אייל מאופנהיימר הותיר את המלצת "תשואת יתר" שלו למניה, אך הוריד את מחיר היעד מ-13 ל-11 דולר, ובמקביל עדכן כלפי מטה את תחזיותיו לשנה הנוכחית ולזו שאחריה. אייל טען בעדכון שהוציא כי "החברה עדיין ממשיכה למנף את יתרונותיה התחרותיים, והיא מרוויחה ממגמות חיוביות בשווקים שבהם היא פועלת".

בדומה לו, האנליסט דניאל מירון מ-RBC הותיר את המלצתו למניה ("תשואת יתר" ומחיר יעד של 13 דולר), וטען כי "היסודות שעליהם מושתתת החברה נותרו חזקים, ואנו מעודדים מהחוזה החדש. החברה ממוצבת היטב, ומדובר רק במהמורה קטנה בדרך, שאינה מעידה לרעה על הביקוש לפתרונות החברה. עתידה נותר מבטיח".

4. סורוס לא יצא חכם

ימים יגידו אם אייל ומירון צודקים בהערכותיהם, אך כרגע יש מי שבדיעבד קיבל החלטת השקעה גרועה. למי ששכח, ג'ורג' סורוס, אחד ממשקיעי הערך הגדולים בוול סטריט, הפך בקיץ שעבר לבעל עניין בחברה (5.1%), דרך קרן ההשקעות שבבעלותו (Soros Fund Management).

בינואר האחרון, ולאחר שהמניה השלימה עלייה נאה, מכרה הקרן כמחצית מהחזקתה בחברה ונותרה עם 2.8%. ואז שוב התאהב סורוס במניה, ולפי דיווח של החברה ממאי האחרון, לסורוס יש כרגע 6.5% מההון. לפי האתר GuruFocus, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה היו לסורוס רק 3%, וזה אומר שבמהלך הרבעון השני רכשה הקרן מניות נוספות לפי מחירים הגבוהים משמעותית מהמחיר הנוכחי.

קליקסופטוור איבדה מתחילת הרבעון השני ועד כה 41.1%, וזה אומר שסורוס מופסד על המניות הנוספות שקנה - הפסד שכנראה נע סביב מיליוני דולרים בודדים. במונחים אבסולוטיים, זה לא ממש הרבה, אך כנראה שזה ממחיש שוב את ניהול הציפיות הקלוקל של החברה.

tali-z@globes.co.il

עוד כתבות

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

שלומית ברנד / צילום: ענבל מרמרי

סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי: "יש מלאי של דירות מתוכננות, השאלה איך נבנה אותן"

שירה ברנד, סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי, גאה במלאי התכנוני הגדול ובמאמצים לקצר את הליכי התכנון והרישוי בישראל, ומקווה שהשנה תירשם פריצת דרך בתחום ● בראיון לגלובס היא מספרת גם על המאמצים לשיקום היישובים שנפגעו במלחמה והנגשת הבתים לפצועים הרבים

לפני המלחמה עם איראן: פגישות סודיות של מדעני גרעין ברוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה ניסתה לסייע לאיראן בפיתוח נשק גרעיני, גרמניה נמנעה לראשונה בהצבעה על המשך מימון אונר"א, ובצרפת חוקרים את ה-AI של מאסק בחשד להכחשת שואה  ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה הערב בירידות ומסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ו-2.2% השבוע ● מדדי הבנייה ורשתות השיווק בלטו השבוע לרעה ● מניית נייס השיל כרבע משוויה השבוע ● בלטו השבוע מניות נאייקס, בי קומיוניקיישנס ומבטח שמיר ● מניות האנרגיה ירדו בחדות ● פרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

תקיפות צה''ל ברצועת עזה / אילוסטרציה: ap, Leo Correa

חמאס הפר את ההסכם, צה"ל תקף בכירים בזרוע הצבאית בתגובה

בצבא שיגרו איום לחמאס: "הפרה של הפסקת האש" ● בכיר בבית הלבן: "נשמור על היתרון האיכותי של צה"ל במזרח התיכון" ● טראמפ: "יורש העצר ואני ניצור ברית חזקה ועוצמתית יותר מאי פעם ● צה"ל תקף תשתיות של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● התקיפה החריגה אמש בלבנון: סיכול ניסיון של חמאס להוציא פיגועים בגבול ● שר הביטחון והרמטכ"ל סיירו היום בדרום סוריה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

דוח שובר שיאים, עוצמת ביקושים שלא נרגעת ושרשרת עסקאות ענק - אנבידיה הפכה את הסנטימנט בשווקים, והאנליסטים לא הסתירו את ההתפעלות ● בלילה אחד החששות הפכו לאופוריה: "יש הרבה דיבורים על בועת AI. מהזווית שלנו, אנחנו רואים משהו אחר לחלוטין", אמר המנכ"ל הואנג

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הרחבת סמכויות בית הדין הרבני תיפגע הפעם בעיקר בגברים

הוראת השעה המאפשרת לבתי הדין הרבניים לדון גם בסוגיית מזונות הילדים זכתה לתשומת-לב ציבורית - בעיקר בטענות לקיפוח נשים ● אך למעשה הפגיעה המשמעותית יותר היא דווקא כלפי הגברים, שבמקרים מסוימים יצטרכו לשלם הרבה יותר

פריז / צילום: Shutterstock

כולם זקוקים לחופשה: אתרי התיירות רושמים עלייה במספר ההזמנות

אחרי תקופה ארוכה של מצב בטחוני מתוח, ענף התעופה והתיירות משגר ששה נציגים למדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין ● עלי אקספרס ושופרסל שומרים על מקומם בפסגה ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

רפי סער, ראש עיריית כפ''ס / צילום: יח''צ

כפר סבא במאבק מול הותמ"ל על עתודת הקרקע האחרונה: "פיגוע תכנוני"

עיריית כפר סבא מתנגדת לתוכנית של הותמ"ל בצפון העיר, שתכלול יותר מ-14 אלף יחידות דיור על פני 1,367 דונם ● "אתם מביאים מצגת מנותקת לחלוטין מהעיר", טען ראש העיר רפי סער, "בלי פתרון תחבורתי, בלי מט"ש ובלי שטחי ציבור. כמו גבינה צהובה מלאה חורים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

ציקי קורלנד-פוקס / צילום: שלומי גבאי , באדיבות וואלה חדשות

מנהל החברה הציג מצגים כוזבים וזייף מסמכים – ויפצה את המשקיעה במיליוני שקלים

הקרן הצ'כית KKCG תבעה דרך הזרוע הבינלאומית שלה בישראל ספרינגטייד את חברת הסייבר ביו נקסוס שייסד וניהל ציקי קורלנד-פוקס, לאחר שלטענתה הגישה לה דוחות כספיים מזויפים והציגה מצגי שווא • בית המשפט קבע כי התובעת זכאית לפיצוי חריג של מלוא סכום התביעה, 17.3 מיליון שקל

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלה שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מיטב: פשרה משפטית הקפיצה את הרווח ליותר מחצי מיליארד שקל

בית ההשקעות של משפחות סטפק וברקת הגיע להיקף נכסים מנוהלים הדומה לזה של חברות ביטוח ● ראלי של כמעט 1000% במניה בשלוש שנים הפך את בעלי השליטה למיליארדרים

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל