גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר אין לה קליק: אזהרת רווח שנייה ברציפות לקליקסופטוור

אזהרת הרווח האחרונה של קליקסופטוור, שנייה ברציפות בתוך 3 חודשים, ממחישה כי ניהול הציפיות של החברה לוקה בחסר

לקליקסופטוור (Clicksoftware), אחת מחברות הטכנולוגיה הוותיקות שצמחו כאן, יש פתרון פשוט לבעיה ממש לא פשוטה. מטרת התוכנה שפיתחה החברה היא לנהל טכנאי שטח ניידים על ציר זמן מסוים ובמקומות שונים, כדי לסייע לחברה נותנת השירות (בזק או הוט למשל), ובמקביל לתת לנו, הצרכן הסופי, את השירות הטוב ביותר. במילים אחרות, לנהל נכון את הציפיות של הצרכן מנותן השירות, ואת הציפיות של החברה נותנת השירות מטכנאי השטח שעובדים אצלה.

קליקסופטוור , לפחות לפי הידוע לנו, אינה משתמשת בעצמה בתוכנה שפיתחה, אך אולי ראוי שתעשה שימוש לפחות באחת כזו שתבצע אופטימיזציה של ניהול הציפיות של החברה מול שוק ההון, כי זה - כפי שתבינו בהמשך - רחוק מלהיות אופטימלי.

1. ניהול ציפיות קלוקל

החברה, שנסחרת כרגע לפי שווי של 232 מיליון דולר, פרסמה בשבוע שעבר אזהרת רווח חמורה למדי, שלפיה הכנסותיה ברבעון השני יעמדו על 22.5 מיליון דולר (גידול שנתי של 9%), וזאת לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 25 מיליון דולר (קיצוץ של 10%). כפועל יוצא, ועל בסיס GAAP, החברה תהיה מאוזנת בשורה התחתונה, ואילו על בסיס Non GAAP, הרווח הנקי למניה יהיה 3 סנט (כמיליון דולר), וזאת לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת של 9 סנט (2.8 מיליון דולר).

לכאורה, לא מדובר באירוע חריג. לכל חברה, באשר היא, יש תקופות שבהן היא רחוקה מלקלוע לתחזית האנליסטית הרבעונית, וזה בסדר. קליקסופטוור, וזו כבר נקודה מהותית, נותנת רק תחזית שנתית, ומותירה את עבודת החיזוי הרבעוני לשוק ההון. ועדיין, במקרה של קליקסופטוור - ולפי החוקים הלא כתובים של שוק ההון האמריקני - נראה כי יכולתה לנהל את הציפיות של השוק ממנה נפגמה, ובוול סטריט זה לא דבר של מה בכך.

והנה ההסבר. אזהרת הרווח האחרונה של החברה היא למעשה השנייה ברציפות בתוך שלושה חודשים, לאחר שהקודמת התייחסה לרבעון הראשון של השנה. באפריל האחרון הודיעה קליקסופטוור כי הכנסותיה יעמדו באותו רבעון על 21.6 מיליון דולר, לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 23.4 מיליון דולר (קיצוץ של 9.2%). באותה אזהרה לא התייחסה החברה לשורה התחתונה, וכן אשררה את תחזיותיה השנתיות לשורה העליונה (100-105 מיליון דולר) - אשרור שלא היה חלק מהאזהרה האחרונה, ואיתות לא ממש חיובי עבור שוק ההון. וכן, בכל פעם שהחברה הזהירה המניה נפלה חדות וגרמה נזק ללא מעט תיקי השקעות.

נהוג לומר שכשמשהו מתרחש בפעם הראשונה, זה מקרה. כשזה קורה בפעם השנייה, זהו צירוף מקרים, אך כשזה קורה בפעם השלישית, זו כבר שיטה. קליקסופטוור פרסמה שתי אזהרות רצופות, אך אין זו הפעם הראשונה שזה קורה לה.

באוקטובר 2010 הזהירה החברה כי הכנסותיה ברבעון השלישי של אותה שנה יעמדו על 17.3 מיליון דולר, לעומת תחזית אנליסטית ממוצעת להכנסות של 18.4 מיליון דולר (קיצוץ של 6%). באותה אזהרה ציינה כי הכנסותיה ברבעון הרביעי של אותה שנה ינועו סביב 20 מיליון דולר, אך מספר זה נותר "על הנייר", ושלושה חודשים לאחר מכן שוב הזהירה החברה, וציינה כי הכנסותיה ברבעון הרביעי של אותה שנה יעמדו על 18 מיליון דולר (קיצוץ של 10%).

קליקסופטוור סיפקה כמובן תירוץ אחר לכל אזהרה, אך יהיה אשר יהיה התירוץ, היסטוריית האזהרות של החברה מוכיחה כי ניהול הציפיות של קליקסופטוור לוקה בחסר, ואולי אפילו זקוק לטיפול שורש עמוק, ולא - שוק ההון עלול להמשיך להפנות לה כתף קרה, ולא משנה מה יהיו תוצאותיה הכספיות בעתיד.

2. משה המבולבל

הנה עוד הוכחה לכך שמשהו כלל לא תקין ביכולת של החברה לחזות את הכנסותיה הרבעוניות (שזה הרבה יותר קל מהשנתיות). במסגרת התגובה שנתן ל"גלובס" בשבוע שעבר, ציין משה בן בסט, מייסד, יו"ר ומנכ"ל החברה, כי "המצב הכלכלי העולמי היה תמיד בבחינת תעלומה בעינינו", וזאת בתשובה לשאלה כיצד אותו מצב משפיע על חברה כמו קליקסופטוור.

בן בסט אולי לא התכוון להצטייר כמנכ"ל מבולבל, אך זה מה שקרה, ותשובתו לא בהכרח עשויה להשפיע לטובה על מערכת יחסיו עם שוק ההון. שוק ההון אינו אוהב אי ודאות, תשובות שאינן קונקרטיות (במיוחד מבעלי ניסיון כמו בן בסט), ויותר מדי סימני שאלה. בן בסט היה צריך לשקול בזהירות את דבריו אלו, על אחת כמה וכמה כשהם נאמרים בצמוד לאזהרת רווח חמורה.

והנה עוד משהו שקשור לניהול הציפיות הדרוש שינוי של החברה. במקביל לאזהרת הרווח הודיעה קליקסופטוור על חוזה בשווי מקסימלי של 15 מיליון דולר, שחלקו יבוא לידי ביטוי בתוצאותיה למחצית השנייה של השנה. קליקסופטוור יכלה לדחות את הדיווח על החוזה, אך ברור מעבר לכל ספק כי העיתוי שבו בחרה היה מכוון מראש.

החברה קיוותה לרכך בעזרתו את המכה בדמות האזהרה שפרסמה, אך זה לא ממש עזר לה. המניה איבדה בתוך שבוע קצת למעלה מעשירית משוויה, ונפלה לשפל חצי שנתי. הטריק הכי ישן בספר ממש לא עבד, ומן הראוי שהחברה תימנע מלהשתמש בו בעתיד.

3. זו רק מכה קלה בכנף

למרות שתי האזהרות הרצופות של החברה, שניים מבתי ההשקעות שמכסים את החברה עדיין אופטימיים לגביה. האנליסט שאול אייל מאופנהיימר הותיר את המלצת "תשואת יתר" שלו למניה, אך הוריד את מחיר היעד מ-13 ל-11 דולר, ובמקביל עדכן כלפי מטה את תחזיותיו לשנה הנוכחית ולזו שאחריה. אייל טען בעדכון שהוציא כי "החברה עדיין ממשיכה למנף את יתרונותיה התחרותיים, והיא מרוויחה ממגמות חיוביות בשווקים שבהם היא פועלת".

בדומה לו, האנליסט דניאל מירון מ-RBC הותיר את המלצתו למניה ("תשואת יתר" ומחיר יעד של 13 דולר), וטען כי "היסודות שעליהם מושתתת החברה נותרו חזקים, ואנו מעודדים מהחוזה החדש. החברה ממוצבת היטב, ומדובר רק במהמורה קטנה בדרך, שאינה מעידה לרעה על הביקוש לפתרונות החברה. עתידה נותר מבטיח".

4. סורוס לא יצא חכם

ימים יגידו אם אייל ומירון צודקים בהערכותיהם, אך כרגע יש מי שבדיעבד קיבל החלטת השקעה גרועה. למי ששכח, ג'ורג' סורוס, אחד ממשקיעי הערך הגדולים בוול סטריט, הפך בקיץ שעבר לבעל עניין בחברה (5.1%), דרך קרן ההשקעות שבבעלותו (Soros Fund Management).

בינואר האחרון, ולאחר שהמניה השלימה עלייה נאה, מכרה הקרן כמחצית מהחזקתה בחברה ונותרה עם 2.8%. ואז שוב התאהב סורוס במניה, ולפי דיווח של החברה ממאי האחרון, לסורוס יש כרגע 6.5% מההון. לפי האתר GuruFocus, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה היו לסורוס רק 3%, וזה אומר שבמהלך הרבעון השני רכשה הקרן מניות נוספות לפי מחירים הגבוהים משמעותית מהמחיר הנוכחי.

קליקסופטוור איבדה מתחילת הרבעון השני ועד כה 41.1%, וזה אומר שסורוס מופסד על המניות הנוספות שקנה - הפסד שכנראה נע סביב מיליוני דולרים בודדים. במונחים אבסולוטיים, זה לא ממש הרבה, אך כנראה שזה ממחיש שוב את ניהול הציפיות הקלוקל של החברה.

tali-z@globes.co.il

עוד כתבות

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

מה גורם למניית דוראל לזנק בחדות בבורסת ת"א?

מניית דוראל מזנקת ביום המסחר, בעקבות התוצאות החיוביות של הדוח שלה לרבעון השלישי של 2025: עלייה של יותר מ-50% בהכנסות, מגוון רחב של פרויקטים עתירי הון בארה"ב, וצפי לביקוש גבוה במיוחד ● בחצי השנה האחרונה מניית דוראל יותר מהכפילה את עצמה

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד האנליסטים המשפיעים בוול סטריט ממליץ על 10 מניות ומשוכנע: חברות ה־AI עוד יזנקו

בעוד דמויות בולטות כמו סם אלטמן וריי דליו מזהירות מבועה בענף ה-AI, האנליסט דן איבס מציג תמונה אחרת ואופטימית ● בראיון ל-Yahoo Finance העריך שההשקעות בתחום יזנקו למעל חצי טריליון דולר בתוך שנתיים, המליץ על 10 מניות טכנולוגיה מועדפות, וקבע: אין בועת AI

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

מנכ''ל מקורות, עמית לנג, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

דוחות מקורות: הרווחים קפצו ב-47% בתשעת החודשים הראשונים של 2025

הזינוק ברווחי חברת המים הממשלתית נרשם בעיקר בעקבות עלייה בשיעור התשואה על ההון שמוכר לה, בעקבות העלייה בתשואות על אגרות החוב הממשלתיות ● מתחילת השנה, השקיעה החברה כ-1.3 מיליארד שקל בהקמה וחידוש מפעלי מים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ננעלה בעליות; מניות השבבים קפצו, מניות הביטוח נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● מגדל: הממונה על שוק ההון מאשרר את תעריפי הביטוח שלנו ● המאבק על ההגמוניה בשוק השבבים מתחמם, אנבידיה: "אנחנו מקדימים את התעשייה בדור שלם" ● ג'יי.פי.מורגן: הדולר יחלש ב-3% עד אמצע השנה הבאה ●  בבריטניה דריכות גבוהה לקראת התקציב שתציג שרת האוצר ● ג'יי.פי.מורגן: התנודתיות הגבוהה בתיקי 60/40 מעמידה בספק את כדאיות ההשקעה הזאת

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הצעת החוק נפלה, סיוע במיליוני שקלים לא יועבר לשורדי שבי

ישראל העבירה הצעה לחמאס לפיה כל המחבלים ששוהים בכיסי הטרור התת-קרקעיים יוכלו לצאת מהמנהרות, להיכנע - ולהיכלא בבתי הסוהר בישראל ● משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים בשנת 2026 ● משפחות שכולות בקריאה לסמוטריץ: "אל תיתן יד לחוק הגיוס" ● הקואליציה הפילה הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים ● עדכונים שוטפים

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ לברקת: "חלף זמן רב מההחלטה, קדם את תו התקן לעסקי המילואימניקים"

חצי שנה אחרי החלטת הממשלה לקידום עסקים של מילואימניקים - טרם גובשה תוכנית עבודה ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שיגר מכתב לשר הכלכלה ניר ברקת, שהגיע לידי גלובס, ובו קרא לזרז את יישום ההחלטה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

גל תקיפות בלבנון (ארכיון)

תקיפות בלבנון: צה"ל תקף מחסני אמל"ח, עמדות צבאיות ועמדות שיגור

דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות על מתקני חיזבאללה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● מבוי סתום? הצומת האסטרטגי של ישראל - והאפשרויות ● צה"ל: חשש לחדירת מחבלים ביישוב כוכב יעקב שבשומרון ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

צוות צללים באוצר מציג תחזיות פסימיות לגירעון ולצמיחה

משרד האוצר אופטימי לגבי גירעון מתון וצמיחה של 5.2%, אך יועציו עלומי־השם מזהירים שהגירעון עלול לעלות והצמיחה להיות נמוכה מהצפוי ● בין הגורמים שנבחנו: המלחמה והבחירות שבדרך

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת