גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תיק אולמרט חייב להגיע לבית המשפט עליון"

יובל יועז במאמר דעה: תיק אולמרט חייב להיות מונח על שולחנם של שופטי העליון, לצורך הכרעה הן בהיבט הנורמטיבי הכללי והן בעניינו הקונקרטי ■ וגם: האם התקשורת צריכה לערוך חשבון-נפש על האופן בו טיפלה בפרשות אולמרט?

גסות-הרוח של אמנון דנקנר וקיצוניותו הבלתי נשלטת של פרופ' דניאל פרידמן עשו לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט שירות דוב. אלמלא שניהם, המסר העיקרי שיצא ממחנה אולמרט לאחר מתן הכרעת דינו בבית המשפט המחוזי בירושלים בשבוע שעבר היה עולה מדבריו של עו"ד אלי זהר, הנהנה מחזות מכובדת ומדימוי ממלכתי. אף שבעיקרו של דבר, המהות היא אותה מהות.

המסרים העיקריים שדובריו של אולמרט פימפמו לאחר הכרעת הדין היו גירסה משודרגת לטענות שהועלו מאז תחילת חקירת המשטרה: שהמשטרה והפרקליטות רודפות את אולמרט, שלא היה יסוד להגשת כתב אישום, שהבקשה לעדות מוקדמת היתה שערורייתית, שפרקליט המדינה משה לדור עשה שימוש לרעה בכוחו כדי להוריד מכהונתו ראש ממשלה מכהן. שלדור צריך להתפטר, ושצריך לערוך בדיקה חיצונית לפרקליטות כדי לצמצם את כוחה לפעול נגד הדרג הפוליטי הנבחר.

אלה טענות חריפות, עזות-מצח, גם כשהן נשמעות מפי פרקליט מכובד, רגע אחרי שלקוחו, ראש ממשלה לשעבר, הורשע חלקית באישומים שעניינם טוהר המידות. אבל דנקנר, שהתייצב בבית המשפט המחוזי, כמו חברים אחרים של אולמרט, שש להתראיין מול כל מיקרופון ומצלמה שייקרו בדרכו, הפך להיות אייקון ההשתלחות חסרת המעצורים של מחנה אולמרט בפרקליטות, רגע אחרי הצהלה הראשונית, ועוד לפני שהספיק להתעמק בפסק הדין.

קריאתו של דנקנר לפרקליט המדינה לדור להתאבד, בעוד שחבריו למחנה הסתפקו בקריאה ללדור להתפטר, חשפה את המזימה השקופה של אולמרט ודובריו להפוך את אישומיו הפליליים, לרבות הרשעתו באחד האישומים, לדו-קרב פרסונלי, אולמרט מול לדור.

פרידמן, שאותו מינה אולמרט בזמנו להיות שר המשפטים במטרה לקעקע את כוחה של מערכת המשפט לפעול להדברת השחיתות בקרב נבחרי הציבור, הציב בקריאתו ללדור להתפטר את המהלך של אולמרט ואנשיו בהקשר הציבורי הראוי. לא ביקורת עניינית על הפרקליטות מתוך ניסיון לשפר את פעולתה לקראת האתגרים העומדים בפניה, אלא הכרזת מלחמה על התביעה הכללית כדי להחלישה, לרפות את ידיה, לכרסם בכוחה. כדי שזו לא תדרוש קלון וענישה מחמירה ולא תבקש לערער על הזיכויים בתיק אולמרט, שתצמצם את היקף האישומים בתיק הולילנד, ושתרעד מחשש לקראת ההחלטה הסופית בתיק השר אביגדור ליברמן.

חובר לאויבי שלטון החוק

התמוה מכל התוקפים והמשתלחים בפרקליטות, רגע לאחר הכרעת הדין, הוא ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, שפנה למחרת פסק הדין לשר המשפטים, יעקב נאמן, וליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בדרישה להקמת "ועדת בדיקה חיצונית ובלתי תלויה" לבחינת התנהלות הפרקליטות בתיק אולמרט.

הוא עשה זאת כמובן "על מנת לחזק את הפרקליטות", ובמסגרת זו קרא להעניק לאותה ועדה חיצונית סמכות להסיק מסקנות אישיות נגד בעלי התפקידים בפרקליטות. ברזילי פסק, עוד בטרם בדיקה כלשהי, כי הביקורת שנשמעת על פסק הדין היא "ביטוי להתנהלות בלתי הולמת של גורמי אכיפת החוק".

אם הייתה למישהו תקווה שדרישתו המופרכת של ברזילי תזכה להתייחסות רצינית, היא התפוגגה במהירות הבזק. היועץ המשפטי וינשטיין מיהר לגנות את "ההתקפה האישית משולחת-הרסן נגד פרקליטים העושים מלאכתם במקצועיות, ביושרה ובלא מורא - וכזה הוא פרקליט המדינה לדור".

מהעבר השני, ראשי 5 המחוזות בלשכת עורכי הדין הזכירו לברזילי כי כאלף מחברי הלשכה הם אנשי הפרקליטות עצמם, שאמורים לראות בה בית מקצועי ולא גורם עוין החובר לאויבי שלטון החוק. במכתב ששיגרו השבוע 5 ראשי המחוזות ליו"ר ארגון הפרקליטים הארצי, עו"ד הדס פורר-גפני, הם העניקו גיבוי לפרקליטות המשמשת "מבצר להגנה על שלטון החוק בישראל". מסמך מעודד - גם אם המוטיבציה שהובילה לשליחתו נעוצה בפוליטיקה הפנימית בלשכה.

הכרעת הדין אינה משכנעת

את הדברים הבאים אציין בקיצור, שכן הם ראויים להעמקה נפרדת. הכרעת הדין של שופטי בית המשפט המחוזי, מוסיה ארד, יעקב צבן ומשה סובל, אינה משכנעת. בחלק מהאישומים היא נראית כתפורה בתפרים גסים, הכוללים חיבור שורת קביעות עובדתיות חמורות למסקנה סופית תלושה. במקומות אחרים הוצב הרף במקומות מסוכנים, המשדרים מוכנות לספוג התנהלות מושחתת של נבחר ציבור, הפוגעת בערכים מוגנים שהמשפט בא להגן עליהם, בלא כל תוצאה.

העבירה של הפרת אמונים נעה בין הספירה המשמעתית-אתית לבין עבירות חמורות יותר, כגון שוחד. כשמדובר בפקידי ציבור יש בכך היגיון. לא כל ניגוד עניינים הוא פלילי, לא כל פגיעה בטוהר המידות מחייבת סנקציה פלילית. מעשים חמורים פחות מנותבים לטיפול משמעתי. אצל נבחרי ציבור, פוליטיקאים, במקום דין משמעתי וקוד אתי יש חור שחור. זה החור שדרכו הצליח לחמוק אולמרט מהרשעה מלאה.

ההחלטה בשאלת הערעור תצטרך להיות מנותקת משיקולים של יוקרה מוסדית. גם במחיר של ביקורת מקרב תומכי אולמרט, על כך שהתביעה הכללית אינה יודעת להפסיד בכבוד, ושהיא רודפת את ראש הממשלה לשעבר בכל הכלים שלרשותה, תיק אולמרט חייב להיות מונח על שולחנם של שופטי העליון, לצורך הכרעה הן בהיבט הנורמטיבי הכללי והן בעניינו הקונקרטי.

העיתונות והזיכוי: התמסרות מוחלטת להלכי הרוח שהשליטו יחצ"ניו של אולמרט

האם התקשורת צריכה לערוך חשבון-נפש על האופן שבו טיפלה בפרשיות אולמרט, נוכח זיכויו מרוב האישומים? זו שאלה מורכבת, המצריכה דיון רציני, ולא מתלהם.

הזיכוי בשתי הפרשיות המרכזיות - מעטפות הכסף מטלנסקי וראשונטורס - תפס את העיתונאים בהפתעה. לא רק אותם. גם את הפרקליטות, גם את הסנגורים, גם את אולמרט עצמו.

עוצמת ההפתעה, בשילוב עם התמסרות גמורה, במהלך השידור החי מבית המשפט, להלכי-הרוח שהשליטו יחצ"ניו של אולמרט, טישטשו ביממות הראשונות את העובדה שאולמרט לא רק זוכה - אלא גם הורשע. שהזיכוי איננו מלא וגורף, אלא זיכוי מחמת הספק; ושיש בהכרעת הדין אין-ספור קביעות עובדתיות ונורמטיביות שהיו גורמות לאדם עם עור עבה פחות משל אולמרט, להסמיק מבושה.

לעיתונות יש תפקיד משולש בסיטואציה המשפטית, בסיקור הליכי החקירה והמשפט, כולל הכרעת הדין. התפקיד האחד הוא לשמש פלטפורמה לטענות הצדדים. לשדר ולכתוב מה טוענת הפרקליטות, מה אומרים אולמרט וסנגוריו. להביא דברים בשם אומרם.

התפקיד השני הוא לתאר את המציאות המשפטית: מה בדיוק נקבע על-ידי הגורם המוסמך בכל אחד מהשלבים - מה הם ממצאי המשטרה והמלצותיה, מה הם האישומים הכלולים בכתב האישום שלגביהם הוחלט שיש ראיות, מה הן הכרעותיו של בית המשפט.

התפקיד השלישי הוא הקשה מכולם, אך גם החשוב ביותר: לספק תמונה של המציאות העובדתית בנפרד מהאמת המשפטית שהוכרעה בבית המשפט. לנסות לתאר את שאירע במציאות גם אם בית המשפט החליט לזכות את הנאשם בשל ספקות סבירים או נימוקים משפטיים אחרים.

כך למשל, כשאולמרט הצהיר כי "אין מעטפות כסף, לא היו מעטפות כסף", התקשורת שידרה את הדברים, בהתאם לתפקידה הראשון כפלטפורמה. באותה נשימה היה עליה להזכיר כי אמירות אלה מופרכות, גם מול המציאות המשפטית - בית המשפט קבע את ההיפך בפסק הדין - וגם מול המציאות העובדתית.

כשם שהחלטת בית המשפט לזכות את אולמרט מפרשות ראשונטורס וטלנסקי אינה מעידה כי הגשת כתב האישום נגדו הייתה משוללת יסוד, כך גם הכרעת הדין אין פירושה שהתקשורת הזדרזה להרשיע את אולמרט.

השאלה אם מבחינה ציבורית אולמרט עשה לאורך שנים מעשים פסולים ראויה לבחינה נפרדת, על יסוד רף נורמטיבי ציבורי גבוה יותר מזה של המשפט הפלילי שעליו אמון בית המשפט. שאלה זו נשארת תלויה ועומדת גם לאחר הזיכוי מחמת הספק, ועל אחת כמה וכמה נוכח האפשרות שהפרקליטות תערער לבית המשפט העליון.

לקח אחד בכל זאת מוטב להפנים: גם אם מידת השכנוע בחומרת מעשיו של אולמרט הייתה בעלת בסיס איתן, מידת הביטחון העיתונאי בהרשעתו הצפויה הייתה ראויה כנראה ליחס ספקני יותר.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי