גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה יבשה - ובבתי ההשקעות שוב מתכוננים לפיטורים

כבר זמן רב שכל בתי ההשקעות כמעט חווים ירידה דרמטית בפעילות וברווחיות, וגדלה הסבירות לצעדים משמעותיים לצמצום ההוצאות

בית השקעות / צילום: איל יצהר
בית השקעות / צילום: איל יצהר

ענף בתי ההשקעות המקומי עומד ככל הנראה לפני תקופה של התייעלות וקיצוצים, על רקע הסביבה העסקית שבה הוא פועל: ריבוי רגולציה, תחרות קשה ושחיקת רווחיות, ולאחרונה גם ירידה דרמטית במחזורי המסחר.

כבר לפני פחות משנה, על רקע ירידות השערים שנרשמו ב-2011, הכינו בתי ההשקעות תוכניות שכללו התייעלות ופיטורי עובדים. מנכ"ל מיטב, אילן רביב, אמר אז: "אנו שוקדים בימים אלה על ביצוע התאמות של ההוצאות לירידה בהכנסות".

ואולם, בעקבות עליות השערים שנרשמו בתחילת השנה הנוכחית, והצלחה של כמה מהגופים לגייס בקופות הגמל ובקרנות הנאמנות, נשארו התוכניות הללו במגירה.

אלא שעל רקע התייבשות הבורסה, ירידות השערים בחודשים האחרונים והמשך ההרעה בסביבה העסקית של בתי ההשקעות (על רקע רגולציה מוגברת והחרפת התחרות), נראה כי לפחות חלק מבתי ההשקעות מאווררים שוב את אותן תוכניות.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי ב-2011 הגדילו כל הגופים הגדולים את מצבת כוח האדם, או לפחות שמרו על הקיימת. בעשרת בתי ההשקעות הגדולים מועסקים כיום כ-3,500 עובדים. מדובר בעלייה של כ-10%, בזמן שהרווחיות של רובם הלכה ונשחקה בשיעורים דו-ספרתיים.

למרות הפער הזה, נראה כי לפחות בינתיים רק חלק קטן מבתי ההשקעות מדווחים על התייעלות משמעותית. כך, למשל, נמסר היום מכלל פיננסים כי "החברה נמצאת בעיצומו של תהליך התייעלות המתחייב מהמצב בשווקים. מתחילת השנה אוחדו כמה תפקידים בכירים, וקוצץ שכרם של נושאי משרה ב-10%-12%".

מבית ההשקעות אי.בי.אי נמסר היום, כי "נושא ההתייעלות נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות של החברה בתקופה זו".

לעומתם, בבתי ההשקעות פסגות, אנליסט, אקסלנס והראל-פיא, נמסר כי לא ננקטו שום צעדי התייעלות לאחרונה, וגם לא מתוכננים כאלה.

מצמצמים הוצאות

למרות ההכחשות, ברור כי גם אם לא מפטרים בינתיים, בתי ההשקעות עסוקים בהתייעלות שוטפת, הכוללת, למשל, את שיפור ההתקשרויות עם ספקים, צמצום הוצאות על פרסום ושכר דירה, מעבר לרכבים חסכוניים יותר, קיצוץ בהטבות לעובדים ואף ביטול כנסים יקרים.

שינויים נעשים גם במצבת כוח האדם, ולא מעט גורמים בשוק ההון מעידים כי עצרו גיוסים של עובדים, כך שהתחלופה הטבעית, שמגיעה בבתי ההשקעות הגדולים אף ל-20% בשנה, מביאה בעצמה את ההתייעלות. גם עלויות השכר מתקצצות מעצמן, שכן הן מבוססות על ביצועים, גיוסים או פרמטרים משתנים, וכשהשווקים יורדים ולא מצליחים לגייס כספים, גם הבונוסים מתקזזים.

מנכ"ל של בית השקעות בינוני בגודלו הסביר היום ל"גלובס", כי התקופה הנוכחית בהחלט דורשת קיצוצים, אך הבעיה היא שפשוט אין איפה לקצץ. "במצב הענף הנוכחי, אין כל כך איפה להתייעל. הרגולציה והדרישות התפעוליות לא מאפשרות לצמצם עובדים במחלקות כאלה, או לסגור פעילויות. להיפך, רוב המחלקות דורשות כוח אדם מיומן ומקצועי והשקעה בתשתיות.

"מנהלי השקעות טובים וותיקים, שגם עולים הרבה כסף, אתה לא יכול לפטר, כי הם אלה שבסוף עוזרים לך לגייס כסף מלקוחות, וכך גם האנליסטים. המקום היחיד שאני רואה בו אפשרות להתייעלות הוא במחלקות השיווק והמכירות, אבל גם שם, בגלל התחרות העזה, ניתן לפטר רק בשוליים".

יחד עם זאת מודה אותו מנכ"ל, כי התייעלות ניתן להשיג גם במנות קטנות, וכי לא צריך תוכניות גרנדיוזיות או גלי פיטורים של עשרות אנשים: "כל המהלכים הקטנים האלה בסוף מצטברים למשהו", הוא אומר.

מנהל בגוף אחר אמר, כי לא ממהרים לקצץ בכוח אדם, בין היתר בגלל לקחי 2008. "בתי השקעות למדו את הלקח מהפיטורים שהם עשו במשבר הקודם. יש ארגונים שעדיין משלמים את המחיר, כי הם איבדו אנשי מפתח", מזכיר אותו מנהל.

בראש הגופים שינקטו פעולות התייעלות בקרוב יעמדו בתי ההשקעות דש-איפקס ומיטב, שנמצאים לקראת מיזוג ביניהם. החיבור בין השניים ייצור גוף בעל מצבת עובדים של יותר מ-850. בשני הגופים טורחים להבהיר, כי הפיטורים שינבעו מהמהלך יהיו של עשרות עובדים בלבד. זאת בניגוד להערכות בשוק שמדובר בלא פחות מ-200 עובדים.

אתמול פרסם דש-איפקס בקשה שהגיש לביהמ"ש לחלוקת דיבידנד מיוחד (כחלק מתנאי המיזוג). מהבקשה עלה כי דש-איפקס, בהסתמך על חוות דעת כלכלית שקיבל, מעריך שהסינרגיה בין הגופים, כלומר החיסכון בהוצאות, בקיזוז עם הירידה הצפויה בהכנסות מתחומי פעילות מסוימים, תביא לתוספת EBITDA (רווח לפני ריבית, מס, פחת והפחתות) של 70-90 מיליון שקל בשנה לחברה הממוזגת.

המשאב העיקרי בבתי ההשקעות הוא כוח אדם, וזהו גם סעיף ההוצאות הגבוה ביותר. לכן, כדי להגיע לרמות חיסכון כאלה, סביר כי יידרשו פיטורים של יותר מכמה עשרות. בחישוב גס, אם עובד ממוצע בבית השקעות מרוויח 10-20 אלף שקל בחודש, או 120-240 אלף שקל בשנה, אז רק בשביל לחסוך 40 מיליון שקל יצטרכו "להיפטר" שם מלא פחות מכ-200-300 עובדים.

כאמור, בכל הפעילויות שבהן עוסקים כיום בתי השקעות הם חווים שחיקה בהכנסות. בראש ובראשונה ניתן לציין את תחום קופות הגמל, שמאז תיקון 3 (שנכנס לתוקפו בינואר 2008) כבר לא נהנה מזרימת כספים חדשים, והגופים הפועלים בו למעשה נלחמים בינם ולבין עצמם על הנכסים הקיימים.

פגיעה מכיוון דמי הניהול

לפני כמה חודשים ניחתה על מנהלי הקופות מכה קשה נוספת, בדמות תקנות שקבעו רף מקסימלי של דמי הניהול, אשר צפויות לקצץ את הרווחיות שלהם באופן משמעותי.

בתחום קרנות הנאמנות כבר כמה שנים שהרווחיות הולכת ויורדת, משתי סיבות. האחת היא התחרות הקשה, שמביאה את המנהלים לחפש דרכי בידול. אחת מהדרכים שלהם ליצור זאת היא להנפיק קרנות בדמי ניהול נמוכים מהמתחרים, וכך למשוך את כספי הלקוחות דווקא אליהם.

יש לא מעט קרנות שאף גובות דמי ניהול הנמוכים מעמלת ההפצה שהם משלמים לבנקים, כך שלמעשה הם מפסידים כסף על כל שקל שהם מגייסים.

הגורם השני לירידה ברווחיות הקרנות הוא טעמי המשקיעים. בענף הקרנות המשקיעים מתאפיינים בטווח השקעה קצר, ונוטים לעבור בין קרנות בתדירות גבוהה. לאחר שנתיים של גיוסים לקרנות בעלות דמי ניהול גבוהים יחסית (מניות ואג"ח) בשנים 2009-2010, בשנת 2011 זנחו המשקיעים את האפיקים המסורתיים הללו, וברחו אל קרנות כספיות ותחליפי כספיות, כגון קרנות מק"מ או אג"ח לפדיון. ככל שהקרן סולידית יותר, כך היא גובה דמי ניהול נמוכים יותר, ומעבר הכספים הזה פגע בהכנסות של מנהלי הקרנות.

גם הבנקים לא אדישים להאטה במשק

ההאטה במשק והדשדוש בשווקים לא פוסחים גם על הבנקים. אמנם הבנקים פחות רגישים למצב שוק ההון מאשר בתי ההשקעות, אך גם שם נערכים להאטה.

בשל העובדה כי בבנקים ישנם לרוב ועדי עובדים חזקים, הם לא יכולים לבצע פיטורים באותה קלות כמו בבתי ההשקעות. יחד עם זאת, כמה בנקים כבר הודיעו על תוכניות קיצוץ ופרישה מרצון, כחלק מהצמצומים בכוח האדם.

הקיצוץ המהותי הצפוי הוא בבנק לאומי. לפני כמה חודשים הודיע לאומי על תוכנית התייעלות, שתקטין עד שנת 2014 את כמות העובדים בבנק ב-8%. הבנק יצמצם 800 משרות, בעיקר על בסיס פרישה של עובדים ואי-הארכת העסקת עובדים זמניים, וכבר ב-2012 צפויה מצבת הבנק לקטון ב-300 משרות.

בבנק דיסקונט בוצע לאחרונה מיזוג של דיסקונט משכנתאות אל תוך הבנק, במהלך שכלל פיטורים שבהתחלה הוערכו ב-100 עובדים, אך בסופו של דבר פוטרו 180 עובדים. עוד בנוגע לדיסקונט, הבנק, שנחשב הכי פחות יעיל במערכת הבנקאית, צפוי להציג בקרוב תוכנית התייעלות שלפי הערכות צפויה לכלול גם פיטורים של עובדים זמניים.

מבין הבנקים הקטנים נזכיר כי לפני כשלושה שבועות הודיע אגוד כי הוא מגדיל את תוכנית הפרישה בתנאים מועדפים בעוד 15 עובדים, לרמה של כ-55 עובדים, וכי הוא בוחן הגדלה נוספת של תוכנית הפרישה.

כמות העובדים במערכת הבנקאית עמדה בתום שנת 2011 על 49,594 עובדים, עלייה זניחה של 0.4% בהשוואה לסוף 2010. משנת 2004 חלה עלייה של 23% בכמות העובדים. האם צפויה כעת ירידה בשנים הקרובות?

אמנם הבון-טון היום הוא התייעלות, אבל בטווח הארוך אל תצפו לירידה אמיתית בכמות העובדים בבנקים. ניקח לדוגמה את בנק הפועלים. ב-2002 הוא פיטר 800 עובדים, במהלך שזכה לתהודה רבה בשוק. לאחר מכן הוא מכר עוד שלושה בנקים, שכללו 1,800 עובדים. אחרי כל זה, כיום כמות העובדים בבנק הפועלים גבוהה ב-1,000 לעומת מספר העובדים ב-2003.

מספר העובדים

עוד כתבות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● גורמים ישראלים שמעורים בפרטי המו"מ: יש התקדמות במגעים אבל מוקדם לדעת איך זה יסתיים ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%