גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאה. סילמן. לפי מזג האוויר נראה שכבר מתנו והגענו לגיהינום

מהרגע שבו משה סילמן הצית את עצמו ועד הקמת מגדל הצדק בכביש החוף: זעם, אופוריה, כאב, אלימות וגם הלם ■ דרור פויר בעוד יומן מסע של המחאה החברתית

הייתי ליד והגעתי שניות ספורות אחרי שהאש כובתה. משה סילמן ישב חרוך על הכביש, שליו, אוחז ארטיק קרח ורוד בטעם פטל - שהתאים באורח חולני לגון עורו המקולף - ואמר משהו כמו "...בשם המחאה לצדק חברתי". באוויר עמדו אדי דלק, הריח הכימי הצורב של חומר הכיבוי ושקט מוזר ולא מוכר. הכול מתנהל במין הילוך איטי. סילמן נשכב, אמבולנס מגיע, סס"ל נמתח. אני מתכופף ומרים את המכתב שהשאיר. צלמים מתנפלים, אני נותן להם לצלם אותו. שוטרים ומפגינים מרימים מהכביש את תיק הגב של סילמן, ג'ריקן חרוך. מהצד השני של המחסומים כבר מקריאים את המכתב בשיטת הרמקול האנושי. אני מאשים את מדינת ישראל, אומר הקורא. אני מאשים את מדינת ישראל, עונה ההמון. כולם בהלם. הלם זו אחת התחושות היחידות שתנועת המחאה החברתית עוד לא נתקלה בהן; היה זעם והייתה אופוריה, היה כאב והייתה דחיפות, אבל ההלם הוא חדש.

אנחנו הולכים לאיכילוב. מחוץ לבית החולים יושבים כבר כמה עשרות מפגינים. ד"ר בני מייליק, מומחה בכירורגיה פלסטית, יוצא אלינו בעיניים טרוטות. המצב קשה מאוד אך יציב, הוא אומר, ואין סכנה לחייו. אנחנו מעבירים אותו לתל השומר.

מחוץ לבית החולים אנחנו מתחילים ללמוד טוב יותר על משה סילמן ומה שהביא אותו עד הלום. פעילים חיפאיים מספרים את הסיפור. עד שהעיתון הזה בידיכם אתם כבר יודעים עליו כמעט הכול.

יום ראשון. מצבו של סילמן הופך מקשה לקריטי והמקרה שלו הופך מפרטי למייצג או ממייצג לפרטי, תלוי איזה עיתון אתם קוראים. בשמונה בערב יש הפגנה מול קריית הממשלה בעקבות המקרה. כמה מאות אנשים עומדים שם. חלק מהדוברים מגדירים את סילמן כגיבור, כסמל, המגזימים אפילו משווים את מה שקרה לרצח רבין. קשה לי עם זה. מה שעשה סילמן אינו גבורה בעיניי.

המפגינים לא ממש יודעים מה לעשות עם עצמם ולאן להוליך את התחושות העזות. המכתב של סילמן הפך לפלקט. מול פיות המגפונים עוברים אנשים שמספרים את מצוקותיהם. לפחות שניים מהם טענו שהם הבאים בתור. גם לכאן וגם לעכשיו מצליחות להסתנן הרעות החולות של המחאה כשאנשים מתחילים לריב מי ידבר ועל מה. חבורה קטנה של חסרי בית מגיעה מהמאהל מול הרכבת ומנהיגה טוען שמה שקורה פה זה קרנבל, דבר שכמובן מרתיח את האווירה.

אחרי כמה זמן מחליטים ללכת לכיוון משרדי הביטוח הלאומי. דופקים שם על הדלתות. צועקים. אחר כך חוסמים קצת את איילון. ניכר על השוטרים שגם הם די בהלם מכל הסיפור, והדבר גורם להם להתייחס למפגינים כמעט ברכות. נדמה שגם הנהגים בכביש החסום מגלים הבנה.

יום שני. לפי מזג האוויר נראה שכבר מתנו והגענו לגיהינום. סיפורו של סילמן ממשיך להתגלגל ולספק שערוריות-זוטא, בעיקר מצדם של פרובוקטורים דה לה-שמאטע. אני אוסף את הילדים מהגן וקונה להם ארטיק. כשהילדה מקלפת את העטיפה מעל הקרטיב הוורוד בטעם פטל, אני מקבל פתאום חתיכת פלשבק למוצאי שבת.

שמונה וחצי בערב, כביש החוף, ממש מול תחנת הדלק בכניסה לקיבוץ יקום. חבורה של פעילים חברתיים מקימה יישוב במתכונת "חומה ומגדל" לצד הכביש במטרה להחזיר אל סדר היום הציבורי את נושא הדיור. בקואליציה החברתית של הערב: ג'קי אדרי, לוחם חברתי ותיק (מפעלי ים המלח, תאגידי המים), זאב גראוואר (מחאת הדלק), דוד רומנו (מחאת הגמלאים), ערן בריל (בית העם), אליק מאור (האוהלים) ורבים אחרים.

כשלושים אנשים פועלים במרץ. חלקם מכשירים את השטח, חלקם פורקים משאית. באוויר קול הלמות פטישים ואווירה של עמלנות בריאה, שינוי מרענן מאווירת הנכאים האורבנית של 48 השעות האחרונות. אחרי כמה דקות המגדל כבר עומד - מגדל צדק, קוראים לו הפעילים - ואני מטפס עליו יחד עם ג'קי אדרי. בפעם האחרונה שראיתי את אדרי זה היה בדימונה והוא היה חלש מאוד אחרי שביתת רעב ארוכה, אבל בשני בערב השבוע הוא נראה בריא, מלא חיים ושש אלי קרב. אני מתכונן להישאר פה במגדל צדק עד שהממשלה תחזיר שלושה מיליארד שקלים שהיא לקחה מהדיור הציבורי, הוא מכריז. אני אוהב את אדרי. בלי אנשים כמוהו ליבת כדור הארץ הייתה מתקררת, אם יותר לי להשתמש בדימוי של דון דלילו.

אבל המנהיג הבלתי מעורער של המבצע הזה הוא גד הרן, יו"ר תנועת עמי (שהתפצלה מתישהו מתנועת תפנית של עוזי דיין - כן, זה מעניין בדיוק כמו שזה נשמע) ויו"ר הקואליציה החברתית. הרן, 57 אבל נראה הרבה פחות, מספר לי על הכוונה להחזיר לחיים את האתוס הגדול של הציונות, על הכוונה להחיות מחדש את חברת המופת. טיפוס מרשים וכריזמטי, הרן. מסוג האנשים שאנשים יכולים ללכת אחריהם בעיניים עצומות מתוך ידיעה שיובילו אותם למקום טוב. מסוג האנשים שיכולים לגרום לך לטפס בלי חשש על מגדל עץ רעוע יחד עם ג'קי אדרי. אנחנו הדור הבוגר של המחאה, הוא אומר לי, התחלנו את זה מזמן, אבל היינו צריכים לחכות לצעירים שיגיעו ויעשו את הבלגן.

מחאה, הוא אומר לי, היא לא רק לשרוף ולחסום ולשבור ולצעוק. היא גם פעולות כמו אלו, היא גם ניסיון להציב אלטרנטיבה. הוא קורא לחקיקת חוק יסוד זכויות חברתיות ומבטיח שמחר תציג הקבוצה תוכנית חדשה, הגיונית וישימה לפתרון בעיית הדיור. וואו, אני חושב בליבי, אם רק היה אפשר לשכן אנשים בתוך התוכניות האלה שמוגשות חדשות לבקרים ומעלות אבק באיזו מגירה. הרן מזמין את עם ישראל לבוא.

בתוך שעתיים וחצי של עבודה היישוב הקטנטן - חומה, מגדל, מטבח, שני אוהלים וצריף קטן - כבר עומד על תילו. כמה דקות אחר כך כבר מגיע איש הביטחון של הקיבוץ ורוצה לדעת מה קורה, תוך שהוא מדגיש, וחוזר ומדגיש, שהוא בעד המחאה, שהוא שכיר שגר בשכירות ונדפק. אדרי מזמין אותו לקפה, הרן מסביר לו שמדובר בקרקע שאינה פרטית. המאבטח הולך, חוזר, הולך וחוזר שוב. הוא צריך לעשות את העבודה שלו. מאוחר יותר תגיע גם המשטרה ותגיד שהכול בסדר כל עוד לא חוסמים את הכביש.

חלק מהפעילים מחלקים את "מגילת העצמאות החברתית" שאמורה להיות מושקת למחרת במסיבת עיתונאים חגיגית. העתקתי כמה משפטים ממנה: "...ביום שלישי כ"ז בחודש תמוז בשנת התשע"ב, 17 ביולי 2012, עלינו על קרקע של הקרן הקיימת לישראל על-יד קיבוץ יקום והקמנו אתר חומה ומגדל צדק... אנו רואים במדינתנו מדינה דמוקרטית, שוויונית ששמה את ערכי כבוד האדם, זכויותיו וחירותו בליבת פעילותה... מגדל צדק יאחד את החברה בישראל בחתירה למימוש זכויות חברתיות-כלכליות לכלל תושביה...

"...רוח רעה החלה מנשבת ברחובותינו, רוח של נהנתנות עצמית שלובה באדישות למצוקת האחר. אווירה של גרגרנות, של 'תפוס כפי יכולתך', השתרשות נורמות של שחיתות וניצול. הלכידות החברתית החלה להתפורר, הפערים החברתיים גדלו עד כדי סכנה, העוני התרחב ומעמיק אחיזתו בשכבות רבות, ומעמד הביניים נשחק עד דק. שירותים סוציאליים הופרטו, משפחות כורעות תחת נטל יוקר המחיה, צעירים מוכשרים נוטשים. ניצולי השואה נספרים במותם ולא בחייהם, עובדים מאוגדים הופכים לעובדי קבלן שקופים, בעלי הון מושחתים מתעצמים, וקרקעות מדינה נמכרות לידי ספסרים במחירים לא שפויים...

"...היום אנחנו מתחייבים מחדש, ומתכוונים לתקן את המעוות, לפני שיהיה מאוחר מדי. לא ניתן לארץ חמדת אבות להפוך לארץ חסרת תקווה וחמלה למרבית תושביה".

כמה פעילים מגיעים עם שלט ענק: "כאן תוקם עיר הבעדים!", כולל פירוט: "בעד דיור במחיר שפוי, בעד דיור לזוגות צעירים, בעד דיור מוגן" ועוד. הם מציבים אותו בכניסה ליישוב הקטן. "המעבדה" בירושלים - מהפרויקטים היותר נחמדים שיצאו מהמחאה החברתית - שלחה תגבור.

מגיע הגנרטור, מחברים אליו מקרר, במטבח שהרגע קם כבר מתחילים להכין קציצות, אף שכבר חצות, והרן, אדרי, גראוואר ורומנו מתכנסים למעין תדריך סיכום: מחר בטח יבואו כל הסלבריטאים, אומר הרן, נקבל את כולם. במקרה של פינוי, התנגדות פסיבית. שלב א' עבר בהצלחה, אומר הרן, עצם זה שאף אחד לא נפל ולא נחבל זה הישג בפני עצמו. כמעט כולם הולכים הביתה, ורק ג'קי אדרי מטפס אל מגדל צדק ומתכונן ללכת לישון.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית