גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדיין חלום אמריקני? רילוקיישן לארה"ב כבר לא מפתה כבעבר

מה בכל זאת מחפשים אנשי ההיי-טק בארה"ב, ועל מה עליהם לתת את הדעת כדי להקטין את ההימור ולהפוך אותו למשתלם?

מהנדסים ואנשי היי-טק שמחפשים רילוקיישן, יודעים כי מעבר לארה"ב כבר לא מפתה מבחינה כספית כפי שהיה בעבר. למעשה, המשפטים השכיחים שיו"ר ועדת הוויזות של לשכת המסחר ישראל-אמריקה, עו"ד צבי קן-תור, שומע מהם נעים על ציר: "ארה"ב היא כבר לא ארץ האפשרויות הבלתי-מוגבלות" ו"אמריקה זה כאן, בישראל".

למרות זאת, ארה"ב עדיין מככבת בראש רשימת המדינות המועדפות לרילוקיישן. "הנהייה אחר עבודה בארה"ב היא זכר לשנות 90, אז רמת השכר, רמת החיים ועלויות המחיה היו מפתות יותר ביחס לישראל. רוב המהנדסים ואנשי ההיי-טק יודעים שכל זה השתנה", אומר קן-תור, "מה הם בכל זאת מחפשים שם היום? בעיקר קידום מקצועי, קשרים ותקווה שעבודה בארה"ב תפתח להם אופציות להקמת סטארט-אפים בעתיד. צריך לזכור, כי למרות שרמות השכר צנחו ארה"ב, היא עדיין האופציה המשוקללת הטובה ביותר מבין כל החלופות האחרות מבחינת ביטחון אישי, רמת חיים ואיכות חיים".

עינת גז, מנכ"לית רילוקיישן ג'ובס, מחזקת את הדברים. "האטרקטיביות של מרבית הצעות העבודה אינן 'כצעקתה', לעומת רמות השכר בישראל. עם זאת, רבות מהחברות עדיין מעניקות לעובדים מניות ואופציות שיכולות להפוך לכסף רב במקרה של רכישת החברה או הנפקתה".

לאור השינויים שחלו במרחב התעסוקתי בארה"ב, המשבר הפיננסי שעובר על המעצמה האמריקנית, ותמורות אחרות בעולם העבודה, מסמן "גלובס" את הנקודות עליהן צריך לתת את הדעת כדי שהימור הרילוקיישן לארה"ב יתגלה כמשתלם.

1. מה דורשים

א. מבחינת השכר

גז: "השכר בארה"ב ירד בשנתיים האחרונות ברוב תחומי ההעסקה. למשל, מהנדס תוכנה בעל ותק של שלוש-חמש שנים ישתכר, כשכר בסיס, כ-100-120 אלף דולר ברוטו בשנה (לעומת כ-120-140 אלף דולר לפני שלוש שנים); וראש צוות פיתוח ישתכר כיום בין 120-150 אלף דולר (לעומת 150-180 אלף דולר לפני שלוש שנים).

ב. בגין הוצאות המעבר

גז: "ישנן שתי גישות. האחת דוגלת בכיסוי עלויות כנגד קבלות לסעיפים שהוסכמו מראש (כמו שילוח ציוד, דיור ורכב זמני, טיסות לביקורי התארגנות, שכר תיווך דירה וכיוצא בזה). בגישה השנייה המעסיק לא מתעסק עם חשבוניות פרטניות, אלא מגדיר תקציב למעבר. בגישה זו מקובל להקצות כ-10-15 אלף דולר, לפי גודל המשפחה ודרגת העובד.

"מעבר לכך, כדאי לזכור שבמקרה של רילוקיישן רוב החברות מתנות את מימון עלויות המעבר בעמידה בתקופת חוזה מינימלית של 12-24 חודש. יש לקחת בחשבון, כי במקרה של הפרת החוזה ייאלץ העובד להחזיר את מענק ההתארגנות שקיבל העובד לחברה".

2. מה מקבלים

א. השכר והכיסוי הרפואי

גז: "חבילת השכר האמריקנית בנויה משכר שנתי ברוטו, וממרכיב בונוס של כ-10%-20% מהשכר, שנשען על ביצועי העובד ועמידה ביעדים. בנוסף, נהוג לתת לעובד ולבני משפחתו כיסוי של כ-70%-80% מעלות תוכנית הביטוח הרפואי של העובד ובני משפחתו. הביטוח הרפואי כולל לרוב ביטוחי בריאות, שיניים וראייה".

ב. אשרת עבודה

קן-תור: "רילוקיישן לארה"ב מצריך הוצאת אשרת עבודה מיוחדת מסוג H1B. מאחר שהמכסה לאשרות עבודה מסוג זה כבר התמלאה (מדובר בהיקף שנתי גלובלי של 65 אלף איש), החברות שמגייסות מהנדסים לארה"ב נאלצות להמתין עם הגשת בקשות חדשות עד אפריל 2013, מועד תחילת הרישום הבא (העבודה תחת אשרה זו, אם תתקבל, תחיל ב-1 באוקטובר 2013). המשמעות מבחינת המועמד לרילוקיישן היא, שהוא ובני משפחתו יהיו בתקופת מעבר ארוכה ותחת רמות גבוהות של אי-ודאות. הוא אמנם יכול לעזוב מקום עבודה קיים ולהתחיל לעבוד בארץ בארגון החדש שמגייס אותו למטרות הרילוקיישן, אבל עד 2013 החברה יכולה למצוא מהנדס חלופי בחו"ל, לבטל את העסקתו ללא כל פיצוי, ולהשאיר אותו קרח מכאן ומכאן".

- איך נמנעים מסיכון כזה?

"אני ממליץ למועמד שמוצא את עצמו לפני שנת מעבר להגן על עצמו מבחינה חוזית, וליתר דיוק - להכניס סעיף מיוחד לחוזה, המבטיח שהמעסיק לא יכול לפטרו לפני שעבד שישה חודשים בארה"ב".

- למה שישה חודשים?

"כי ברגע שהעובד כבר נמצא שם (אפילו חודש אחד), הוא יכול בקלות להתנייד ולעבור למעסיק אחר על אותה אשרת עבודה. יחד-עם-זאת, כדאי שהוא יראה לרשויות שהוא כבר הועסק שם מספר חודשים, כדי לא להסתכן בהאשמה שהוא נכנס לארה"ב בעורמה ותחת מצג שווא. האשמה כזו יכולה לעלות לו בביטול האשרה לאלתר ובהחזרתו לארץ".

3. ניהול המו"מ

א. בהתאם לספר הנהלים

גז: "מבנה ההתקשרות בחברות אמריקניות שונה מהותית ממבנה ההעסקה מול חברה ישראלית, מכיוון שעל-פי החוק האמריקני ההעסקה מבוססת על רצון הדדי נוכחי להתקשרות, והיא יכולה להסתיים בכל רגע.

"בנוסף, על-פי החוק האמריקני אין למעסיק חובת הודעה מוקדמת, אין לו חובת תשלום פיצויי פיטורין, וגם הטבת הביטוח הרפואי אינה מחייבת אותו לכיסוי מלא. חוזי ההעסקה בחברה אמריקנית כוללים לרוב מסמך המרכז את תנאי השכר והתנאים הכללים שחלים על כלל עובדי החברה ושמופיעים בספר הנהלים של החברה. בארה"ב, כל חברה בעלת 50 עובדים ומעלה מחויבת בהוצאת ספר נהלים כזה על-פי חוק, ומומלץ לבקש לעיין בו לפני החתימה על החוזה".

ב. ללא גמישות

גז: "ככל שההתקשרות נעשית עם חברה אמריקנית גדולה יותר, כך נכונותה לניהול משא ומתן על התנאים הנלווים לשכר קטנים יותר. לפיכך, ההמלצה שלי למועמדים השוקלים ברצינות את המעבר היא לא להתעקש, אלא על הדברים המהותיים. שכן, התאגידים הגדולים לרוב לא יסטו בשבילכם ימינה או שמאלה מהמדיניות הקיימת אצלם בארגון".

4. לפחות שנתיים

א. בגלל ההוצאות

גז: "רילוקיישן לארה"ב לתקופה של פחות משנתיים אינו משתלם. קודם כל מפני ששנת המעבר ושנת החזרה כרוכות בהוצאות רבות של התאקלמות: דיור זמני, ריהוט, רכישת רכב, הוצאות רישום לבתי ספר וכיוצא בזה. הוצאות אלו מסתכמות, בממוצע, בסך של כ-25 אלף דולר לכל כיוון, והן לא תמיד מכוסות במלואן על-ידי החברה השולחת".

ב. בגלל המסים

גז: "הסיבה השנייה היא מבחן התושבות של מדינת ישראל. על-פי מבחן זה יש להוכיח, כתנאי סף, שהייה של לפחות 183 יום בשנה בחו"ל, במשך שתי שנות מס רצופות.

"המשמעות היא, שמי שלא עומד בתנאי סף זה עלול להיות חשוף לחיובי מס הכנסה, לתשלומי ביטוח לאומי ולתשלומי ביטוח בריאות בגין ההכנסה שהופקה בארה"ב. מסיבה זו אנחנו תמיד ממליצים למועמדים לבחון היטב הצעות קצרות טווח, ולחקור בהקשרן היטב את היבט המיסוי".

5. איפה הכי כדאי?

א. המדינות המבוקשות

קן-תור: "מקום מבוקש מאוד על עובדים ישראלים בארה"ב הוא קליפורניה (עמק הסיליקון), למרות שהיא יקרה מאוד למחיה. אני ממליץ לעובדים עם משפחות וילדים להפנים, שיוקר המחיה בעמק הסיליקון מחייב הכנסה מינימלית של 10,000 דולר בחודש. גם אזור בוסטון מבוקש מאוד על-ידי ישראלים, מכיוון שמעבר להיבט המקצועי הוא מציע להם קהילה ישראלית צעירה ומאורגנת.

ב. המדינות המועדפות

קן-תור: "ניו ג'רסי היא מקום שכדאי לישראלים לשקול ברצינות, בגלל קרבתה למנהטן ובשל יוקר המחיה הנמוך ב-60% יחסית למנהטן. טקסס היא מדינה מועדפת אחרת, בגלל יוקר מחיה נמוך יחסית ומזג אויר נוח.

"בנוסף, ישראלים לא יודעים מספיק שפלורידה הפכה למדינה מצוינת להגירת עבודה. בשל סגירת פרויקט החלל האמריקני יוקר המחיה ירד בצורה דרמטית, והחיים שם הפכו זולים בכ-30% יחסית לשאר מדינות ארה"ב. נכון שגם השכר ירד, אבל עובד היי-טק ישראלי שמקבל שם הצעת עבודה יכול לחיות שם נפלא ואפילו לחזור הביתה עם חסכונות יפים".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי