גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": המהלכים של גילה לשינוי המערכת הבנקאית

אילו מהלכים יכול הממונה על ההגבלים, דיויד גילה, לבצע כדי לחולל שינוי מבני בבנקים ומה הסיכוי שלהם? ■ השורה התחתונה: עם כל הכבוד לגילה, הכדור אצל פישר

הממונה על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה, הטיל אתמול פצצה. בדיון בוועדת הכלכלה בכנסת בנושא ועדת זקן, הוא אמר: "רשות ההגבלים העסקיים תבדוק את השאלה אם ראוי לפצל מבנים קיימים של המערכת, וכן אם ישנן הוראות נוספות שיכולות להקטין חסמי מעבר או להגדיל את השקיפות, והיא תביא את מסקנותיה בהמשך".

גילה אמנם פרגן בדבריו לוועדת זקן, אך הודה שהיא לא פתרה את הכשלים המבניים במערכת הבנקאות. נזכיר כי לגילה דווקא היה נציג בוועדה, ד"ר שלומי פריזט, עובדה המעלה את השאלה הבאה: אם גילה חשב שהוועדה לא פתרה את הכשלים בענף, מדוע פריזט חתם על הדוח ולא ביקר אותו?

גילה צודק בסוגיה שהעלה: ועדת זקן לא הציעה הצעות לשינוי מבני במערכת הבנקאות, אלא הגישה בעיקר פתרונות שיחזקו את הלקוח מבחינת שקיפות המידע שיקבל. כדי להגביר באמת את התחרות, יש צורך בשינוי מבני. אלא ששינוי כזה נשמע טוב על הנייר; בפועל, יש לא מעט מכשולים מהותיים שמונעים את ביצועו. המכשול המרכזי הוא שהרגולציה סינדלה את עצמה. כלומר, רפורמות שבוצעו בעבר מונעות למעשה שינוי אמיתי במפת השחקנים במערכת הבנקאות.

למה הכוונה? רפורמת בכר חרטה על דגלה הפרדה בין הבנקים למשקיעים המוסדיים, בשל פוטנציאל לניגוד עניינים. עכשיו מדברים שוב על שיתוף פעולה בין שני השחקנים. האם פתאום ניגוד העניינים כבר לא חשוב? מעבר לכך, בימים אלה אמורות המלצות ועדת הריכוזיות לעבור את אישור הכנסת ולהיכנס לתוקף. ההמלצות הללו אוסרות למעשה החזקה של גוף ריאלי וגוף פיננסי במקביל. אז אם המוסדיים לא יכולים להחזיק בבנק וגופים ריאליים לא יכולים להחזיק בבנק, מי בדיוק אמור להיכנס לשוק ולחולל את המהפכה?

מהם בכל זאת השינויים המבניים שגילה צפוי לשקול, ומה הסיכוי שניתן יהיה ליישמם?

פיצול בנקים:

אחד הפתרונות המוצעים הוא לפצל את שני הבנקים הגדולים (פועלים ולאומי). לאורך השנים מכרו הבנקים הגדולים את הבנקים הקטנים שבבעלותם, כך שכיום אין כבר מה להוציא מתוכם. האפשרות היחידה היא לפצל את הבנקים עצמם. פיצול שני הבנקים הגדולים לארבעה מעלה לא מעט שאלות: על איזה בסיס עושים זאת, גיאוגרפי? לפי חטיבות? מי יקנה חלקים מבנק? וגם, האם יש הצדקה להתערבות כה בוטה בזכות הקניין?

שאלה מהותית נוספת נוגעת ליציבות. הבנקים המפוצלים יהיו פחות יציבים מהגדולים. כיצד יחולק ביניהם ההון, והאם היציבות הנמוכה יותר לא תפגע ביכולתם לתת אשראי, דבר שיסחף את המשק למחנק אשראי?

מכירת חברות כרטיסי האשראי:

בשנים 2005-2006 נעשו ניסיונות של חברות ביטוח לרכוש חלק מהחברות (הפניקס עם ישראכרט ומגדל עם לאומי קארד), אלא שהניסיונות נבלמו על ידי לא אחרת מקודמתו של גילה, רונית קן. קן טענה שהעסקאות סותרות את רוח ועדת בכר. האם כעת גילה ישנה את עמדת קודמתו?

יש בעיה נוספת במכירת חברות כרטיסי האשראי: רוב החברות מנפיקות כרטיסים של חברות בינלאומיות, ואותן חברות עולמיות, דוגמת ויזה ומאסטרקארד, נמצאות בבעלות בנקים. אלה סדרי העולם שהן מכירות. האם אותן חברות בינלאומיות יעניקו זיכיון הנפקה לגוף שאינו בנקאי? גורמים באותן החברות כבר הביעו את הסתייגותם מכך בעבר.

גם לא בטוח שמכירה כזאת תיטיב עם הצרכן. כבר היום חברות כרטיסי האשראי גובות את הריבית הגבוהה ביותר באשראי קמעונאי (11% בממוצע). לבעלים החדשים יהיה פחות מידע על הלקוח, לעומת המידע הקיים היום, וזה אומר שהאשראי שהוא ייתן יהיה מבחינתו בסיכון גבוה יותר. יתר על כן, הבעלים ירצה לגבות דיבידנדים כדי להצדיק את ההשקעה. כל זה עשוי לתמרץ העלאה של הריבית הנגבית מהלקוח, כך שבהחלט יש סכנה שמצבו של הצרכן רק יורע.

איחוד בין בנקים בינוניים:

אחת לכמה שנים עולה ספקולציה שמתנהלים מגעים בין הבנקים הבינוניים, על רקע שמועות על פגישות בין הצדדים. בפועל לא התרוממו הדברים לכדי עסקה, והסיכוי שזה יקרה נמוך. יש סוגיות של יחסים בין בעלי שליטה, מיזוג בין תרבויות ארגוניות, ולא פחות חשוב - יחסי עבודה. ועדי העובדים יודעים שמיזוג כזה יכלול פיטורים, והם לא יעברו על כך בשקט.

נוסף על כך, נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הבהיר שהוא מתנגד לכך בחריפות, מתוך חשש שהבנק החמישי שיישאר יוחלש באופן דרמטי ומתוך חשש שהתחרות אולי תגבר בטווח הקצר, אך בטווח הבינוני השחקנים הגדולים יגיעו להבנות וישמרו על מחירים גבוהים.

שיתופי פעולה עם מוסדיים:

איחוד בין חברת ביטוח לבנק בינוני, פירושו שינוי פרדיגמה. מדובר בצעד יצירתי שעשוי לשנות את המפה ולהפוך סדרי עולם, ויש גופים במערכת הפיננסית שרוצים בכך. במגדל בחנו בעבר איחוד עם מזרחי-טפחות, ויאיר המבורגר וצדיק בינו בחנו שיתוף פעולה בין הראל לבינלאומי. יש רק בעיה קטנה - שיתופי פעולה כאלה נוגדים את החוק הקיים. הם הפוכים מעקרונות רפורמת בכר, שאושרה לפני שבע שנים.

מלבד הסוגיה החוקית, גם התזמון בעייתי. חברות הביטוח נמצאות כעת בתקופה לא פשוטה, עם ביטוחי מנהלים שצפויים להיכחד, הפסדים בשוק ההון ומחסור בהון. מהלך לאיחוד בין בנק לחברת ביטוח דורש הון, אנרגיה ויכולת לאחד בין תרבויות ארגוניות שונות - איכויות שלא נמצאות בשפע.

כניסת שחקן חדש:

כולנו היינו שמחים אם היה נכנס שחקן חזק וגדול ומשנה את הכללים, אבל לא נראה שיש תור גדול של גורמים הרוצים או מסוגלים להקים בנק. נזכיר שכדי להקים בנק צריך להציג הון של 100 מיליון דולר (הון משועבד), ולכך יש להוסיף הוצאות הקמה גבוהות, והתחייבות של 5 שנים לא למכור את השליטה ולא למשוך דיבידנדים. בהתחשב במצב השווקים המעורער, ברגולציה הגוברת ובניסיונות לפגוע בהכנסת הבנקים - האטרקטיביות שבהקמת בנק עוד פוחתת והולכת. לא נראה שיש שחקן חדש באופק. למעשה, יותר מ-40 שנה חלפו מאז הוקם בנק בישראל, והרשו לנו להמר שזה לא עומד להשתנות בקרוב.

הערה לסיום

סמכויות הממונה על ההגבלים העסקיים הורחבו לאחרונה, ותאורטית הוא יכול לקדם שינוי מבני. בפועל, מדובר בתהליך חוקי ארוך ומורכב, שיגיע גם לבתי משפט ולכנסת. אבל מלבד המכשולים הטכניים, יש מכשול אחד משמעותי - סטנלי פישר. עם כל הכבוד לרעיונות של גילה, כל הצעה שלו תצטרך לעבור את אישורו של פישר, והנגיד הרי מקדש את יציבות הבנקים, על אחת כמה וכמה בתרחיש הנוכחי של האטה במשק וסכנת מיתון.

מבחינת פישר, התחרותיות אינה חזות הכול. הרי מדינות כמו יוון וספרד מתאפיינות בריכוזיות נמוכה ובכל זאת הן על סף קריסה. סביר להניח שכל הצעה שעלולה לערער את היציבות, תידחה על ידיו בנימוס אופייני.

שני בנקים

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה