גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להתמחות במשרד עו"ד גדול? יותר קל להתקבל לקורס טיס

מנתוני חברת קודקס עולה כי המשרדים הגדולים קלטו ברבעון הראשון של 2012 פחות עורכי דין צעירים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, רובם מתוך המתמחים שלהם ■ רק 30 מתוך 700 פונים מתקבלים להתמחות בפירמות עוה"ד הגדולות

לשכת עורכי הדין צירפה לשורותיה באחרונה 2,092 חברים חדשים נוספים. עורכי הדין הטריים התמודדו בשנה האחרונה עם מכבש לחצים גדול במיוחד. ההחלטה שלא לאפשר למתמחים הלומדים לבחינות הלשכה זכאות לדמי אבטלה, אילצה חלק גדול מהם לעבוד בד-בבד עם הלימודים האינטנסיביים לבחינות. במקביל, חגה מעל ראשם כל העת הידיעה כי יותר מ-50 אלף עורכי דין יתחרו איתם על נתח משרות מוגבל במשרדים הנחשבים והמובילים.

לרגל הסמכתם של עורכי הדין החדשים ולבקשת "גלובס", בדקה חברת ההשמה המובילה בארץ לענף המשפט, קודקס, את מצב העבודה של עורכי הדין הצעירים בישראל (שהוסמכו למקצוע בשנה האחרונה). ממצאי הבדיקה אינם מבשרים טובות לעורכי הדין הצעירים.

מבדיקת קודקס עולה כי ברבעון הראשון של שנת 2012, חלה ירידה של 17% בכמות המשרות שנפתחו עבור עורכי דין צעירים, לעומת הרבעון הראשון של 2011. בנתונים מספריים מדובר בירידה מ-124 משרות ל-103 משרות.

בחינה של הנתונים ביחס למשרדי עורכי הדין הגדולים מאוד (המעסיקים יותר מ-36 עורכי דין) ומשרדי עורכי הדין הגדולים (המעסיקים בין 16 ל-35 עורכי דין) מעלה כי "הגדולים מאוד" צירפו לשורותיהם ברבעון הראשון של 2012, באמצעות קודקס, 16 עורכי דין מתחילים, לעומת 19 בתקופה המקבילה אשתקד. במשרדים "הגדולים" נקלטו רק 22 משרות לעורכי דין מתחילים, לעומת 33 משרות בתקופה המקבילה אשתקד.

על-פי בדיקת קודקס, התופעה הבולטת בגיוס עורכי דין מתחילים על-ידי משרדי עורכי הדין הגדולים והגדולים מאוד היא שרובם המוחלט מגויס מתוך המתמחים של המשרדים.

דור ההמשך

למנכ"לית קודקס, אלינור מור-סיטבון, יש הסבר לתופעה: "שנת 2012 נפתחה על רקע אי-ודאות כלכלית כלל-משקית. באופן טבעי, לאור עלות הגיוס הגבוהה יחסית של עורכי הדין המנוסים והוותיקים, מתחזקת המגמה של המשרדים המובילים במשק להעדיף בתקופה זו, אפילו יותר מהעבר, להעסיק כעורכי דין את מתמחי המשרד".

לדברי עו"ד לימור שופמן, אחראית על הגיוס במשרד גולדפרב-זליגמן הגדול בארץ, החזרת מתמחים מצטיינים למשרד כעורכי דין היא אג'נדה של המשרד. "אנו רואים במתמחים את דור ההמשך של המשרד, והם מאותרים ונבחרים לאחר הליך סינון קפדני. בתקופת ההתמחות אנו מעניקים להם ידע מגוון, הכשרה וניסיון מעשי כדי לאפשר לטובים ביותר בין המתמחים לשוב אלינו כעורכי דין".

לדברי שופמן, "בשנת התמחות אפשר ללמוד על טיבו של המתמחה, על הפוטנציאל הגלום בו ועל יכולתו להתמודד עם עבודה משפטית מאומצת. מכאן טבעי שההעדפה שלנו היא לשלב את המתמחים הטובים כעורכי דין במשרדנו".

גם השותף-המנהל במשרד גורניצקי, עו"ד מוריאל מטלון, אומר כי משרדו נוקט מדיניות שבה הרוב המוחלט של עורכי הדין המתחילים במשרד באים מקרב מתמחיו, ומכנה אותם "מנוע הצמיחה של המשרד".

לדברי מטלון, מדובר בתופעה כללית שאינה מאפיינת רק את גורניצקי. בין שליש לחצי מהמתמחים במשרדים הגדולים נשארים לעבוד בהם לאחר הסמכתם לעריכת דין. מטלון מציין כי במשרדים הגדולים קיימת מגמה להשקיע רבות בגיוס מתמחים מקרב הסטודנטים המצטיינים למשפטים.

תהליך מיון מורכב

לדברי מטלון, "תהליך המיון של המתמחים הוא קשה ומורכב. במשרד גורניצקי, למשל, אנחנו מקבלים כ-700 פניות להתמחות בשנה. מקרב 700 הפונים אנחנו מזמינים לראיונות כ-100 סטודנטים וסטודנטיות. רק 30 מתוכם יתקבלו לבסוף לעבודה במשרד. המשמעות היא שלהתקבל אלינו ולמשרדים גדולים אחרים להתמחות, יותר קשה מלהתקבל לקורס טיס".

- נשמע שהליך המיון דורש הוצאות כספיות ניכרות?

מטלון: "בהחלט. אני עורך כ-100 ראיונות התמחות בשנה. כל ראיון כזה נמשך בממוצע כשעה. שעת עבודה שלי שווה 300 דולר ויותר. המשמעות היא שההוצאה השנתית של הפירמה על גיוס מתמחים מגיעה לכמעט רבע מיליון שקל. ועדיין זה שווה כל פרוטה, כי אין תחליף לגיוס מתאים של ההון האנושי במשרד. לכן גם אני עורך את הראיונות בעצמי".

"מוחות משפטיים מבריקים נמצאים על הרדאר של המתחרים"

מנכ"לית קודקס, אלינור מור-סיטבון, ממליצה לפירמות עורכי הדין להקפיד על מספר כללי-אצבע לחיזוק תהליך הגיוס של המתמחים ועורכי הדין. "קודם כל, יש להגדיר מראש את ה-DNA של הארגון, ובהתאם לגזור את פרופיל עורכי הדין המתאימים למאפייניו; כמו כן, חשוב להקפיד על קיום מינימום שני ראיונות למתמחים או לעורכי דין פוטנציאליים, לרבות עם שותף-מגייס בעל ניסיון.

"כדי למשוך את המצטיינים, חובה להקשיב היטב במהלך הראיונות לצרכים הייחודיים ולדגשים שהם מעלים, להחצין את הדברים שבהם המשרד חזק, להדגיש את הערך המוסף האישי שעובדי המשרד נהנים ממנו לאורך זמן, בשונה מעובדים במקומות אחרים, ולבסוף להדגיש בפני המועמדים את אפשרויות הקידום ואופק ההתפתחות העומדים בפני עובדי המשרד המובילים".

- מה הן הדרכים לשימור עורכי דין מצטיינים בפירמות?

מור-סיטבון: "במהלך תהליכי הגיוס וההשמה זיהינו ואפיינו בחברת קודקס מספר דרכים מרכזיות וייחודיות לענף המשפט, המבטיחות שימור כישרונות צעירים וחיזוק מחויבותם לארגון. בין היתר, מומלץ למעסיקים לבסס עבור עורכי הדין הצעירים ציר התפתחות מקצועי ואישי, שיאפשר להם שמירה על חיים אישיים מאוזנים. בנוסף, קיימת חשיבות להענקת חוויית עבודה מאתגרת, שתאפשר לצעירים להשפיע ולתרום וכן להשיג הישגים משמעותיים שיוכלו לזקוף לזכות עצמם.

"אלמנט נוסף משמעותי בהקשר זה, שחשוב מאוד לעורכי הדין הצעירים, הוא הוגנות. חשוב מאוד לשדר לעורכי הדין הצעירים והמבטיחים כי קיים מתאם גבוה בין ההשקעה והתרומה שלהם לארגון לבין התגמול שלהם, שיתבטא הן בהיבט החומרי והן בהיבט ההערכה המילולית".

לצד החשיבות בניהול פרסונלי של עורכי דין צעירים ומבטיחים, מור-סיטבון ממליצה לפירמות עריכת הדין לבנות מערך ארגוני מערכתי, שיבטיח בנייה ושימור של צוותי עבודה מנצחים.

"בניית מערך ארגוני איתן ומבוסס יעלה במידה רבה את הסיכוי למניעת בריחת מוחות משפטיים מבריקים, אשר נמצאים 'על הרדאר' של שותפים-מגייסים במשרדים מובילים במשק. מערך כזה כדאי שיכלול הפעלת תוכניות שימור מותאמות לצורכי העובדים ולערכם, החל משלב גיוסם".

מרכיב קריטי נוסף שעליו מדברת מור-סיטבון כדרך לשימור עובדים הוא הבטחת ביטחון תעסוקתי לעורכי דין נבחרים באופן שעשוי להשפיע על נאמנותם למשרד, ללא תלות בהזדמנויות אחרות העומדות בפניהם.

"לא ניתן להתעלם מהשכר ומההטבות. מעסיקים שישכילו ליצור פתרונות כלכליים גמישים להבטחת אטרקטיביות, לרבות שיפור התנאים הנלווים, אופציות לשכר מדורג ומתן בונוסים, יעלו את הסיכוי לשמר עורכי דין מצטיינים אצלם".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ