גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  הראלשוק ההון

מהיכן יביא סטפק 145 מ' ש' למיזוג דש-איפקס ומיטב?

כחלק מעסקת המיזוג צפוי צבי סטפק לקבל מימון של כ-120 מ' ש' כדי להפוך לאחד משני בעלי המניות הגדולים בגוף הממוזג ■ סטפק: "בכל מקרה, גם לאחר ההלוואה, אשמור על יתרות נזילות גבוהות, כפי שעשיתי עד היום, ושיעור המימון הכולל יהיה נמוך"

עסקת המיזוג בין בתי ההשקעות דש-איפקס למיטב מותנית בלא מעט תנאים מתלים, מעבר לאישורים הרגולטוריים הנדרשים. כך למשל, על דש-איפקס לקבל את אישור ביהמ"ש לחלוקת דיבידנד מיוחד של 224 מיליון שקל לבעלי מניותיה הנוכחיים, וכן לקבל את אישור מחזיקי האג"ח ובעלי המניות שלה לעסקה, על כל מרכיביה.

תנאי נוסף, שהתקיימותו אינה טריוויאלית במצב השווקים הנוכחי, הוא שצבי סטפק, יו"ר ובעלי מיטב, יביא לעסקה כ-145 מיליון שקל. זאת כדי לרכוש מידי שותפיו הנוכחיים במיטב, ומבעל השליטה בדש-איפקס, אלי ברקת, מניות שישוו את החזקותיו בגוף הממוזג לאלו של ברקת (כ-29% מההון).

למרות שעל רקע סביבת הריבית הנמוכה צפוי סטפק לממן את הרכישה באמצעות הלוואה, ככל הידוע יש בידיו די מקורות עצמיים שבאמצעותם יכול היה לממן את ההשקעה. סטפק עצמו אמר ל"גלובס", כי "היקף ההלוואה בעסקה לא יעלה על 120 מיליון שקל, ומטבע הדברים הוא תלוי גם בתנאים המסחריים שיציעו הבנקים. בכל מקרה, גם לאחר ההלוואה כאמור, אשמור על יתרות נזילות גבוהות, כפי שעשיתי עד היום, ושיעור המימון הכולל יהיה נמוך".

ל"גלובס" נודע, כי מאינדיקציות ראשוניות שקיבל סטפק מאחד הבנקים, מוכן אותו בנק להעמיד לו את כל סכום הרכישה כהלוואה, וזאת כנגד שעבוד על חלק מהמניות שיחזיק בבית ההשקעות הממוזג. על היקף ההון של סטפק ניתן ללמוד מכך שהיקף ההלוואה שייקח לצורך הרכישה לא יעלה, ככל הידוע, על 30% מהשווי הפיננסי שלו, המגיע לפיכך למאות מיליוני שקלים.

מקורותיו של סטפק כוללים השקעה בקרנות נאמנות, קרנות גידור וכמה נכסים לא סחירים, הניתנים למימוש. כמו כן, מניותיו של סטפק במיטב (35%) חופשיות משעבוד. ככל הידוע, בכוונתו לפנות אל הבנקים בנושא המימון באופן רשמי בימים הקרובים.

ההון שצבר סטפק

סטפק הקים את בית ההשקעות מיטב לפני יותר מ-30 שנה, יחד עם שותפו שלמה סימנובסקי, שבתחילת הדרך החזיקו בחלקים שווים. במהלך השנים רכש סטפק נתחים ממניות סימנובסקי, שהביאו לכך שעד לעסקת המיזוג עם ישיר וגאון החזיק סטפק ב-70% ממניות מיטב, ואילו סימנובסקי החזיק 30%.

אין לדעת כמה הון צבר סטפק לאורך השנים, אולם ידוע כמה הרוויח מיטב בשנים האחרונות. ב-2006-2011 הרוויח בית ההשקעות בסה"כ כ-130 מיליון שקל, כאשר עד סוף 2009 החזיק סטפק ב-70% מהמניות, ולאחר מכן, בעקבות המיזוג עם ישיר וגאון, הוא ירד ל-35%.

לאחר המיזוג יחזיק ברקת ב-29.8% ממניות הגוף הממוזג דש-מיטב, ואילו שותפו לשליטה, סטפק, יחזיק ב-28.7% מהמניות. שאר בעלי המניות בגוף הממוזג יהיו שותפיו הנוכחיים של סטפק במיטב, סימנובסקי (אשר לו יוקצו 4.5% ממניות דש-מיטב), גאון אחזקות (3.4%), ביטוח ישיר (12.9%) והציבור (20.8%).

סטפק רוכש את מרבית חלקה של גאון אחזקות במיטב (21.4%) תמורת 10 מיליון שקל במזומן, וכן לוקח על עצמו חוב של 105 מיליון שקל. הוא גם רוכש מניות מסימנובסקי, אולם לא ידוע לפי איזה שווי. סימנובסקי מחזיק כיום 15% ממניות מיטב וסטפק רוכש ממנו 5% מהן. כן רוכש סטפק מניות דש-איפקס מברקת, במחיר הגבוה בכ-50% ממחיר השוק, ובסך כולל של כ-14 מיליון שקל.

רכישת המניות שיבצע סטפק היא ככל הנראה הפעם הראשונה שבה ייקח הלוואה אישית בהיקף כה משמעותי. עובדה זו עשויה להכניס אותו מן הסתם ללחץ על משיכת דיבידנדים מהגוף הממוזג. לדש-איפקס כבר יש מדיניות חלוקה מוצהרת של 50% מהרווח הנקי הרבעוני, וככל הידוע היא לא עומדת להשתנות.

ואולם בתקופה הנוכחית, שבה בתי השקעות רבים מפסידים כסף, ספק אם מדיניות זו תצא לפועל. הסביבה העסקית שבה פועלים כיום בתי ההשקעות אינה פשוטה, והיא כוללת שחיקת רווחיות בכל תחומי הפעילות, הנובעת מירידה בהכנסות במקביל לעלייה בהוצאות התפעול והרגולציה.

השכר יעזור להחזר ההלוואה

מקור נוסף שיסייע לסטפק להחזיר את ההלוואה הוא השכר אשר לו יזכה בדש-מיטב. סטפק ישמש כיו"ר פעיל במשרה מלאה בחברה, ויזכה לחבילת תגמול שתהיה הנמוכה מבין שתיים - 3.75 מיליון שקל או עלות השכר השנתי הממוצעת של העשירון התחתון של עובדי החברה, מוכפל ב-50. עלות שכר הבסיס שלו תעמוד על 1.62 מיליון שקל בשנה, לא כולל החזר הוצאות, ובונוס שנתי שייגזר מרווחי החברה. בנו, אבנר סטפק, שישמש כדירקטור פעיל וכאחראי על הפיתוח העסקי בבית ההשקעות, יזכה לעלות שכר דומה.

דש-מיטב ייהנה מיתרונות לגודל, ויוכל, לפי הערכות דש-איפקס (המתבססות על חוות דעת כלכלית שערכה עבורו חברת וריאנס), להביא לתוספת EBITDA של 70-90 מיליון שקל בשנה. זאת בחישוב של החיסכון בהוצאות שינבע מהמיזוג, בקיזוז הירידה הצפויה בהכנסות בתחומי פעילות מסוימים שבהם אין לשני הגופים סינרגיה. כמו כן מעריכים בדש-איפקס, על בסיס חוות הדעת, כי הגוף הממוזג אמור ליצור EBITDA שנתי של 250-320 מיליון שקל בשנים 2013-2015.

כל זאת, כמובן, בהנחה ששוק ההון יספק רוח גבית. אם השוק יעלה, והמיזוג אכן ייצר את הסינרגיה המיוחלת, דש-מיטב יוכל לחלק דיבידנד, וסטפק יוכל לעמוד בהחזרי ההלוואה. אבל אם המגמה תהיה הפוכה, ולגוף הממוזג ייקח זמן ליהנות מהיתרונות לגודל, סטפק ייאלץ לממן את ההלוואה מכיסו הפרטי.

ככל שהשוק גרוע יותר, כך המינוף שייקח על עצמו סטפק יכביד יותר. חשוב להזכיר, כי לא רק שוק ההון ישפיע על גורל המיזוג. אף אחד לא מבטיח לסטפק וברקת שלא תהיה מחר רפורמה או רגולציה חדשה בעוד תחום שבו הם פועלים, מעבר לאלו שנחתו על קופות הגמל, קרנות הנאמנות, תעודות הסל, החיתום והברוקראז', ותחתוך עוד את הרווחים.

סטפק התייחס לסיכון המינוף, ואמר כי "במשך שנים פעלתי באופן סולידי ללא נטילת סיכונים חריגים, וללא חשיפה פיננסית יוצאת דופן, הן בענייני האישיים והן בניהול כספי הלקוחות, וכך אפעל גם בעתיד".

כך שבשורה התחתונה סטפק אולי לא מתמנף בעסקה זו מעל הראש, אולם הוא תלוי במידה רבה בשווקים, שאת כיוונם לא ניתן, כמובן, לחזות. מצד שני, המיזוג עם דש-איפקס מאפשר סוף סוף למיטב לקפוץ לליגה של הגדולים בשוק ההון.

העסקה הסיבובית של גאון אחזקות

מיזוג דש-מיטב כולל עסקה סיבובית, שבה מוכרת גאון אחזקות לצבי סטפק את רוב מניותיה במיטב, ורוכשת מניות דש-איפקס מברקת (מבנה העסקה נקבע כך משיקולי מס). גאון אחזקות, שבשליטת משה גאון, נמצאת כיום במצב עסקי בעייתי, עם תשואות אג"ח נוכחיות של 40%.

אמנם באחרונה עמדה החברה בתשלום אג"ח של 44 מיליון שקל, אך בשל קריסת רשת אייס והפסדיה ברשת אימג'ינריום, ולמרות סדרת מימושים שביצעה, באחרונה חתכה חברת הדירוג מעלות את דירוג החברה ב-3 דרגות, ל-BB. זאת על רקע "נזילות 'חלשה' ותלות מוחלטת במכירת נכסים על מנת לפרוע את החוב".

במסגרת העסקה הסיבובית מורידה גאון אחזקות את יחסי המינוף שלה, כך שמחזיקי האג"ח של גאון ייהנו מהקטנת החוב נטו של החברה, מ-190 מיליון שקל ל-115 מיליון שקל. גאון, המחזיקה ב-21.4% ממיטב, תמכור במסגרת העסקה את מניותיה לסטפק, ותעביר לידיו חוב של 105 מיליון שקל, כאשר בד בבד היא תרכוש 3.4% ממניות הגוף הממוזג מידי ברקת, תמורת 48 מיליון שקל, באמצעות חוב חדש של כ-30 מיליון שקל. במעלות מעריכים, כי בשל מצבה הפיננסי תיאלץ גאון למכור בעתיד את מניותיה בדש-מיטב.

במאי 2013 תצטרך גאון לפרוע תשלומי קרן וריבית בסך כ-48 מיליון שקל, וב-2014 היא אמורה לפרוע כ-75 מיליון שקל, בעוד שבקופתה מזומנים ונכסים סחירים בהיקף של כ-110 מיליון שקל.

מעלות: "לדעתנו הקבוצה תידרש למימושים נוספים, בקנה מידה משמעותי, על מנת לעמוד בפירעונות של 2013-2014. לפיכך, קיימת חשיפה מהותית לסיכוני אי-ביצוע בזמן של מכירת נכסים בטווח הקצר, בהינתן חוסר הסחירות של נכסי החברה".

מהחברה נמסר, כי "גאון אחזקות פועלת לצמצם את מינוף החברה ולשרת את החוב שלה בדרכים שונות, תוך מיקוד אסטרטגי בתחום ניהול בקרה ושליטה בתחומי המים, ויציאה מתחומים שאינם עסקי הליבה. במסגרת זו כלולה גם מכירת אחזקתה במיטב, אשר תשפר את מבנה ההון של גאון, תפחית את הוצאות הריבית על הלוואות שלקחה ותשפר את יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה כפי שעשתה עד כה".

בעלי מניות

רווחי מיטב

עוד כתבות

תורים בנתב''ג (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

תשאירו את הרכב בבית: ההודעה החריגה של נתב"ג

רש"ת עדכנה היום כי החניונים בשדה התעופה בתפוסה מלאה ● מדי יום במהלך סוכות צפויים לעבור מעל 90 אלף נוסעים

הדפסה ביתית של פסלון / צילום: Reuters, Oriental Image

למה לקנות כשאפשר להדפיס? לאומת "עשה זאת בעצמך" יש פתרון לכל דבר

הדפסת תיקונים במדפסת תלת־ממד יכולה להיות קלה וזולה יותר מרכישת מוצרים ביתיים חדשים

באיזו מדינה צריכת השוקולד לנפש היא הגבוהה בעולם? / צילום: Shutterstock

באיזו מדינה צריכת השוקולד לנפש היא הגבוהה בעולם?

מהי גאופגיה, איזה נחל מתחיל לזרום בין הר גריזים להר עיבל, ולפי הקומיקס של DC, באיזו מדינה בארה"ב ממוקמת העיר הבדיונית גות'האם? ● הטריוויה השבועית

משפחת פראוור בטיול בתאילנד / צילום: באדיבות המשפחה

משפחות ישראליות נוהרות לתאילנד: "אנשים שוברים קרן השתלמות"

עשרות אלפי משפחות ישראליות נהגו בעבר לפקוד את יעדי הכול כלול בטורקיה ● תאילנד, שיזמה מהלכים לעודד ישראלים להגיע, הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש ונגיש יותר ● מה ההוצאה הממוצעת של ישראלים לעומת שאר העולם, על מה מוציאים את הכסף, ועל כמה עומד הפער בין טיסה ישירה לקונקשן?

דגן רונן (מימין) ונועם בוסידן / צילום: רמי זרנגר

המועדון הסגור של ההייטק: "גם עם 40 אלף שקל נטו בחודש אנשים מחפשים הוזלות"

רכישת בית השקעות, עסקאות רכב, זרוע נדל"ן שמוכרת כ-1,000 דירות בשנה ואפילו רשת גני ילדים ● מייסדי הייטקזון נועם בוסידן ודגן רונן הפכו אותו ממועדון צרכנות לאימפריה מתרחבת ● "אנחנו מדלגים על גוזרי הקופון כדי להשיג הנחות", הם אומרים בראיון ● אבל האם זה בהכרח המגזר שצריך את זה?

באד באני בהופעה. שיא השמעות / צילום: Reuters, Mairo Cinquetti/NurPhoto

אחרי שכמעט נעלם: האלגוריתם החזיר לקדמת הבמה את האלבום כמוצר שלם ועמוק יותר

הסטרימינג הפך את הסינגל למוצר מרכזי – שיר אחד, בתקווה גם קליט, שישאיר את הקהל מחובר ● עכשיו מתברר שזה לא מספיק, ויוצרים בולטים בארץ ובעולם מתעקשים לחזור דווקא לאלבום מלא

ברוקלין. חלק מהבניינים יכולים להגיש בקשה להטבה חדשה / צילום: Shutterstock

ההטבות על מס הרכוש עומדות לפקוע, וניו יורק תתייקר עוד יותר

ההפחתה ההדרגתית של הטבת מס פופולרית בניו יורק צפויה להביא לזינוק במסי הנכסים או בשכר הדירה של דיירים באלפי בניינים

הטאלנט האולטימטיבי בעידן הבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

המומחיות לא מתה, רק שינתה צורה. זה הטאלנט האולטימטיבי בעידן ה-AI

הנגישות הגוברת לכלי AI מטשטשת את היתרון של ידע בסיסי ומיומנויות כלליות ● דווקא במציאות הזו מתחדד הערך של מומחים שיודעים להפעיל שיקול־דעת, לחבר בין תחומים ולפתור בעיות מורכבות

נתוני המפתח שיפורסמו השבוע, והאזהרה משוק האג"ח: "משהו תמיד נשבר בסוף"

המשקיעים ינווטו בין ההתפתחויות הגאופוליטיות, החששות סביב ה-AI ונתוני מפתח בגזרת המאקרו ● וול סטריט מפגינה איתנות מול האתגרים, אך מתחת לפני השטח ישנן מגמות לא מעודדות ● דוח התעסוקה בארה"ב ומדד האינפלציה המועדף על הפד במוקד ● המסחר בת"א יתקיים במתכונת מקוצרת בשל חג הסוכות ● וגם: תשואות האג"ח לא עוצרות ומציפות חששות מפני מפולת ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

איילת ניצן, סמנכ''לית השיווק של יד2 / צילום: טל רביב

"הפכנו ליוניקורן כתום, אלה סכומים שלא חלמתי עליהם"

לפני חצי שנה עשה אתר יד2 היסטוריה, כשנמכר לאייפקס בריטניה בעסקה הגדולה ביותר של אתר אינטרנט בישראל ● כעת חושפת סמנכ"לית השיווק איילת ניצן את אחורי הקלעים של העסקה, מסבירה את הקפיצה בביקושים לדירות שני חדרים, מגלה למה החליפה משרד פרסום, ונזכרת ברגע המכונן שבו סמנכ"ל כספים "נכנס בה" מול כל ההנהלה

איור: Shutterstock

הפה שלכם עשוי להחזיק את הסוד לחיים ארוכים ובריאים יותר

מחקרים קושרים בין חיידקי הפה למחלות לב ולירידה קוגניטיבית, וכעת גוברים המאמצים להתייחס לחלל הפה כמקור לדלקת המשפיעה על הגוף כולו

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי שפרצו לאתרים ממשלתיים - OpenAI מקפיאה את אימון המודלים החדשים

הבית הלבן ביקש הבהרות לאחר שסוכני AI של OpenAI ניגשו למידע מאתרי ממשל פדרליים וניסו לאסוף נתונים נוספים ● לפי הרשויות והחברה לא נחשף מידע לא ציבורי, אך האירועים מעוררים מחדש חשש מהתנהגות בלתי צפויה של מודלים מתקדמים

עוז סלטון, מנהל השיווק והמכירות בקבוצת אב־גד; מעיין אדם, מועדון צרכנות ''מאמי''; רוני כהן, מנכ''ל ושותף אלדר שיווק נדל''ן / צילום: נעם כמרה, פרטי, דוד סקורי

72 דירות בשלושה ימים: איך מועדון חבר ומעיין אדם דווקא מצליחים למכור דירות?

הנחות, תנאי תשלום נוחים, פטור מהצמדות וממדדים ואבזור הפכו לסטנדרט בשיווק דירות, אך לא תמיד מספיקים כדי להניע את המכירות בשוק המדשדש ● מועדוני צרכנות כמו חבר, הייטקזון, ו"מאמי" של מעיין אדם זיהו את הצורך בשוק ומציעים לרוכשים דירות בהנחות דו־ספרתיות ● מה מרוויחים הקונים, ומה היזמים?

דורון בלשר; אור עופר, עידו גל / צילום: ניר סלקמן, איל יצהר, Keren Haberberg

קאמבק של מיליארד דולר: ריסקיפייד מזנקת בוול סטריט לשיא של 5 שנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת הפינטק הישראלית חצתה שוב את רף מיליארד הדולרים בעקבות זינוק דו-ספרתי במניה ● מניית סימילרווב צוללת לאחר הכרזה מוקדמת מהצפוי על מנכ"ל חדש ● וגם: אורמת תזכה למימון של עד 35 מיליון דולר ממשרד האנרגיה האמריקאי לקידום פרויקטים גיאותרמיים בנבאדה וביוטה

Apple iPhone 18 Pro / צילום: יח''צ

בדקנו את האייפון החדש, לא בטוח שתרצו לקנות אותו

סדרת האייפון 18 פרו נחתה בישראל בגל ההשקה הראשון, ונראה כי החידושים לא מספיק משמעותיים ● מה בכל זאת יש שם? צמצם מכני שמאפשר לראשונה שליטה ידנית במצלמה, מערכת קירור משופרת ואי דינמי מצומצם להרצת שלוש פעולות בו-זמנית

נגמ''ש איתן / צילום: באדיבות מנת''ק

מערכת ההגנה החדשה של צה"ל בשדה הקרב

נגמ"שי איתן חץ דורבן, המוגדרת כ"דור הבא" של מערכות ההגנה האקטיבית של צה"ל, משלבת ביצועים גבוהים עם עיצוב קומפקטי ● מדינות אירופה מבקרות את ישראל ברמת הממשלות, ומאידך משתמשות בטכנולוגיות הביטחוניות שלה בהיקפי ענק ● ותחום האמצעים הבלתי מאוישים צובר תאוצה בעולם ככלל ובמזרח התיכון בפרט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock ו-Gemini / צילום: Shutterstock

משל הקפה הקר: הכללים החדשים לראיונות עבודה

ויכוח ויראלי בארה"ב סביב מועמדים שמגיעים לראיון עם קפה חושף שינוי רחב יותר בשוק העבודה: כשהמעסיקים מגייסים פחות, גם פרטים קטנים הופכים לכלי סינון

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מודח מתפקידו

לגלובס נודע כי ועדת המינויים בראשות השופטת שולמית דותן מדיחה את יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מתפקידו, לאחר שהואשם בניפוח הניסיון המקצועי שלו בכדי לעמוד בתנאי הסף למשרה - בעקבות תחקיר שפורסם בערוץ 12 ● "אלמלא אותם נתונים ומסמכים - ועל בסיס מה שידוע כיום לגבי מסמכים אלו - הוועדה לא הייתה מקבלת את ההחלטה שניתנה על ידה"

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

מתי שוק המניות יגיע לנקודת שבירה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

האם ה-6% הוא ה-5% החדש? התרחיש השחור של "מלך האג"ח" שמלחיץ את וול סטריט ● הספקנות בוול סטריט גוברת: למה המניה הגדולה בעולם נסחרת בתמחור חסר היסטורי? ● לקנות מניות בלילה: העולם עובר למסחר רציף, אבל לא כולם מרוויחים מהמהלך ● המיליארדים שזורמים והתנודתיות שנשארת: המבחן האמיתי של שוק הקריפטו ● וגם: מה מלמדות המפולות הגדולות על החודשים המסוכנים של השנה?

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

הבינה המלאכותית נכנסת לרכב: המדריך לנהגים בעידן החדש

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה