גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהיכן יביא סטפק 145 מ' ש' למיזוג דש-איפקס ומיטב?

כחלק מעסקת המיזוג צפוי צבי סטפק לקבל מימון של כ-120 מ' ש' כדי להפוך לאחד משני בעלי המניות הגדולים בגוף הממוזג ■ סטפק: "בכל מקרה, גם לאחר ההלוואה, אשמור על יתרות נזילות גבוהות, כפי שעשיתי עד היום, ושיעור המימון הכולל יהיה נמוך"

צבי סטפק / צלם: דור מלכה
צבי סטפק / צלם: דור מלכה

עסקת המיזוג בין בתי ההשקעות דש-איפקס למיטב מותנית בלא מעט תנאים מתלים, מעבר לאישורים הרגולטוריים הנדרשים. כך למשל, על דש-איפקס לקבל את אישור ביהמ"ש לחלוקת דיבידנד מיוחד של 224 מיליון שקל לבעלי מניותיה הנוכחיים, וכן לקבל את אישור מחזיקי האג"ח ובעלי המניות שלה לעסקה, על כל מרכיביה.

תנאי נוסף, שהתקיימותו אינה טריוויאלית במצב השווקים הנוכחי, הוא שצבי סטפק, יו"ר ובעלי מיטב, יביא לעסקה כ-145 מיליון שקל. זאת כדי לרכוש מידי שותפיו הנוכחיים במיטב, ומבעל השליטה בדש-איפקס, אלי ברקת, מניות שישוו את החזקותיו בגוף הממוזג לאלו של ברקת (כ-29% מההון).

למרות שעל רקע סביבת הריבית הנמוכה צפוי סטפק לממן את הרכישה באמצעות הלוואה, ככל הידוע יש בידיו די מקורות עצמיים שבאמצעותם יכול היה לממן את ההשקעה. סטפק עצמו אמר ל"גלובס", כי "היקף ההלוואה בעסקה לא יעלה על 120 מיליון שקל, ומטבע הדברים הוא תלוי גם בתנאים המסחריים שיציעו הבנקים. בכל מקרה, גם לאחר ההלוואה כאמור, אשמור על יתרות נזילות גבוהות, כפי שעשיתי עד היום, ושיעור המימון הכולל יהיה נמוך".

ל"גלובס" נודע, כי מאינדיקציות ראשוניות שקיבל סטפק מאחד הבנקים, מוכן אותו בנק להעמיד לו את כל סכום הרכישה כהלוואה, וזאת כנגד שעבוד על חלק מהמניות שיחזיק בבית ההשקעות הממוזג. על היקף ההון של סטפק ניתן ללמוד מכך שהיקף ההלוואה שייקח לצורך הרכישה לא יעלה, ככל הידוע, על 30% מהשווי הפיננסי שלו, המגיע לפיכך למאות מיליוני שקלים.

מקורותיו של סטפק כוללים השקעה בקרנות נאמנות, קרנות גידור וכמה נכסים לא סחירים, הניתנים למימוש. כמו כן, מניותיו של סטפק במיטב (35%) חופשיות משעבוד. ככל הידוע, בכוונתו לפנות אל הבנקים בנושא המימון באופן רשמי בימים הקרובים.

ההון שצבר סטפק

סטפק הקים את בית ההשקעות מיטב לפני יותר מ-30 שנה, יחד עם שותפו שלמה סימנובסקי, שבתחילת הדרך החזיקו בחלקים שווים. במהלך השנים רכש סטפק נתחים ממניות סימנובסקי, שהביאו לכך שעד לעסקת המיזוג עם ישיר וגאון החזיק סטפק ב-70% ממניות מיטב, ואילו סימנובסקי החזיק 30%.

אין לדעת כמה הון צבר סטפק לאורך השנים, אולם ידוע כמה הרוויח מיטב בשנים האחרונות. ב-2006-2011 הרוויח בית ההשקעות בסה"כ כ-130 מיליון שקל, כאשר עד סוף 2009 החזיק סטפק ב-70% מהמניות, ולאחר מכן, בעקבות המיזוג עם ישיר וגאון, הוא ירד ל-35%.

לאחר המיזוג יחזיק ברקת ב-29.8% ממניות הגוף הממוזג דש-מיטב, ואילו שותפו לשליטה, סטפק, יחזיק ב-28.7% מהמניות. שאר בעלי המניות בגוף הממוזג יהיו שותפיו הנוכחיים של סטפק במיטב, סימנובסקי (אשר לו יוקצו 4.5% ממניות דש-מיטב), גאון אחזקות (3.4%), ביטוח ישיר (12.9%) והציבור (20.8%).

סטפק רוכש את מרבית חלקה של גאון אחזקות במיטב (21.4%) תמורת 10 מיליון שקל במזומן, וכן לוקח על עצמו חוב של 105 מיליון שקל. הוא גם רוכש מניות מסימנובסקי, אולם לא ידוע לפי איזה שווי. סימנובסקי מחזיק כיום 15% ממניות מיטב וסטפק רוכש ממנו 5% מהן. כן רוכש סטפק מניות דש-איפקס מברקת, במחיר הגבוה בכ-50% ממחיר השוק, ובסך כולל של כ-14 מיליון שקל.

רכישת המניות שיבצע סטפק היא ככל הנראה הפעם הראשונה שבה ייקח הלוואה אישית בהיקף כה משמעותי. עובדה זו עשויה להכניס אותו מן הסתם ללחץ על משיכת דיבידנדים מהגוף הממוזג. לדש-איפקס כבר יש מדיניות חלוקה מוצהרת של 50% מהרווח הנקי הרבעוני, וככל הידוע היא לא עומדת להשתנות.

ואולם בתקופה הנוכחית, שבה בתי השקעות רבים מפסידים כסף, ספק אם מדיניות זו תצא לפועל. הסביבה העסקית שבה פועלים כיום בתי ההשקעות אינה פשוטה, והיא כוללת שחיקת רווחיות בכל תחומי הפעילות, הנובעת מירידה בהכנסות במקביל לעלייה בהוצאות התפעול והרגולציה.

השכר יעזור להחזר ההלוואה

מקור נוסף שיסייע לסטפק להחזיר את ההלוואה הוא השכר אשר לו יזכה בדש-מיטב. סטפק ישמש כיו"ר פעיל במשרה מלאה בחברה, ויזכה לחבילת תגמול שתהיה הנמוכה מבין שתיים - 3.75 מיליון שקל או עלות השכר השנתי הממוצעת של העשירון התחתון של עובדי החברה, מוכפל ב-50. עלות שכר הבסיס שלו תעמוד על 1.62 מיליון שקל בשנה, לא כולל החזר הוצאות, ובונוס שנתי שייגזר מרווחי החברה. בנו, אבנר סטפק, שישמש כדירקטור פעיל וכאחראי על הפיתוח העסקי בבית ההשקעות, יזכה לעלות שכר דומה.

דש-מיטב ייהנה מיתרונות לגודל, ויוכל, לפי הערכות דש-איפקס (המתבססות על חוות דעת כלכלית שערכה עבורו חברת וריאנס), להביא לתוספת EBITDA של 70-90 מיליון שקל בשנה. זאת בחישוב של החיסכון בהוצאות שינבע מהמיזוג, בקיזוז הירידה הצפויה בהכנסות בתחומי פעילות מסוימים שבהם אין לשני הגופים סינרגיה. כמו כן מעריכים בדש-איפקס, על בסיס חוות הדעת, כי הגוף הממוזג אמור ליצור EBITDA שנתי של 250-320 מיליון שקל בשנים 2013-2015.

כל זאת, כמובן, בהנחה ששוק ההון יספק רוח גבית. אם השוק יעלה, והמיזוג אכן ייצר את הסינרגיה המיוחלת, דש-מיטב יוכל לחלק דיבידנד, וסטפק יוכל לעמוד בהחזרי ההלוואה. אבל אם המגמה תהיה הפוכה, ולגוף הממוזג ייקח זמן ליהנות מהיתרונות לגודל, סטפק ייאלץ לממן את ההלוואה מכיסו הפרטי.

ככל שהשוק גרוע יותר, כך המינוף שייקח על עצמו סטפק יכביד יותר. חשוב להזכיר, כי לא רק שוק ההון ישפיע על גורל המיזוג. אף אחד לא מבטיח לסטפק וברקת שלא תהיה מחר רפורמה או רגולציה חדשה בעוד תחום שבו הם פועלים, מעבר לאלו שנחתו על קופות הגמל, קרנות הנאמנות, תעודות הסל, החיתום והברוקראז', ותחתוך עוד את הרווחים.

סטפק התייחס לסיכון המינוף, ואמר כי "במשך שנים פעלתי באופן סולידי ללא נטילת סיכונים חריגים, וללא חשיפה פיננסית יוצאת דופן, הן בענייני האישיים והן בניהול כספי הלקוחות, וכך אפעל גם בעתיד".

כך שבשורה התחתונה סטפק אולי לא מתמנף בעסקה זו מעל הראש, אולם הוא תלוי במידה רבה בשווקים, שאת כיוונם לא ניתן, כמובן, לחזות. מצד שני, המיזוג עם דש-איפקס מאפשר סוף סוף למיטב לקפוץ לליגה של הגדולים בשוק ההון.

העסקה הסיבובית של גאון אחזקות

מיזוג דש-מיטב כולל עסקה סיבובית, שבה מוכרת גאון אחזקות לצבי סטפק את רוב מניותיה במיטב, ורוכשת מניות דש-איפקס מברקת (מבנה העסקה נקבע כך משיקולי מס). גאון אחזקות, שבשליטת משה גאון, נמצאת כיום במצב עסקי בעייתי, עם תשואות אג"ח נוכחיות של 40%.

אמנם באחרונה עמדה החברה בתשלום אג"ח של 44 מיליון שקל, אך בשל קריסת רשת אייס והפסדיה ברשת אימג'ינריום, ולמרות סדרת מימושים שביצעה, באחרונה חתכה חברת הדירוג מעלות את דירוג החברה ב-3 דרגות, ל-BB. זאת על רקע "נזילות 'חלשה' ותלות מוחלטת במכירת נכסים על מנת לפרוע את החוב".

במסגרת העסקה הסיבובית מורידה גאון אחזקות את יחסי המינוף שלה, כך שמחזיקי האג"ח של גאון ייהנו מהקטנת החוב נטו של החברה, מ-190 מיליון שקל ל-115 מיליון שקל. גאון, המחזיקה ב-21.4% ממיטב, תמכור במסגרת העסקה את מניותיה לסטפק, ותעביר לידיו חוב של 105 מיליון שקל, כאשר בד בבד היא תרכוש 3.4% ממניות הגוף הממוזג מידי ברקת, תמורת 48 מיליון שקל, באמצעות חוב חדש של כ-30 מיליון שקל. במעלות מעריכים, כי בשל מצבה הפיננסי תיאלץ גאון למכור בעתיד את מניותיה בדש-מיטב.

במאי 2013 תצטרך גאון לפרוע תשלומי קרן וריבית בסך כ-48 מיליון שקל, וב-2014 היא אמורה לפרוע כ-75 מיליון שקל, בעוד שבקופתה מזומנים ונכסים סחירים בהיקף של כ-110 מיליון שקל.

מעלות: "לדעתנו הקבוצה תידרש למימושים נוספים, בקנה מידה משמעותי, על מנת לעמוד בפירעונות של 2013-2014. לפיכך, קיימת חשיפה מהותית לסיכוני אי-ביצוע בזמן של מכירת נכסים בטווח הקצר, בהינתן חוסר הסחירות של נכסי החברה".

מהחברה נמסר, כי "גאון אחזקות פועלת לצמצם את מינוף החברה ולשרת את החוב שלה בדרכים שונות, תוך מיקוד אסטרטגי בתחום ניהול בקרה ושליטה בתחומי המים, ויציאה מתחומים שאינם עסקי הליבה. במסגרת זו כלולה גם מכירת אחזקתה במיטב, אשר תשפר את מבנה ההון של גאון, תפחית את הוצאות הריבית על הלוואות שלקחה ותשפר את יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה כפי שעשתה עד כה".

בעלי מניות

רווחי מיטב

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"