גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פוטנציאל החרדים והערבים טוב מכל הנפט של ישראל"

דהן, מבכירי המקרו-כלכלנים בישראל, שנמנה עם התומכים הנלהבים במחאת הקיץ שעבר: "לא מספיק ללכת לכיכר. בסוף צריך ללכת לקלפי" ■ על משה סילמן: "מטרגדיה אישית נוראית, לא צריך לגזור את מדיניות המאקרו של מדינה"

פרופ' מומי דהן / צילום: אייל גפן
פרופ' מומי דהן / צילום: אייל גפן

"ההוצאה של ישראל על התחומים החברתיים היא מהנמוכות ביותר במדינות המפותחות. אבל חשוב הרבה יותר - היא נמוכה ממה שרצוי למדינת ישראל. מדינה שנמצאת תחת איום קיומי, חשוב שתתקיים בה ערבות הדדית וסולידריות יותר מאשר במדינה רגילה. אילו הייתי חי במדינה אחרת, יכול להיות שהייתי חושב שההוצאה לשירותים חברתיים צריכה להיות נמוכה יותר. אבל אתה מצפה שאנשים יקריבו את היקר מכל ביום פקודה - לא כסף, אלא החיים עצמם. חשוב מאוד שכאשר אדם מאבד, מסיבה כלשהי, את מקום העבודה שלו, את הבריאות שלו או את היכולת להתקיים, שהחברה תיחלץ לעזרתו, כי אולי הוא קודם נחלץ לעזרתה".

במילים אלה מסביר פרופ' מומי דהן (50), מבכירי המקרו-כלכלנים וחוקרי כלכלת ישראל וראש בית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, את תפיסת עולמו הכלכלית, הנגזרת מתפישתו הערכית.

- אז אנו לא צריכים להשתוות ל-OECD?

דהן: "חשוב מאוד שלישראל תהיה רשת ביטחון חברתית משמעותית יותר מאשר למדינות ה-OECD. ההשוואה לממוצע של ה-OECD היא רק נקודת ייחוס. זה לא מה שרצוי בהכרח לישראל. כשאני רואה שאנחנו מוציאים פחות מאשר מדינות ב-OECD, אני מספיק בטוח בעצמי להגיד שההוצאה כאן נמוכה מדי. היא נמוכה מדי גם בהשוואה למדינות אחרות, וגם בהשוואה לתפישה הערכית. בטווח הארוך, לא מחר בבוקר, לא עוד שנה, ההוצאה של ישראל צריכה להיות 45%-50% תוצר. לטעמי, לשם צריך לחתור.

"חשוב מאוד, שהעם שהיה המחולל של הרעיונות החברתיים הכי משמעותיים והכי מתקדמים, אלפי שנים עוד לפני שהזכירו את המונח 'מדינת רווחה', כאשר הוא מקים מחדש מדינה, שיתחבר לשורשים שלו ויזכור שתמיד גילה דאגה ליתום ולאלמנה. אנחנו במאה ה-21, ואתה קורא בספר ויקרא, וכבר שם אוסרים על הלנת שכר. אז אתה אומר לעצמך: 'בוא הנה, זה לפני אלפי שנים!' בוני המדינה כן התחברו לחזון הזה של העם היהודי, של לגלות רגישות חברתית לחלשים, אך איפשהו בדרך איבדנו את זה".

- זה נכון גם מבחינה תועלתנית-כלכלית?

"חברה לא יכולה באמת להתגונן לאורך זמן, אם היא לא מספקת את הערבות ההדדית. אם חוזרים להיסטוריה, מדינת הרווחה קיבלה את הבוסט הכי גדול אחרי מלחמת העולם השנייה. למה? משום שוויליאם בוורידג', שהיה ימני יחסית בדעותיו, הבין שבעצם זה לא סביר שהחיילים הבריטים שנלחמו בחירוף נפש יחזרו הביתה וכשלא ימצאו עבודה, החברה תנטוש אותם.

"זה נשמע דיל לא סביר, גם מבחינה תועלתנית, כי אירועים כאלה יכולים להתרחש שוב, ואז מה? זה לא במקרה שדווקא שני ימנים הם אלה שהיו אחראים להתפתחות מדינת הרווחה: ביסמרק בסוף המאה ה-19, ובוורידג' אחרי מלחמת העולם השנייה. שני האישים האלה הבינו שזה לא רצוי רק מבחינה ערכית, אלא גם מבחינה תועלתנית - רצוי שתהיה רשת חברתית שמספקת סוג של ערבות הדדית לקהילה".

- אז במקרה הזה, המוסר מתיישב עם הכלכלה?

"יש מתח בין כלכלת השוק לאומה שמתגוננת על חייה. מדינת הרווחה היא הגשר, שלמרות שאינו מפיג את המתח, הוא שומר אותו ברמה סבירה. הרי אנחנו מצפים מאנשים שיפעלו לפי האינטרס האישי שלהם, ימקסמו את התועלת האישית שלהם, את הרווח של הפירמה שלהם - וזה טוב. מצד שני, ביום פקודה, כאשר מתרגשת עלינו מלחמה, אתה מצפה שאנשים לא רק שיקריבו את המשאבים שלהם, אלא שיקריבו את החיים שלהם.

"אין לנו בגוף שני כפתורים: אחד שממקסם את האינטרס האישי, ואחד שממקסם את האינטרס הכללי. זה לא עובד, אלא אם כן מונחת תשתית אמיתית של מדינת רווחה, שאומרת: זה נכון שאתה, בהסתברות מסוימת, עלול לאבד את חייך, אבל דע לך שבעורף מחכים לך אנשים שאוהבים אותך, שאם חלילה תיקלע למצוקה כלכלית - לא משום שאתה יצרת אותה, אלא שהיא קרתה לך בגלל משבר כלכלי גלובלי - וכתוצאה מזה תאבד את מקום עבודתך או שתחלה, שם מדינת הרווחה תיכנס לפעולה. בעצם, מדינת הרווחה היא סוג של חברת ביטוח למקרים שבהם יש סיכון ואתה נקלע למצוקה ונדרש סיוע".

- הסיפור של משה סילמן, שהצית עצמו בעצרת מחאה בתל אביב, הוא דוגמה להיעדר אותה רשת ביטחון או מדינת רווחה?

"לא צריך להקיש ממקרה פרטי אל הכלל. צריך לעשות את הניתוח הכללי מהסוג שהצגתי זה עתה. זה ברור לגמרי שהמקרה של סילמן יכול להתחבר עם הניתוח שלי. אבל לא צריך ללכת הפוך: מטרגדיה אישית נוראית, לא צריך לגזור את מדיניות המקרו של מדינה, אלא מניתוח מקרו. ניתוח המקרו תואם את העמדות שמציגה המחאה החברתית בשנה האחרונה, עמדות שסוטות מהמדיניות הכלכלית שנוהלה כאן בשנים האחרונות, ושצמצמה בצורה משמעותית מאוד את ההוצאה החברתית. כנראה שהמדיניות הזו לא תואמת את השקפת העולם של הציבור בישראל".

סעיף המילוט

אחד הטיעונים המרכזיים של מתנגדי הגדלת ההוצאה הציבורית הוא שבין משתמשי הרשת החברתית המורחבת שאתה מציע, יש את החרדים והערבים - שתי אוכלוסיות שאינן משתתפות בצורה ראויה בשוק העבודה. לכן, הגדלת ההוצאה מהווה מלכודת עוני לכל דבר ועניין. איך אתה משיב לטענה הזו?

חרדים והערבים הם למעשה סעיף המילוט בחוזה שהציבור הישראלי מקיים עם מדינת הרווחה. אני בעד שילוב החרדים והערבים בשוק העבודה, כמובן. כמו שיש סעיף מילוט בכל מיני חוזים, זה סעיף מילוט. ההוצאה כאן נמוכה מדי, וצריך להגדיל אותה. זה דבר מטומטם לחשוב על אסטרטגיית הצמיחה ארוכת טווח של ישראל, ולחשוב שאם נזניח 20% מהאוכלוסייה - את החינוך שלהם, את הגישה שלהם לשוק העבודה - נצמח לאורך זמן. זה לא יעבוד.

"יש להבין, שאם נחזק את התשתית החברתית, כולל אצל האוכלוסייה הערבית, נחזק את החינוך ואת פוטנציאל ההשתכרות שלהם. אין טוב מזה לאסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח של ישראל. הפוטנציאל שישנו גם באוכלוסייה הערבית והחרדית טוב יותר מאשר כל הגז והנפט שנמצא לחופי מדינת ישראל. אבל בגלל שרמת השירותים בתחום החינוך, הבריאות והרווחה, כל כך לא טובה, אנחנו לא ממצים את הפוטנציאל. זה מקרה קלאסי שמראה איך מדינת הרווחה יכולה להזניק קדימה את המשק".

שינוי תודעתי

- נמנית עם התומכים הנלהבים ביותר במחאה ובערכיה. בפרספקטיבה של שנה, היא הצליחה?

"המחאה הצליחה בצורה בלתי רגילה, ויש לה הצלחות מרחיקות לכת. ראשית כל, מדובר בשינוי תודעתי. יותר צעירים מבינים שהחלטות על מסים עקיפים יכולות להשפיע על החיים שלהם. זה מקסים שאנשים צעירים רוצים להיות שותפים בקבלת ההחלטות.

"ברמה הפרקטית, למחאה היו הצלחות בלתי רגילות: היא עצרה את המתווה של הורדת המיסוי. המתווה הזה שנתניהו דבק בו, המחאה החברתית הפכה אותו, בן לילה, להזוי. והוא נעצר. זה הציל אותנו מהמשך הדרדרות של מדינת הרווחה הישראלית, שכבר הגיעה למצב מאוד-מאוד קשה.

"המחאה החברתית גם נתנה רוח גבית חשובה מאוד לכל מיני רעיונות שלא היו מתקדמים אחרת. אפשר לתת אין-ספור דוגמאות, אך אתן שתיים: ועדת הריכוזיות לא הייתה באה לעולם, ובוודאי לא הייתה מוציאה מסקנות, אלמלא המחאה החברתית. הפחתת דמי הניהול בפנסיה היא גם דוגמה מובהקת. אלמלא הרוח הגבית שנשבה מכיוון המחאה החברתית, זה לא היה קורה.

"המחאה החברתית יצרה מאזן הרתעה מול ענפים שמאופיינים בכוח מונופוליסטי, וכיום הם חוששים יותר להשתמש בהעלאת מחירים של מוצרים כדי לעשות רנטה על חשבון הציבור".

- מה המבחן הבא שלה?

"המבחן כבר במגרש הפוליטי, והוא קונקרטי מאוד: האם שיעור ההשתתפות של אנשים צעירים בבחירות הקרובות יהיה גדול משמעותית מאשר בבחירות הקודמות. זה מבחינתי המבחן האולטימטיבי, כי זה לא מספיק ללכת לכיכר. אם אתה רוצה לתת ביטוי להעדפות ביחס למדיניות הכלכלית , בסוף צריך ללכת לקלפי. המבחן השני, לא פחות חשוב, הוא מבחן ההצבעה; קרי, בעבור מי יצביע אדם שעמדותיו המדיניות הן כמו של נתניהו, ועמדותיו הכלכליות הן כמו של שלי יחימוביץ'".

- ומה עם ההפגנות?

"השלב הזה מוצה. ההפגנה של 400 אלף איש בכיכר הייתה הפגנה מדהימה; המספר המקביל בארה"ב הוא 16 מיליון אמריקנים. אני לא רואה בלספור גולגולות בכיכרות את מבחן המחאה".

- האם דוח טרכטנברג ביטא נאמנה את רצון העם?

"הוועדה לא התעלתה לגודל השעה, במובן שלא הבינה שההוצאה החברתית של ישראל צריכה להיות גדולה משמעותית מזו שהייתה ערב המחאה החברתית. אחד הדברים שהכי ציערו אותי היה, שהם הגבילו את התרחבות ההוצאה הממשלתית. הכלל הזה גוזר המשך הידרדרות של מדינת הרווחה.

"גם הם בנו על בלוף שהקיצוץ בביטחון יאפשר לשמור על הכלל הזה, ובכל זאת להגדיל את ההוצאה החברתית כמו שנדרש. כיום אנחנו יודעים שזה היה בלוף שלא החזיק אפילו חודשיים. כמובן שבסך הכול ההמלצות שלהם טובות".

"כשמתרגש ובא מיתון, אחת הסכנות היא שהאוצר יתחיל בחשבונאות יצירתית"

"הגירעון שמתאים לישראל הוא גירעון נמוך. הסיבה היא שישראל חשופה לתנודות יותר ממדינות אחרות, משתי סיבות: אנחנו משק פתוח, ואנחנו חשופים לתנודות גאו-פוליטיות שאחרים לא חשופים להן", מסביר דהן. "הבלם העיקרי כדי להתמודד עם התנודות האלה הוא רמת החוב. רמת החוב של ישראל צריכה להיות נמוכה, וכדי להגיע לרמת חוב נמוכה צריך גירעון נמוך".

- אז לנקוט מדיניות צנע?

דהן: "כמובן שבטווח הקצר, במקרה של האטה כלכלית, לא הייתי מציע לדבוק בגירעון נמוך בצורה דווקנית או לנקוט מדיניות פרו-מחזורית, אחרת נחריף עוד יותר את ההאטה. אני כן רואה מקום להגדלה מסוימת של הגירעון".

- אז אתה מסכים עם החלטת שר האוצר, יובל שטייניץ, להגדיל את הגירעון מ-2.5% ל-3%?

"ההגדלה הזו סבירה. אפילו במונחים של אמנת מסטריכט זה בתחום הסביר, בטח בתקופה של האטה. הדרמה סביב הגירעון נובעת מתקלה יסודית יותר: התקציב הדו-שנתי. הגירעון ל-2013 נקבע ביולי 2010, כאשר היינו במציאות כלכלית אחרת. אילו היה תקציב חד-שנתי, כמו שיש בדרך כלל, אז לא היינו מגיעים למצב שבו צריך להגדיל את יעד הגירעון מ-1.5% ל-3%. זה כבר היה מתוקן בשנה שעברה. במידה מסוימת, כל הדרמה קצת מפוברקת, ונובעת מכך שיש לנו תקלה שנקראת תקציב דו-שנתי".

- אז הוויכוח בין הנגיד פישר לבין שטייניץ ונתניהו סביב ההגדלה מ-2.5% ל-3% מיותר?

"לדעתי הוויכוח הזה מסתיר ויכוח גדול יותר. פישר, וזו הפרשנות שלי, רוצה לומר משהו אחר: ש-3% זה לא באמת 3% - אלא בעצם 5% תמ''ג. שבעצם מסתירים כאן גירעון גדול יותר, ולכן הנגיד שם ארגז של מקלות מתחת לשולחן בכוננות, למקרה שבאמת ההסתרה הזאת תצליח. התגובה החריפה של הנגיד בעצם נועדה לאותת למשרד האוצר ולראש הממשלה: 'אני לא אתן לכם להגדיל מעבר ל-3% תוצר'.

- כי מה יקרה?

"אני יכול להגיד שמניסיון העבר, כאשר מתרגש על המשק הישראלי מיתון, אחת הסכנות היא שמשרד האוצר יתחיל בחשבונאות יצירתית. בשנים רבות הוא לא עושה את זה, אבל במקרים מסוימים - כמו ב-2002, שבה משרד האוצר הציג לממשלה תחזית צמיחה מפוברקת של 4%, וכמובן בעוד כל מיני אירועים אחרים שהגיעו למבקר המדינה - אנשי האוצר לא עומדים בפיתוי, ועושים שימוש בחשבונאות יצירתית. אני חושב שזה בעצם מה שהביא לתגובה החריפה, שנראית לא פרופורציונית, להבדל שבין 2.5% תוצר ל-3% תוצר".

"הפחתת המס על הרווחים הכלואים? מדובר בשערורייה שאין כדוגמתה"

"כשאני מציע להגדיל את ההוצאה החברתית, אני מציע גם להעלות את המסים בד בבד. אני לא מאמין בהגדלת הגירעון בטווח הארוך. בטווח הארוך, מה שרצוי לישראל זו הוצאה גדולה יותר ומסים גדולים יותר. גם כאן צריך להגיד בצורה הגונה: למסים יש השפעות שליליות על התמריצים לעבוד, להשקיע ולחסוך. אבל ההשפעות האלה פחותות מהתועלת שצומחת מהרחבת ההוצאה לתשתית החברתית", מסביר דהן.

- אילו מסים היית מעלה?

דהן: "גם כאן, אני מסתכל לטווח הארוך. הרכב המסים בישראל משונה מאוד יחסית למדינות אחרות. יש כאן יותר מסים עקיפים ופחות מסים ישירים. המסים העקיפים רגרסיביים יותר, יחסית למסים הישירים. הרכב כזה מתקבל על הדעת במדינה שבה יש שוויון קטן, אבל לא במדינה שבה יש אי-שוויון כזה גדול. מכאן נגזר מה צריך לעשות בצד המסים: להגדיל את המסים הישירים. יש כל מיני סוגים של מסים ישירים שאפשר לחשוב עליהם בהיקף של מיליארדי שקלים - החל במס עיזבון, שחייבים לכלול אותו במערכת המיסוי של ישראל, עבור בהקטנה משמעותית בפטורים בתחום המסים הישירים, כגון בחוק לעידוד השקעות הון".

- יש גם את הסוגיה של רווחים כלואים.

"זו שערורייה שאין כדוגמתה בכלל, ששוקלים להפחית את זה. ישנם כ-10 מיליארד שקלים שנמצאים בפטור להפרשות פנסיוניות, שהולכים ברובם לשני העשירונים העליונים, כך שיש מרחב תמרון די משמעותי בהעלאת המסים".

- אבל דווקא בתקופה של האטה חריפה, העלאת מסים ישירים תדחק את הצמיחה, לא?

"אם מסתכלים על החסמים המרכזיים כיום לצמיחה ארוכת טווח של מדינת ישראל, אחד המשמעותיים ביותר הוא אי-השוויון. אנחנו יודעים את זה גם ממחקרים שנעשו על צמיחה, שבוודאי ברמות של אי-השוויון שישראל נמצאת בהם, הוא מחבל בצמיחה כלכלית לאורך זמן. לכן, בחשבון ארוך הטווח, מהלך כזה יכול להיות מהלך מעודד צמיחה, לא מדכא צמיחה".

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חתימה על הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio

יש לכם דירה מלפני הנישואים? כך תדאגו שהיא תישאר שלכם גם בגירושים

ביהמ"ש העליון קבע כי בעת גירושים ניתן לחלק שווה בשווה בין בני הזוג גם נכס השייך לאחד מהם מלפני הנישואים ● מומחים לדיני משפחה מסבירים כיצד ניתן להגן על נכס שלא רוצים לשתפו, כיצד הסכם ממון המנוסח נכון תורם לזוגיות ומדוע חשוב שלא להשפיל את בן או בת הזוג

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק