גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף הזית הישראלי במצוקה: השרים הקימו ועדה מיוחדת

חקלאים בענף הזית מתלוננים על תחרות קשה עם שמנים מיובאים מאירופה ■ לטענתם, "חקלאים רבים נאלצו לעקור מאות דונמים של מטעי זית"

שר התמ"ת שלום שמחון ושרת החקלאות אורית נוקד הורו על הקמת ועדה בין-משרדית, שתגבש בתוך 30 יום מהלכים שיובילו להצלת ענף הזית בישראל. ההחלטה למנות את הוועדה התקבלה אתמול (א'), על רקע הימשכות המשבר בענף שמן הזית שנובע מיבוא של שמן זול מאירופה.

לדברי מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, ד"ר עדי נעלי, המשבר הכלכלי באירופה גורם ליצרניות שמן ביוון, באיטליה ובספרד לייצא לישראל מוצר נחות באיכותו מהמוצר הישראלי אך זול ממנו באופן ניכר, זאת תוך סיכון ענף הזית המקומי.

"ברוב המקרים הצרכן הישראלי מעדיף לקנות את השמן הזול, שהוא ישן יותר מזה הישראלי ובאיכות ירודה. המוצר הישראלי סופג ירידה בביקוש, וחקלאים נאלצים לעקור או לכרות מטעים שלמים", אמר היום (ב') ל"גלובס" ד"ר נעלי.

לדבריו, "החקלאים מתביישים לספר שהם עוקרים מטעים, אבל אנחנו שומעים על מה שקורה בענף ומזהים את המגמה. מגדלים מפסידים כסף, והם אומרים בקול רם שהם לא יוכלו להמשיך כך לאורך זמן. אני מעריך שעד כה נעקרו כמה מאות דונמים של זית מתוך כ-330 אלף דונם מטע. עלויות הגידול פשוט גדולות באופן משמעותי מעלויות העקירה".

במועצת הצמחים הזהירו כי בחלק מהמקרים מיובא לארץ שמן זית מזויף, שלא רק שאינו מועיל מבחינה בריאותית ותזונתית, אלא מסכן את המשתמשים בו. "שמן זית מומלץ לשימוש עד כשנה וחצי מאז שיצא מבית הבד, ואילו כאן נתקלנו בשמן זית ששכב בבתי בד במשך 4 שנים", הזהיר נעלי.

בראש הוועדה הבין-משרדית להצלת ענף הזית יעמוד מנכ"ל משרד החקלאות, יוסי ישי. בוועדה תהיה גם נציגות למינהל סחר החוץ במשרד התמ"ת, רשות המסים, התאחדות התעשיינים, משרד האוצר, מועצת הצמחים, מינהל התקינה במשרד התמ"ת, מכון התקנים ומשרד הבריאות.

הגנה על הייצור המקומי

השרים שמחון ונוקד מסרו היום כי הוועדה תגבש תכנית חמש-שנתית לפתרון המשבר בענף, שתכלול גם המלצות להגנה על הייצור המקומי, פיקוח יעיל על איכות המוצר המסופק לשוק, עדכון התקן שעל-פיו מתאפשר יבוא שמן הזית מאירופה, הגברת רמת המודעות של הצרכן המקומי לאיכות המוצר ועוד.

לדברי ד"ר נעלי ממועצת הצמחים, אחד מכלי הסעד שמבקשים מגדלי הזית הוא הגנה מכסית - כלומר להעלות את המכס על יבוא שמן זית שאיכותו ירודה ביחס לאיכות המוצר המקומי, אך בשל מחירו הנמוך מוריד את הביקוש למוצר הישראלי. מגדלי הזית מבקשים להעלות את רמת המכס במסגרת הוראת שעה למשך שנתיים מ-6.5 שקל לקילו ל-9.5 שקל, וזאת כדי להבטיח את רווחיות הייצור בישראל.

"אין לנו בעיה ששמן זית שאיכותו גבוהה, שמיוצר באותן מדינות באירופה ייכנס לארץ וייתן תחרות הוגנת למוצר הישראלי", אומר נעלי, "ייווצר מצב שבעוד שנה או שנתיים, כשהמשבר הכלכלי באירופה יסתיים, מחיר השמנים יחזור להיות ריאלי, אלא שאז בישראל לא תישאר תעשייה של שמן זית כי החקלאים יקרסו, ואנחנו נאלץ לייבא שמן זית יקר באיכות ירודה מאוד".

חשש ממונופול

לא ברור מה תהיה עמדת משרד האוצר לבקשה של מגדלי הזית בישראל להגנה שתגביל את היבוא של השמן הזול. בשנה האחרונה, בקשה להגנה דומה - שהגישה חברת ש. כהן מקריית-גת להיטל על יבוא של צמר סלעים כדי להציל את הייצור המקומי - הובילה לעימות בין משרד התמ"ת למשרד האוצר.

משרד התמ"ת תמך במהלכים שיאפשר להגן על הייצור המקומי, אך משרד האוצר התנגד וטען כי היטל כזה יהווה התערבות בוטה במהלכי המשק, ובכל מקרה יקנה לש'. כהן כוח מונופוליסטי.

בינתיים, הצרכן מרוויח

בעוד האוצר דבק לסירובו העקרוני להגביל את התחרות החופשית באמצעות היטלים - בינתיים גם הצרכן יכול ליהנות ממחירים נמוכים של שמן זית - מצרך שבייחוד במהלך השנים האחרונות הפך לנפוץ ומרכזי במטבח הישראלי.

במהלך השנה האחרונה, על רקע המחאה החברתית ויוקר המחיה, הובילה הוועדה לבחינת רמת התחרותיות בשוק המזון, בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, המלצות שבבסיסן חשיפת שוק המזון בארץ לתוצרת מיובאת, זאת כדי להגביר את התחרות עם הייצור המקומי ולהוזיל משמעותית את המחירים.

‎יצרני שמן הזית באירופה מחפשים קונים

ספרד, איטליה ויוון הן היצרניות הגדולות של שמן הזית בעולם ומייצרות כ-70% ממנו. בשנים האחרונות חקלאים ממדינות אלה הרחיבו את מטעי הזית שלהם על רקע צפי לעלייה בתצרוכת השמן במזרח הרחוק. אלא שהביקוש לא טיפס באופן שבו ציפו, וברקע פרץ המשבר הכלכלי, שהותיר את היצרנים עם מלאים גדולים של שמנים - בלי דורש.

מנתוני מועצת הצמחים עולה כי בישראל יש כ-250 אלף דונם של מטעי זיתים בעל ועוד כ-75 אלף דונם מטעי שלחין. על-פי התוכניות, בשנים הקרובות המטעים הרבים ברחבי הארץ יניבו כ-20 אלף טון שמן.

בשנים האחרונות הושקעו בענף הזית כ-300 מיליון שקל, בעיקר בחידוש בתי הבד ובהטמעה של מיכון חדיש שאמור לייעל את מלאכת המסיק והייצור.

ענף שמן הזית

עוד כתבות

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

אחרי ביטול המכסים של הנשיא טראמפ: הסיבה שבישראל מרוצים

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

בהשקעה של כ-1.5 מיליארד ד': חוות השרתים הזו תהיה מהגדולות במדינה

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"