גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איל וולדמן הוא איש השנה

הנה המספרים שמסבירים מדוע מלאנוקס ראויה לתואר "חברת העשור" בהיי-טק

כשמגיע אז מגיע, וכשצריך לפרגן, אז חייבים לפרגן. לפני זמן רב (מדי) הבטחנו להקדיש מדי פעם טורים מפרגנים לתופעות או לאנשים ראויים לכל שבח. חשבנו שמדי פעם כדאי להפסיק לשבוע אחד את נבואות האיוב, לחדול מהתיאורים האפוקליפטיים על עתידה של מדינת ישראל ומהתחושה הכללית שהכול כאן מושחת, שחור משחור, חסר תקווה וחסר תקנה. כי זהו, שלא.

לא הכול כאן שחור, לא הכול כאן מושחת, לא הכול כאן עקום, למרות הנטייה הטבעית של כולנו לבכות על מר גורלנו. כן, המדינה זקוקה לטיפול שורש דחוף במגוון נושאים, אבל יש בה עדיין תופעות מעוררות תקווה. אם תרצו, אלה נקודות האור באפלה.

השבוע, אנחנו שמחים לפרגן בפעם השלישית בטור הזה לחברת ההיי-טק מלאנוקס ולמייסדה איל וולדמן. בפעם הראשונה שעשינו זאת, באוגוסט 2009, מלאנוקס הייתה חברה צנועה יחסית, עם שווי שוק של קצת יותר מ-400 מיליון דולר. היא ניהלה אז מו"מ לרכישת חברת קופרגייט הישראלית (מו"מ שלא צלח) במטרה מוצהרת להקים ענקית שבבים מקומית. וולדמן אמר כבר ב-2002, עוד לפני הנפקת החברה בוול-סטריט, שהוא רואה את מלאנוקס כ"חברה ציונית, למרות מה שהאמירה הזאת בטח תעורר".

והוא הוסיף: "למכור זו תמיד אופציה, להקים משהו לטווח ארוך הרבה יותר קשה ולדעתי גם יחזיר יותר ערך". כתבנו אז שוולדמן הוא מבחינתנו איש השנה, בזכות המטרה, השאיפה והחזון. אבל גם בדמיוננו הפרוע ביותר לא תיארנו לעצמנו שהחזון הזה, של בניית חברת ענק בתחום השבבים, יקרום עור וגידים ויתממש כל כך מהר. יקרה מה שיקרה בעתיד עם מלאנוקס ועם וולדמן, הם את שלהם כבר עשו.

מלאנוקס, שהוקמה לפני כ-14 שנה ושולטת כיום בתחום שבבי האינפיניבנד - שבבים המאפשרים קישוריות מהירה וחיסכון באנרגיה בין שרתים במרכזי מחשוב ואחסון נתונים גדולים - היא הצלחת העשור בהיי-טק, והרוח החיה בה הוא, מבחינתנו, שוב איש השנה. אנשים מסוגו והעסקים שהם יוזמים ומקימים הם הבסיס לכלכלה מצליחה, ליצירת ערך וליצירת מקומות עבודה. מי שעקב אחרי וולדמן ומלאנוקס בשנים האחרונות למד שהחברה עמדה כמעט בכל אבני הדרך שהציב לה מייסדה - עניין לא פשוט בתחום הטכנולוגיה, ענף תחרותי עם שינויים מהירים, שיש בו יתרון מובהק לגורילות.

הנה המספרים שמסבירים למה מלאנוקס היא חברת העשור בהיי-טק ולמה ולדמן ראוי להיות איש השנה:

3.7 מיליארד דולר, זה שווי השוק של מלאנוקס, עלייה של כ-190% מתחילת השנה. שווייה הופך אותה לחברה הישראלית הרביעית בגודלה בין אלו הנסחרות בארה"ב. הראשונה היא טבע, השנייה היא צ'ק פוינט והשלישית היא אמדוקס (4.8 מיליארד דולר).

מלאנוקס שווה כרגע פי 3 מקומברס (שפעם נחשבה לספינת הדגל של ההייטק הישראלי), ושווה לסלקום, פרטנר ובזק יחדיו. בזק שווה 2.8 מיליארד דולר, וסלקום ופרטנר כל אחת שוות כחצי מיליארד דולר.

למעשה, אחרי ההצלחה של צ'ק פוינט, אף חברה ישראלית לא הצליחה לשבור בעשור האחרון את תקרת הזכוכית. צ'ק פוינט אמנם התבססה בצמרת חברות האבטחה בעולם, אבל אף חברה לא שחזרה את מעמדה. אי.סי.איי דעכה, קומברס די התפרקה, היתר די דשדשו. תעשיית ההיי-טק הישראלית אמנם הצליחה לייצר אין-ספור אקזיטים, חלקם מרשימים, אבל התקשתה להצמיח חברות בינוניות.

כל אקזיט נחגג פה עם התמונות השגרתיות של עובדים צוהלים ועם סיפורים על התעשרות מהירה של יזמים שבער להם למכור, אבל החגיגה האמיתית צריכה להיות של עסקי היי-טק שצמחו והתבססו פה, שהיה להם אורך הנשימה לייצר ערך לטווח ארוך.

ותראו כמה ערך ייצרה מלאנוקס למשקיעים שהאמינו בה: מחיר המניה הנוכחי, כ-94 דולר, משקף תשואה של כ-450% על המחיר בהנפקה הראשונה בפברואר 2007, שעמד על 17 דולר. מאז ההנפקה השנייה של החברה, בספטמבר 2011, במחיר של 31.75 דולר, קפצה המניה פי שלושה.

מפתה לחשוב, אולי, שמניית מלאנוקס רצה מהר מדי, וייתכן שמדובר במחיר בועתי, אף שזו לא תקופה של התרוממות רוח בשווקים. ייתכן שהמניה רצה מהר מדי, אך כך עובדת וול-סטריט: כשהיא מזהה חברה הצומחת בקצב פנומנלי, היא מקפיצה את המניה בחדות ומדביקה לה מכפילים שלכאורה נראים דמיוניים.

דבר אחד ברור: לא מדובר בחברת חלום שלא הרוויחה גרוש מימיה, שעדיין לא גייסה לקוחות ומוכרת למשקיעים סיפורי אלף לילה ולילה על עתיד קסום. למלאנוקס יש יכולת מוכחת של ייצור מכירות ורווחים בריאים ומעוררי קנאה. היא מוכרת בקצב של חצי מיליארד דולר בשנה ומרוויחה בקצב של כ-150 מיליון דולר בשנה. אלו מספרים מרשימים.

200 מיליון דולר, כ-800 מיליון שקל, זה הונו של וולדמן. הוא ייסד את מלאנוקס כשהיה כבר איש אמיד, אחרי שעבד בתפקידי הנדסה שונים באינטל, נמנה עם מייסדי גלילאו ושימש בה סגן נשיא להנדסה (ועזב אותה בטריקת דלת). אפשר להניח שוולדמן ומלאנוקס קיבלו לאורך השנים הצעות לרכישת החברה במחיר מפתה, אבל וולדמן החליט לדבוק בחזון שלו ובמחויבות שלו, לפחות בינתיים: הקמת חברה גדולה שבסיסה בישראל.

780 עובדים, זה מספר העובדים במשרה מלאה במלאנוקס. החברה מעסיקה גם כ-60 עובדים במשרה חלקית. רוב עובדיה (77%) הם אנשי מחקר ופיתוח, ורוב עובדיה (91%) מועסקים בארץ (בסיס החברה ביקנעם). זה אומר משהו על "החברה הציונית" שעליה דיבר וולדמן.

וולדמן ושלושת מייסדי החברה הנוספים הפכו למיליונרים כתוצאה מההצלחה המדהימה של מלאנוקס, אבל נראה שיש עוד די הרבה עובדים "מסודרים" בחברה. על פי דוחות החברה, האופציות שחילקה החברה למנהליה ולעובדיה לאורך השנים מגלמים הטבה ענקית של כ-380 מיליון דולר, כ-1.5 מיליארד שקל, שהגיעה גם לרוב העובדים. זו חלוקת עושר קלאסית: לא רק המייסדים והמנהלים גורפים את השמנת; הם משאירים די הרבה פירורים גם לעובדים תחתיהם. ההטבה הזאת, אגב, מגלמת גם תשלומי מסים לא קטנים.

כולנו צריכים לקוות שמלאנוקס תישאר חברה עצמאית שבסיסה בישראל. כולנו צריכים לייחל לכך שיקומו עוד עשרות מלאנוקסים כאלה בישראל. כולנו צריכים לקוות שיהיו לנו עוד עשרות יזמים כמו אייל וולדמן, שיש להם מטרה ברורה להקים חברות טכנולוגיה גדולות בישראל. וכולנו (ואנחנו מפנים זאת קודם כול אלינו, שרגילים לחבוט פה בכל שבוע), צריכים ללמוד גם לפרגן להצלחות עסקיות, כי לפעמים נדמה שישראל הפכה לארץ אוכלת יושביה ובעיקר מצליחיה.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים