גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי הקמפיין של פרוקטר אנד גמבל לאולימפיאדה?

הקמפיין של פרוקטר אנד גמבל לאולימפיאדה, "תודה לך אימא", לא משאיר את הצרכנים אדישים, אבל לא בהכרח מהסיבות שהחברה קיוותה להן ■ לצד שבחים על קריאייטיב מרגש, יש גם ביקורת על כך שמדובר במסר מיושן ואנטי-פמיניסטי

רבים טוענים כי קמפיין החסות האולימפית של ענקית מוצרי הצריכה פרוקטר אנד גמבל יכול היה בקלות להיות משודר בשנות ה-50 של המאה הקודמת, וכולם היו חשים שהוא הולם את רוח הזמנים. "תודה לך אימא", הוא הסלוגן, "ואנא הצטרפו לפרוקטר אנד גמבל בהכרת-תודה לאימהות", מציע עמוד הפייסבוק של קמפיין החסות והפרסום שהחברה מעניקה לאולימפיאדה, לספורטאים ולאימהותיהם.

חברת מוצרי הצריכה הגדולה בעולם, שנוסדה לפני 175 שנה, העלתה קמפיין פרסומי רחב-היקף, שמעצים את אימהותיהן של הספורטאים והספורטאיות האתלטים.

מעניין איך מרגיש אביהן של זוכות מדליות הזהב, האחיות הטניסאיות, ונוס וסרינה וויליאמס, שגידל את הילדות בשיטת Schooling Home ואף היה המאמן שלהן. או מה חושב על זה אביו של הספורטאי בעל המספר הרב של מדליות זהב בתחרויות החורף, אפולו אונו, שגידל את בנו לבד אחרי שהאם נטשה; או אביה של הטניסאית מריה שרפובה, שבגיל 7 עבר איתה לפלורידה כדי לטפח את הכישרון, כשהאם נשארת מאחור (כי ויזת הכניסה שלה לא איפשרה זאת).

חברת הענק, שמייצרת ומפיצה יותר מ-140 מותגי צריכה ביתיים ומגיעה כמעט לכל משק-בית בעולם, היא גם המפרסמת הגדולה ביותר בארה"ב. אבל לצד ההשקעה הגדולה בפרסום מגיעה גם ביקורת: רבים טוענים כי המסר של החברה בשנת 2012 הוא תמוה, מיושן ומושך ביקורת מיידית: האם ספורטאים לא נתמכים על-ידי משפחות? האם ספורטאי מוצלח לא נשען על כל משפחתו, האם זו רק האם שלה יש להודות? מדוע לא להציב באירוע הפרסום הגדול ביותר, המתרחש אחת ל-4 שנים, מסר משפחתי שיותר מחובר למציאות המודרנית?

הסכם החסות, למשך 10 שנים, בין פרוקטר אנד גמבל לבין הוועד האולימפי כולל גם הטסת אימהות של ספורטאים נבחרים מרחבי העולם ומימון שהותן בלונדון במהלך ימי התחרויות, הזמנת בני משפחה וחברים (לא רק אימהות) של ספורטאים ל"בית משפחת פרוקטר אנד גמבל" בלונדון, שם מוקרנות התחרויות על מסכים, והמוזמנים מתפנקים בשלל מוצרי החברה - דיאודורנטים, תמרוקים, מוצרי טיפוח אישי ועוד.

מארק פריצ'רד, מנהל השיווק ובניית מותג העולמי של פרוקטר אנד גמבל, אומר בראיון ל"גלובס" כי הוא אינו רואה שום קושי עם המסר: "חיפשנו תמה מרכזית אחת שתכניס את כל המותגים שלנו ביחד, ושזה יגביר את החיבור לפרוקטר אנד גמבל, חברת-האם. זה יותר יעיל עבורנו. לכן עלה הנושא של האימהות. רצינו מסר מאוחד עם קשר לאולימפיאדה".

- אבל מדוע רק אימהות? האבות לא בתמונה?

"כשחושבים על שיווק של מוצרים, צריך להתמקד. אנחנו יודעים מי הצרכן המרכזי של המותגים שלנו בתחום הבריאות, היופי והניקיון, וזו הנקודה. אנחנו מנסים לחגוג את הרגעים האלה בחיים.

"הייתה כאן גם נקודה נוספת מעבר. אנחנו הבנו שלא מספיק מודים לאימהות, ורצינו לבטא את המסר הזה של התודה. ברור שאנחנו אוהבים גם אבות. אני עצמי אבא של ספורטאים. יש לנו דברים רבים בקמפיינים שלנו עם אבות, בקמפיין של חיתולי פמפרס, זה חלק מהתוכנית הרגילה שלנו".

- לא מדובר לדעתך במסרים מיושנים?

"לא. אלה הם מסרים נצחיים, בדיוק כמו האנושות כולה. אנחנו מודים לאימהות, ויש לנו דרכים אחרות להודות לאבות ולאנשים אחרים. האופן בו אנחנו מודים לאימהות, והדרך שבה ילדים מודים לאימהות, זה דבר שמעניין את כולם בכל העולם וגורם לכל אחד להתרגש".

- מהו הסכום שפרוקטר אנד גמבל השקיעה בקמפיין הזה? מה ההוצאה על פרסום, על הקמת הבית בלונדון, על הטסת האימהות ועל סרטי הקמפיין?

"אני לא מוכן להיכנס לכך, רק אומר שזוהי הוצאה תקציבית שהיינו מוציאים ממילא, וכאן באנו והוספנו מעט יותר ממה שהיה מתוכנן, כדי להביא את כל המותגים שלנו תחת קורת-גג אחת. זה מעניק לנו יעילות שיווקית וגם החזרים שהם גדולים מההשקעה שלנו בקמפיין. הרעיון פה הוא להכניס הכול יחד, הוא טוב והוא מייצר יותר מעורבות תוך כדי האולימפיאדה".

- חלקים גדולים מהקמפיין האולימפי שלכם מתבצעים בדיגיטל ולא בטלוויזיה. איך מתקבלות החלטות לגבי איזה חומרים הולכים לרשת, מה לטלוויזיה, עיתונות וכו'?

"קודם כל אנחנו בונים את הרעיון, ואז אנחנו מנתחים מי צופה במה ואיפה. מה סוג האנשים שצורכים באתרים ובאילו אתרים, מי הם האנשים שצופים בטלוויזיה וכו', ולפי זה מנתבים את התוכן".

9.3 מיליארד דולר על פרסום

הסכם החסות של פרוקטר אנד גמבל עם הוועד האולימפי נחתם ב-2010 למשך 10 שנים. השקת הקמפיין החלה באולימפיאדת החורף בוונקובר.

בעוד פריצ'רד לא מעוניין לחשוף נתונים, סוכנות הידיעות רויטרס פרסמה כי על-פי ההערכות מדובר בהוצאה תקציבית של כ-100 מיליון דולר למשך 4 שנים (כלומר 25 מיליון דולר לשנה) עבור זכויות השיווק לאולימפיאדת הקיץ והחורף.

לפני כחודש פרסמה פרוקטור אנד גמבל אזהרת רווח, ולא מדובר בתקופה קלה עבור החברה הוותיקה, העומדת בפני ירידה בצריכה בסין, ארה"ב ובמערב אירופה. הגידול הצפוי במכירות פרוקטר אנד גמבל כתוצאה מהקמפיין האולימפי, על-פי אותו דיווח, עומד על סך של 500 מיליון דולר. בשנה האחרונה הוציאה החברה סכום של 9.3 מיליארד דולר על פרסום, סכום המהווה יותר מ-11% מסך המכירות של החברה.

שירלי קנטור-שני, מומחית לאחריות תאגידית ושיווק חברתי, טוענת כי קמפיין האימהות של פרוקטר אנד גמבל מאוד אפקטיבי. "הם זיהו סוגיה חברתית 'שקופה', שהיא משמעותית לאוכלוסייה רחבה מאוד אך לא זוכה לתשומת-לב ציבורית. לכאורה, 'תודה לאימהות' זהו non issue. החיבור בין הנושא הזה לבין האולימפיאדה באמצעות האימהות הוא לא מובן מאליו, ולכן זה מלהיב. מעבר לכך, המסר של הקמפיין בנוגע לחיבור בין מסירות של אימהות לבין הצלחת הספורטאים מעצים כל אימא באשר היא, וזה מהלך מבריק".

- ומה בנוגע לאבות? האם אימהות יעשו לעולמי עד כביסה לבדן עם מותגי פרוקטר? הקמפיין הזה לא שמרני מדי?

"אפשר לטעון שהקמפיין אנטי-פמניסטי כי הוא מהלל ומקבע את התפקיד הנשי והלא שוויוני של גידול ילדים, והוא לא קורא לשינוי בחלוקת הנטל בין ההורים, אבל מנגד הוא מוציא לאור עובדות שמעולם לא זכו לשיחה גלויה קודם לכן בנוגע לאימהות".

"מסר לא ראוי"

גלית דשא, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, סבורה כי הקמפיין של פרוקטר אנד גמבל מיושן. "לפרוקטר אנד גמבל יש בהחלט אג'נדה חברתית של חיזוק אוכלוסיות מוחלשות, אבל פה בדלת האחורית הם משחילים מסר פטריארכלי ושוביניסטי, ולא מעניין אותי שזה מוכר. גם אם זו המציאות כפי שהם חקרו ומצאו, אז לא צריך לקבע אותה, כי זה מעוות את המציאות הכלכלית, והיא שמעט מאוד משפחות יכולות להתקיים ממשכורת של הורה אחד ולהרשות לעצמן שהאימא תתרוצץ אחרי הילדים.

"אנחנו כבר לא שם. אימהות לא שואבות את ההנאה מחייהן מההסעות, הכביסות ומההצלחות של הילדים. לי יש ציפייה ממפרסמים שלא רק ישקפו את מה שהמחקר מצא בנוגע למציאות, אלא שיחתרו לשינוי. זהו מסר לא ראוי".

סופי בלום, סגנית נשיא לשיווק אזורי והאחראית על ישראל (לשעבר מנכ"לית פרוקטור אנד גמבל ישראל), אומרת כי קמפיין האולימפיאדה הוא אחד האירועים הגדולים ביותר של החברה.

על-פי נתוני החברה, מכל העולם הוטסו לאולימיפיאדה 150 אימהות, מרביתן עם בני זוג. כ-10,000 בני משפחה נוספים צפויים להגיע לבית המשפחות. מישראל הוטסה על חשבון החברה רק אימו של הקלעי סרגיי ריכטר, אבל 5 משפחות נוספות של ספורטאים ישראלים קיבלו תמיכה בארץ בדמות תמיכה כספית וסיוע בתחומים נוספים.

בלום מוסיפה כי החברה הפיקה גם סרטוני וידיאו לחלק מספורטאי המשלחת הישראלית, שבהם מוצגות האימהות והספורטאים מדברים על התמיכה מהבית.

לטענת בלום, "כשעושים שותפות עם חברת מוצרי צריכה שמגיעה לכל בית בישראל ויוצרים מודעות לגבי הספורטאים ואימהותיהן, זו הזדמנות לקדם את הספורט, וזה היופי של השותפות בין פרוקטור לבין הוועד האולימפי. התמיכה היא בכך שאפשר לראות את האימהות בקטעי הווידיאו בדיגיטל ולהציג את האתלטים הישראלים".

- באירועי ספורט יש צפייה מסיבית של גברים, ולכן מפתיע למצוא את פרוקטר דווקא שם, לא?

"האולימפיאדה היא אחד האירועים הכי מרגשים עבור האנושות. זהו אירוע גלובלי, ויחס קהל הצופים באולימפיאדה הוא 50% נשים ו-50% גברים, ומבחינת המותגים שלנו זה קלאסי".

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת