גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגות: הכלכלה העולמית רועשת, שוק המניות דווקא מעניין

ההאטה העולמית אמנם מחמירה, אך מצבם של השווקים הפיננסיים השתפר משמעותית ■ מה זה אומר על הסיכון הנוכחי בשוקי ההון ועל מחירי המניות

תשעה מתוך עשרה פעילים בשוק ההון יכריזו בגאווה מעל כל במה אפשרית, כי השווקים הפיננסיים הם כל כך משוכללים שלמעשה הם מהווים תמונת ראי מדויקת ביותר למצבה של הכלכלה. למרות זאת, בחודשים האחרונים אנו עדים לתהליכים מנוגדים בכלכלה ובשווקים, ובעוד ההאטה העולמית הולכת ומחמירה, מצבם של השווקים הפיננסיים השתפר באופן משמעותי.

השווקים הפיננסיים

למרות הקשר בין הכלכלה לשווקים, הרי לא ניתן להתעלם משתי נקודות עקרוניות: הראשונה, שהשווקים מושפעים גם מגורמים פסיכולוגיים קצרי טווח, כמו שנאת סיכון, ולא רק מהסביבה הכלכלית; השנייה, שבתקופות של אי-ודאות גבוהה, שנאת הסיכון גדלה בדרך כלל, והמשקיעים נוטים להתמקד במחצית הכוס הריקה. החודשים האחרונים הם דוגמה טובה לתקופה שכזו.

רק לפני חודשיים התפארו העיתונים הכלכליים בארץ ובעולם בכותרות החוזות פשיטת רגל כוללת של הסקטור הפיננסי באירופה, קריסה של גוש האירו וארמגדון כלכלי שלא נראה מאז שיא המשבר של 2008. לרוב הכותרות, אגב, אחראיים גדולי הכלכלנים בעולם, ואף נגידים של בנקים מרכזיים מובילים.

חששות אלו נבעו משתי סיבות: ראשית, עלייתן של המפלגות היווניות המתנגדות לתהליכי הצנע, שהגבירו את החששות כי יוון תיאלץ לפרוש מגוש האירו - פרישה שעלולה הייתה להצית את פירוקו של גוש האירו כולו; שנית, מערכת הבנקאות בספרד עמדה לטבוע, בעוד ברור היה לכולם כי הממשלה הספרדית לא מסוגלת לספק לה גלגל הצלה.

עם זאת, על אף הנטייה להציג את מקבלי ההחלטות באירופה ככאלו שעסוקים בעיקר בפוליטיקה ובהצהרות ריקות מתוכן, נראה כי הפעולות שננקטו ביבשת הישנה בחודשים האחרונים, הורידו באופן משמעותי את הסיכון למשבר פיננסי. פעולות אלו - החל מתוכנית ההלוואות בהיקף של טריליון אירו לבנקים האירופיים בסוף 2011, דרך תוכנית הסיוע בהיקף של 100 מיליארד אירו לבנקים בספרד, וכלה בהסכמות לאפשר לקרנות הסיוע להלאים בנקים במידת הצורך - מלמדות כי המנהיגים האירופים יעשו הכול על מנת למנוע את קריסתה של המערכת הפיננסית, ובכך החשש ממשבר פיננסי פחת.

גם בשבוע האחרון עליית הסיכון באשר ליכולתה של ספרד להמשיך לגלגל את חובה, והצטברות ההערכות כי ספרד תיאלץ לבקש סיוע, לא שינו את הערכות השווקים באשר למצבם של הבנקים באירופה. את הירידה בחששות אלו ניתן לראות באמצעות המרווח בין הריבית הבין-בנקאית לבין הריבית חסרת סיכון (על אג"ח גרמנית ל-3 חודשים), המהווה אינדיקטור למידת החששות של בנקים להלוות אחד לשני. מרווח זה ירד באופן משמעותי, ועומד כיום על 0.57% בלבד, לעומת 1.6% בנובמבר 2011.

הכלכלה הריאלית

בניגוד לשיפור בשווקים הפיננסיים, הכלכלה העולמית סבלה בחודשים האחרונים מהרעה משמעותית בקצב הצמיחה, ובהסתכלות קדימה קשה לראות כיצד מגמה זו תשתנה באופן ניכר.

באירופה, ההערכה שמדינות ה-PIIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד) יתקשו לצמוח בשנים הקרובות, עשויה לזכות בתואר "האנדרסטייטמנט של השנה". מרבעון לרבעון נראה, כי ספרד ואיטליה לא מצליחות לעמוד ביעדי הגירעון שלהן - מה שמוביל להחרפת תהליכי הצנע ומכאן גם להחרפת המיתון.

מדינות אלו, אשר אינן יכולות ליהנות מתמריצים ממשלתיים ואינן שולטות במדיניות הבנק המרכזי, ייאלצו לעבור שפל כלכלי של מספר שנים עד שתגענה להתייצבות כלכלית. יתרה מכך, גם המדינות החזקות באירופה, ובכללן גרמניה שהראתה עד לא מזמן חסינות יוצאת דופן למשבר, מרגישות על בשרן את סימני המשבר, וחוות האטה כלכלית משמעותית שאף צפויה להחריף במהלך הרבעונים הקרובים.

בארה"ב האופטימיות ששררה בתחילת השנה, לגבי פוטנציאל הצמיחה של המשק בשנים הבאות, הפכה במהלך השנה לאופטימיות זהירה יותר ובאחרונה לפסימיות. הצרכן האמריקני, המהווה כ-70% מהתוצר, נאלץ באחרונה להתמודד עם לא מעט גורמים המהווים רוח נגדית לרצונו המתמיד לצרוך עוד ועוד.

בין גורמים אלו נציין את העובדה, שההתאוששות בשוק העבודה האמריקני ממשיכה להיות איטית יחסית, כך ששיעור האבטלה צפוי להיוותר גבוה עוד זמן רב. בנוסף, חלק נכבד מהגידול בצריכה הפרטית ב-2011 לא נבע משיפור בשכר הריאלי במשק, אלא בא למעשה על חשבון החיסכון הפרטי ששיעורו ירד במאי ל-3.9%.

תהליך שכזה הוא כמובן מוגבל בזמן, וללא שיפור בשוק העבודה ובשכר, יתקשה הצרכן להמשיך להגדיל את היקפי הצריכה שלו באותם השיעורים. מעבר לכך, השיתוק הפוליטי בממשל האמריקני, אשר לא צפוי להיפתר עד לאחר הבחירות בנובמבר, מציב עננה כבדה של אי-ודאות לגבי ההארכה של הטבות המס השונות שנקבעו בזמן המשבר. ללא הארכה של הטבות אלו עלולה הכלכלה הגדולה בעולם להידרדר למצב של מיתון כבר בתחילת השנה הבאה - מה שכמובן לא מוסיף למצב הרוח של הצרכנים.

גם הפעילות הכלכלית בסין הולכת ומאטה, ומדליקה סימני שאלה גדולים לגבי יכולתה של סין להוות קרון בכלכלה העולמית. הממשל הסיני ניסה בשנים האחרונות לחזק את מנועי הצמיחה הפנימיים של המשק על מנת להפחית מהתלות בכלכלות המערב, אך כנראה בהצלחה חלקית בלבד.

ההאטה בארה"ב והמיתון באירופה פגעו באופן ניכר ביצוא הסיני, והובילו את קצב הצמיחה לרמתו הנמוכה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2009. תגובת הממשל להאטה הכלכלית הייתה מהירה: מאז דצמבר 2011 הופחת יחס הרזרבה בסין שלוש פעמים - כל פעם ב-0.5%; והריבית המוצהרת הופחתה פעמיים רק בחודש וחצי האחרונים.

בניגוד למדינות המערב, ברור גם כי סין יכולה להמשיך לתמרץ את המשק במידת הצורך, שכן מחסני התחמושת המוניטרית שלה עוד מלאים (יחס הרזרבה עומד על 20%). עם זאת, נציין שהורדת יחס הרזרבה והריבית הן הדרכים שבחר הממשל הסיני לפעול, בעיקר בגלל שהן הקלות יותר. ההרחבות בסין תומכות אמנם בהשקעות, אך מצד שני פוגעות בתהליך של הפיכת סין למשק עם מנוע צמיחה פנימי וצרכני חזק מספיק, ובכך מגבירות מחדש את חוסר האיזון בכלכלה הסינית.

השורה התחתונה

לסיכום, נראה כי מגמת ההאטה בכלכלה העולמית תימשך ואף תחריף במהלך הרבעונים הקרובים (מה שכמובן יקשה גם על הצמיחה במשק המקומי, אבל זה כבר נושא לפעם אחרת). למרות זאת, אם אכן התמיכה של המנהיגים האירופים במערכת הבנקאית תצליח למנוע משבר פיננסי עולמי נוסף, הסיכון בשוקי ההון נמוך באופן משמעותי מכפי שהיה רק לפני חודשיים ומחירי המניות נראים מעניינים להשקעה.

ייתכן אמנם שייקח זמן עד שיתברר כי אכן זהו המצב, ותקופה זו תלווה בהמשך התנודתיות החדה בשווקים - אולם למשקיעים בעלי אורך נשימה, אשר פחות רגישים לתנודתיות, האפיק המנייתי נראה בהחלט אטרקטיבי.

*** הכותב הוא מנהל מחלקת המאקרו בפסגות

קצב הצמיחה

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי