גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייקור החלב והלחם יביא לעליית מחירים גורפת בשוק המזון

שר התמ"ת צפוי להחליט בקרוב האם להעלות את מחיר הלחם המפוקח, ואילו החלטה על שינוי מחיר המטרה של החלב צפויה באוקטובר ■ עם זאת, בדיקת "גלובס" מגלה: מחירי רוב הסחורות בעולם רחוקים בעשרות אחוזים ממחיר השיא

אם הממשלה תעלה את מחירי הלחם והחלב, ייפרץ הסכר לעליית מחירים בכל שוק המזון - כך מעריכים בכירים בענף המזון בשיחות עם "גלובס". לדבריהם, עליות אלה יעניקו "תעודת הכשר" לעלייה בכלל מוצרי המזון, גם במקרים שבהם היא אינה מוצדקת.

שר התמ"ת צפוי להחליט בקרוב האם להעלות את מחיר הלחם המפוקח, ואילו החלטה על שינוי מחיר המטרה של החלב צפויה באוקטובר.

"ספקי הלחם יודעים שאם המחיר המפוקח על הלחם יעלה, הם יוכלו להעלות את מחיר יתר מוצרי הלחם והעוגות", אומר קמעונאי. לדבריו, מכאן הדרך לייקור יתר מוצרי החיטה - קצרה.

לדברי בכיר בענף, "מחיר המטרה של החלב הוא גורם מאוד משמעותי, והוא בסיס לכל". אם הוא יתעדכן כלפי מעלה, יצרניות החלב יבקשו עליית מחיר כוללת של מוצרי החלב.

קמפיין המאפיות

החלטת שר התמ"ת צפויה להתקבל על רקע הקמפיין הנרחב שבו פתחו בימים האחרונים ראשי המאפיות ברמן, אנג'ל ודגנית-עינת. המאפיות תומכות בהעלאת מחיר הלחם ב-7% לפחות, וטוענות כי העלייה הנדרשת היא בשיעור של 18% בשל הקיפאון במחיר הלחם במהלך 2010.

במקביל, ספקי הקמח פועלים להעלאת מחירים. בימים האחרונים פנו יצרניות הקמח שטיבל, דגן וטחנות קמח ישראליות לרשתות וביקשו להעלות את מחיר הקמח הארוז ב-8%-10%. במקביל, פנו הספקים למאפיות ודרשו להעלות את מחיר הקמח בתפזורת המשמש לייצור מוצרי קמח ועוגות.

הדרישה הנוכחית הוצגה במקביל לעדכון מחירו המומלץ של ק"ג קמח לתעשייה, שפרסם משרד התמ"ת. המחיר המומלץ משקלל את השינויים במחיר החיטה ואת השינויים במחירי התשומות הנדרשות לייצור הקמח. המחיר הנוכחי עומד על 2,291 שקל לטון, עלייה מצטברת של 12% מאז פברואר 2011.

"אנחנו עושים כמיטב יכולתנו למנוע עליית מחירים, אבל אם הממשלה תעלה את מוצרי היסוד - איך נוכל לעצור את הסחף?", שואל קמעונאי בכיר.

מאז המחאה החברתית בקיץ שעבר, הספקים חוששים להעלות מחירים מחשש לתגובה חריפה של הצרכנים. בנוסף, רשתות השיווק, שחוות האטה בצריכה, חוששות כי עליות המחיר יעמיקו עוד יותר את ההאטה.

מדד האו"ם - הנמוך זה שנתיים

בזמן שבישראל מדברים על שיא במחירי הסחורות והמזון בעולם, נתוני האו"ם ומחירי הסחורות מראים אחרת. מבדיקת "גלובס" עולה כי בעוד שחלק ממחירי הסחורות עלה מתחילת השנה, סחורות אחרות דווקא הוזלו. יתרה מכך, מחיר חלק גדול מהסחורות רחוק מהשיא שאליו הגיעו בעבר ושבגינו עלו מחירי מוצרי המזון לצרכן הישראלי.

כך למשל, מחיר החיטה רשם עלייה חדה של 41% מתחילת השנה, אבל הוא עדיין רחוק ב-23% ממחיר השיא (בנטרול השינוי בשערי המט"ח). גם מחירי הקקאו והאורז, שעלו מתחילת השנה בשיעור של 13%-16%, רחוקים מהשיא ב-27% ויותר. מחירי הסוכר והקפה רושמים מגמה הפוכה, ואלה ירדו מתחילת השנה, כך שמחירם רחוק בכ-30% ממחיר השיא.

יוצאי דופן הם התירס והסויה, שרק לפני ימים אחדים רשמו שיא חדש, ומחירם מאז ירד רק באחוזים בודדים. אלה משפיעים הן על מוצרי התירס והסויה הסופיים לצרכן, והן על מחירי העוף והבשר בשל השימוש בגרעינים כמזון לבעלי החיים.

גם מדד מחירי המזון של האו"ם (FAO) מצביע על ירידה חודשית של 1.8% ביוני 2012, והוא המדד הנמוך ביותר מאז המדד שנרשם בספטמבר 2010.

בניגוד לדיבורים על שיא חדש במחירי המזון, מדד האו"ם מצביע על כך שהשיא נרשם דווקא לפני קצת יותר משנה, בפברואר 2011, ומאז הוא ירד ב-15.2%. לפי המדד, מחירי הדגנים והשמן ירדו בשנה החולפת בכ-15%, ואילו מחירי הסוכר ומוצרי החלב צנחו בשיעור חד של כ-25%. גם מחיר הבשר ירד באחוזים בודדים בלבד.

ראוי להזכיר כי בזמן שמחירי הסחורות כבשו בעולם שיאים חדשים בסוף 2007 ותחילת 2008, עליות המחירים גולגלו לצרכן. לעומת זאת, כשהמשבר הכלכלי העולמי פרץ בשנת 2008, ומחירי רוב הסחורות צנחו, לא חלה כל ירידה ברוב מחירי המזון לצרכן הישראלי. החברות ניצלו את הירידה במחירים לשיפור הרווחים ולביצוע מבצעי מכירה שהגדילו את מכירותיהן. עם זאת, בחלק קטן מהמוצרים חלה ירידת מחיר.

אחד הגורמים המשפיעים ביותר על המחירים הוא הדולר, שחצה לאחרונה את קו 4 השקלים והשלים מתחילת השנה עלייה של 5.6%. אולם, גם בנטרול השינוי בדולר, תמונת מחירי הסחורות משתנה רק במעט.

גורם נוסף שעלול להשפיע על המחירים הוא מחיר הנפט, המשמש לייצור אריזות ולתובלה, אבל גם הוא, כך מתברר, מצוי בנסיגה. מחירה של חבית נפט עומד היום על 90.5 דולר ומשקף ירידה של 12% מתחילת השנה. בנוסף, המחיר הנוכחי רחוק ב-38% ממחיר השיא שנרשם ביולי 2008 - 147 דולר לחבית.

מה שבכל זאת משפיע לרעה על תעשיית המזון היא העלייה בתשומות - שכר העבודה ומחירי החשמל והמים. בחלק מהחברות צעדי התייעלות נטרלו חלק מההשפעה של העלייה בתשומות.

"אין מה להיחפז, וכרגע קשה לדעת אם יהיה צורך בעליית מחירים", אמר ל"גלובס" יצרן מזון גדול. "בינתיים כולם מאיימים, ואתה לא יודע מי מייצר ספין ומי באמת מתכוון".

היצרניות לא מגיבות

פנינו לעשרת ספקים מובילים בשוק המזון וביקשנו את התייחסותם להשפעת השינויים במחירי הסחורות על מוצריהם. 10 הספקים הגדולים סירבו לענות באופן פרטני על השאלות. חלקם סירבו להעביר כל התייחסות, ובראשן קוקה-קולה.

בקבוצת תנובה, יצרנית המזון הגדולה בארץ, אמרו כי הם עוקבים אחרי השינויים. גם בשטראוס אמרו כי הם עושים מאמץ להמשיך במגמה של ספיגת העלויות. באסם ויוניליוור, לעומתן, רומזים לעליית מחיר בהמשך.

"הספקים הגדולים פוחדים פחד מוות להעלות מחירים. אף אחד לא רוצה כותרת שהוא ראשון", אומר בכיר בענף.

לדברי בכיר אחר, "כל הספקים מחכים לראש השנה, לרבעון האחרון, ומקווים שהגזירות הממשלתיות יכניסו אווירה שתתאים להעלות מחירים, ואז יבואו בדרישות".

מצב היצרנים הקטנים מורכב יותר. "גם כשמחירי חומרי הגלם עלו בעבר, הספקים הקטנים לא הצליחו לקבל אישור להעלאת מחירים ברשתות שתשקף את מלוא העלייה בחומרי הגלם. נשארנו בפיגור, ולכן היום אנחנו וצריכים להעלות מחירים", מבהיר ספק קטן בשוק.

במשקי גרנות, המספקים תערובת למאכל בעלי חיים וגם שותפים בתנובה ובחברת א.ת לייצור פטם, מכינים את הקרקע לגל עליות מחירים. "מחירי הגרעינים עלו, ואלה משמשים קמח למאכל או מספוא לבעלי חיים. אין אפשרות שהייצור יוכל לספוג את העליות, והן יגולגלו באופן טבעי לצרכנים. מחיר העוף בשוק ירד. היום המשחטות מקבלות 10.5-11.5 שקל לק"ג עוף, בעוד שבעבר הן קיבלו 13 שקל לק"ג. הירידה במחיר היתה עקב ירידה במחירי התשומות. עכשיו זה יביא את מחיר העוף ל-14-15 שקל לק"ג", אמר יו"ר גרנות, איציק בדר.

22

מחירי הסחורות

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?