גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל דלק US: "רוצים להכפיל היקף הפעילות כל 5 שנים"

דלק US נהנית בשנתיים האחרונות משיפור משמעותי בתוצאותיה, וגם חלק מהאנליסטים צופים לה עתיד חיובי ■ בראיון ל"גלובס" מסביר מנכ"ל החברה, עוזי ימין, מה הביא לשיפור ומה מתכננים שם להמשך

בשנת 2007, לפני עידן תגליות הגז בים התיכון, המשקיעים שרצו לדעת לאן הולכת קבוצת דלק נהגו לעקוב אחר מצבה של חברת הבת, דלק US , שהיוותה אז כשליש מהשווי הכולל של הקבוצה. אך בשנתיים שלאחר מכן נרשמה ירידה חדה בתוצאות זרוע האנרגיה האמריקנית של יצחק תשובה, שעל רקע הכלכלה המקרטעת של ארה"ב ועודף כושר זיקוק עברה להפסדים.

אלא שמתחילת 2011 המצב השתנה בצורה חדה. במהלך המשבר האחרון נסגרו כמה בתי זיקוק, ויחד עם מספר תהליכים שקשורים לשוק הנפט בארה"ב ורכישת בית זיקוק נוסף שנעשתה בתזמון מצוין, הגיע שינוי משמעותי בתוצאות דלק US. כך, אם את 2010 סיימה החברה עם הפסד של 79.9 מיליון דולר, בשנת 2011 היא רשמה רווח שיא של 158.3 מיליון דולר. בהתאמה לתוצאות המצוינות, גם מנייתה זינקה מתחילת 2011 בלא פחות מ-150%, כך שכעת נסחרת החברה לפי שווי של 1.15 מיליארד דולר.

בראיון ל"גלובס" מתייחס עוזי ימין, מנכ"ל החברה, לשינוי החד בתוצאות דלק US בשנה החולפת, ולתוכניותיה לעתיד.

"בשנים האחרונות הרבה מאוד חברות אנרגיה אמריקניות הפסיקו לקדוח במדינות זרות וחזרו לקדוח בארה"ב. השיפורים הטכנולוגיים הביאו לכך שכיום ניתן לקדוח לעומק רב יותר במקומות בהם נמצא נפט בעבר, וממגדל קידוח אחד ניתן גם לצאת הצידה למספר מקומות.

"בנוסף לתהליך הזה" ממשיך ימין, "ארה"ב הפכה בשנה שעברה להיות יצואנית של תזקיקי דלקים, והיו לה יותר בתי זיקוק ממה שהיא צריכה. אלא שבתי הזיקוק האלו נמצאים בעיקר באזור מפרץ מקסיקו, משם הגיע חלק גדול מהנפט הגולמי לארה"ב (נפט מסוג ברנט). לנפט שמופק בתוך ארה"ב וקנדה אין יכולת להגיע אל בתי הזיקוק שנמצאים באזור המפרץ, בשל היעדר תשתית לוגיסטית, וכך נוצר עודף היצע של הנפט האמריקאי (WTI), שלא יכול לצאת החוצה".

עודף ההיצע הזה גרם לירידה במחירו של הנפט מסוג WTI, וחברות הזיקוק שפועלות במערב התיכון, שם ממוקמים גם בתי הזיקוק של דלק US, קונות את הנפט הגולמי שלהן במחירים שצמודים לבנצ'מארק של הנפט מהסוג הזה, שמחירו עומד נכון להיום על כ-88 דולר לחבית. לעומת זאת, מחירי המכירה של התזקיקים (בנזין, סולר, דלק סילוני וכו') מתבססים על מחיר הברנט שמגיע מהים הצפוני, שמחירו גבוה בהרבה (עומד היום על כ-105 דולר לחבית), עובדה שכמובן משחקת לטובת החברה.

כך, הפער הגדול שנפתח בין שני סוגי הנפט בשניים האחרונות, הגדיל את מרווח הזיקוק של דלק US באופן משמעותי, ואם ב-2010 מרווח הזיקוק האינידקטיבי נע בין 4 דולר ל-8 דולר לחבית, הרי שברבעון הראשון של 2012 הוא עמד על 23.8 דולר לחבית. בהתאמה לכך, גם המרווח של דלק גדל משמעותית, ואת הרבעון הראשון של 2012 היא סיימה עם רווח של 46.2 מיליון דולר.

ומה לגבי תרחיש עתידי שבו המצב יתהפך ומחירו של הנפט מסוג ברנט יהיה גבוה יותר ממחיר ה-WTI? ימין טוען שהוא אינו מדואג מכך. "אם מחר המצב יתהפך - יש לנו גישה לברנט. יש לנו יכולת גמישה לזקק את כל סוגי הנפט, וממש לא מעניין אותנו אם הברנט יותר יקר או ה-WTI יקר יותר. אותנו מעניין שיהיה הפרש, כי מחיר התזקיקים נקבע לפי המחיר היקר יותר".

מהלך הצפת ערך

דלק US, שהוקמה ב-2001, מפעילה היום שני בתי זיקוק: אחד בטיילר שבטקסס, אותו רכשה ב-2005, והשני באל-דוראדו שבארקנסו, שרכישתו הושלמה בשנה שעברה, תמורת 90 מיליון דולר. שני בתי הזיקוק הללו הם בעלי כושר זיקוק של כ-140 אלף חביות ליום. מבחינה פיננסית, הרווחיות של בתי הזיקוק נגזרת מההפרש בין המחיר שבו הם רוכשים את הנפט הגולמי, לבין המחיר שבו הם מוכרים את התזקיקים ("מרווח הזיקוק").

השיפור בתוצאות דלק US הגיע בזמן מבחינת קבוצת דלק, שמחזיקה ב-67.2% ממניותיה. בזמן ששותפויות הגז פסקו לחלק דיבידנדים בשל ההשקעות העצומות שהן עושות במאגר "תמר", מניית הפניקס מאבדת חלק משמעותי משוויה בשל הירידות בשוק ההון, והאג"ח של דלק ישראל נסחרות בתשואה דו ספרתית - הרווח הגבוה של דלקUS והדיבידנדים שחזרה לחלק מקזזים חלק מאובדן הערך של הקבוצה בשנה האחרונה.

המהלך הבא של דלק US, שעליו ימין לא יכול לדבר, הוא הנפקת דלק לוג'יסטיקס, פעילות הלוגיסטיקה של הקבוצה. על פי טיוטת תשקיף שהגישה החברה, היא מתכוונת להנפיק בבורסה את הפעילות ולגייס עד 135 מיליון דולר, לפיו שווי שטרם נקבע. דלק לוג'יסטיקס הוקמה רק באחרונה, ואליה הועברו צינורות הנפט, הטרמינלים ומתקני האחזקה שברשותה של דלק, כמו גם פעילות המכירה הסיטונאית של מוצרי הזיקוק.

דלק היא אינה חברת הזיקוק הראשונה שמבצעת מהלך כזה, וחברות זיקוק אמריקניות כגון Sunoco ו-Cvi ביצעו מהלך דומה בשנים האחרונות. מטרת המהלך היא ליצור יתרון מיסוי, שכן חברות אלו דומות במבנה שלהן לשותפויות שיכולות לחלק דיבידנדים ולשלם עליהם רק מס יחידים במקום מס חברות. מהלך כזה גם מציף ערך אצל חברות הזיקוק מכיוון שהוא גוזר שווי לפעילות היציבה יחסית שלהן, מעבר לפעילות הזיקוק שבה התנודתיות היא גבוהה.

לאן הולכת המניה

מניית דלק US רשמה את מחיר השיא שלה, 30 דולר, בקיץ 2007, כשנה לאחר ההנפקה. בשנה זו הרוויחה החברה 96 מיליון דולר. כעת, על פי ממוצע תחזיות האנליסטים, הרווח ב-2012 צפוי להסתכם ב-188 מיליון דולר.

- אתה מאמין שהמניה תוכל לחזור בקרוב למחיר השיא?

"אני לא מתעסק בספקולציה הזו, יש לי חברה לנהל. העולם נהייה כזה שמסתכלים על המניות 12 פעמים בשעה, ומנהלים חושבים איך אני מתקן את המניה לרבע השעה הקרובה ולא ל-2020. את הרווחים של 2007 ייצרנו בשנת 2005 ואת השנים 2011-2012 הרווחנו בשנת 2009, כשהאסטרטגיה נבנתה. אנחנו יודעים איך 2012-2013 תיראה מבחינתנו, והיום אני מתעסק עם דברים שישפיעו על הפעילות שלנו ב-2014-2015".

- מה התוכניות שלכם לעתיד?

"אנחנו עושים שלושה דברים: ממשיכים לשלם את החוב, מחזירים כסף לבעלי המניות ומחפשים הזדמנויות נוספות. אנחנו רוצים להכפיל כל חמש שנים את היקף הפעילות של החברה, מבלי למנף אותה. אם היום יש לנו כושר זיקוק של 140 אלף חביות ביום, אז להגיע בעתיד לאזור ה-300 אלף חביות. ואם אנחנו מוכרים היום בחנויות הנוחות ב-300 מיליון דולר לשנה, אז להגיע למחזור מכירות של 600 מיליון דולר".

על כל פנים, מי שכן מתעסק במחיר המניה, ומעריך שהיא צפויה לחזור למחיר השיא שלה הוא בית ההשקעות ברקליס, שלפני יומיים פרסם סקירה מקיפה על חברות הזיקוק האמריקניות. ברקליס הותיר את המלצתו למניה על "קנייה", תוך שהוא מעלה את מחיר היעד ב-58%, ל-30 דולר.

דלק US

■ שנת הקמה: 2001

■ תחום פעילות: הפעלת שני בתי זיקוק ו-375 מתחמי תדלוק, וכן אחזקה בצינורות דלק וטרמינלים לשיווק דלקים

■ בעלת השליטה: קבוצת דלק (67.2%)

■ מנכ"ל: עוזי ימין

■ מספר עובדים: 3,800

■ שווי שוק: 1.15 מיליארד דולר

■ הכנסות ב-2011: 7.2 מיליארד דולר

■ רווח נקי ב-2011: 158 מיליון דולר

עוד כתבות

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-20 אלף שקל: הצעה לביטוח מכונית טויוטה חושפת את טירוף המחירים שגרמה מכת גניבות הרכב

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"