גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה ירידת מחירי הרכב

מישהו שכח את שער המטבע: היפנים נכחדים, הקוריאנים מצמצמים והמחיר נוסק

לפני כארבעה חודשים דנה ועדת הכלכלה של הכנסת במסקנות "ועדת זליכה" להגברת התחרותיות בשוק הרכב. הדיון עסק בתחומים רבים של התחרותיות בשוק הרכב הישראלי, החל בענף הליסינג וכלה במיסוי ובחלפים, ואף צוינו בו יעדים ברורים ומוגדרים להפחתה הסופית של מחיר הרכב לצרכן.

היעד, על פי הפרוטוקול, היה הפחתה ממוצעת בשיעור 10% במחיר הרכב לצרכן. במקרה של המכוניות המשפחתיות דובר ספציפית על הורדה של כ-10,000 שקל מהמחיר לצרכן - מ-120 אלף ל-110 אלף - אם וכאשר ייושמו כל המלצות ועדת זליכה.

חיפשנו בפרוטוקול של אותה ועדת כלכלה אזכור להשפעת שערי החליפין של המטבעות על התחרותיות בשוק הרכב הישראלי ועל המחירים לצרכן, אבל לא מצאנו כזה. כמובן, אם מעצבי המדיניות היו טורחים לבדוק את השוק לעומקו, הם היו מגלים כי שערי המטבע - ולא התחרותיות - היו ונשארו הגורם החשוב בעיצוב שוק הרכב הישראלי.

שערי החליפין הם גורם משמעותי בכל תעשיית הרכב אבל בישראל משקלם גדול פי כמה בשל המיסוי הכבד, שמשמש בתור "מכפיל כוח" של תנודות השערים בדרך למחירים לצרכן.

בולמי הזעזועים של השוק

קרוב לוודאי שהשפעת שערי החליפין נעלמה מעיניהם של חוקרי השוק האמיצים שלנו, מכיוון שאינה נמצאת "על פני השטח". השינויים התכופים בשער החליפין של השקל אינם מתבטאים ישירות ובאופן תכוף במחירי הרכב לצרכן מכיוון שבדרך לצרכן מופעלים כמה "בולמי זעזועים" שמנטרלים שינויים קלים.

דוגמה אחת היא הגנות השער שנוקטים רוב היבואנים, אם כי בהיקפי המט"ח שמגלגל הענף - כמעט 2 מיליארד דולר בשנה - זוהי הגנה חלקית בלבד.

עוד "בולם זעזועים" של המחירים מופעל על ידי יצרני הרכב עצמם במטרה לשמור על מחיר ממוצע קבוע. כאשר שערי החליפין בשוק המטבעות נוטים לרעתם, עד לדרגה מסוימת, נוהגים היצרנים להגמיש את תנאי הסחר ליבואן. מנגד, כאשר השערים נוטים לטובתם הם נוהגים "לפצות את עצמם" ולהעלות את מחיר הרכב ליבואן.

בחלק מהמקרים יש ליצרני הרכב אפשרות להפעיל "בולם זעזועים" שני ולהעביר את הייצור של דגם מסוים, שמיוצא לישראל, ממפעל ביפן, למשל, למפעל ייצור באירופה או בעולם השלישי, שעלויותיו צמודות למטבע "נוח" יותר. עם זאת, זהו תהליך ממושך מאוד.

בולם זעזועים נוסף הוא שולי הרווח של היבואנים, שניתן לקצץ בהם, אך גם האפקטיביות של הגורם הזה מוגבלת. נכון להיום, ובהסתמך על הצהרות השחקנים בענף ועל הערכות רשות המסים, הרווחיות בחלק מפלחי השוק המרכזיים ואצל חלק מהיבואנים נשחקה בצורה דרסטית.

גם "שווי השימוש", במתכונתו הנוכחית, מתפקד בתור בולם זעזועים בפלחי שוק ספציפיים. שווי השימוש על רכב צמוד נגזר כיום ישירות ממחירו הרשמי לצרכן, ולפיכך שואפים היבואנים שלא להעלות את המחיר - אפילו על חשבון איבוד הרווחיות - כדי לשמור על תחרותיות מול מקבלי הרכב הצמוד, שיכולים לבחור ברכב ליסינג.

באופן פרדוכסלי, אפילו אותו מנגנון "סבסוד צולב" ידוע לשמצה, שבאמצעותו היבואנים מגדילים את שולי הרווח על מכירת רכב לצרכן הפרטי כדי שיוכלו להעניק לחברת הליסינג הנחה ממחיר המחירון, משמש כיום בתור "בולם זעזועים". כאשר שערי המטבע נוטים לטובת היבואן, הסבסוד הצולב אמנם פועל לרעת הלקוח הפרטי, אבל בעתות של משבר מטבעות יכולים היבואנים לקצץ בהנחות או להקטין בכלל את המכירות לחברות הליסינג ולשמור על רווחיות סבירה מבלי להעלות את המחיר לצרכן.

המונח "משבר מטבעות", אגב, אינו מליצה. הין, למשל, התחזק ב-12% ביחס לשקל לעומת תחילת אוגוסט אשתקד, הדולר קפץ ב-12.8% לעומת תחילת אוגוסט אשתקד והאירו נחלש ב-3.4% לעומת אוגוסט אשתקד.

שערי החליפין מעצבים את השוק

נתוני מכירות הרכב החדש לשבעת החודשים הראשונים של השנה, שפורסמו בשבוע שעבר, מראים בבירור את ההשפעה הדרמטית של שערי החליפין על שוק הרכב הישראלי. הנתון הבולט ביותר הוא הפילוח לפי מדינות ייצור. בינואר-יולי 2010 עמד נתח השוק של כלי הרכב מתוצרת יפן בישראל על 35.8%. בינואר-יולי 2012 הסתכם חלקם של היפנים בשוק הישראלי ב-14.4% בלבד - ירידה של 59% והנתח הנמוך ביותר מאז החל השיווק של כלי רכב יפנים בישראל.

נתח השוק של כלי הרכב האירופיים זינק השנה ל-45.7% - הגבוה ביותר זה מעל עשור - וגם הקוריאנים חיזקו אחיזתם בשוק הישראלי לנתח של 20.9% לעומת 8.7% בלבד בינואר-יולי 2010. שינויים כאלה במערך הכוחות התחרותי מתרחשים בשווקים מתקדמים בעולם על פני 3-2 עשורים. אצלנו הוא התרחש בשנתיים.

במפלס נמוך יותר, ההתחזקות הדרמטית של הין משפיעה על יחסי הכוחות התחרותיים בין המותגים היפנים השונים. יבואנים שעיקר היבוא שלהם תלוי במטבע היפני, דוגמת מאזדה, סובארו והונדה, נמצאים בצלילה חופשית. לעומת זאת, יבואנים שהיצרן שלהם הצליח להעביר בזמן את עיקר הייצור הרלוונטי לישראל למפעלים במדינות עם שערי מטבע "ידידותיים" (יחסית), מצליחים עדיין לצוף, אם כי קשה כבר לקרוא להם "מותגים יפניים".

כך, למשל, מגלים הנתונים לשבעת החודשים כי רק 11% ממכירות סוזוקי היו של כלי רכב מתוצרת יפן והשאר היו מאירופה ומהודו. ניסן - שהייתה המותג "היפני" היחיד שחיזק השנה את מכירותיו - ייבאה מיפן 245 כלי רכב מתוך 6,349 כלי רכב שמכרה בישראל והשאר מאירופה, מקסיקו והודו. הייצור של הקורולה לבית טויוטה עדיין "תקוע" ביפן, אולם כמה מלהיטי המכירות הגדולים שלה בשנה החולפת מיוצרים בצרפת (טויוטה יאריס) ובטורקיה (טויוטה ורסו) וכך הלאה.

השפעת שערי המטבע מגיעה אפילו לרמת התחרותיות של תתי הדגמים. למשפחת הסיביק של הונדה, למשל, הייתה חלוקה מסורתית: דגם הסדאן היה מוביל המכירות בפער גדול ודגם החמש דלתות, שמיוצר בבריטניה, היה שחקן משני. בשבעת החודשים הראשונים של השנה מכרה הונדה רק 848 יחידות של דגם הסיביק סדאן, ודגם החמש דלתות מכר כ-1,100 יחידות.

מצוקת המטבעות מתחילה לגלוש כיום מעבר לטריטוריה היפנית. המותגים הקוריאניים צמודי הדולר, דוגמת יונדאי, קיה ושברולט, שבעבר נהנו לא מעט ממצוקת המטבע של היפנים, מתחילים לשקוע באותה ביצה טובענית של שערי חליפין. בענף מדווחים על הקטנת ההנחות של מכוניות קוריאניות אסטרטגיות לחברות הליסינג ועל הקטנת היקפי היבוא של דגמים צמודי דולר.

אפילו יבואני "גוש האירו" אינם מלקקים דבש. אמנם האירו הוא המנצח כיום בקרב שערי החליפין, אך חלק גדול מהיצרנים האירופיים חווים כיום משבר מכירות בשל ההאטה החריפה בשוקי הרכב בדרום אירופה. התוצאה, בחלק מהמקרים, היא העלאת מחירים ליבואנים כדי לשמור על רווחיות.

ירידת מחירים? אולי ההפך

בשורה התחתונה נראה שחזון "הפחתת המחיר לצרכן", שהוצג בפני ועדת הכלכלה, מתרחק מהמציאות. כל "בולמי הזעזועים" של המחירים בשוק כבר פועלים בצורה אגרסיבית וקרובים למיצוי האפקטיביות שלהם. בעולם הג'יפאים קוראים לזה "לסגור מהלך" - מה שמתרחש כאשר הרכב נתקל בבור גדול בשטח ובולמי הזעזועים מתכווצים עד תומם וחובטים במרכב.

כשהאפקטיביות שלהם תמוצה, ובהנחה ששערי המטבע לא ישתנו מהותית - ועוד לפני שהכנסנו למשוואה את עדכון המס הירוק המתקרב - יעמדו בפני היבואנים שתי אלטרנטיבות: להפסיק לייבא חלק גדול מהדגמים או להעלות מחירים. קרוב לוודאי שעליית מחירים גורפת בשוק הרכב החדש ערב בחירות לא תתקבל בברכה, אבל ככה זה כשמתעלמים מכוחות שוק ומנסים לחפש את המטבע מתחת לפנס התחרותי.

שינויים במכירות

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר