גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע שבו המחאה החברתית הפכה לקרקס

ת"א, הפגנה דלילה, מחאה גוססת ■ היחידים שנשמעו בהפגנות של סוף השבוע היו מוכרי הקרטיבים

מוצאי שבת האחרון בתל-אביב, ואני נע בין שתי ההפגנות. האחת בכיכר המוזיאון - זו של המחנה המשותף, השוויון בנטל, אגודת הסטודנטים וסתיו שפיר - וזו שמול קריית הממשלה, של המחנה הרדיקלי יותר, חסר המנהיגים. לא הרבה אנשים יצאו לרחובות, משהו כמו 5,000 בשתי ההפגנות יחד, והאכזבה ניכרת בפניהם של המארגנים והמפגינים (בשני המחנות). אבל זו לא רק הכמות שדלילה, אלה גם האנרגיות שנמוכות, והעובדה שמעל הכול מרחפת רוח עכורה של מריבות טיפשיות, פיצול מיותר (גם אם אידיאולוגי) ומאבקי מנהיגות ילדותיים.

אני מלווה את המחאה החברתית מתחילתה, הייתי לדעתי בכל ההפגנות ואני יכול לקבוע שהיה זה המוצ"ש הכי חלש. לא ארחיק לכת עד לקביעה שהמחאה מתה - דיאגנוזה שמלווה את המחאה פחות או יותר מהרגע שנולדה - אבל גם אם היא לא מתה, ואין ספק שלבה עדיין ממשיך לפעום, הרי שלרגעים לא מעטים במוצאי השבת האחרונה היא ממש הריחה ככה. זה היה ערב עצוב.

הצעדה הדי-דלילה מהבימה יצאה בול בזמן, בלי איחור של דקה, וזה כבר אומר חשדני. האלה האנרכיסטים המסוכנים שלך, ישראל? הולכים בשקט ברחוב, שרים בנימוס "איזו מדינה של טייקונים". טוענים שהם הרוב, רק כי זה מתחרז עם המילה רחוב.

פיצול ראשון מתרחש בפינת קפלן. חלק מהאנשים רוצים ללכת לראות מה קורה במוזיאון. האנשים האוחזים במגפונים צועקים כל אחד משהו אחר: חלק קוראים לפנות ימינה, חלק להמשיך ישר, חלק ממליצים להמשיך עוד קצת ולפנות שמאלה בפינה הבאה. הקהל נענה לשלוש האופציות, וכבר ניתן להרגיש נשירה של כמה אחוזים. זו דוגמה קטנה ושולית, אבל מייצגת: אף אחד לא יודע מה הוא רוצה מלבד דבר אחד: הוא לא רוצה את מה שהשני מציע. אני הולך למוזיאון.

בסדר, לך תשרוף משהו, רק עזוב אותי בשקט

על הרצפה במעלה המדרגות המובילות לרחבת המוזיאון מוטלות ערימות של שלטים הקוראים "עד כאן", אבל אף אחד לא לוקח, ושתי בחורות מחלקות חולצות של "יש עתיד" - לפחות אחת מהחולצות האלה תמצא את עצמה מאוחר יותר על גופו של בלש בלבוש אזרחי ובמרכזו של עוד ויכוח מיותר. על הנוכחות החזקה של מפלגתו של לפיד דובר רבות ואין לי דבר חכם להוסיף בנדון.

אני חושב שהטענות נגדו שהוא "מנסה להשתלט" על המחאה, מגוחכות. כולם מנסים להשתלט על המחאה. תראו לי אחד שלא "מנסה להשתלט" על המחאה. כל אחד קורא לשני שקרן, כל אחד מכנה את השני אופורטוניסט, כל אחד חושב שהוא ורק הוא נושא את נס המחאה, את קולה האמיתי. ומצד שני, אף אחד לא מוכן ללכת אחרי מישהו אחר, שלא לדבר על להקשיב. אף אחד לא מוכן לקבל מנהיגות של אף אחד, וכתוצאה מכך גם אף אחד לא מוכן לקחת על עצמו שום מנהיגות. כל אחד יודע שיאכלו לו את הראש כמו שהוא אכל לאחרים. ומה שעשו לסתיו שפיר זו דוגמה מצוינת.

אני עושה סיבוב בקהל הדליל. האנשים טובים, רגועים, מקשיבים לנאומים, מוחאים כפיים איפה שצריך. החבר'ה מההפגנה השנייה אוהבים לתאר את עצמם בתור "ההפגנה של המשרתים" ואת אלה שפה, במוזיאון, כ"ההפגנה של האדונים". עוד שטות מוחלטת. מדובר באותם האנשים, פחות או יותר.

הרגע המעניין מגיע כשקבוצה מההפגנה השנייה מגיעה ומנסה לפוצץ את ההפגנה. למה? ככה. המסרים שלה מבולבלים למדי, כמו "סתיו ואיציק טייקונים", או: "מכרתם את המחאה". חלקם מצליחים לעלות לבמה, אחד מנסה לחטוף את המיקרופון, אחת מהם אפילו מצליחה לנאום. האנשים בקהל לא מפגינים הרבה כבוד כלפי המפריעים, ובצדק. מתישהו אני פורש משם והולך להפגנה השנייה, מול קריית הממשלה.

גם כאן הנוכחות דלילה, אבל ההבדל העיקרי הוא שהאנשים שמול קריית הממשלה מרגישים שהם הרבה יותר צודקים, הרבה יותר יפים, הרבה יותר נחושים והרבה יותר מכל דבר. תראה איזה הבדל עצום בין שתי ההפגנות, הם באים ואומרים לי, שם זה רק כסף, אבל פה אנשים שמחים. שם מקדשים את הסטטוס קוו ואת מדיניות ההפרד ומשול, ואילו כאן הכול אחדות ואהבה. אלה שני עולמות נפרדים, הם אומרים לי בהתרגשות. לא עולמות נפרדים ולא נעליים. אלה אותם האנשים ופחות או יותר אותן האנרגיות.

גם כאן וגם שם אלה שצועקים הכי חזק הם מוכרי המים והארטיקים. זה בערך כמו צפייה באולימפיאדה: אנשים שהאתגר הכי גדול שלהם הוא פיסטוק סגור על הכורסה מול הטלוויזיה יודעים הכי טוב מה המחאה צריכה ולא צריכה. אחד אומר לי שצריך לשרוף בנקים, אחד טוען שחייבים ללכת לפוליטיקה. כולם חכמים. בבקשה, אני אומר לאחד מהם, לך תשרוף משהו, רק עזוב אותי בשקט.

אין מנהיגים, אין מסרים, אין נאומים, אין סדר יום, אין דרישות. הדובר הכי מרכזי הוא איזה אחד לבוש בתחפושת באטמן שאומר ש"ביבי הוא הג'וקר". הניגוד בין מה שקורה לבין איך שאנשים רואים את מה שקורה פשוט מפוצץ לי את הראש.

הדבר היחיד שנותר הוא להתגרות בשוטרים, שמצדם חוסמים את הצומת בנחישות, אבל לא עושים שום דבר אלים. מדי פעם המפגינים מבחינים בשוטר לבוש אזרחי - משום מה הם קוראים לו סמוי, שזה כמו לקרוא לרוקח דוקטור - ומתחילים להקיף אותו ולהציק לו. שוטר בלבוש אזרחי אחד לפחות אכן לבש חולצה של יאיר לפיד. נו, אז מה. ואם היה לובש חולצה של פוקס? או חד"ש? ההתחסדות והצעקנות של המפגינים בנושא הזה פשוט דביליות.

האירוע המרכזי של הערב הוא כמובן תקרית גז הפלפל. ממה שהצלחתי לראות בעיניי ומהעדויות שגביתי, היה זה מפגין שריסס את השוטר בגז אחרי שזה רדף אחריו. לא ברור מי הביא את הגז ושלף אותו ראשון. בכל מקרה, זה היה ריסוס קטן ממכל זעיר, אבל שתי שניות אחר כך כבר רעשו הרשתות החברתיות: גז מדמיע בלב תל אביב! כשהעזתי לטעון שלא נראה לי שזה שוטר, הפכתי בתוך שנייה לפשיסט.

שמונה עצורים בסך הכול, זה היה מחיר הערב העגום הזה, שבו הפכה המחאה לקרקס וקרסה תחת משקל האגו והמריבות הפנימיות שלה. בסביבות אחת וחצי בלילה המפגינים מתכננים לישון על המדרגות. אני הולך הביתה.

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה