גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים עבודה? כך תתנהלו נכון מול חברות ההשמה

התמורות שחלו בערוצי חיפוש העבודה הובילו לפיחות משמעותי במעמד חברות ההשמה ככלי בעל ערך במציאת עבודה ■ עובדה זו גורמת למחפשים לשכוח שאולי מהן עשויה בכל זאת להגיע הישועה ■ מהן השגיאות הנפוצות בהתנהלות מולן?

התמורות שחלו בשנים האחרונות בערוצי חיפוש העבודה, גורמות לדורשי העבודה להקטין את המשקל שהם מייחסים לחברות ההשמה. "זוהי הנחת עבודה שגויה", אומרת יעל מירון, מנהלת חברת ההשמה Top Management, "כי בשנים האחרונות מספר המועמדים לכל משרה גדל משמעותית, והתחרות הולכת ומחריפה. דווקא בתנאים אלה יש יתרון ברור לחברות ההשמה, על-פני משלוח סתמי של קורות החיים למעסיקים, כי היא יודעת 'לשווק' את המועמד לארגון וליצור עבורו יתרון יחסי".

איילת ורשביאק, מנכ"לית קולגה משאבי אנוש, חושבת כי "בשוק התעסוקה החדש, למחפשי עבודה אין את הלוקסוס לדלג על חברות השמה, כי הרבה פעמים נמצאות אצלן משרות בלעדיות".

כך קורה שריבוי הערוצים - אתרי המעסיקים, נטוורקינג, רשתות חברתיות וכו' - מבלבל את דורשי העבודה וגורם להם להתעלם מחברות ההשמה ומהקשרים שעדיין יש להם עם ארגונים גדולים. כשהם בכל זאת מחליטים לתת להן צ'אנס, חוזרים מחפשי העבודה שוב-ושוב על אותן טעויות בהתנהלות מולן. מה הן הטעויות הנפוצות ביותר וכיצד אפשר לתקן אותן.

1. התנשאות

מירון: "ישנם מועמדים המגיעים לחברת ההשמה בגישה ארוגנטית בבחינת 'ישחקו הנערים לפנינו'. הם מצפים שהכול יתנהל כרצונם ועל-פי הדרך שהם מכתיבים. למשל, הם לא מוכנים למלא את טופס הפרטים האישיים שנהוג למלא לפני הריאיון כי 'הכול כתוב כבר ממילא בקורות החיים', הם משדרים שהם בכלל עושים טובה בכך שהם הגיעו להתראיין".

- למה זה קורה?

"בהרבה מקרים מדובר במועמדים שבאו מעמדות בכירות יחסית. אין להם הערכה או סובלנות לחברות ההשמה, אחרי הרקורד והניסיון שהם צברו. הם מתבלבלים מתייחסים אל המראיינת כאל כפיפה שלהם, תוך שהם מוציאים עליה את התסכול מהתהליך המתיש של חיפוש העבודה. הם עושים לעצמם נזק כי הם לא מבינים שהם זקוקים לסיוע של חברת ההשמה. חוסר היכולת שלהם לקבל ולהפנים את הנתון הפשוט הזה, מקשה מעביר עליהם מסר בעייתי: זה אומר שהם לא סתגלנים למצבים משתנים, שיש להם קושי בקריאת המפה, שכושר האיפוק והשליטה העצמית שלהם לא גבוה; אבל הרבה מעבר לכך, הם מתקשים להבין שגם איש ההשמה הוא אדם ושלנוכח ההתנהגות המקטינה הזו מצדם מתעורר אצלו, באופן טבעי, אנטגוניזם שמחסל את החשק שלו לעזור להם".

2. וכחנות ונדנוד

ורשביאק: "יש מועמדים ששולחים את קורות החיים שלהם בביטחון מוחלט שהמשרה שפורסמה תפורה על מידותיהם. מועמדים כאלה נוהגים להתקשר לחברת ההשמה ולחלק להן הוראות, או להפציץ במונולוגים המתארים את התאמתם למשרה. חלקם גם דורשים לדעת 'מדוע את מתמהמהת מלשלוח אותי לחברה?!'. המועמדים הנודניקים מטלפנים חדשות לבקרים או שולחים אי-מיילים בסגנון: 'מה קורה? עברו שבועיים ולא חזרתם אליי...'. אנשים כאלה בדרך-כלל מאמינים כי בלי נדנוד אף אחד לא יזכור אותם, ורק תזכורות חוזרות ונשנות יביאו את התוצאה המיוחלת".

- למה זה קורה?

"ההתנהגויות הללו נובעות לרוב מתסכול: תהליך חיפוש העבודה מייגע וגדוש חוסר ודאות. כשפתאום מתפרסמת משרה שנראית למועמד מתאימה לו, הוא משנס מותניו ומתחיל להפנות את כל האנרגיות שלו כדי לשכנע (לנדד או להתווכח) על היותו ה-מועמד ולמה אין בלתו. בדרך הוא שוכח שעומד לפניו איש מקצוע בתחום מיון העובדים, ובלי לשים לב הוא משדר חוסר כבוד לשיקול דעתו. אשר לנדנוד, אפשר להבין שהוא נובע ממצוקה ועדיין מומלץ לערוך תיאום ציפיות עם חברת השמה (למשל, לשאול 'איך נכון לכם לשמור על קשר?') כדי שהתהליך יהפוך ידידותי יותר".

3. פסיביות

מירון: "גם פסיביות (ההתנהגות ההפוכה לווכחנות ולנדנוד) בעייתית מאוד. ישנם מועמדים ששולחים את קורות החיים שלהם לחברות ההשמה, ובזאת רואים את סיום תפקידם. כששואלים אותם למה הם נוהגים כך בתהליך כל-כך קריטי וחיוני מבחינתם, הם יגידו לך משהו בנוסח: 'אם למישהו יהיה משהו, הוא כבר יתקשר אליי'".

- למה זה קורה?

"גישה כזו, של 'יצאתי ידי חובתי', משדרת חוסר אמון ביכולתן של חברות השמה לסייע במציאת מקום עבודה; ולעתים זה פשוט נובע מכך שלמועמד כבר אין אנרגיה ומשאבים נפשיים ל'תחזק' את הקשרים עם חברות ההשמה".

- לחלופין ייתכן שהוא לא יודע כיצד לנהל את הקשר.

מירון: "קשר אישי הוא מפתח חשוב בתהליכי חיפוש עבודה אפקטיביים. חשוב לוודא שחברת ההשמה קיבלה את קורות החיים ולנהל שיחה טלפונית ראשונית, שעיקרה הצגה עצמית קצרה.

"גם אם שיחה זו לא תקדם אתכם, לפחות יצרתם לעצמכם איזשהו יתרון בעצם המודעות אליכם על-פני מועמדים שהסתפקו במשלוח קורות חיים. אחר-כך מומלץ לשמור על קשר אחת למספר שבועות כדי להזכיר את קיומכם ולשדר רצינות בתהליך".

4. שימשו בכולן

מירון: "לא מעט מועמדים מפיצים את קורות החיים שלהם ללא אבחנה לעשרות חברות השמה, בלי קשר לתפקיד ספציפי כזה או אחר שפורסם על-ידן".

- למה זה קורה?

"המטרה שלהם היא להיכנס לתוך מאגר המועמדים של החברה כדי לקבל ממנה הצעות עבודה קונקרטיות ברגע שתהיינה כאלו".

- המחשבה היא שאם זה לא יועיל, זה בטח לא יזיק.

מירון: "ניתן לחשוב שאין מה להפסיד אם מפיצים כמה שיותר את מסמך קורות החיים ולכמה שיותר חברות השמה, אבל זו שגיאה גסה מפני שהם מחבלים באפקטיביות של החיפוש. מטבעו תהליך חיפוש העבודה מתיש, ארוך ומעייף, ובסופו של דבר משאבינו מוגבלים. לפיכך, צריך למקד אותו באופן מכוון אל המקורות ואל ערוצי החיפוש שישרתו אותו בצורה היעילה ביותר. למשל, כדאי להתרכז בפנייה יזומה לכשבע-שמונה חברות השמה, שמתמחות בנישות הספציפיות בהן המועמדים מחפשים עבודה. לא פחות חשוב להתרכז בטיפוח הקשר איתן ובתחזוקו, מכיוון שרק שליחת קורות החיים ברוב המקרים לא מועילה".

5. הצבת תנאים

מירון: "מציבי התנאים משדרים מראש שהם משחקים את המשחק על-פי תנאים שהם קובעים לעצמם מראש. למשל, קורה לעתים שחברת השמה מתקשרת למועמד כדי להזמין אותו לראיון היכרות והוא מסרב להגיע בטענה כי 'אני מגיע רק אם יש משרה קונקרטית עבורי'.

- מבחינתו זה בזבוז זמן שהוא לא יכול להרשות לעצמו בתקופה כל-כך רגישה.

"נכון, אבל הגישה הזו גם משדרת חוסר אמון באפקטיביות של חברות השמה, וזו טעות שעלולה לעלות למועמד ב'מחיקתו' מהמאגרים שלה. הוא גם נתפס כמתנשא והוא גם מאבד את ההזדמנות לאינטראקציה בינאישית. אגב, אינטראקציה כזו מאפשרת לו להציג את עצמו ואת איכויותיו פנים מול פנים. זהו כלי השכנוע החזק ביותר, הכלי שיגרום לאיש ההשמה 'למכור' אותו למעסיקים, הכלי שמבדל אותו והופך אותו מ'עוד נייר של קורות חיים' לאישיות ייחודית, זכירה ובת-שיווק. לפיכך, אני ממליצה להגיע אל חברת ההשמה באופן פתוח, עם כמה שפחות תנאים. במילים אחרות, לתת כבוד וקרדיט אמיתי לתהליך החיפוש דרכן".

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק