גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעורים פרמצבטיקה: "אנחנו לא בתחום הזה בשביל הכסף"

החברה של נאוה ויהודה זיסאפל רושמת מכירות של עשרות מיליוני דולרים וצומחת בקצב מרשים

את מספר החברות הישראליות שהביאו תרופה אינובטיבית (אתית) לשוק אפשר לספור על-יד אחת. את אלה שהביאו תרופה לשוק תחרותי, שאינו שוק נישה ולמרות זאת הצליחו לכבוד בו מקום מכובד, אפשר כבר לספור על אצבע אחת. נעורים פרמצבטיקה.

החברה של פרופ' נאוה זיסאפל ובעלה יהודה, ממייסדי קבוצת רד, זכתה להישג מדהים כאשר קיבלה לפני חמש שנים אישור לשווק את תרופת השינה סירקדין. נעורים העסיקה לכל אורך הדרך, מאז שהוקמה בשנת 1991, פחות מ-20 עובדים. היא הצליחה להגיע לשוק באירופה בעזרת השקעה צנועה של פחות מ-100 מיליון דולר, כאשר הרוב המוחלט של הכסף הגיע מהמשפחה. ב-1998 ביקשה נעורים לגייס הון בבורסה, אולם אז לא היה נהוג להנפיק חברות טכנולוגיה לפני שלב ההכנסות. נעורים ביקשה לגייס 25 מיליון שקל לפי שווי של 100 מיליון, אך הדבר לא הסתייע.

קבלת האישור והחתימה על הסכם הפצה עם חברת הענק לונדבק עדיין לא הסירו את החשש ממצב שבו החברה תיכשל מבחינת שיווקית. כל ענקיות התרופות פועלות בשוק השינה והן מציעות בין השאר תרופות גנריות זולות, לרבות כאלה שיש להן מוניטין של עשרות שונים.

אולם, בחמש השנים שחלפו כאמור מאז שהסירקדין נחתה באירופה, נראה שהיא מתבססת בשוק היעד. לדברי נאוה זיסאפל: "יש מדינות שבהן נתח השוק שלנו בקרב קהל היעד שלנו - מבוגרים בני 55 ומעלה - הוא כ-20%-30%. זה קורה, למשל, בחלק ממדינות סקנדינביה. גם בשווקים החזקים, אנחנו ממשיכים לצמוח בעשרות אחוזים בשנה. מכירות החברה מגיעות לעשרות מיליוני דולרים. אנחנו רווחיים אבל לא לוקחים את הכסף הביתה אלא ממשיכים להשקיע אותו בחברה. אנחנו לא בתחום הזה בשביל הכסף".

זיסאפל אינה ששה להתייחס לשיתוף הפעולה של נעורים עם חברת ההפצה לונדבק, אולם ל"גלובס" נודע כי החברה גייסה מפיצים נוספים, לרבות במדינות שבהן יש ללונדבק זיכיון. "לונדבק מאוד חזקים אצל הנוירולוגים", אומרת זיסאפל, "הם חברה מצוינת ואני שמחה מאוד לעבוד איתם. עם זאת, תרופות שינה נמכרות גם אצל רופאי משפחה. לכן היה צריך להתחזק גם בעזרת מפיצים עצמאיים שיכולים להגיע אל כל רופאי המשפחה בשוק.

"היום אנחנו יודעים הרבה יותר על השוק", היא מוסיפה. "כשהגענו לשוק, אף שהתכוננו היטב, לא ידענו כלום. ובהמשך ייתכנו שינויים נוספים. אם למשל המוצר שלנו יאושר בהמשך כתרופה מעבר לדלפק, אולי נבחר מפיץ שמתמחה בבתי מרקחת".

בישראל מופץ המוצר על-ידי טבע, ובנוסף, בסקנדינביה על-ידי Nycomed ובמזרח על-ידי טקאדה היפנית. "בכל מקום שבו ההפצה הייתה אל כל רופאי הקהילה, המוצר מאוד מצליח", אומרת זיסאפל.

רק השלב הראשון

בשוק תחרותי כמו שוק השינה, אישור התרופה הוא רק השלב הראשון. בהמשך יש צורך למצב את התרופה מול התרופות הקיימות, הן מול הרופאים והן מול חברות הביטוח.

"התפתחות יפה מבחינתנו הייתה שקיבלנו לאחרונה המלצה של ועדה בינלאומית ב-British Journal of Pharmacotherapy לפיה המוצר שלנו צריך להיות קו הטיפול הראשון בהפרעות שינה אצל בני 55 ומעלה, לפני תרופות שינה אחרות, בשל תופעות הלוואי הקלות יחסית".

- יש ועדות אחרות שהמליצו על המתחרים?

"אין. יש את הפרקטיקה עד היום. עברנו לאחרונה בהצלחה גם תהליך של בדיקה מחודשת לרגל חמש שנים לאישור, על בסיס נתוני אמת מהשוק. עברנו את התהליך בהצלחה".

היתרון של נעורים במלחמה השיווקית הוא שאחת מקבוצת התרופות המתחרות בה, התרופות ההיפנוטיות, כבר ידועה כבעייתית גם לרשויות, שאינן מתביישות להזמין מחקרים שבוחנים עד כמה מצליח הסירקדין להפחית את השימוש בתרופות אלה. "עולה כי במדינות שבהן סירקדין משווק, ישנה ירידה בצריכה של המוצרים היפנוטיים", מספרת זיסאפל.

עזרה לאוטיסטים

התפתחות נוספת היא הפניה של החברה לשוק של אוטיסטים, שסובלים מהפרעות שינה. מסתבר ששיעור הפרות השינה אצל ילדים אוטיסטים הוא 70% לעומת 6% באוכלוסייה הרגילה. הפרעת השינה, והעייפות שנובעת ממנה, עלולה לפגוע ביכולת של האוטיסט להתמודד עם סביבתו ולרכוש כישורים שונים, וכך למעשה מחמירה את מצבו. בנוסף, הפרעת השינה פוגעת גם בהורים של הילדים הללו, שאפילו בלילה אינם זוכים להפוגה מן הטיפול האינטנסיבי בילדיהם.

"הרעיון כי הפרעות השינה באוטיזם קשורות לפגיעה במעגל ייצור המלטונין, מקורו בתצפיות של רופאים", אומרת זיסאפל. "אנחנו חיזקנו זאת בניסוי שבו עקבנו אחרי 500 ילדים עם לידתם. ההורים שלהם הביאו לתחנות טיפת החלב את כל החיתולים של הילדים, מסומנים לפי שעה. פיתחנו שיטה לבדוק את הפרשת המלטונין בשתן. המשכנו לעקוב אחרי הילדים וקישרו בין הפרשת המלטונין לבין התפתחות הילדים בחודשים מאוחרים יותר, כפי שדווחו על-ידי טיפת חלב. ראינו שתינוקות שלא הצליחו לפתח מלטונין כנדרש, אפילו בגיל 6 שבועות, סבלו מבעיות בהמשך".

זיסאפל עדיין לא מתיימרת לקבוע שהמסחור במלטונין משפיע או אחראי על ההפרעה האוטיסטית ומובן שאי אפשר לטעון שמלטונין יכול לפתור את הבעיה. עם זאת, הנתונים מצביעים על כך ששתי הפרעות מופיעות ביחד ולכן הטיפול במלטונין מתאים לטפל בהפרעות השינה של קבוצה זו.

לילדים האוטיסטים לא מומלץ לקחת תרופות שינה ותיקות, שאינן יעילות עבורם. לכן הרופאים ניסו לתת סירקדין ונרשמה הצלחה. בצרפת, כבר מ-1994 אוטיסטים יכולים לקבל את התרופה בתנאים של טיפול חמלה, ובתשלום מלא.

"זה הפך לשוק מאוד חשוב לנו ואנחנו סיכמנו עם האיחוד האירופאי שנפתח את זה כתרופה נפרדת", אומרת זיסאפל. "אנחנו מעריכים שהתהליך ייקח כשנתיים-שלוש. כבר היום התחום הזה מהווה כרבע מן המכירות שלנו, ואנחנו מאמינים שהוא יהיה משמעותי כי כל הילדים הללו מטופלים באופן שוטף אצל רופא. זאת לעומת מבוגרים עם הפרעות שינה, שלא כולם מגיעים לרופא".

"השוק בארה"ב מזוהם"

סירקדין נמכרת כיום באירופה, במזרח, בניו זילנד ובאמריקה הלטינית, אולם החברה כרגע על רישום המוצר בארה"ב, למרות שהתכוונה לעשות זאת בעבר. "בארה"ב השוק מזוהם", אומרת זיסאפל ומתכוונת לכך שמותר לשווק שם מלטונין כתוסף מזון. אמנם סירקדין היא פורמולציה ייחודית של מלטונין בשחרור מושהה, מוגנת פטנט ועם הוכחות קליניות ליתרונותיה על פני מלטונין כתוסף, אולם זיסאפל מעריכה כעת כי יהיה זה מאמץ שיווקי מוגזם לשכנע את הצרכנים בהבדל הזה. "כל דבר שתעשה יוחלף מיד בדרעק מקומי, נטול איכות, ללא פיקוח על המינון ועל החומרים הנוספים המשולבים בתרופה". התרופה החדשה של נעורים תירשם לשיווק בארה"ב, כי אין תוסף מזון שמחקה אותה.

המוצר האמור סיים לאחרונה בהצלחה את שלב II של הניסויים הקליניים בארה"ב, בכ-170 איש. "יחד עם סירקדין, אנחנו עונים כעת על כל מעגל הפרעות השינה. זהו מוצר שאינו מבוסס על מלטונין, אך הוא משפיע הן על קולטני המלטונין במוח והן על קוטלני הסרוטונין. "לכן הוא יכול להיות יעיל גם עבור מי שהפרעת השינה שלו מלווה במתח נפשי".

שוק הפרעות שינה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו