גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתווה ברודט: הצבא לא התייעל אך קיבל תוספת של 13 מ' ש'

מערכת הביטחון נדרשה להתייעל בתוך 5 שנים בהיקף של 10 מיליארד שקל אבל חסכה רק 800 מיליון שקל ■ זה לא הפריע לה לקבל תוספות ■ משרד הביטחון: המל"ל קבע שהייתה התייעלות "הטענות המוצגות אינן נכונות"

ביום רביעי השבוע יוכרע גורלו של תקציב הביטחון ל-2013, ובמידה ניכרת יוכרע גורלו של תקציב המדינה כולו. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וצוותו צפויים להיוועד עם בכירי משרד האוצר ובכירי מערכת הביטחון, על מנת לקבוע את גודלו של תקציב הביטחון לשנה הבאה - אחת הקשות ביותר מהבחינה הפיסקאלית, הואיל ונדרש קיצוץ עתק של 12 מיליארד שקל לפחות בבסיס התקציב.

במוקד הדיון יעמוד מתווה ברודט, שעבר כבר מחצית מדרכו (2008-2012). מניתוח "גלובס" עולה כי המתווה - שהיה אמור להעניק לצבא אופק תקציבי-תכנוני רב-שנתי ולייעל אותו - לא עמד במשימה. מניתוח נתוני בנק ישראל (גוף אובייקטיבי) עולה כי מערכת הביטחון, בראשות שר הביטחון אהוד ברק, קיבלה בחומש הראשון לתוכנית תוספת תקציבית ברוטו (הקצאת כספים אחרי אישור תקציב המדינה, כולל סיוע אמריקני והוצאות מותנות בהכנסה) של 13 מיליארד שקל בקירוב - כ-4 מיליארד שקל מעבר למה שנקבע במתווה ברודט. אם כוללים את ה"פיצוי" שקיבלה מערכת הביטחון ב-2008 בעקבות מלחמת לבנון השנייה, התוספת קופצת ל-15.5 מיליארד שקל, והחריגה עולה ל-6.5 מיליארד שקל.

התוספות אכן הגיעו, אך ההתייעלות עדיין ממתינה. לפי מתווה ברודט, לצד הכספים שהגיעו מהאוצר, היו צריכים להגיע גם 10 מיליארד שקל - יעד ההתייעלות לחומש הראשון - מקיצוצים והסטות.

קיימת מחלוקת בין האוצר למערכת הביטחון על היקף ההתייעלות: באוצר סבורים כי ההתייעלות האמיתית נעה בין 0 ל-800 מיליון שקל, בה בעת שבמערכת הביטחון סבורים כי התייעלות חצתה את קו מיליארד השקלים. כך או אחרת, מדובר בכ-10% בלבד מיעד הקיצוץ שנקבע, הרחק מאוד מהתכנון. זו הסיבה שבאוצר מסבירים כי אי-ההתייעלות של הצבא, הנאמדת ב-9 מיליארד שקל עד כה, מומנה בפועל על ידי תוספות תקציביות שמילאו את הבורות של היעדר ההתייעלות. אותם כספים נשארו בצה''ל, במקום להגיע לתקציבי הבריאות, החינוך והרווחה, מסבירים באוצר.

המספרים הללו מסבירים את ההתנצחות המתמדת בין מערכת הביטחון לאוצר: אנשי הביטחון מסבירים כי האוצר לא העניק את מלוא התוספות לפי עיקרון ברודט (23 מיליארד שקל); האוצר מסביר כי צה''ל עדיין לא התחיל עם ההתייעלות, וכי אין אפשרות לעמוד בתוספות עתק שכאלו.

עוד נקבע במתווה, כי מערכת הביטחון תתייעל גם בסוגיית כוח האדם - המרכיב התקציבי העיקרי - ותפטר כ-2% מאנשי הקבע בכל שנה במשך חמש שנים, כלומר 10% בסך הכול. למרות שבתחום הזה לא בוצע שום קיצוץ עד כה, ל"גלובס" נודע כי בימים אלו מגבשת מערכת הביטחון תוכנית לפיטורים של 5% מאנשי הקבע עד ראשית 2014. מקור שהיה מעורב בגיבוש תקציב משרד הביטחון אמר כי מדובר באלפי נגדים וקצינים (המספר המדויק מסווג). גורמים צבאיים בכירים אמרו ל"גלובס" כי צה"ל מעולם לא חויב במסגרת ברודט לפיטורים של 10% מאנשי הקבע, אלא רק 5%.

מדובר באנשי קבע "מובהק" שאינו קרבי, קרי אנשי הקבע "היקרים" שמגיעים למעמד של קבלת פנסיה ממערכת הביטחון. על אף שמדובר בהתקדמות משמעותית, יש לזכור כי מדובר בהיקף קטן במחצית מהיעד. כמו כן, בראשונה הסכימו בכירי מערכת הביטחון לתת לחברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי - שמלווה זה שנים את מערכת הביטחון ואת התוכנית ההתייעלות שלה - להיכנס לתחום כוח אדם.

קיצוץ או תוספת?

ב-2012 עמד תקציב הביטחון נטו על 50.5 מיליארד שקל, או 55.8 מיליארד שקל בברוטו, כלומר, כולל הסיוע האמריקני ושאר ההוצאות שמותנות בהכנסות. לפי הסיכומים, האוצר יקצה מעבר לכך עוד 4 מיליארד שקל, בהתאם למתווה ברודט שסוכם, כך שביצוע תקציב הביטחון ברוטו יחצה בראשונה ב-2012 את רף 60 מיליארד שקל.

נזכיר כי לפי המלצות ועדת טרכטנברג, תקציב הביטחון היה צריך לקטון ב-3 מיליארד שקל, על מנת לממן את התוספות לחינוך ולרווחה, כלומר לעמוד על 52.8 מיליארד שקל (47.5 מיליארד שקל נטו).

לקראת הדיון ביום רביעי, ובעיקר לקראת "היום שאחרי", השאלה המרכזית היא מה יחשב "קיצוץ" ומה ייחשב "תוספת"? לפי איזה בסיס? אחרי ברודט או לפני?

במערכת הביטחון כבר מצהירים כי כל סכום שיהיה נמוך מ-60 מיליארד שקל ייחשב קיצוץ בתקציב הביטחון ברוטו.

באוצר טוענים כי ניתן יהיה לדבר על קיצוץ אם תקציב הביטחון הברוטו יעמוד על פחות מ-56 מיליארד שקל. כמובן שמטרת האוצר היא ליישם בדיעבד את הכוונה של ועדת טרכטנברג, שבסופו של דבר לא הפכה להמלצה: קיצוץ נוסף בביטחון, בסך 3 מיליארד שקל בקירוב, כך שתקציב הביטחון יעמוד ב-2013 על 53 מיליארד שקל ברוטו.

מי שיכריע בסוגיה יהיה לא אחר מראש הממשלה, שרק אתמול הכריז כי "כל האיומים מתגמדים מול איראן".

"מתווה ברודט"

בעקבות הכשלים שהתגלו במלחמת לבנון השנייה, הוקמה ועדה בראשות דוד ברודט, שתיבחן את תקציב הביטחון. הוועדה גיבשה מתווה, המהווה תוכנית תקצוב רב-שנתית למערכת הביטחון, שסוכם ב-2007 ויצא לפועל ב-2008. לפי התוכנית, מערכת הביטחון תקבל על פני עשור תוספת תקציבית של 100 מיליארד שקל, שתגיע מ-3 מקורות: 46 מיליארד שקל מקופת המדינה (האוצר); 24 מיליארד מארה''ב, בדולרים; ו-30 מיליארד מתקציב הביטחון עצמו כתוצאה מהסטות פנימיות, התייעלות וקיצוצים ב"שומנים".

משרד ביטחון מגיב

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "בהתאם להנחיית שר הביטחון ומנכ"ל המשרד, אין בכוונתנו לנהל דיון בנושא מספרים כאלה ואחרים, שכן בראייתנו הדיון הוא קודם כל על משימות מערכת הביטחון, ההתעצמות והסד"כ הנדרשים ממשימות אלה, כפי שיוחלט על ידי הממשלה. כל מי שמנסה להוביל את הדיון למחוזות המספרים הופך אותו לדיון שטחי ולא אחראי.

הטענות המוצגות בפנייתך אינן נכונות, שטחיות, מציגות תמונה חלקית בלבד, ומתבססות על ציטוטים חלקיים ומגמתיים של דוחו"ת שונים, שאינם משקפים את מלוא הנאמר בדוחות אלה.

להלן העובדות:

1. ברודט: בניגוד לנטען, משרד הביטחון לא קיבל ולו שקל אחד מעבר לסכומים שנקבעו בברודט. ההיפך הוא הנכון וכל אמירה אחרת חוטאת למציאות. חישוב פשוט היה מעלה ש'התוספות', כפי שמוצגות בפנייתך, מקורן בפרויקטים ומשימות לאומיות שהוטלו על משרד הביטחון, וכפי שנקבע בדוח ברודט ואושר בממשלה, אינן חלק מתקציב הביטחון. למשל: מבצע עופרת יצוקה - 2.45 מיליארד שקל, מלחמת לבנון השנייה - 2.5 מיליארד שקל (2008), הקמת הגדר בגבול מצרים - 1.5 מיליארד שקל, הקמת מתקני השהייה למסתננים - כ-500 מיליון שקל, ופרויקטים נוספים. כך שגם לשיטת הכתב, מערכת הביטחון נמצאת מתחת למתווה ברודט, זאת עוד לפני יישום 'ברודט ריאלי' (שחיקת מחירים, עליית מחירי הדלק, עליית מחירי הארנונה, ושינויים בשער הדולר ועוד) כפי שנקבע בדוח עצמו.

2. התייעלות: בניגוד לנטען, מערכת הביטחון עומדת ביעד ההתייעלות שנקבע ע"י ועדת ברודט. לא ברור לנו מהיכן הכתב מביא את הנתונים השגויים. הגוף שמונה על-ידי הממשלה לפקח על ההתייעלות הינו המועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה. ההתייעלות והיקפה מוצגים באופן קבוע למל"ל, אשר אישר את עמידת מערכת הביטחון ביעדי ההתייעלות. יתרה מזאת, בשל עליות המחירים מערכת הביטחון נאלצה להסיט כספים שפונו כתוצאה מההתייעלות וקיצוצים לטובת צרכים שוטפים, מאחר ומשרד האוצר לא עמד במתווה ברודט ריאלי".

ברודט

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה