גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הרווחתי טורניר בגרמניה דרך פייסבוק

ליגות הוותיקים באירופה פורחות, ואם אתם לקראת פרישה מטניס, תדאגו לשמור על קשרים עם חברים טובים מהעבר. לגלעד בלום זה השתלם בגדול

לפני כמה שבועות כתב כאן אמיר וינטרוב על ההשתתפות שלו בליגות הטניס בארה"ב. אז הנה משהו שאולי קצת יפתיע כמה מכם: ליגות טניס הן יופי של פרנסה גם לחבר'ה שכבר פרשו מזמן. חתייארים כאלו. כמוני למשל.

הסיפור הוא כזה: לא הרבה יודעים על הקשר בין נבחרת הדייויס המיתולוגית שלנו משנות השמונים ומועדון צנוע בפרנקפורט בשם פלמנגרטן. אבל בשנים 1985-1996 שיחקו כל ארבעת השחקנים שלנו (עמוס מנסדורף, שלמה גליקשטיין, שחר פרקיס ואני) בליגה הגרמנית השנייה על משבצת השחקן הזר. התקופה היתה טרום-בוסמן וטרום האיחוד האירופי, ולכל קבוצה היה מותר להחזיק בסגל שחקן זר אחד. ב-1985 מנסדורף שיחק עונה אחת בפלמנגרטן, והוריש לי את המקום בעונה שלאחר מכן. במשך עשור הייתי השחקן הזר שלהם, כשגליקשטיין ופרקיס משלימים את המשחקים מהם נעדרתי בגלל התחייבויות לסבב המקצועני.

הסיבה לקשר הישראלי היתה יוכאן ברודריק. ברודריק, ד"ר לכימיה שנולד במזרח גרמניה בתקופת מלחמת העולם השנייה, היה הנשיא הבלתי נלאה של המועדון. לברודריק היתה חולשה לישראלים, הוא פשוט העריץ כל דבר ישראלי, ביקר בארץ לא מעט פעמים ונתן לנו יחס של מלכים כשהיינו מגיעים לגרמניה.

המשחקים בליגה בגרמניה היו אתנחתא מרעננת עבורי, יציאה משגרת האינדיבידואליזם. מבחינת טניס, זו היתה עבודה ממשית. המועדונים לקחו את המשחקים בצורה רצינית, האצטדיונים שנחשפנו אליהם היו מטופחים וגם לא מעט קהל הגיע לראות אותנו.

ברודריק נפטר משבץ בגיל 50 בשנת 2001, ומאז מועדון פלמנגרטן כבר לא מה שהיה. כל ההקדמה ההיסטורית הזאת היא כדי לספר שחלק מהשחקנים הוותיקים של המועדון המשיכו לשחק בליגות הוותיקים במועדונים סמוכים לפרנקפורט, ואני שומר איתם על קשר עד היום. אחד מהם הוא פיליפ שטוקהופ, שעדיין מתחרה בליגה שנקראת "בונדסליגה 40 פלוס", הליגה הראשונה בגרמניה לגילאי 40 ומעלה. מסתבר שהמועדון של שטוקהופ נקלע לצרות בתחתית הליגה ולמכת פציעות לקראת סוף העונה "גלעד", הוא שלח לי הודעה בפייסבוק,"אנחנו צריכים שתבוא לגרמניה ותציל אותנו מירידה, יש לנו משחק במחזור האחרון מול היריבה שלנו בתחתית, קרב ראש בראש, מי שתפסיד יורדת ליגה. השחקן מספר שתיים שלנו נפצע ואין לנו ספסל, אני מטיס אותך לפרנקפורט, כל ההוצאות עליי, אתה צריך לשחק משחק יחידים אחד ומשחק זוגות אחד".

הנה, חשבתי לעצמי, בתוך כל הזבל של הפייסבוק מצאתי טיסה בחינם לגרמניה.

למרות שלא שיחקתי משחק רשמי מזה שלוש שנים לא יכולתי לאכזב את חברי לקבוצה, וכך מצאתי את עצמי בגיל 45 עולה על מטוס לפרנקפורט להשאיר את הקבוצה בליגה. הנסיעה היתה כמו מסע במכונת זמן: מסתבר ששום דבר לא השתנה מאז ימי שנות השמונים העליזים. יש בגרמניה ליגת ותיקים שוקקת. למעשה יש ליגות לכל קבוצות גיל עד הגיל המופלג של 85! בליגות הללו משחקים לא מעט שחקני עבר גדולים כמו פול הארהאוס ההולנדי (מס' 1 בעולם לזוגות ו-18 ביחידים), ברנד קרבכר הגרמני (22 ביחידים בשנות התשעים) ומתגלגלים לא מעט סכומי כסף. בקיצור, מדובר בליגה מקצוענית לכל דבר.

התנאים במועדון היו של טורניר מקצועני כמו "בימים ההם", ולהפתעתי הגיע קהל לא מועט שהיה די מעורב במשחק. למשך יום אחד חזרתי מהקבר וזכיתי להיות שחקן עם כל המשתמע מכך - ההנאה של לחזור להתחרות, האדרנלין, המתח, השמחה אחרי הניצחון והתוגה והתסכול אחרי הפסד, הכל חזר אליי.

כל קבוצה מורכבת משישה שחקנים שמשחקים שישה משחקי יחידים לפי הדירוג שלהם. על כל ניצחון מקבלים נקודה, כשאחרי משחקי היחידים משוחקים שלושה משחקי זוגות, והקבוצה שמשיגה 5 נקודות זוכה במשחק כולו. כדי לחסוך בזמן ולרכז את המאמץ לכמה שעות (בכל זאת, כולם אנשים עובדים), משחקי היחידים משוחקים במקביל וכנ"ל הזוגות. הקהל נודד ממגרש למגרש בהתאם לתוצאה, כאשר למשחקים שמסתיימים אחרונים מתקבץ כל הקהל ונוצרת אווירה נהדרת.

המשחק עצמו היה שקול כצפוי. אחרי משחקי היחידים התוצאה היתה 3-3 והכל נפל על משחקי הזוגות. היריב שלי ביחידים היה ספרדי בשם קרלוס קוסטבו, מומחה חימר שמתרוצץ מדי שבוע בטורנירי הוותיקים. מתברר שיש לא מעט כאלה כמו קוסטבו, שממש הופכים את הטורנירים האלו לעבודה קבועה לכל דבר.

במערכה הראשונה עוד שלטתי במשחק, זכר לימים הטובים, אבל אחרי שזכיתי במערכה הראשונה הבנתי שנגמר לי הדלק בטנק ואחרי משחקון ארוך בתחילת המערכה השנייה החלטתי לזרוק את המערכה השנייה, כלומר לשמור כוח ולהמר על המערכה השלישית שמשוחקת רק בפורמט של שובר שוויון. בגילאי הוותיקים לא משחקים מערכה שלמה במצב של 1-1 במערכות אלא שובר שוויון עד 10 נקודות.

ההימור השתלם? אז ככה, לשובר השוויון הגעתי באמת רענן יותר אבל אחרי משחק צמוד ונקודות מרתוניות הגעתי לאפיסת כוחות במצב של 8-8 בשובר השוויון, מצב שבו לא ידעתי אם אני הולך להקיא, לקבל התכווצויות שרירים, התקף לב, או הכל ביחד. קריסה של כל המערכות הובילה להפסד 10-8. למזלי אחרי מנוחה קצרה כבר הייתי צריך לשחק משחק זוגות ולא היה לי אפילו זמן להתאכזב מההפסד, כי בזוגות ניצחנו בדרך להישארות בליגה.

אחרי המשחק נשארנו לארוחה המסורתית עם הקבוצה המארחת, כלל ברזל בליגה, שכללה סטייק ושפטצל (אטריות גרמניות) וכמובן בירות ללא הגבלה כיאה למסורת הגרמנית, והנה לכם תרבות ספורט במיטבה. היה שווה לחזור לשחק טניס תחרותי ולו ליום אחד למרות שלקח לגוף שבוע להתאושש מהטראומה.

***

בואו נשים לרגע את הקטע החווייתי בצד. הסיפור הזה של טניסאים שעובדים בליגות מקצועניות בגילאים מאוחרים הוא יותר מצורך לשחזר את הנעורים, אלא עבור חלק מהם צורך כלכלי לכל דבר. הצורך הזה נובע מזה שבחלק גדול מהענפים העיסוק בספורט מקצועני לא מסדיר שום עניינים של דאגה לעתיד, כלומר פנסיה.

לכל מגזר בריא צריך שתהיה תכנית פנסיה מכובדת וכנ"ל לגבי מגזר הספורט המקצועני (ואל תתפתו להאמין לקלישאת "הספורטאים העשירים", כי הרוב הגדול מאוד לא מתפרנסים בכבוד). לספורטאים מקצוענים יש תוחלת חיים קצרה מאוד, מקסימום 10-15 שנה (לרוב בערך חצי מזה), שבה הספורטאי אמור להרוויח כסף שיסדר אותו לכל החיים. אלא שלא תמיד זה מסתדר. למעשה רוב הספורטאים המקצוענים חייבים להמשיך לעבוד אחרי הפרישה ותכנית פנסיה אמורה לעזור לאלה שלא הסתדרו כל כך.

למג'יק ג'ונסון לא ממש מזיז הצ'ק השנתי של 47 אלף דולר שהוא מקבל עבור 13 שנות שירותו ב-NBA, אבל לאלן אייברסון או אנטואן ווקר שהרוויחו מיליונים ופשטו רגל הפנסיה יכולה להיות קרש הצלה קטן. עמרי כספי, למשל, שהשלים בעונה האחרונה את העונה שלישית שלו ב-NBA נכנס לתוכנית הפנסיה של הליגה שקובעת כי כל מי שהשלים שלוש עונות בליגה הטובה בעולם ייהנה החל מגיל 62 מפנסיה קבועה. במקרה של כספי - בסביבות 60,000 דולר בשנה. ב-NFL הוסדר חוק שמאפשר לשחקנים לקבל פנסיה החל מגיל 55, אמנם כמה עשרות אלפי דולרים בודדים, אבל גם זה משהו. גם הפרמיירליג האנגלית בכדורגל דואגת להסדרי פנסיה מעולים לשחקנים ששיחקו בליגה.

אלא שלא כל ליגה או ענף מקצועני דואגים לעניין הזה. הטניס הוא אחד מהענפים שקצת תקועים מאחור, מה שגורם בין היתר לתופעות של שחקנים שמנסים להשלים הכנסה גם אחרי סיום הקריירה. לדוגמה, סטיב קרולביץ בן ה-60 ששיחק בסבב במשך שמונה שנים בשנות השבעים והשמונים ואף שיחק בנבחרת הדייויס הישראלית בעבר כמתאזרח, מקבל 400 דולר בחודש פנסיה, סכום שלא ממש עושה הבדל. "אנחנו הוותיקים אכלנו אותה",הוא אומר לי בשיחת טלפון מביתו שבבולטימור, "בתקופה שלנו הסבב עוד לא הרוויח כסף גדול, זה סכום מביך. אני מבין שהדור שאחרי 1990 כבר יקבל פרמיות יותר גבוהות".

אבל גם הדור של אחרי 1990 שאליו אני שייך לא יתעשר בגלל הפנסיה. בטניס הקריטריון להיכנס לתכנית הפנסיה הוא השלמה של 5 שנים לפחות ברמת דירוג גבוהה שמקנה כניסה להגרלה הראשית בטורנירים גדולים לפחות 14 פעמים בשנה. זה לא קל. מי שכן מצליח להיכנס לקריטריון הפנסיה, עבורו לפחות הפרמיות מתחילות בגיל 49 ונמשכות 20 שנה. ניתן לקבל את הכסף כסכום חדשי או שנתי ובמקרים מסוימים גם ניתן לקבל צ'ק על כל הסכום.] כשהוצגה התכנית בשנות התשעים, קיווינו בסבב שהפנסיה תעניק לנו תשואה הרבה יותר גבוהה לעת זקנה. התחזיות היו ורודות ובאמת בשנים הראשונות התשואות היו גבוהות, אבל אז החל המיתון וכמו בשאר המגזרים קרנות הפנסיה סבלו והיום הגיעו לשפל.

יש לי תחושה די חזקה שאת רוג'ר פדרר, פיט סמפראס, או רפאל נדאל הסיפורים הללו על קרנות הפנסיה של הטניסאים קצת פחות מעניינים.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר