גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המדיה הוותיקה היא עדיין זו שקובעת את סדר היום רוב הזמן"

הסערה שעוררו כותרות העיתונים בסוגיית התקיפה באיראן בשבוע האחרון מוכיחה, לטענת פרופ' דן כספי, כי הידיעות על מותו של הפרינט היו מוקדמות מדי

ההספדים המבכים את מותה של עיתונות הפרינט עולים באחרונה בתדירות הולכת וגוברת, כל אימת שמתייחסים למצבם הפיננסי הרעוע של העיתונים.

אך על חשיבותו של העיתון המודפס ומיקומו התרבותי דווקא ניתן היה ללמוד דרך ההשפעה הרבה של כותרות העיתונים בשישי האחרון על הציבור. "נתניהו וברק נחושים לתקוף באיראן בסתיו" ("ידיעות אחרונות"); "בכיר ישראלי: החרב האיראנית על צווארנו חדה יותר מהמצב ב-1967" (הארץ); "איראן הגבירה משמעותית את קצב ההתקדמות לפצצה" ("ישראל היום"); ו"37% מהציבור: אם יהיה לאיראן נשק גרעיני תיתכן שואה שניה" ("מעריב").

במובנים רבים הכותרות והכתבות לא חידשו רבות לקורא, שנתקל מדי יום בכותרות דומות - מאיימות יותר ופחות - באתרי האינטרנט. יחד עם זאת, דווקא הכותרות הראשיות שהודפסו שחור על גבי לבן בבתי הדפוס המסורתיים הצליחו לחדור את מעטה השריון של הציבור ולחולל דיון ציבורי מקיף בשבוע האחרון, שכלל בין היתר הפגנות יומיות מול ביתו של שר הביטחון, והביא להתייחסות נרחבת במאמרי דעה, בתוכניות האקטואליה בטלוויזיה וברדיו וכן במהדורות החדשות היומיות.

- פרופ' דן כספי מהמחלקה לתקשורת באוניברסיטת בן-גוריון, כתבת לאחרונה ספר בשם "מעבר למראה: מפת התקשורת בישראל". האם ההספדים על מותו של הפרינט היו מוקדמים מדי?

"אני בין אלה שנרתעו מלהספיד את הפרינט. כשבוחנים את שוק התקשורת בחינה היסטורית, אנחנו רואים שבסופו של דבר יש היערכות מחדש של כל אמצעי התקשורת, וכמעט שאף אמצעי לא הלך לעולמו.

"כפי שהספידו בשעתו את הקולנוע בגלל הטלוויזיה, כפי שהספידו בזמנו את הספר בגלל העיתון, אז גם הפעם ההספדים היו מוקדמים מדי וגם מהירים מדי. תמיד כשמופיע אמצעי תקשורת חדש, יש התלהבות ואפילו אפשר לומר אופוריה מן המדיום החדש.

"אפשר לראות את זה בקלות בהקשר של המחאה החברתית. כולם האמינו בהתחלה שהמחאה החברתית היא תוצאה של שימוש באמצעי המדיה החדשים, פייסבוק למשל, והנה אנחנו רואים שנה אחר-כך שבלי אמצעי המדיה הוותיקים אי-אפשר לנהל מחאה. מעמדם של אמצעי המדיה הוותיקים נשאר איתן, והם עדיין אלה שקובעים רוב הזמן את סדר היום".

- האם יש חלוקת תפקידים בין אמצעי המדיה המקוונים החדשותיים לבין אלה המודפסים?

"המילה הכתובה המקוונת מספקת את הצורך במיידיות, בעוד שהמילה הכתובה המודפסת מספקת את הצורך בעומק, בפרשנות - וזאת כנראה תהיה חלוקת עבודה ביניהם. זה תהליך מאוד מעניין, כי דווקא העיתון המקוון הוא פחות מוגבל מבחינת המרחב, ובכל זאת את העומק וההקשרים הרחבים מחפשים בעיתון המודפס. העיתון המודפס כרגע נמצא עדיין בשלבים של הסתגלות. בגלל זה למשל אנחנו רואים את התרחבות המקום שניתן לדעות ופרשנויות".

- אם מדברים על מרחב, אז לאינטרנט יש יתרון משמעותי על פני הפרינט.

"דווקא היתרון היחסי של המרחב האינטרנטי, פוגע בו. מגבלת המקום הפיזי של העיתון המודפס מהווה את היתרון שלו על פני המדיה המקוונת.

"הציבור אינו מסוגל לעכל את מבול החומר. הוא זקוק לעריכה, כי הוא לא מסוגל לברור את העיקר מהטפל. בשביל זה יש כתבים ועורכים שעושים את הסלקציהף שכן בלעדיה אי-אפשר להעניק משמעות לכל ששומעים וקוראים. עורך יכול להחליט לשים בעמוד הראשון שלו משהו שנראה שולי לעורך בעיתון אחר, במטרה להבליט אותו כנושא חשוב בסדר היום הציבורי. זה מה שקרה ביום שישי שעבר".

- האם יש משמעות לכך ש"ידיעות אחרונות" פרסמו את הכותרת ההיא?

"העיתונים בכלל, ו'ידיעות אחרונות' בפרט, עשו החלטה עריכתית שדרכה הם סימנו לציבור הרחב שמשהו כאן קורה. אסור לשכוח שבסופו של דבר 'ידיעות אחרונות' היה העיתון של המדינה ונשאר כזה. אמנם התפוצה שלו קצת נפגעה, אבל המוניטין שלו לא נפגע, וכשהוא מפרסם משהו כזה על העמוד הראשון שלו ביום שישי, זה צפוי לעורר גלים.

"ועוד משהו: מבחינה מסוימת, העיתונים המקוונים מחזירים את הציבור דווקא למילה הכתובה, שהיא חזקה מאוד, כלומר זה לא חולף ברוח, זה נשאר".

פחד

עוד כתבות

הזמן לקנות דולרים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כשהשקל עושה היסטוריה, האם זה הזמן לקנות דולרים?

יותר מ־30 שנה לא נראה שער דולר נמוך כל־כך. האם אנחנו בפתחו של עידן חדש עם קידומת 2 שקלים לדולר - או שהשפל נקודתי? ● המומחים חלוקים אבל מסכימים על מספר עקרונות: מניות עדיפות על נכסים סולידיים, אל תהמרו רק על מטבע אחד, ומה התזמון היחיד שבו כדאי להמיר מזומנים?

מייקל ברי

המשקיעים שמזהירים מבועה ו"תיקון עוצר נשימה" בשווקים

"אף אחד לא מדבר על שום דבר אחר", כתב מייקל ברי, תוך שהוא מזהיר מבועת Ai ● אזהרה נוספת שפורסמה השבוע כוללת אפשרות של תיקון חד מאוד בשווקים

משמרות המהפכה מחזיקים במפתחות הכלכלה באיראן. טהרן, החודש / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

עם תקציבים של מיליארדים: הזרוע שמנהלת את איראן וכנראה לא שמעתם עליה

שני גופים אסטרטגיים נפרדים באיראן חולקים את השם ח'אתם אל־אנביא ומחזיקים את הישרדות המשטר: מטה בינוי דורסני השואב מיליארדים מהמשק למשמרות המהפכה, ומפקדת חירום המנהלת את הלחימה ואת המצור בהורמוז ● כך פועל המנוע הכלכלי־מבצעי של טהרן

וואטסאפ בשעון חכם של אפל / צילום: יחצ

וואטסאפ משנה את פניה. אלה הפיצ'רים החדשים והמתוכננים

כדי לשמור על מעמדה בקרב המשתמשים, אפליקציית העברת המסרים התחדשה במספר פיצ'רים, שחלקם משנים מהותית את השימוש בה ● מניהול האחסון, דרך שליטת ההורים ועד יכולות תרגום

רחפן נפץ / צילום: Reuters, Pavlo Bahmut/Ukrinform

עשור של אזהרות, מחדל בביצוע: כך נרדמה מערכת הביטחון מול איום רחפני הנפץ

כבר ב־2017 הוגדרו הרחפנים כאיום לאומי, אך דוחות המבקר חושפים כיצד מלחמות תקציב וסמכות עיכבו את המענה המבצעי ● כעת, כשרחפני סיב זולים גובים מחיר דמים בלבנון, מערכת הביטחון מנסה לגשר על הפער ברכש טכנולוגי מהיר ● בשטח נותרה השאלה הבוערת: איך מעצמת הייטק לא מצליחה להכריע איום טקטי שעולה 400 דולר בלבד?

סולן רדיוהד תום יורק בהופעה. ''מפיק שלא יפחד'' / צילום: Reuters, Udndata

חלומות על מדונה וסיינפלד: מה יכול להציל פה את שוק ההופעות הבינלאומי

מאז נמלט ברונו מארס מישראל ב-7.10, ההופעות מחו"ל דממו ● המפיקים ואנשי התעשייה סופגים נזקים כלכליים כבדים: "למה שאומן יסתכן כשהוא יכול לעשות 4 הופעות בטוחות בוומבלי?" ● התמונה עגומה, אבל יש נקודת אור קטנה

ר' / צילום: יונתן בלום

מהילדות בשכונת מצוקה ועד לתפקיד המכריע בענקית הביטחון הישראלית

היא חוותה קשיי קליטה כשעלתה מבלארוס, ובצבא נפצעה בתאונה שמנעה ממנה לסיים כקצינה ● אבל זה לא עצר את ר' מלהגיע לעמדות מפתח בתעשייה הביטחונית - בכיפת ברזל ובמערכות הלייזר ברפאל ● פרויקט 40 עד 40

איור: גיל ג'יבלי

מתכוונים למכור את הדירה ולקנות חדשה? תקראו את הכתבה הזו קודם

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני רשות המסים שהגיעו לידי גלובס חושפים: רבע מרוכשי הדירות שצריכים למכור את דירתם הישנה, מאבדים את הפטור ממס משום שאינם מצליחים למכור בתקופה המותרת, בשל הקיפאון בשוק ● רו"ח איריס שטרק: "שלושה חודשי הארכה זה פלסטר, צריך לפחות שנה"

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

״עצלנות למשקיעים״: הסולידית יוצאת נגד תמיר מנדובסקי

"הסולידית", משפיענית ההשקעות האנונימית ואושיית הרשת יצאה בביקורת חדשה נגד רב המכר "השקעות לעצלנים" שחיבר תמיר מנדובסקי ● לדבריה, הוא מעודד "בורות מרצון ואי-שאלת שאלות" ● מנדובסקי הגיב: "מעריך מאוד את 'הסולידית'. הדיון בינינו הוא פשוט: האם צריך דוקטורט כדי להתחיל להשקיע, או שאפשר פשוט לצאת לדרך?"

מדוע נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה / איור: אלישע נדב

השכר שלה הגיע ל-20 אלף שקל. בפנסיה היא קיבלה 4,000 בלבד. איך זה קורה?

לגבר בן 50 יש 537 אלף שקל בממוצע בקרן הפנסיה ● אשתו לעומת זאת תסתפק לרוב ב-398 אלף שקל בלבד ● מפערי השכר ביחס לגברים, "קנס האמהות" על גידול הילדים ועד תוחלת החיים הגבוהה: גלובס בעקבות הנתונים המטרידים והסיבות שבגללן נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט ננעלה בשיא; בדרך להסכם עם אפל: מניית אינטל זינקה בחדות

נעילה שלילית באירופה על רקע האיום של טראמפ במכסים ● מחיר הנפט עולה לכ-100.5 דולר לחבית ● הדולר מתחזק בעולם ● פורסמו נתוני התעסוקה בארה"ב: מספר המשרות החדשות עומד על 115 אלף משרות, שיעור האבטלה עומד על 4.3% ● בורסות אסיה ננעלו בירידות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם ים מכל חלון, בהנחה של 300 אלף שקל: הדירה שנמכרה תוך שבועיים

דירת 4 חדרים בשטח 105 מ"ר עם מרפסת בשטח של 12 מ"ר, נמכרה תמורת 3.3 מיליון שקל ● המוכרים הם מצמצמי דיור והרוכשים הם זוג עם שני ילדים - משפרי דיור מהעיר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ג'וני מיטשל. המוזיקה תרמה לקידוד מחדש של המוח / צילום: Reuters, Ed Thrasher / mptvimages.com

על התרופה הנגישה והזולה שמחכה לנו במגירה - המוזיקה

בספרו החדש "מוזיקה כתרופה", חוקר המוח דניאל לויטין מבקש להפסיק להתייחס למוזיקה כאל אמצעי בידור בלבד: היא מפעילה מערכות של כאב, זיכרון, רגש ותנועה ויכולה להפוך לכלי טיפולי נגיש וזול ● אז מה הקסם של המוזיקה? "היא מדליקה כמעט כל אזור במוח"

מספר לווי המשכנתאות זינק במרץ / אילוסטרציה: Unsplash

מספר לווי המשכנתאות זינק במרץ, אך גם מספר המשכנתאות בפיגור

בחודש מרץ זינק מספר משקי הבית שנטלו משכנתא, למרות הדשדוש במכירת הדירות במשק ● במקביל, היקף הפיגורים רושם עלייה משמעותית והגיע ל־4.5 מיליארד שקל, אולם עדיין מדובר בשיעור קטן מבין בעלי המשכנתאות

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר ויותר ישראלים זקוקים לסיוע נפשי. האם הפתרון הוא דווקא להפסיק לאבחן אותם?

ישראל הופכת לאומת ה"חוסן־טק" - אבל כמעט מחצית מהזקוקים לעזרה מוותרים עליה בשל חוסר נגישות ● המומחים מסבירים למה הניסיון "לאבחן את כולם" רק מחמיר את המצב וכיצד הפכה המצוקה לחלק מהזהות של דור ה־Z ● וגם: איך הדרך לשיקום הנפש הישראלית עוברת דווקא דרך קבוצות כדורעף, ייעוץ הורים ובוטים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

החששות מהסלמה התפוגגו והבורסה ננעלה בעליות; והמניה שצנחה ביותר מ-10%

ת"א 35 עולה ב-1.2% ● המסחר בת"א מתנהל לאור ההסלמה הלילה בין ארה"ב לאירן ● המניות הדואליות חזרו ברובן בפערים שליליים ● עליות בחוזים בניו יורק, ירידות באירופה ● גב ים רכשה את מגרש טרה ברחוב יגאל אלון בתל אביב תמורת 830 מיליון שקל

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P אישרה מחדש את דירוג האשראי של ישראל

הדירוג נותר ברמה A, ובנוסף S&P הותירה את התחזית על "יציבה" ● לפי הערכת החברה, הסכמי הפסקת האש יחזיקו מעמד והכלכלה הישראלית תתחיל להתאושש במחצית השנייה של השנה

נטלי משען-זכאי / צילום: יח''צ

כמה תשלם גב ים על 4.5 דונם בלב תל אביב

למתחם יש זכויות בנייה של 85 אלף מ"ר בשטחי תעסוקה ומשרדים ● לחברה יש כיום 1.3 מיליון מ"ר בשטחים מניבים, ועוד 288 אלף מ"ר בשטחי ייזום לאחר שבשנה שעברה השלימה מספר שלבים בפרויקטים שלה באוניברסיטה העברית בירושלים, בנגב וברחובות

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

למשקיעים בוול סטריט יש ראשי תיבות חדשים. אלה הסקטורים שירוויחו

לפי CNBC, אל ה-TACO, הסלוגן המפורסם שתאר את מדיניות הסחר ההפכפכה של טראמפ הצטרף אחד חדש: NACHO ● מה זה ואיך אפשר לעשות מזה כסף?

בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

הטבלה לא משקרת? ברשת הופצו נתוני צמיחה, אבל יש בהם לא מעט בעיות

פרסום ויראלי ברשתות החברתיות טען ש"כשנתניהו לא בשלטון, מדינת ישראל מזנקת", אלא שמתברר שהוא נסמך על נתונים בעייתיים ● אבל לפני שנכנסים למלחמות הקרדיט, הכלכלנים מזהירים: אי אפשר לייחס צמיחה כלכלית שנתית לממשלה אחת בלבד ● המשרוקית של גלובס