גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קודקס: שכר רוב עוה"ד השכירים ירד השנה ב-3%

מסקר השכר השנתי של קודקס עולה כי בשנה האחרונה נשחק שכרם של עורכי הדין השכירים ב-3% בממוצע ■ הנפגעים העיקריים: עובדי החברות והמשרדים הבינוניים ■ מבחינת השכר הכי משתלם לעבוד כעורך דין בתחום ההיי-טק

המשבר הכלכלי באירופה ובארצות-הברית, מהפכות שלטוניות בשכנותיה הערביות של ישראל, חשש מתקיפה ישראלית באיראן ומפרוץ מלחמה - אלה וחששות נוספים הביאו השנה לכך שהכלכלה הישראלית נקלעה להאטה משמעותית ולחשש למיתון. המצב הכלכלי ההולך ומידרדר מחלחל לכל המגזרים ובא לידי ביטוי גם בשכרם של העובדים במשק.

מסקר השכר השנתי של חברת קודקס, חברת ההשמה המובילה בישראל לענף המשפט, שמתפרסם לראשונה ב"גלובס", עולה כי ההאטה הכלכלית משפיעה גם על מגזר עורכי הדין.

בשנת 2012 חל שינוי לרעה במצבם הכלכלי של חלק מעורכי הדין בישראל. מנתוני הסקר עולה כי שכרו הממוצע של עורך דין בישראל ירד השנה ב-3%, לעומת שכרו בשנת 2011. הנפגעים העיקריים מירידות השכ, היו עורכי הדין המתחילים, רובם בעלי ותק של עד שנה מההסמכה למקצוע. שכרם הממוצע רשם ירידה ניכרת של 11%, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עם זאת, הירידה בשכר חלה (בינתיים) רק אצל עורכי הדין הצעירים. שכרם של עורכי הדין הוותיקים, בעיקר אלה המועסקים בפירמות הגדולות, לא נפגע, וחלקם אף הצליחו להעלותו מעט. מסקר קודקס עולה כי אצל עורכי דין עם ותק של יותר מ-4 שנים במקצוע, חלה עלייה זעירה בשכר, ושכרם של אלה עלה השנה בכ-1%.

תחום הפירוקים נדחק מהעשירייה

סקר השכר השנתי של קודקס בענף המשפט נערך זו השנה החמישית ברציפות. בסקר השתתפו 1,169 עורכי דין פעילים, שהשיבו על שאלון שכר אינטרנטי מקיף, שהופץ במגוון רחב של ערוצי מדיה ושולב באתר קודקס.

הסקר מתייחס לתקופה בין חודש יוני 2011 ליוני 2012. הנתונים נותחו בשיתוף מכון הייעוץ והמחקר "מדגם". 52% מנשאלי הסקר היו נשים, ו-48% גברים.

על-פי נתוני קודקס, בקרב מרבית המעסיקים של עורכי דין נרשמו שינויים בשכר הממוצע המשולם לעורכי הדין. בקרב מספר מעסיקים נרשמו ירידות בולטות.

הירידה המשמעותית ביותר בשכר נרשמה בחברות, בשיעור של 9% לעומת נתוני 2011. ירידה של 5% בשכר הממוצע נרשמה אף במשרדי עורכי הדין הבינוניים. מנגד, השכר הממוצע בקרב משרדי עורכי הדין הגדולים רשם עלייה של 1%.

עוד עולה מהסקר כי תחום ההיי-טק ממשיך לצעוד גם השנה בראש התחומים הרווחיים ביותר לעורכי הדין, עם עלייה ממוצעת של 3% בשכר החודשי לעומת אשתקד. אחריו ניצב התחום המסחרי הבינלאומי, על אף שרשם ירידה ממוצעת של 3% בשכר לעומת אשתקד. שכרו הממוצע של עורך דין שכיר שעוסק בתחום זה הוא 17,231 שקל ברוטו לחודש. התחום המינהלי רשם זינוק השנה, והוא נכנס לראשונה לטבלת 10 התחומים הרווחיים היישר למקום השמיני. מנגד, תחום הפירוקים והכינוסים יצא השנה מחוץ לטבלה.

על רקע הטלטלות הכלכליות שעובר המשק, נראה כי עורכי הדין המועסקים בפירמות עריכת הדין יכולים להיות רגועים יחסית. על-פי נתוני קודקס, השכר הממוצע של עורכי הדין המועסקים במשרדים הגדולים (16-35 עורכי דין) רשם השנה עלייה של 1% ועמד על 15,070 שקל ברוטו לחודש.

עלייה דומה (של 1%) נרשמה גם בשכר הממוצע במשרדי עורכי הדין הקטנים (שמעסיקים עד 7 עורכי דין), שם עמד השכר הממוצע על 10,625 שקל.

במשרדי עורכי הדין הגדולים מאוד (המעסיקים 36 עורכי דין ויותר) נותר השכר הממוצע כמעט ללא שינוי לעומת אשתקד - 16,588 שקל. אולם במשרדי עורכי הדין הבינוניים (מעסיקים 8-15 עורכי דין) נרשמה ירידה של 5% בשכר הממוצע לעומת אשתקד, ושכרם של עורכי הדין במשרדים הבינוניים עמד על 12,629 שקל. ירידות בשכר הממוצע נרשמו השנה גם בחברות, בשיעור של 9%, ל-12,852 שקל ברוטו.

לדברי מנכ"לית קודקס, אלינור מור-סיטבון, לצד הירידה בשכר עורכי הדין הצעירים מזהים מגמה של ירידה עקבית בביקושים לעורכי דין, בעיקר בקרב החברות העסקיות. היא תולה את הדברים בתקופת אי-הוודאות הכלכלית, שמביאה עמה באופן טבעי נטייה לבחינה מחודשת של סוגיית השכר ולזהירות מרבית.

מור-סיטבון: "הדבר בולט בעיקר בחברות. כאשר התקנים המוקצים לאיוש עורכי דין מצומצמים יחסית, הופכת כל משרה פתוחה לנחשקת ולתחרותית, כך שלמגייסים קיימת שליטה משמעותית על היבט השכר, ונכונותם להתגמש יורדת. עורכי דין מחפשי עבודה, בדגש על עורכי דין צעירים, נוטים להתפשר באופן משמעותי יותר על השכר, בשל מגבלות ההיצע והצפת השוק".

הניסיון התעסוקתי זוכה לחיזוק

סקר השכר של קודקס בחן בנוסף את השפעת הוותק של עורכי הדין על השכר הממוצע שלהם. מהנתונים עולה כי עורכי דין בעלי ותק של 5-6 שנות ניסיון נהנו השנה מעלייה של 1% בשכרם. כך גם עורכי דין בעלי ותק של 4-5 שנות ניסיון זכו ליהנות מפירות הניסיון, עם עלייה של כ-1% בשכר הממוצע.

מנגד, רוב הנפגעים מירידות השכר היו עורכי דין בעלי ותק נמוך יותר של עד 4 שנים מההסמכה. שכרם הממוצע של עורכי הדין בעלי ותק של עד שנה מההסמכה נשחק בחדות ורשם ירידה של 11%.

לפי נתוני קודקס, בשנת 2012 השתכר עורך דין צעיר (ותק עד שנה) 8,255 שקל בממוצע בחברות; 7,130 שקל במשרדי עורכי הדין הקטנים; ו-9,102 שקל במשרדי עורכי הדין הבינוניים.

מנגד, שכרו הממוצע של עורך דין במשרדי עורכי הדין הגדולים היה 10,095 שקל; ו-11,808 שקל בפירמות עורכי הדין הגדולות מאוד.

שכר משופר יותר קיבלו עורכי דין בעלי ותק של 5-6 שנים, 17,342 שקל בחברות; 13,649 שקל בממוצע במשרד עורכי דין קטן; 15,428 שקל במשרד עורכי דין בינוני; 19,987 במשרד עורכי דין גדול; ו-21,320 שקל בממוצע בפירמות עורכי הדין הגדולות מאוד.

הכי כדאי בהיי-טק

במסגרת סקר השכר של קודקס נבחנו התחומים הרווחיים ביותר בענף המשפט, לצד אחוז השינוי בשכר הממוצע בכל תחום לעומת אשתקד.

מתברר כי תחום ההיי-טק שמר גם השנה על המקום הראשון בצמרת התחומים הרווחיים, ואף רשם עלייה של 3% בשכר הממוצע של עורכי הדין לעומת 2011. התחום המסחרי-הבינלאומי ניצב במקום השני, עם ירידה של 3% בשכר הממוצע של עורכי הדין. למקום השלישי עלה תחום הליטיגציה - עלייה של שני מקומות בטבלת התחומים הרווחיים - שהציג ירידה קלה של 2% בשכר הממוצע.

במקום הרביעי ניצב תחום הקניין הרוחני, ששמר על מקומו ביחס לדירוג אשתקד, עם עלייה של 9% בשכר הממוצע של עורכי הדין. במקום החמישי ניצב שוק ההון, עם ירידה של 3% בשכר הממוצע לעומת אשתקד. במקום השישי, ניצב תחום דיני העבודה, ששמר גם הוא על מיקומו בדירוג, עם ירידה של 3% בשכר הממוצע של עורכי הדין.

במקומות הבאים (השביעי ואילך, מדורגים לפי סדר) נמצאים התחום המסחרי מקומי, המשפט המינהלי והנדל"ן. סוגר את רשימת 10 התחומים הרווחיים - תחום המיסוי, שירד מקום אחד בדירוג לעומת 2011, עם שכר ממוצע של 11,643 שקל. תחום הפירוקים והכינוסים, שדורג אשתקד במקום העשירי, נדחק השנה החוצה מרשימת התחומים הרווחיים.

למור-סיטבון יש הסבר מדוע תחומי ההיי-טק, המסחר הבינלאומי והקניין הרוחני, שמובילים את טבלת התחומים הרווחיים, שומרים על מקומם בפסגה. "מדובר בתחומים שמלכתחילה מציבים תנאי סף גבוהים במיוחד לעורכי הדין המעוניינים להשתלב בהם, לרבות דרישה לשליטה באנגלית ברמת שפת-אם. בשל מיעוט המועמדים המתאימים לתחומים אלה, קיים ביקוש רב למועמדים מעולים בעלי ניסיון בתחום, שמעלה את נכונותם של המעסיקים לשלם משכורות גבוהות למועמדים מתאימים".

- איך תסבירי את הירידה בשכרם של עורכי דין העוסקים בתחום המסחרי-בינלאומי ובשוק ההון?

מור-סיטבון: "הירידה היחסית השנה בממוצע השכר בתחום המסחרי-בינלאומי נובעת מאי-הוודאות הכלכלית השוררת בשוקי ארה"ב ואירופה. המשבר בגוש האירו והתנודתיות של שווקים אלה הובילו לדריכות מסוימת ולזהירות מדודה של המעסיקים בנוגע להעלאות שכר ולשיפור תנאים. הירידה בשכר עורכי הדין המתמחים בשוק ההון נובעת מטבע הדברים בראש ובראשונה מהירידה בהיקף ההנפקות לבורסה, האופיינית לתקופות של האטה כללית.

"השנה החולפת התאפיינה בפחות גיוסי הון ובכמות נמוכה יותר של תשקיפים. במצב דברים מסוג זה נדרשים המעסיקים לשינויים זהירים בכל הנוגע להיבטי השכר, עד להתבהרות התמונה הכלכלית העולמית, לרבות השפעתה על היבטי המסחר הבורסאי בישראל".

שינוי בשכר הממוצע

איפה הכי משתלם לעבוד
ממוצע שכר

עוד כתבות

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי

החוקרת שמסבירה: אלה הסיכונים שבהכרה של ישראל בסומלילנד

שיחה עם שירי פיין-גרוסמן, מנכ"לית המכון ליחסי ישראל-אפריקה ● על הכיבוש הכלכלי של טורקיה באפריקה שעלול להעמיד את ישראל במבחן, ההתקרבות של איראן למצרים וגם המלכודות שטומנים הסינים כדי להשתלט על היבשת

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם אמריקני: "לא עדכנו את נתניהו על הרכב הוועד המנהל של עזה"

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקנים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקנית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

הפקולטה. מודלי AI שונים סחרו בקריפטו לבדם / צילום: Shutterstock

שישה מודלי AI התבקשו לסחור בקריפטו לבדם. מי הרוויח ומי הפסיד?

מודלי בינה יוצרת מובילים קיבלו 10,000 דולר למסחר בקריפטו, ללא מידע חיצוני בזמן אמת ● התחרות חשפה כיצד הם התחלקו למשפחות חשיבה על בסיס הדפוסים הקוגניטיביים שעליהם אומנו, והאופי השונה הזה צריך לעניין כל ארגון שמכניס AI לקבלת ההחלטות

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ד''ר ג'רמי פוגל ואסף דוקטור ב''הצלחת של הארץ המובטחת''. מסע לאוכל קדום / צילום: יח''צ

הסדרה החדשה שחושפת מה היה בצלחת של היהודים הקדמונים

סדרת הדוקו החדשה של כאן 11 יוצאת למסע תרבותי־קולינרי מהמקרא ועד ימינו, ובוחנת כיצד חומרי הגלם, ההלכות והרגלי האכילה עיצבו את הזהות היהודית - מהלחם והמן במדבר ועד המטבחים היהודיים הגלובליים וארוחת הערב הישראלית

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב