גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגות: "אין ודאות שאי.די.בי תעמוד בהתחייבויותיה"

פסגות לנאמני אגרות החוב של IDB: יש בדוחות "סימן אזהרה" ■ קורא לנאמנים לנקוט בכל הפעולות הנדרשות "לצורך הגנת ושמירת זכויות מחזיקי האג"ח" ■ IDB לבורסה: סוגיית הערת "עסק חי" תובהר לאחר השלמת דוח רבעון 2

שלושה חודשים חלפו מאז נכנס חגי בדש לתפקידו כמנכ"ל בית ההשקעות הגדול בישראל, פסגות. אולם מינויו הטרי, וגילו הצעיר יחסית, 38, לא מונעים מבדש לצאת מאז חדשות לבקרים כנגד התנהלותן של כמה מהחברות הציבוריות הגדולות בתל אביב, הנשלטות על-ידי כמה מאנשי העסקים החזקים במשק. בכך, עושה רושם, ממשיך בדש את דרכו הלוחמנית של רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות בעבר, שהוביל בזמנו את מאבק המוסדיים נגד לב לבייב במגעים על הסדר החוב באפריקה ישראל.

היום הגיע תורה של קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר, מחברות ההחזקה הגדולות בישראל. במכתב ששלח פסגות לנאמני האג"ח של אי.די.בי אחזקות, הוא תוהה שמא לא תוכל הקבוצה לעמוד בחובותיה. "אין כל ודאות כי החברה תצליח להשיג את המקורות במועדים הנדרשים לצורך קיום התחייבויותיה, בהגיע מועד פירעונן", נכתב במכתב. פסגות דורש מנאמני האג"ח של החברה "לפעול בכל הפעולות הנדרשות לצורך הגנה ושמירת זכויות מחזיקי איגרות החוב".

נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה, לאי.די.בי אחזקות חובות אג"ח בהיקף כולל של כ-2 מיליארד שקל, כנגד 485 מיליון שקל שבקופתה (מזומנים ושווי מזומנים), וגירעון בהון העצמי של 634 מיליון שקל. החברה נדרשת ללא פחות מ-375 מיליון שקל עד סוף 2013, על מנת לעמוד בחובותיה בשנה זאת - 350 מיליון שקל למחזיקי האג"ח, ו-99 מיליון שקל לבנקים.

לאור פרסומים בתקשורת על אודות דיונים שמקיימת רשות ני"ע עם אי.די.בי, בנוגע להצמדת הערת "עסק חי" לדוחות הרבעון השני, פרסמה היום החברה דיווח, שלפיו "ההתייחסות לסוגיית 'העסק החי', כמו ההתייחסות לכל סוגיה אחרת הרלוונטית לדוחות הכספיים של החברה, כפופה לגיבוש ולהשלמת הדוחות הכספיים של החברה לרבעון השני של שנת 2012, ולאישורם ולהחלטתם של האורגנים המוסמכים של החברה בהתאם".

"החזר חובות בראש העדיפויות"

לצד האתגרים הרבים שעימם מתמודד פסגות כגוף שמנהל כ-145 מיליארד שקל ל-1.3 מיליון לקוחות, בדש מודה כי חלק ניכר מיומו הוא מעביר בטיפול בחברות שהנפיקו אג"ח, שיש חשש כי לא יחזירו את הכסף, או בחברות שעקרונות הממשל התאגידי שלפיהם הן פועלות לוקים בחסר.

"כבר עם כניסתי לתפקיד המנכ"ל שמתי לי את נושא העמידה בהחזר חובות והסדרי חוב בראש סדר העדיפויות. לפסגות תמיד היו עקרונות ברורים בנושא, אבל כיום, לאור המצב בשוק איגרות החוב, נדרשת מאתנו מעורבות רציפה וגדולה יותר", הוא אומר.

"כגופים מוסדיים, זכות הקיום שלנו, לצד ניהול כספי הלקוחות, היא שמירה על הזכויות שלהם. בפסגות נעשו ונעשים עוד הרבה צעדים בנושא זה מול חברות ציבוריות, באופן לא פומבי, וחשוב לי להדגיש כי זה תמיד נעשה בצורה עניינית, ואין כאן שום דבר פרסונלי כנגד בעל שליטה כזה או אחר", מוסיף בדש.

לאור עמדתו המוצהרת, קשה שלא לתהות האם בדש בעצם רואה את עצמו כממשיך דרכו של ורמוס, ששימש כמנכ"ל פסגות עד סוף 2010 (אז הוחלף בידי רונן טוב, שפוטר באחרונה).

ורמוס התבטא בחריפות נגד הסדרי החוב באפריקה ישראל של לב לבייב ובסקורפיו של בני שטיינמץ, בזמן שמנהלי בתי ההשקעות האחרים העדיפו להיאלם דום אל מול תופעה שהייתה אז חדשה יחסית בשוק. ורמוס ובדש עבדו שנים רבות יחד, עוד מהתקופה שפסגות הייתה בבעלות בנק לאומי, והם חברים טובים עד היום. ואולם, בדש אינו ממהר לקשר בין יחסיו עם ורמוס כיום או בין המודל שהוא שימש לו לאורך השנים, לבין עמדתו המוצהרת בנושא הסדרי החוב.

בדש גם אינו מוטרד מהעמדה של בעלי השליטה שלו, קרן אייפקס, על התנהלותו. יש לו דרך וחזון ברורים, שבהם הוא רוצה לנהל את פסגות. החופש הניהולי שהוא דורש מאייפקס היה תנאי שהוא הציב בעת מינויו. "באייפקס יודעים כי טובת הלקוחות בהקשר של הסדרי חוב היא אחד הפרמטרים החשובים ביותר כיום. הוא אינו היחיד, אלא פשוט נמצא היום בראש סדר העדיפויות", הוא אמר היום.

מודאגים גם מאי.די.בי פתוח

כאמור, היום הייתה זו אי.די.בי אחזקות שזכתה להתייחסות של פסגות. בפסגות למעשה דורשים מהנאמנים לאיגרות החוב שהנפיקה החברה - הרמטיק נאמנויות, קלדן חברה לנאמנות ושטראוס לזר חברה לנאמנות - לכנס לכל הפחות ישיבת מחזיקים, ובה למשל לדון, האם מימוש של חברות הקבוצה הוא גם לטובת מחזיקי האג"ח הארוכות, ולא רק לטובת אלו הקצרות, האם במצבה הנוכחי של החברה יש מקום לקצץ בהוצאות ההנהלה, או בכלל להחזיק בשני מטות, ועוד.

בפסגות מוטרדים גם ממצבה של החברה הבת, אי.די.בי פתוח, אף שמצבה פחות חמור לכאורה מזה של החברה האם. "הנכם משמשים גם כנאמנים של סדרות איגרות חוב שהנפיקה אי.די.בי פתוח. נבקש כי גם בהקשר זה תקיימו את חובת הנאמנות החלה עליכם כלפי מחזיקי אג"ח אלה", כתבו היום בפסגות במכתב שנשלח לנאמנים.

אתמול גם נודע כי פסגות הוא בין הגופים העיקריים המתנגדים לתנאי השכר של אבי פישר בכלל תעשיות, הנמצאת בשליטת לן בלווטניק, וכתוצאה מכך נדחתה אסיפת בעלי המניות שתוכננה לשבוע הבא. פישר, שמתעתד לשמש כיו"ר וכמנכ"ל, ביקש דמי ניהול של 2.7 מיליון שקל בשנה, מענק נדיב ואופציות.

גם העיתון "מעריב" שבשליטת דסק"ש מקבוצת אי.די.בי זכה להתייחסות של פסגות. לפני חודש שלח בדש מכתב לנשיא ומנכ"ל דסק"ש, עמי אראל, וביקש לקבל הסברים כיצד החליטו ועדת הביקורת ודירקטוריון החברה לאשר העמדת הלוואה נוספת ל"מעריב", בהיקף של 25 מיליון שקל. זאת לאחר שדסק"ש כבר השקיעה למעלה מ-300 מיליון שקל בעיתון המפסיד.

22

דוגמה נוספת לעמדה הפומבית של פסגות באשר להתנהלות של חברות נחשפה לפני כשבוע ב"גלובס". פסגות, ביחד עם גופים מוסדיים נוספים, התנגד להסכם המיזוג בין קרן מדיקה לביומדיקס, כיוון שמטרתו, לדעתם, היא להעשיר את קופת המנהלים בחברה על חשבונם של השותפים בה מקרב המוסדיים.

כמו במקרים אחרים, גם כאן נדחתה ישיבת בעלי המניות שאמורים לאשר את המיזוג. לכל אלה ניתן להוסיף גם את ההתנגדות שהביעה פסגות להסדר החוב באמפל של יוסי מימן, לצד בית ההשקעות מיטב, ולעסקת סקיילקס-האצ'יסון.

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

אילוסטרציה: איל יצהר

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

התקבל הערעור בעליון בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס והורה על החזרת ההליך לבית המשפט המחוזי ● טענת התובעים היא שחברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים על ידי חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב היקף, ופעלו לשכנע למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות הבנקים והביטוח יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, נבחן המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים בפייננשל טיימס ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

האיתות האיראני לקראת המו"מ: "חוסר אמון, אנחנו חשדנים"

כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בז'נבה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: "טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת. אמרתי לו: האיראנים משקרים" ● עדכונים שוטפים

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"