גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הרכב הרוסי: גן עדן ליצרני מכוניות חדשות

שוק הרכב ברוסיה הפך למוקד משיכה אדיר ליצרני הרכב. מה הפלא שתערוכת מוסקבה גוזלת כמה השקות חשובות אפילו מתערוכת פריז הנוצצת

שוק הרכב של רוסיה עבר בשלוש השנים רכבת הרים מטורפת. לאחר שסומן באמצע העשור הקודם כאחד השווקים הצומחים והמבטיחים ביותר בעולם, הכה בו המשבר הכלכלי של 2008 בעוצמה והוא צלל צלילה חופשית. אבל כיום הוא שוב מזנק מעלה, כמו קופץ באנג'י שהגיע לתחתית, ומפגין עוצמה וצמיחה בשעה שבשאר מדינות אירופה השוק דועך בשל המיתון. ביולי האחרון, למשל, טיפס שוק הרכב הרוסי למקום השני במכירות באירופה, תוך שהוא עוקף בסיבוב את צרפת.

אם מוסיפים לכך את תנאי המיסוי הנוחים יחסית, את התקינה הסביבתית והבטיחותית הגמישה והסלחנית יחסית, ואת השכבה הצומחת במהירות של מתעשרים חדשים, מקבלים גן עדן ליצרנים של מכוניות חדשות. זו הסיבה לכך שתערוכת הרכב השנתית במוסקבה, שתיערך בין ה-29 באוגוסט ל-9 בספטמבר, תופסת השנה מקום מרכזי ביומן האירועים של יצרני הרכב ולכך שהיא עתידה לגזול מתערוכת פריז הנוצצת, שנערכת רק חודש אחריה, לא מעט מהשקות הבכורה החשובות. קבלו אותן.

יונדאי סנטה פה 2013: סידור לשבעה

רוסיה היא שוק ענק של יונדאי, והיא מגדילה בו את נוכחותה בקצב דו-ספרתי בשנה. לפיכך, אין זה מפתיע שתערוכת מוסקבה נבחרה להשקת הבכורה האירופית של הסנטה-פה, שיגיע בקרוב גם ארצה.

הרכב ארוך מעט מהנוכחי ורחב ממנו, וניצב על אותו בסיס גלגלים באורך 2.7 מטרים, אף שתכנון מחדש של המושבים הגדיל משמעותית את מרווח הרגליים בשורות הראשונה והשנייה של המושבים. העיצוב החיצוני האלגנטי מסתיר בתוכו תא נוסעים בעיצוב מתקדם נוסח המשפחתיות האחרונות של החברה - כולל מסך מולטימדיה רחב במרכז, אורות כחולים וכדומה - והוא מוצע כאופציה עם שבעה או עם חמישה מקומות ישיבה.

באגף ההנעה אפשר למצוא טורבו-דיזל מתקדם בנפח 2.2 ליטרים, שמייצר 197 כוחות סוס ומומנט מסיבי של 42 קג"מ. לצדו יוצע באירופה גם דיזל קטן יותר, בהספק 150 כוחות סוס, ובנזין 2.4 ליטרים בהספק 197 כוחות סוס. כל אלה ישודכו לתיבה אוטומטית בת שש מהירויות.

לסנטה פה החדש יש הנעה כפולה-קבועה אך אפשר להניח שהגרסה הפופולרית בישראל תהיה דווקא זו שמצוידת בהנעה קדמית בלבד ובמחיר זול יותר. לישראל הוא יגיע כנראה עוד לפני סוף 2012, כאשר את המחיר, שתלוי בשער הדולר עד למועד ההשקה, ניתן להעריך בהחל ב-200 אלף שקלים.

קדילק ATS : לא רק לדיפלומטים

עד לפני כמה שנים, היחידים שהעזו לנסוע במוסקבה בקדילק - אחד הסמלים האולטימטיביים של הקפיטליזם האמריקאי - היו עובדי השגרירות האמריקאית. כיום מוכרת קדילק לא מעט מכוניות ברוסיה ובחבר העמים, אם כי חלק לא מבוטל הם רכבי אסקלייד שמיובאים באופן לא רשמי.

בתערוכת מוסקבה השנה עורכת קדילק את השקת הבכורה האירופית של מכונית הקומפקט-פרימיום החדשה ATS, שמיועדת להתחרות באאודי A4, ב.מ.וו 3 ושות'. המכונית, שכבר מוצעת בארצות הברית, נשענת על פלטפורמה עם הנעה אחורית (הנעה כפולה היא אופציה), והחברה השקיעה הרבה מאמצים הנדסיים כדי להעניק לה ערך מוסף ספורטיבי. בין השאר היא מתהדרת במתלה אחורי רב חיבורי חדש ומתוחכם, בהיגוי אקטיבי מבית ZF הגרמנית, בבלמים מבית ברמבו האיטלקית, ובחלוקת משקל מאוזנת כמעט לגמרי בין החרטום לזנב. המהדרין יוכלו להזמין גם חבילה ספורטיבית, שכוללת מתלים עם שיכוך "מגנטי" נשלט אלקטרונית וסט מיוחד של חישוקים/צמיגים.

באגף המנועים מוצעת המכונית, בחלק מהשווקים, עם מנוע שני ליטרים טורבו (מבית אופל) שמייצר הספק מרשים של 270 כוחות סוס, וקיימת גם אופציה למנוע V6 מסורתי של קדילק, שמייצר 321 כוחות סוס ונותן למכונית הקלה יחסית (פחות מ-1.5 טונות) ביצועים מביישי-גרמניות. רשימת האבזור התקני מרשימה, וכוללת בין השאר מסך מגע צבעוני רחב, תצוגה עילית, מערכת קול מרשימה, ריפוד עור ועוד. חובבי הבטיחות יוכלו להזמין את מיטב מערכות העזר שקיימות בשוק - החל בבקרת שיוט מסתגלת וכלה באזהרה נגד סטייה מהנתיב. לארץ היא תגיע בתחילת 2013.


ריינג'רובר 2013: לא רק לאוליגרכים

נפתח בטיפ לתיירים המבקרים במוסקבה: אם אתם עומדים ברמזור בעיר ומאחוריכם עומדת ריינג'רובר שחורה, פנו לה דרך כאילו היה זה אמבולנס בתפקיד. ואם אתם רואים אחת כזו ברחוב - יש כאלה לא מעט בעיר - אל תנסו להציץ פנימה מבעד לחלונות השחורים. למה? נסתפק בכך שנגיד שאם ריינג'רובר תציג אי-פעם גרסה ייעודית לשוק הרוסי קרוב לוודאי ששמה יהיה AK47. כך או כך לכסף אין ריח, ותערוכת הרכב במוסקבה נבחרה לבמה להשקת הריינג' החדש - הדגם החשוב ביותר של החברה זה שנים רבות.

למרות הדמיון החיצוני לדגם הקיים, מדובר בכלי חדש לגמרי, שתוכנן מהיסוד וניצב על שלדה קשיחה עם מרכב אחוד, נוסח מכוניות נוסעים, עם שימוש נרחב באלומיניום. המבנה המתוחכם, בשילוב עם מנועים שעברו דיאטה מסיבית, אפשר למהנדסים להפחית עד 400 קילוגרמים ממשקל הרכב - כמעט 37% - ובהתאם לשפר את הביצועים, את החיסכון ואת הפליטה. תא הנוסעים קיבל עיצוב חדש לגמרי, עם לוח מחוונים וירטואלי נוסח יגואר XJ ושלל גאדג'טים מתוחכמים. גם מרחב הרגליים של היושבים מאחור צמח בעשרה סנטימטרים לטובת הבוס ושומרי הראש המגודלים שלו.

מתחת למרכב אפשר למצוא כעת דור חדש של מתלים נשלטים אלקטרוניים, כמו גם מערכת בקרת שטח חדשה, שמזהה אוטומטית את סוג השטח שעליו נוסע הרכב ומכיילת את המתלים ואת התמסורת בהתאם. מנוע הבנזין העיקרי יהיה V8 בנפח 4.7 ליטרים, כשאפשר לצפות גם למנועי V6 מוגדשים של יגואר בגרסת בנזין וטורבו-דיזל. כולם בשילוב עם תיבה אוטומטית בת שמונה מהירויות. מחיר מוערך בהחל מ-900 אלף שקלים.

אופל, סקודה ופורשה

בתערוכה מוצגים השנה עוד שלל דגמים חדשים ומחודשים, שמעניינים את השוק הישראלי. אופל, למשל, משיקה בתערוכה את האסטרה סדאן, שתגיע אלינו בעוד חודשים מספר. זוהי מכונית אלגנטית בעלת ממדים נדיבים ובסיס גלגלים באורך 2.7 מטרים, שתצויד במנועים המוכרים של האסטרה, כולל 1.4 ליטרים טורבו בהספק 140 כוחות סוס.

ברשימת ההשקות ניתן למצוא גם גרסת ההאצ'בק של סקודה רפיד החדשה; מתיחת פנים קלה לסיטרואן C5, שתהיה בקרוב רכב השרים שלנו; מתיחת פנים חיצונית ופנימית לסוזוקי גראנד-ויטארה הוותיק; גרסת GTS ספורטיבית וסופר חזקה של הפורשה קאיין המגודל, שתגיע אלינו כנראה עוד השנה; מתיחת פנים חיצונית ופנימית של סנגיונג רקסטון הוותיק; השקת בכורה אירופית של רכב הפנאי/מיניוואן היוקרתי אינפיני JX עם שבעה מקומות, ועוד.

מאזדה 6: אמריקה על הכוונת

השקת הבכורה ה"ישראלית" ביותר במוסקבה היא של המאזדה 6 החדשה, שייצורה החל לאחרונה ביפן. מאזדה מייחסת לדגם הזה חשיבות אסטרטגית, לאו דווקא בשוק האירופי או הרוסי שבו הסגמנט הזה תופס מקום קטן יחסית, אלא עבור השוק האמריקאי הענק, שרוכש מאות אלפי מכוניות כאלה בשנה. לפיכך השקיעה החברה הון בפיתוח רכב חדש לגמרי, שניצב על פלטפורמה מתקדמת.

המכונית החדשה גדולה מעט מקודמתה, אך מציעה מרווח פנימי גדול משמעותית הודות לבסיס גלגלים שצמח בכמעט עשרה סנטימטרים. למרות הממדים המוגדלים, המכונית עצמה עברה את "דיאטת הירושימה" המפורסמת, והיא קלה יותר מהנוכחית. המתלים תוכננו מחדש, קשיחות המרכב גדלה משמעותית, ובשורה התחתונה זו מכונית שאמורה לתת קרב לעילית של אירופה ושל יפן.

באגף ההנעה הכוכב העיקרי הוא מנוע ה-skyactive של מאזדה, שהגרסה החשובה ביותר שלו עבור הלקוח הישראלי היא של שני ליטרים בנזין, בדומה למנוע של הכביש-שטח CX5. המנוע עבר שינויים בתפקידו החדש, ותיבת ההילוכים בת שש המהירויות שלו אמורה להציע תגובות הרבה יותר ספורטיביות ונמרצות מאלה של ה-CX5. מאזדה מציגה את המכונית גם עם מנוע טורבו-דיזל חדש בשני הספקים, ששניהם מוצעים עם אופציה לתיבה אוטומטית. בתוך תא הנוסעים אפשר למצוא עיצוב ספורטיבי ויוקרתי יותר מזה של המכונית הנוכחית, עם מסך מולטימדיה כסטנדרט ועם חומרי דיפון מושקעים.

שינוי מרכזי אחד לעומת ה-6 היוצאת הוא באופציות המרכב: גרסת ה-5 דלתות נעלמה, ובמקומה תוצע ספורט-סטיישן בעיצוב אטרקטיבי, שתנסה ליצור פלח ביקוש בשוק המנהלים השמרני שלנו. לישראל היא תגיע בדצמבר הקרוב. מחירה מוערך ב-160 עד 180 אלף שקלים.

עוד כתבות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת