גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לו הייתי דיקטטור

ביום שאתמנה לדיקטטור - תראו אכיפה נוקשה, חסרת פשרות ואפילו אלימה

א. בסוף הטור של השבוע שעבר הבטחתי לפרוש בפניכם את התוכנית שלי במקרה שאתמנה לדיקטטור. אז הנה, אני מציע כאן את מינויי שלי לדיקטטור לתקופה מוגבלת, נגיד שנתיים. אני מוכן לשים עכשיו 30 שקל על השולחן שבסופה תתחננו שאשאר לכל החיים. אני אסרב, כמובן, ואלך לעשות לביתי.

מה שאני מציע לכם פה, חברות וחברים, זה סוג חדש של דיקטטורה - הדיקטטורה המוגבלת. אני מבטיח לא לקחת שום החלטה בנושאים מדיניים או בכל מה שקשור בחלוקה הקלאסית (והמשעממת למדי, חייבים להודות) בין ימין לשמאל. אני מתחייב שלא אכריז מלחמה ולא אעשה שלום, לא אחזיר שטחים ולא אספח ולו סנטימטר של אדמה. אמנע גם מלקבל בעצמי החלטות כלכליות מכריעות.

כל הנושאים הנ"ל, החשובים עד למאוד, ידונו ויתקבלו בסוג של מודל שאותו טרם פיתחתי לחלוטין - משהו שינוע על הספקטרום שבין מינויים מקצועיים, משאלי עם תכופים והתייעצויות עם מטבחון מצומצם המורכב מילדים בני 5 (כי כל הרבנים, הסלבריטאים והגנרלים לא עשו עבודה טובה בהרבה יותר עד עכשיו, חייבים להודות).

כדיקטטור, אני מתחייב להתעסק רק בדבר אחד: ביחסים שבין אדם לחברו. כי בעיניי, חברות וחברים, זה האיום הקיומי הגדול ביותר על מדינת ישראל נכון להיום. לא האיראנים ולא העזתים, לא הסורים ולא המצרים. מה שדופק אותנו זה אנחנו.

ובכוונה אני אומר אנחנו, אף על-פי שאני אוהב לחשוב על עצמי כעל אדם טוב ונוח לבריות - אבל בינינו, האם לא כולנו כאלה? האם לא כולנו מסתכלים סביבנו ומסננים "הישראלים האלה" במין שנאה שאנחנו שומרים רק לעצמנו? ובכן, הישראלים האלה הם אנחנו. ובנו צריך לטפל.

כדיקטטור, אני מתחייב לפעול לפי צו אחד: מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך. או במילים אחרות: היית רוצה שיעשו ככה לאימא שלך?

איך אני מתכוון לעשות את זה? על-ידי אכיפה נוקשה, חסרת פשרות ואפילו אלימה. כן, אלימה. לא חינוך ולא נעליים. כי חברת מופת לא נבנית בקוצי-מוצי, ומה שלא הולך בכוח הולך אתם יודעים איך.

ב. נהגת שיכור? באותו הרגע לוקחים לך את המכונית וקונסים אותך ב-10,000 שקל. הקנס הוא מיידי: לוקחים לך את כל הכסף שיש עליך. אין עליך מספיק? לוקחים לך את המכנסיים. חנית על המדרכה? לוקחים לך את האוטו לחודש וחצי. חסמת מעבר חציה? במקום מפנצ'רים לך את ארבעת הגלגלים וחורטים לך במפתח על כל הדלתות "זה אוטו של מניאק". נסעת עם הטוסטוס שלך על המדרכה? אין טוסטוס יותר. זרקת לכלוך על המדרכה? 2,000 שקל על המקום.

הלכת עם הילדים ברחוב והם זרקו שקיות של חטיפים? ניקח לך אותם לסדרת חינוך של שבוע, על חשבונך! שכחת לכבות את הטלפון בקולנוע? באותה השנייה מגרשים אותך מהאולם ולוקחים לך את המכשיר. צפרת בשכונת מגורים אחרי 11 בלילה? פורצים את דלת הבית שלך ודואגים שלא אתה, לא אשתך, לא הילדים שלך ולא השכנים שלך ישנו 4 לילות.

זרקת בדל סיגריה על המדרכה? 5,000 שקל על המקום. פנית בגסות לכל איש שירות באשר הוא - מטכנאי המזגנים, דרך המוקדנית בחברת הסלולר, עבור בפקח החניה וכלה בפקיד הקבלה? באותו הרגע אתה מושעה מעבודתך - ולא אכפת לי אם אתה הרמטכ"ל או המנכ"ל של החברה הכי גדולה במשק - ועובר לעבוד חודש וחצי במקום האדם שאת פניו הלבנת. וכך הלאה. תאמינו לי שתוך חודשיים-שלושה כאלה הכול הולך להשתנות.

ג. דוגמה מהשבוע. אנשים נתנו לילדים שלהם להאכיל את הג'ירף ג'באר בחי-פארק בקריית מוצקין. ג'באר מת. לו אני הדיקטטור שלכם, אני סוגר את החי-פארק הזה באותו רגע. אנשים שלא יודעים לכבד את החיות ו/או לקרוא את השלטים, לא מגיע להם גן חיות בעיר שלהם. ייתנו - יקבלו, כמו שאומרים.

יש לך בריכה ואתה לא מכניס ערבים? אין לך בריכה יותר. יש לך מועדון שלא מכניס אתיופים? אני סוגר לך אותו באותו הערב. יש לך בית-ספר שלא מקבל ספרדים? יש לנו שלט בשבילך, שאותו תישא למשך 3 חודשים בכל יציאה מהבית: אני גזען מטונף, ואם הייתי נולד בגרמניה לפני 70 שנה, הייתי יכול להיות אחלה נאצי.

נהג אוטובוס לא מסכים להעלות נוסעים אפריקאים או חרדים או מי שזה לא יהיה? החברה משלמת 150 אלף שקל קנס תוך 24 שעות. לא תשלם? אין רישיון. אין אוטובוסים. אין כלום. הנהג, כמובן, יבלה את החודשיים הקרובים בעבודות שירות.

בכלל, אנחנו לא נסכים לקבל שום גילוי - ולא הקטן ביותר - של גזענות. אני לא יכול לומר לך מה לחשוב ואת מי לשנוא עמוק בתוך לבך, אבל אם תיקח חלק - ולו הקטן ביותר - בכל אקט גזעני בפומבי, יהיה לך עסק איתנו. אנחנו נוקיע אותך ככה שתתבייש לצאת לרחוב, בדיוק כמו שמגיע לגזענים שטופי שנאה כמוך. ואם נגיד שלקחת חלק בלינץ' כמו זה שהיה בירושלים השבוע, אתה מגורש. אני שולל לך את האזרחות, לוקח אותך לגבול הדרומי שלנו וזורק אותך מהצד השני של הגדר. בוא נראה אותך גיבור עכשיו.

הטרדת מינית? תלך עם שלט למשך חודש וחצי שעליו כתוב: אני מטריד מינית, אני אדם אלים, חסר ביטחון, ויש לי כזה קטן. סיימת משפט בלי בבקשה, תודה או סליחה? יש לנו שלט גם בשבילך: אני אדם גס-רוח. תלבש אותו שבועיים ונראה אם תדבר לא יפה.

אתה חייל? שפר הופעתך. אתה בעל מקצוע? תבוא בזמן, בבקשה. תאמין לי שיעשו לך קפה בכיף. אתה רוצה לרכל? אין בעיה, אבל דבר בשקט בסלולרי שלך בבית הקפה או שנכריח אותך להטביע אותו באסלה. יש לך אתר באינטרנט והופיע בו טוקבק שעבר את הגבול? מורידים לך את השאלטר ל-12 שעות. אולי ככה תלמד לסנן כמו בן אדם.

זרקת זבל מחוץ לפח? יבואו פועלי הזבל וירוקנו את כל המשאית אצלך בסלון. יש לך מפעל מזהם? אתה וכל הדירקטוריון תיאלצו לשחות חצי קילומטר בתוך השפכים, אני עוד שוקל אם בעירום או לא, וזה חוץ מקנס מיידי של מיליון שקל. השפלת עובד או עובדת שלך? זה יעלה לך בחמש משכורות. ויש לי עוד המון רעיונות, תאמינו לי, אבל קצרה היריעה.

ד. כמו כן, הייתי מתחיל לאכוף מיד, ובהקפדה יותר מיתרה, את "חוק לא תעמוד על דם רעך" שהעביר ח"כ חנן פורת ז"ל בשנת 1998. לשון החוק: "...חובה על אדם להושיט עזרה לאדם הנמצא לנגד עיניו, עקב אירוע פתאומי, בסכנה חמורה ומיידית לחייו, לשלמות גופו או לבריאותו, כאשר לאל-ידו להושיט את העזרה, מבלי להסתכן או לסכן את זולתו".

הייתי אף מרחיב את החוק; לא צריך לחכות לסכנת חיים חמורה ומיידית. ראית זקן מועד ברחוב ולא עזרת לו? תיקנס. הייתי גם מקבל את ההצעה המקורית לשנת מאסר למי שיימנע ביודעין מלהגיש עזרה לנפגע הנמצא בסמוך לו (כרגע העונש הוא קנס).

אני יודע שאתם מוכנים לחתום על כל זה עכשיו, וזה כי אתם אנשים הוגנים והגיוניים, טובי-לב וישרי-דרך הרבה יותר ממני. וממש כמוני, גם אתם מבינים כמה טוב זה יעשה לחברה בישראל וכמה היא צריכה את היד הקשה הזו (קשה, אבל אוהבת). אני יודע שעכשיו אתם מודים בפני עצמכם שיש משהו בדברים של הבחורצ'יק הזה, ואולי באמת שווה לתת לו את המינוי.

הרהור

חברת מופת לא נבנית בקוצי-מוצי, ומה שלא הולך בכוח הולך אתם יודעים איך. רק אכיפה נוקשה, חסרת פשרות ואפילו אלימה.

עוד כתבות

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים