גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה-Big Data: הסיפור של eBay כמקרה מבחן

סוד ההצלחה של אתרי ה-Web הגדולים הוא ביכולת להפיק תובנות עסקיות מכמויות עצומות של מידע גולמי בשפה המקצועית

כפי שהאציל המדומה (הסנוב, בקיצור) של מולייר לא ידע שכל ימיו הוא מדבר "פרוזה"' כך הרבה משתמשים עסקיים לא יודעים שהם כבר מזמן צרכני מחשוב ענן, מתנסים בלי הכרה בטכנולוגיות Big Data ובאופן כללי צועדים על שפת ההתקפה של מדע המידע כאילו זה מקומם הטבעי. למעשה, הם אפילו לא מודעים לכך, שהטיפול האנליטי במידע הפך בשנים האחרונות למדע - אירוע די נדיר בימינו, כשההנדסה מקדימה את המדע הטהור בתחום יישומי חדש. היפוך סדרי מחקר ופיתוח, במקרה זה, גרם ללא מעט בלבול ותחושה חשדנית כלפי מה שנתפס כ-Buzzword חדש בתעשייה.

גשמי ברכה יוצרים סערה מושלמת

Big Data. אפילו המינוח מתריס ומרדני שלא לצורך. ממתי התואר Big (גדול) משתדך לשם העצם Data (נתונים) כדי להביע שפע מקורות מידע? ולמה מישהו חושב שעלינו להתייחס לשיטפון הנתונים היורד עלינו כאל גשמי ברכה, לא אסון רטוב? ומה הבסיס העובדתי לטענה, שמערכות המידע החדשות מסוגלות להפוך כמות לאיכות? מנקודת השקפה שמרנית השאלות האלה רק מוכיחות, שמדעני המידע פשוט לא מבינים את העולם האמיתי, זה שבנוי על מעט תיאוריה והרבה Common Sense. אבל כל ההצלחות העסקיות שהתרחשו במרחב האינטרנטי ב-20 השנים האחרונות מבוססות על שימוש חדשני ויצירתי בנתונים. גוגל, Facebook, אמזון, eBay, ורבים אחרים לא מייצרים שום דבר פיזי, רק מעבדים מידע בדרכים יצירתיות כדי לחבר בין מי שמחפש נתונים למי שמסוגל לספק אותם.

המושג Big Data עצמו נוגע להתפתחויות האחרונות במספר רבדים של עולם המידע, שתיזמונם החופף יוצר תנאי "הסערה המושלמת" למהפך טכנולוגי:

  • האינטרנט מספקת נגישות לכמויות פנטסטיות של נתונים מקוונים, בזול אך ללא הפרדה בין התבן למוץ, בין חוכמה לסכלות ובין אמת לשקר.
  • מערכות המידע המשולבות של ארגונים, כמו CRM, ERP, ניהול מכירות מקוונות, ניהול שרשרת האספקה וניהול מסעות שיווק, מייצרות כמויות אדירות של נתונים. אין לנו מושג ברור איך להשתמש ברוב הנתונים אך ברור לנו שהם רבי-ערך ויום אחד יוכלו לקבוע הצלחה או כישלון של מיזם עסקי. אז אנו שומרים על כולם במחסני נתונים ומקווים שהבלון הזה לא יתפוצץ.
  • באופן מסורתי אנו מגבילים את המאמץ האנליטי שקודם לקבלת החלטות על פי שני קריטריונים:

1. לנתונים "שלנו", שנאספו על ידי המערכות "שלנו" במהלך ביצוע טרנסאקציות מול לקוחות "שלנו". כל שאר המידע חשוד בשגיאות, חוסר רלוונטיות וטריוויאליות.

2. אנו ננתח רק נתונים מפורמטים בתוך מסגרות נוקשות של מבנה והקשר. המינוח המקצועי הוא "נתונים מובנים" והדוגמאות השגורות הן רשומות במסד נתונים, טבלאות גיליון אלקטרוני וכדומה.

מהפכת Big Data אומרת שעלינו לוותר על המסננים האלה ולנסות להפיק תובנות מכל מה שאפשר להניח עליו את היד. כולל "קשקשנות" Web-ית מובהקת, כמו תעבורת Twitter ופורומים לאנשים שרק יודעים לבוא בטענות לכל העולם.

משל הימאים באוקיינוס הנתונים

שתי קבוצות ימאים יוצאות לתחרות שהמנצחת בה היא זו שלא רק שורדת את הסערה המושלמת, אלא גם מביאה לחוף את השלל הגדול ביותר. הפרופיל הדמוגרפי בשתי הקבוצות שונה בתכלית זו מזו:

  1. ספורטאים צעירים ואמיצים עד כדי התאבדות, גולשי רוח ושייטי קאנו, חוצי אוקיינוס בקליפות אגוז ותופסי גלים גבוהים כצונאמי. הם מנסים להוכיח שאפשר לטפל ב-Big Data ללא Big Metal, חומרה מסיבית.
  2. דייגים וותיקים ומנוסים, בספינות קשוחות שנבנו לעבודה בים סוער, חמושים בידע שנצבר רובד על גבי רובד מהיום הראשון שמחשב נדרש לנתח סטטיסטית ולאפיין תבניות מתוך מאגר נתונים דיגיטליים.

קל לנחש על איזו קבוצה מהמרים החכמים...

חברת Teradata היא מזה שנים המנהיגה הבלתי מוכתרת של קהילת מנתחי הנתונים ולכן טבעי למצוא אותה בראש הרגטה גם בתחרות Big Data. בדוח מפברואר האחרון של חברת הייעוץ Gartner אפשר למצוא את Teradata ב"שפיץ" של "ריבוע הקסם", מובילה הן מבחינת החזון והן בכושר המימוש את המעבר ממחסני נתונים קלאסיים ל-Big Data. סטיבן ברובסט (Brobst), מנהל הטכנולוגיות הראשי שלה (כמו גם יועץ הנשיא לטכנולוגיה וחדשנות), הגיע לישראל כאורח חברת י.א. מיטווך ובניו, נציגת Teradata בישראל. פגשנו אותו בערב קיץ תל-אביבי, מול גלי הים המתמוססים באפיסת כוחות על החול הלבן שמתחת למלון שרתון. רצינו לדבר איתו על Big Data, איפה עובר הגבול בין Hype למוצרים שאפשר ליישם כאן ועכשיו, ומה לדעתו הערך העסקי של הטכנולוגיה. סטיבן ברובסט, שגם היום מוזמן להרצות ב-MIT ובבית הספר למנהל עסקים ע"ש Kellogg, הוא כנראה הסמכות העליונה בתחומים האלה.

המשך הדיפלומטיה בדרכים אחרות

" Big Data לא מסמנת שינויי רדיקלי בתהליך המתמשך של הפקת יותר ויותר תובנות מיותר ויותר נתונים", הוא אומר. "זו בסך הכל הצהרה שאומרת כי לא נוותר על שום מקור מידע כדי לשפר את תהליך קבלת ההחלטות שלנו. הצורך קיים כמעט בכל ארגון גדול דיו כדי שההנהלה תזדקק לכלים אנליטיים על מנת לדעת מה קורה בחזית ממש, בממשקים בין הארגון ללקוחותיו, ספקיו ושותפיו. עם זאת, כן מדובר בגישה חדשנית לרכישת חומרי הגלם. מערכות ה-BI הקלאסיות, כמו מחסני הנתונים ש-Teradata מספקת מזה יותר מ-30 שנה, "עיוורות" לחלק קריטי מהמידע הזמין. לדוגמה, בגישה הקלאסית נשמרים במחסן הנתונים של חברה המנהלת חנות אינטרנטית רק פרטי הטרנסאקציה הסופית, במידה וזו התרחשה. כל המידע המפורט על החיפושים של הלקוח, איזה מוצרים משכו את תשומת ליבו, מתי הוא נטש את עגלת הקניות בביקורים דומים, מה אפשר ללמוד מהכתובת ומסוג כרטיס האשראי שלו, וכדומה, פשוט נמחקים. ואלה הרי הנתונים "הרכים" שמאפשרים לנו להבין אותו טוב יותר, לדעת מה מניע ומה בולם אותו, ואיך אנו יכולים להגיש לו הצעה קוסמת יותר בעתיד! Big Data הוא כותרת למאמץ להשתמש בכל נתון אפשרי כדי לשפר את חוויית הקניה, להגדיל את נפח ההזמנה, למזער עלויות תקורה והבטיח נאמנות מתמשכת של הקונה".

מאמץ זה, כשהוא נעשה ביסודיות ובסיוע הכלים הנכונים, יכול לספק את ה-Tipping Point, "נקודת ההכרעה", שמפרידה בין המצליחים לנכשלים בתחרות העסקית. חברת eBay יכולה לספק דוגמה מובהקת לראשונים. כידוע, eBay קמה כאתר Web 1.0, שקיבל את השראתו מהתופעה הייחודית לארה"ב אותה אפשר לראות בסופי שבוע בפרוורי הבורגנים - "מכירות מוסך". לא היה שום דבר מיוחד או מבטיח בחנות "יד שנייה" הוירטואלית שפייר אומדיאר (Omidyar) בנה לחברתו בשנת 1995. ובכל זאת, 15 שנה אחר כך האתר הזה כבר ניהל נפח טרנסאקציות שנתי של כ-62 מיליארד דולר, יותר מכל ענף הקמעונאות בישראל! "זה לא מזל", אומר מייקל גול (Goul) יו"ר חטיבת המידע שמספקת ל-eBay את התשתית הטכנית. "זו ההבנה ש-eBay אינה ספקית של פלטפורמה וירטואלית למכירות מזדמנות אלא חברה טכנולוגית שמרוויחה מנתונים. נתונים על מה שרוצים הקונים, מה מציעים המוכרים, איך משדכים בין הצדדים בצורה הכי אפקטיבית מבחינת תוצאה עסקית, ואיך מוכרים יותר בפחות עלויות מערכת. כי מבחינה רעיונית כל אחד יכול לבנות את ה-eBay שלו ולצאת לתחרות. אבל בפועל לאף אחד אין את התשתית האנליטית הדרושה כדי לבצע את המשימה בהצלחה דומה".

חוק המספרים הגדולים

רק כדי שתבינו את הקושי כדאי להכיר כמה מספרים שרצים ברקע לדבריו של גול: קטלוג המוצרים של eBay מכיל בערך 50,000 קטגוריות, מחולקות בין 50 יחידות עסקיות. מערכת המידע המרכזית שואבת את כל הנתונים המגיעים מפלטפורמת המסחר האלקטרוני, 50 פטה-בייט (50,000 טרה-בייט!) ליום, למחסן אחד. לא פחות מ-5,000 אנליסטים משתמשים במידע באופן שוטף כדי לשפר את חוויית הקניה, להגדיל את מחזורי המכירות ולהקטין את העלות לטרנסאקציה. "זו כוונתי באומרי ש- eBay היא חברת נתונים, לא סוחרת", אומר גול. "ההנהלה לא צריכה לקבל החלטות בשאלות סחר, כמו איזה מוצרים ישבו אצלנו על המדף או איך לשכנע קונים שהם רוצים משהו שמעיק לנו על המלאי. ההנהלה כן צריכה לוודא שזו מכונת המכירות היעילה ביותר בעולם, שלקוחות שמחים לחזור אליה וספקים נלחמים על מקומם בראש מדרג הפופולריות שלה. חברת Teradata סיפקה לנו את הכלים האנליטיים הרבה לפני שמישהו הגה את המילים Big Data, אבל מעצם בחירת השם אתם יודעים שהחבר'ה האלה הבינו את אתגר מחסני הנתונים הענקיים".

היום מקבלת eBay את מכלול השירותים האנליטיים מ-Teradata במיקור חוץ. "בניגוד למצב לפני עשור או יותר, כאשר BI נתפסה כדיסציפלינה "הנדסית" הדורשת ידע טכני וניסיון ביישום והטמעה, היום כולם מבינים את הצורך בגישה "מדעית", אומר טל נועם, מנהל החטיבה למערכות מחסני נתונים בחברת מיטווך. "כלומר חקירה יצירתית, לא מוגבלת לנוסחאות Best Practice ותבניות קבועות, של מרחב הנתונים, מדען המידע מנסה למצוא במחסן תובנות עסקיות שאף אחד לא חשב עליהן - ולכן הרפרטואר השגרתי של שאילתות לא כולל אותן. בכך שהוא חושב "מחוץ לקופסה" הוא תורם תרומה ייחודית לשיפור התחרותיות של החברה. כי לא די לעשות את מה שכולם עושים ולרוץ בקבוצה הענקית של אלה שעושים את מה שעושים כולם. מדען המידע הוא מי שרוצה להוביל הודות לחדשנות, לא ב-Brute Force. וזו הסיבה מדוע eBay החליטה ש-Teradata תעשה עבודה טובה יותר מצוות הבית. משום שמדענים, כמו סטיבן ברובסט, רואים רחוק יותר מ-5,000 אנליסטים שחיים מעכשיו לעכשיו".

הקרקע בישראל מוכנה

"אנחנו משוכנעים שישראל מוכנה לעידן ה-Big-Data אפילו יותר מההכנה שהייתה לנו ביישומים ארגוניים אחרים, כמו CRM או Unified Communications", אומר דר' עלי מיטווך, משנה למנכ"ל מיטווך. "חברות ישראליות תמיד ידעו להשתמש בכלים אנליטיים כדי לפצות את עצמן על חסרונות גודל ומרחק מהשוק בבואן להתחרות בתאגידים הגלובליים. אבל זה לא אומר שצריך או כדאי להמציא את הגלגל מחדש, לעצב פתרון Big Data על דף לבן ולבנות אותו בהשקעה של עשרות שנות אדם. כדאי יותר להשתמש בפתרון קיים ומבחינה זו אין מתחרה ל-Teradata. אני לא מבטיח לכל סטארט אפ ישראלי להמריא כמו eBay, אך בכל הקשור ל-Big Data אין מקום לתחושת נחיתות. יש לנו צינור תקשורת ישיר למוקד הידע העולמי בכל הקשור לאיסוף, אחסון, קיטלוג, ניתוח ודיווח בכל מתחם הטכנולוגיות הרלוונטיות. ויש לנו את הצוות המקומי שמנהל טל נועם כדי להטמיע את הטכנולוגיות בכל הוורטיקלים - במגזרי הממשלה, הפיננסים, התעשייה, שירותי התקשורת והבריאות, בהי-טק, בגופים ביטחוניים ובגופים המוניציפליים".

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"