גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנת הניהול האינטגרטיבית לתשתיות Data Center

חברת TriTech מביאה את ההי-טק לליבת המחשוב הארגוני ■ ראיון עם שני מומחים על ההבדל בין סתם חדר מקורר לבין Data Center שתוכנן אופטימלית בסיוע תוכנה ייעודית לכך

בעידן שהמתכננים נדרשים לספק הרבה יותר (עוצמה חישובית, הלימה עסקית, זמינות ונגישות) תמורת הרבה פחות (פחות שטח רצפה, פחות חשמל, פחות "עקבות פחמן" באטמוספרה ופחות שעות אדם בתחזוקה), אי אפשר להשאיר את תכנון ה-Datacenter בעולם של אתמול. יישום חכם של מערכות ניהול ייעודיות לנושא התכנון יכול להיות ההבדל בין הצלחה מהדהדת לכישלון צורב. אל תסתפקו בפחות מהטובים ביותר.

האלגוריה הישנה הזאת מוכרת לכולם - אך הבנאליות לא גורעת מהאמת שהיא ממחישה גם כשמדובר בתחום אולטרה מודרני כמו תכנון מרכזי מחשבים (Data Center) ואף לא מהרלוונטיות שלה להתמודדות עם אתגרי הווירטואליזציה והענן. אנו מדברים על הסיפור אודות 4 עיוורים שהתבקשו לחקור מה זה פיל, במישוש כמובן, ולדווח מה מאפיין את החיה הזאת. כל אחד תקף את הנושא מזווית אחרת וכך התקבל בליל לא קוהרנטי של התרשמויות. "רגליים ענקיות מכוסות בעור עבה", "זרבובית ארוכה ושרירית שמסתיימת בנחיריים לחים", "קרניים מוזרות, חלקות ומקושתות, שיוצאות מהפה" ו"אוזניים רבועות, גמישות ומתנפנפות ברוח". אך למרות השעות הארוכות שהעיוורים ישבו יחד בניסיון ליצור סינתזה הגיונית של הפרטים, תמונה של פיל לא יצאה מהפרויקט.

להבין את ה-Data Center כמכלול

כך גם קרה לוועדת בינוי שיצאה להתרשם מ-Data Center לדוגמה לפני פרסום מכרז להקמת מרכז מחשבים חדש עבור חברה ידועה. הארכיטקט התרשם שזה בסך הכל מרתף נטול חלונות, מאוכלס בצפיפות בארונות שחורים על רצפה בהירה, כמו לוח שחמט לגוליברים. החשמלאי התלהב מהיציבות של אספקת הזרם וההגנות מפני הפסקות חשמל, איש מיזוג האוויר חשב למנוע יצירת אזורים קרים מדי לצד ריכוזי חום (Hot Spots) בתוך אותו חלל עצמו, ומנהל מערכות המידע הודאג מכך שעליו להכניס כפליים שרתים בחדר שגודלו פחות מחצי שטח ה-Data Center הישן, שגם הוא צפוף מדי. בישיבת ההתנעה של הפרויקט, בניצוחו של המנכ"ל החדש והנמרץ, הם לא הצליחו להגיע לקונצנזוס בשום נושא. די מהר התברר שקיימות סתירות פנימיות בין מה שכל אחד חשב כחיוני או קריטי לבין מה שהאחרים חשבו. לכולם היה ברור שצריך מנגנון אופטימיזציה רב משתנים, אינטרדיסציפלינרי, שייקח בחשבון את המגבלות התקציביות הן של פרויקט ההקמה והן של עלויות התחזוקה השוטפת. אבל לאף אחד לא היה מושג איך להתקדם בכיוון זה. ואז הציע סמנכ"ל הכספים להזמין מומחה חיצוני, בתקווה שההמלצות לא יגיעו לסכומים האסטרונומיים שנדרשו עבור סיפוק כל דרישות חברי הוועדה.

"כשהגענו לאתר ה- Data Center הישן התגלה לעיננו מחזה שכמוהו ראיתי לא פעם בשנים האחרונות", מספר רוני עוזרי, מנכ"ל ומייסד-שותף בחברת Tri-Tech המתמחה בהקמת מרכזי מחשבים חדישים ויעילים אנרגטית. "למעלה מ-500 שרתים מילאו את האולם רחב הידיים ולפחות תריסר טכנאים היו עסוקים בחיווט מחדש והזזת שרתים מארון אחד למשנהו. המנמ"ר הסביר לי שהשינויים נדרשים כדי לאזן את העומסים על מערכות החשמל וקירור. החברה היתה בשיאו של מהלך וירטואליזציה, במטרה להיפטר ממרבית השרתים הפיזיים שמילאו את ה-Data Center עד אפס מקום. אך לאחר שהשרתים הישנים הוצאו מה-Data Center ובמקום הותקנו שרתי להב (Blade Servers) חדשים, התברר כי מפת פיזור החום במתקן השתנתה לחלוטין. השרתים, והחום שהם מפיצים, התרכזו במספר קטן יחסית של ארונות - בסך הכול פחות אנרגיה, אך לא פחות בעיות קירור. בכל ארון נוצר הרבה יותר חום ונשאר פחות מקום למעבר אוויר קר מהסביבה. "הפתרון ל-Hot Spots אינו על ידי פיזור מחדש של השרתים," הסברתי למנמ"ר המיואש, שחש כמי שנלכד בסינדרום סיזפוס. "הבעיות הנקודתיות הן סימפטומים בלבד למחלה בסיסית יותר, חוסר היעילות של שיטת הקירור המיושנת שלכם. נצטרך לעבוד על פתרון בסיסי בראייה הוליסטית של ה-Data Center. נטפל בבעיות השורש והבעיות הנקודתיות ייעלמו מעצמן."

אנטומיה של בזבוז אנרגיה

"המנמ"ר היה סקפטי, לכן הלכנו למשרד שלו במטרה לאחזר כמה נתונים מספריים שאולי ישכנעו אותו", אומר ברוך קוור, מנהל הטכנולוגיות ומייסד-שותף של Tri-Tech. "עבודת ההכנה לפרויקט הווירטואליזציה סיפקה לנו כמה נתונים קריטיים. 500 השרתים שמילאו את ה-Data Center, באם הם היו נדרשים לעבוד כולם בשיא ההספק, צורכים למעלה מ-400 קילוואט. בפועל, הניצול הוא רק בסביבות 25%, כלומר רק כ-100 קילוואט נצרכים בממוצע, עם שיאים קצרים של עד 180 קילוואט. מערכת הקירור נבנתה להתמודד עם פיזור חום של 250 קילוואט, כך שרק לעיתים נדירות יש מחסור אבסולוטי בכושר קירור. אבל העומסים האלה נודדים מארון לארון בתוך האולם, על פי השינויים בתמהיל הריצות, ועובדה זו לא נלקחה בחשבון בזמן ההתקנה המקורית. לכן התעורר הצורך שראיתי, בפיזור מחדש של השרתים בין הארונות, כאשר הווירטואליזציה עברה סף מסוים. עכשיו רק כשליש השרתים ממשיכים לעבוד - השאר נמצאים בדרך לפח המיחזור - ואלה שנשארו עובדים הרבה יותר אינטנסיבית.

"אך לא די במיקום מחדש של יחידות הקירור, כפי שקיווה המנמ"ר. מאחר וזו מערכת קירור די מיושנת, היא פועלת כל הזמן בהספק המרבי, כלומר מתאמצת לסלק 250 קילוואט חום מהאזור בו, בממוצע רק 100 קילוואט חשמל הופכים לאוויר חם. וחמור עוד יותר, הנצילות הכוללת של הקירור היתה נמוכה מאוד. את זה למדנו מעיון בחשבונות החשמל. מתקן הקירור צרך בממוצע 160 קילוואט, 8,760 שעות בשנה, ובסך הכל 1.42 מיליון קילוואט-שעה בשנה! 'זה לא בתקציב שלי' התגונן המנמ"ר אחרי שהסברתי לו כי בתכנון אנרגטי נכון אפשר לחסוך כ-350,000 שקל בשנה. 'צריכת החשמל היא בתקציב ניהול הנכסים - והחכמים במחלקת התחזוקה לא מוכנים לזרוק מכונה שעדיין עובדת, גם לא עשרים שנה אחרי שהיא גמרה את תקופת האמורטיזציה שלה.

ה-Data Center הוא מכונת העסקים החדשה

"המנכ"ל דווקא כן הבין את הכדאיות של שינוי רדיקלי, שיביא לחיסכון מהותי שנה אחר שנה", ממשיך רוני עוזרי את הסיפור. "אלא, שכלמוד ניסיון, הוא רצה להשיג עוד כמה מטרות ארוכות טווח: 'חייבים להקטין את מספר העובדים בתחזוקה', הוא אמר כשהוא נועץ את עיניו במנמ"ר. 'לא ייתכן שיותר מ-80 אחוז מהתקציב שלך מבוזבזים על שמירת הקיים ולא נשאר דבר לפיתוח יכולות חדשות. נתתי לכם אור ירוק לפרויקט של התחדשות ה-IT משום שזה הנדבך עליו יקום הארגון החדש של החברה. במאה ה-21 ה-IT לא יהיה תקורה ניהולית, הוצאה שחובה לקצץ בה, אלא מכונת העסקים המרכזית שלנו. כבר היום אי אפשר לבצע אף פעולה עסקית ללא תמיכה צמודה של ה-IT - והתלות הזאת הולכת וגדלה ככל שהאינטרנט תופס מקום מרכזי יותר בשיווק, במכירות, בתפעול הלוגיסטי ובשרשרת האספקה שלנו. ואם ה-IT הוא ריצפת היצור של ערך המידע, נטפל בו במתודות של הנדסת יצור.. ההנהלה הזאת דורשת מקצוענות בכל פרט, החל בהורדת עלויות בעלות כוללות וכלה בסידורי האבטחה הפיזית. אני לא רוצה לשמוע בעוד שנה שלא חשבתם על משהו וצריך תקציב נוסף לשדרוגים".

המנמ"ר הרגיע את המנכ"ל, והסביר לו שזו בדיוק הסיבה מדוע הוא זקוק לסיוע מחברה שהתמחתה ביישום פתרונות DCIM. "הייחוד שלנו נובע מהניסיון בתוכנת Data Center Infrastructure Management (DCIM), שהיא סביבת עבודה ממוחשבת לתכנון וניהול מרכזי מחשבים", הסביר רוני עוזרי. "כפי ש-CAD נועדה לתכנון מכני ו-CAE משמשת להנדסת אלקטרוניקה. התוכנה המובילה בתחום הזה היא Struxure Ware, מוצר פורץ דרך של חברת APC מקבוצת Schneider Electric. התוכנה הזאת מסלקת את ההסתמכות על אינטואיציה ותחושות בטן מתכנון וניהול מרכז המחשבים ומחליפה אותה במתודה הנדסית מדויקת.

סביבת הפיתוח משמשת גם לניהול שוטף

"עם זאת, תוכנת DCIM אינה "קופסה שחורה" שאתם מכניסים לתוכה נתונים מסוימים והיא שולפת תכנון אופטימלי Deus Ex Machina. היא עוזרת למי שיודע מה נדרש מהתכנון ובאיזה מתווה קיים סיכוי טוב להגיע לתוצאה אופטימלית. זו בעצם סביבת פיתוח אינטראקטיבית שעוזרת למתכנן לראות על המסך סימולציה של תוצאות כל החלטה שהוא שוקל. כיצד כל שינוי תצורה ישפיע על צריכת החשמל והקירור - בתוך השרת הספציפי, בארון ובחדר השרתים כולו. היא מדריכה את המתכנן בבחירת הרכיבים האופטימליים לזיווד, לאספקת זרם חשמלי, למיקום יחידות המיזוג, ולטופולוגית תשתית תקשורת עמידה בתקלות ( Network Critical Physical Infrastructure - NCPI). היא מאפשרת לבחון מצבים חריגים, שיאי צריכה וכשלים של תת-מערכות, ולוודא שרזרבות הזרם מאפשרות התמודדות איתם על ידי העברה חלקה של עומסים לשרתים פנויים".

"מערכת Struxure Ware מאחדת את הגישה ההנדסית לכל 4 הדיסציפלינות הלוקחות חלק בעיצוב Data Center מתקדם: ניהול הספק, ניהול תרמי, זיווד מכני וניטור תפעולי. ניהול ההספק מבטיח שכל ארון יקבל את מלוא דרישות החשמל שלו - בלי לבזבז הספק על שרתים שנמצאים בבטלה יחסית. הניהול התרמי עוקב אחרי הטמפרטורה בכל נקודה קריטית - ויש רבות בכל ארון ציוד - ומכוונן את זרם האוויר הקר למקומות בהם הוא נדרש באמצעות שליטה ביחידות מזוג. הזיווד המכני הוא זה שמאפשר צפיפות גבוהה של שרתים בלי להפריע לתחזוקה קלה. והניטור התפעולי מספק Dashboard מנהלים עליו מוצגים בזמן אמת כל הנתונים הדרושים לניהול אינטגרטיבי. מנהל המשמרת מקבל מיפוי תלת-ממדי של הטמפרטורה ב-Data Center, "שעונים" שמראים את צריכת החשמל בכל שרת ואת רזרבות הקירור בכל מעגל מי קירור, "רמזורים" שמתריעים על מצבי כשל (אדום) וסכנה (צהוב), וגרפים שמלמדים איך מנוצלים משאבי ה-IT בכל רגע נתון. התוכנה מאפשרת גם לראות מה יקרה אם נוסיף עוד משימות עיבוד נתונים, אם נכבה אחד ממצנני המים לצורך תחזוקה, או שאחד מספקי UPS יצא משימוש. הודות לסימולציה של מצבים היפותטיים יכול מנהל המערכת לבחור את הפעולה הנכונה בכל מצב בו נדרשת התערבות אנושית".

שינוי סדר הקדימות ביעדי התכנון

"הצורך בתוכנה לתכנון אופטימלי של ה-Data Center אינו חדש", אומר ברוך קוור. "הוא רק נעשה קריטי יותר ויותר מיום ליום. כשה-Mainframe היה יקר והחשמל זול, מנהלים היו מוטרדים יותר מהרושם הוויזואלי שיצר ה-Data Center על המבקרים במשרדי החברה. הארכיטקטים בנו את מרכז המחשבים כהיכל במקום שכולם יראו את עוצמת המחשוב של הארגון - והציבו את מתקני הקירור וספקי הזרם רחוק מהעין - ולא תמיד במיקום אופטימלי מבחינה אנרגטית. היום המצב שונה. ארונות השרתים נדחקים למרתף כדי למזער עלויות נדל"ן ולשפר את ההגנה הפיזית על ליבת המחשוב הארגונית, ויחידות הקירור נכנסות בין ובתוך הארונות, כדי למזער אובדן אנרגיה. ומצד שני, התלות של הארגונים בליבה הזאת נעשתה קריטית ביותר. בהרבה חברות, במיוחד כאלה שמספקות שירותי תקשורת ואינטרנט, השבתת הליבה עלולה לעלות עשרות אלפי דולר לדקה!

"היום השיקולים ההנדסיים מכריעים את הכף, ואלה נעשו מורכבים מדי עבור הגישה המסורתית "ננסה ונתקן", Trial & Error. יש צורך במתודה הנדסית מוצקה, במערכת תוכנה הבנויה להתמודד באיזון עשרות הפרמטרים שדורשים Trade-Off מדוקדק - ובגורמים באירגון שיודעים איך ליישם אותה. אנו מבצעים פרויקטים מוכללים, Turnkey, וכשנדרש לוקחים אחריות על כל חלקי האינטגרציה - ארכיטקטורה, הנדסה אזרחית, בינוי, חשמל, קירור, תקשורת וכדומה. אבל הייחוד שלנו הוא ביישום מערכת ניהול DCIM, באינטגרציה חכמה. ההתמחות של Tri-Tech בתוכנת Struxure Ware מובילה את השוק. הפער הולך וגדל ככל שהמחשב ממלא תפקיד מרכזי יותר בתכנון. התרבות הארגונית שלנו, שמעדיפה איכות על כמות, מטמיעה גישה יצירתית לטכנולוגיה העדכנית ביותר בכל פרויקט שאנו עושים".

כך רוכשים מוניטין בענף ה-Data Center

משיחה עם אייל עזרן, מנהל תשתיות בחברת Better Place, התברר לנו יותר מה עושה את TriTech לספקית מועדפת על לקוחותיה. "ב-3 השנים האחרונות תרי-טק תשתיות הייתה עבורנו - ועודה - יותר מספק שירותים מקצועיים", אומר אייל עזרן. "מצאנו בה שותף מקצועי בתכנון וקבלן ביצוע אמין לפרויקט תשתיות ה-IT במטה החברה בראש העין. המעורבות האישית והאחריות הלא מסויגת של כל עובדי החברה, כולל מנהליה הבכירים ביותר, הביאו אותנו פעם אחר פעם לבחור להשתמש בשירותיה. ולא מדובר רק במומחיות טכנית וניסיון יישומי. אני יודע שבמקרה של בעיה, אני יכול ללכת לישון בביטחון מלא, שהם לא ילכו לישון עד שהבעיה תיפטר". מצד שני, מוסיף רוני עוזרי, "לא הפכנו להיות קבלן התקנות, לעבודות כאלה אנו מפעילים את קבלני הבית כאשר, כמובן, האחריות הכוללת הינה של תרי-טק. אנו חברה צעירה עם מנגנון דינמי שגדל וקטן ביחס ישיר להיקף הפרויקטים שהתחייבנו לבצע בזמן נתון."

"ההבנה, שתכנון Data Center הוא מקצוע הי-טק לכל דבר, מגיעה לישראל באיחור", אומר ברוך קוור. "נדרשו שנים כדי להשריש בתעשייה זו את עולם המושגים של TCO, עלויות בעלות כוללות, שמחייב התייחסות כמותית-כלכלית מדויקת לכל הוצאה במהלך חיי המוצר. אנחנו ב-Tri-Tech חיים בעולם הזה שנים לפני שהוא הפך לשיחת היום בארגונים העולמיים הגדולים, כי בעצמנו ניסינו לפתח פתרון DCIM מקורי. כאשר הגיעה Struxure Ware הבנו שאין לסטארט אפ ישראלי סיכוי לנצח אותה. If You Can’t Beat Them, Join Them, אומר פתגם ידוע, אז, במקום לקפל את האוהל, החלטנו להתמחות ביישום הפתרון הזה בישראל. היום יש לנו יותר "שעות Struxure Ware" מלכל המתחרים גם יחד.

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?