גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנייד הבא שלך: iPad או Ultrabook?

את הסיפור של iPad ילמדו בבתי הספר לשיווק עוד הרבה שנים. בניגוד ל-iPhone אי אפשר לפטור את התופעה בקלישאות, כמו "המצאה שהגיע זמנה" או "בררת המחדל של מגמות בשוק

את הסיפור של iPad ילמדו בבתי הספר לשיווק עוד הרבה שנים. בניגוד ל-iPhone אי אפשר לפטור את התופעה בקלישאות, כמו "המצאה שהגיע זמנה" או "בררת המחדל של התפתחות מגמות ארוכות טווח בשוק". בלי לפגוע בכבוד הראוי לסטיב ג'ובס ז"ל, ההפתעה האמיתית של iPhone הייתה - שהמתחרים לא חשבו על כך קודם. בסופו של דבר, טכנולוגיה של ממשק מגע (Touch) הייתה קיימת - אם כי לא מיושמת - והמגמה להגדיל ככל האפשר את המרקע הניעה את התעשייה שנים לפני שהקוסם הציג את iPhone לקהל מעריצים מהופנט במרכז הכנסים של סן פרנסיסקו. ה-iPad, בניגוד בולט, היה מוצר שכל "המבינים" קבעו בביטחון שאין בו צורך, שהמודל השימוש כבר נכשל 3 פעמים, שהקונים לא מעוניינים בפלטפורמה חדשה שאינה מריצה את היישומים הוותיקים, ולמה להסתפק במכשיר נחות פונקציונלית ממחשב נייד קלאסי. האמת, סטיב ג'ובס לא רצה להחיות את ה-Newton משנות ה-90', שלא הצליח להמריא וגרר את Apple אל עברי פי פחת. הוא ראה איך המשמשים מתייחסים ל-iPhone כמסוף Web יותר מטלפון והחליט לנסות ווריאציה בה המסך גדל מאוד על חשבון הנוחיות להצמיד את המכשיר לאוזן. וכול השאר הרי זו היסטוריה.

מגע הזהב של ג'ובס

מה שמוכר את iPad אינו מפרט של מכונה דיגיטלית רבת עוצמה, הדלק שמניע את תעשיית המחשבים מאז שנות ה-70' העליזות. בהתחלה היו אלה חסידי ג'ובס המושבעים, אלה שיקנו כול צעצוע שהגאון חתום עליו. אחר כך הצטרפו עיתונאים, אנליסטים וספקולנטים, שמאמינים כי יש לבחור "מגע זהב" וכדאי להיות בין הראשונים שמהללים את המוצר - גם אם רובם לא היו יכולים לנמק בהסבר רציונלי למה ה-iPad חייב להצליח. מאחר ויש נבואות המגשימות את עצמן, במיוחד באופנות והיסטריה קניות, כול המשקיפים השמרנים (ועבדכם הנאמן ביניהם) נאלצו "לאכול את כובעם" והודות שמקרה הזה (לפחות) הם טעו - בגדול. עד שתצא הרוח ממפרשי ה-iPad והשוק יחזור למסלולו ההיסטורי, Apple תרשום הכנסות מדהימות, חצי היצרנים המסורתיים ירשמו הפסדי ענק, והמנהלים בחברות ה-Mainstream, כמו אינטל ומיקרוסופט, ישאלו את עצמם "למה רעיונות נפלאים כאלה לא נולדים אצלנו?" התשובה לשאלה האחרונה היא, כמובן, "מתי לאחרונה נתתם צ'אנס לרעיון מקורי באמת?"

באינטל עדיין מאמינים שהקונה הגיוני לפחות כמו המהנדסים שעובדים במרכזי הפיתוח של מעבדים ורכיבי עזר. לכן התשובה שלה לאתגר ה-iPad היא להשאיר את המחשב הנייד במעטפת הפרדיגמה הישנה - יותר חזק, יותר קל, יותר שעות עבודה - ורק לקחת את המוטיבים האלה לדרגה גבוהה יותר של סינרגיה. הווה אומר, גם יותר חזר מתחנת עבודה ישנה, גם יותר קל ואלגנטי ממחשב Ultralight קלאסי, לפחות כפליים שעות עבודה ללא גידול מקביל במשקל ובעובי, וגם "זריזות" משופרת. המהנדסים הבינו, סוף סוף שבני תמותה לא מוכנים לחכות 2 דקות עד שהמחשב מתעורר ומוכן לעבודה. הם גם לא רוצים שמחשב ישן יהיה מנותק לגמרי מהעולם, יפסיק לקבל דואר ולהוריד סרטים. יש עוד כמה תכונות מינימום הנדרשות על ידי אינטל לפני שיצרן מחשבים ניידים יוכל לקרוא למוצר שלו Ultrabook, מותג רשום שמבטיח תמיכה שיווקית של אינטל בתמורה לנאמנות צייתנית של היצרן. המודול השיווקי של אינטל אינו שונה במקרה זה מהמודל של Centrino, מותג הניידים שחולל מהפכה בשוק לפני פחות מעשור.

בעיה של מחיר

הבעיה של אינטל היא, ש-Ultrabook מהגדרה, לא יכול להיות זול. המימוש דורש מעבדים יקרים, מארזים מסגסוגות אקזוטיות, מסך LCD ודיסק SSD, גם מקלדת וגם מרקע רגיש למגע, מערכת הפעלה ממשפחת Windows ומאיץ גרפי עוצמתי. מחשב-לוח בליגה של iPad, לעומת זאת, יכול להסתפק במעבד חלש יחסית (בדרך כלל צאצא למשפחת ARM) שאינו יעיל להרצת יישומי Windows, מסך קטן ללא מקלדת, ומארז פלסטיק זול. ההבדל במחיר לצרכן יכול להגיע ל-70 אחוז, והקונים מקשיבים טוב לפנקס השיקים שלהם. אינטל אומנם מבטיחה כי משפחת מעבדי Atom עוד תנצח את המתחרות גם בעוצמה וגם בצריכת החשמל, אך נותר לה להוכיח שלא מדובר בהבטחות גרידא. מצד שני, קואליציית ARM מבטיחה שיפורים בביצועים בסביבת Windows 8, שיעלימו את היתרון של אינטל. וגם את ההבטחה הזאת נוכל לשפוט בהגינות רק בשנה הבאה.

אז מה יש לנו עכשיו? מבחינת הקונה אפשר לאתר "עץ החלטות" די פשוט. השאלה הראשונה לשאול היא, "האם המחשב הזה אמור להיות הנייד הרב שימושי שלך או מכשיר קליל למספר יישומים לא תובעניים במיוחד, ובעיקר צפייה בתכנים וויזואליים, בהורדה מאינטרנט או בשיחות וידיאו?" אם מדובר מחשב רב שימושי - כזה שיכול להריץ יישומים משרדיים, לטפל בתוכנות מקצועיות (תיב"ם, גרפיקה, עיצוב לתל ממדי, סימולציה והמחשה של מודלים מתמטיים), לשמש קונסולה למולטימדיה או לניהול מערכי מחשב, לפיתוח תוכנה, הרצת מודלים פיננסיים או BI - תשכח מ-Tablet. בדיוק כפי נעלי עקב יכולים לתת לרגל מראה סקסי, אבל לא תמיכה והגנה בעבודה, מחשבי הלוח נועדו לעשות רושם, לא לייצר ערך. מצד שני, אם המשימה הכבדה ביותר שתדרוש ממנו היא לקרוא דואר, או לצפות בסרטון היורד מה-Web, למה לך לשלם עבור יכולות לא נדרשות?

במי לבחור בקיץ 2012

אם בחרת במחשב נייד רב שימושי, השאלה הבאה היא איזה? באופן גס אפשר לחלק את המבחר לשלוש קטגוריות:

  • Ultrabook - קל, אלגנטי, עוצמתי - ולגמרי לא זול. מצד שני, מעטפת היכולות המרשימה שלו אומרת שתוכלו לעשות איתו הכול, עבודה משרדית או הנדסית, משחקים או מולטימדיה, אומנות או עסקים.
  • תחנת עבודה משרדית - קטגוריה לתוכה שיבצנו את כול המחשבים מה-Mainstream, עם יחס ביצועים למחיר אטרקטיבי, מגוון מספק של תכונות שימושיות, במשקל וגודל בינוניים - ומחירים הוגנים.
  • תחנת עבודה מקצועית - הכוונה היא לעוצמה מספקת עבור יישומים תובעניים יותר מחבילות המשרד והאינטרנט הרגילות. מהנדסים, מדענים, תוכניתנים, ארכיטקטים, אומנים, מעצבי מוצר וגרפיקאים ישלמו קצת יותר כדי להגדיל את התפוקה במידה משמעותית.

ואילו אם ב-Tablet חשקה נפשך, גם אז לפניך בחירה בין שלוש חלופות:

בררת המחדל היא iPad, על כך מסכימים מרבית הבוחנים שמתרשמים מאוסף התוכנות הקיימות עכשיו. מחשב הלוח של Apple אינו אהוד על מי שמאמין בסביבת מחשוב פתוחה (כמו אנדרואיד) או פתוחה למחצה (כמו Windows, שם מערכת ההפעלה חתומה אל כול דכפין ייתה ויקודד בלי לבקש חסות ממיקרוסופט), אבל למשתמש הקצה קנאת סופרים לא מרבה חוכמה. הסכנה: לא מעט משקיפים טוענים ש-Apple ואחרי ג'ובס המומנטום מתפוגג ולא כדאי להיכנס איתה לחופה קתולית.

מחשבי לוח שאינם מבית Apple נחלקים לשתי קטגוריות משנה:

  • מחשבי אנדרואיד, בדרך כלל עם מעבד Tegra של Nvidia, וארץ יצור אסיאתית. צריך לבחון בקפידה את המפרט הטכני, משום שקטגוריה זו עדיין עוברת משברים של גיל ההתבגרות. שימו לב למספר הליבות ולמהירות המעבד, לגרסה של אנדרואיד ולאיכות המסך. אל תסתפקו במהדורות ישנות, משום שהתחום הזה מתפתח במהירות מדהימה. יש להניח שבקצב הנוכחי סביבת אנדרואיד על מחשבי לוח תעבור את הרף של iPad במהלך 2013, כפי שאנדרואיד עברה על פני iPhone בטלפונים חכמים ב-2012. ואולי בכלל כדאי לחכות לינואר-פברואר 2013 לפני שמכניסים יד לכיס. אחרי מכירות החגים בארה"ב המחירים ירדו דרמטית.
  • מחשבי לוח מבוססי Windows. זה לא רעיון טיפשי כפי שהמתחרים רוצים שנאמין. מערכת Windows 8 מביאה שינוי דרמטי לסביבת העבודה של מיקרוסופט, תמיכה בהפעלה ללא מקלדת - ואם זאת תאימות לאחור על כול יישומי המהדורות הקודמות של Windows. למעשה, גם חלק ממחשבי הדור השני של Ultrabook יכולים להיחשב כ"מחשבי לוח" משום שהם בנויים בתצורת Convertible ("קבריולט" בעברית של עיתוני המכוניות). היתרון: אתם מקבלים גם נייד קלאסי וגם Tablet באותה חבילה, בתוספת מחיר צנועה. החיסרון: קצת יותר כבד, המסך מורכב על ציר רגיש לחבטות - ובסך הכול זה לא Cool כמו Tablet אמיתי. בדיוק כפי שגג קשיח מתקפל אינו מעורר יצרים כמו גג בד קלאסי. הגיוני זה לא, אבל כבר בפתיח הזהרנו אתכם שההיגיון עזב את השוק לפני חצי תריסר שנים ומאז נעלמו עקבותיו.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"