גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעידת אדמה ב-IBI: עודד גל ויואב קפלן פורשים מתפקידם

עודד גל, מנכ"ל קרנות הנאמנות ב-IBI, ויואב קפלן, מנהל השקעות בחברת הקרנות יסיימו את תפקידם בנובמבר ■ "גלובס" חשף לפני 4 ימים כי קפלן ויעקב לוקסנבורג מתכננים להשתלט על פרטנר ■ IBI: "אין קשר לאירוע"

חילוקי דעות על אופן ניהול חברת קרנות הנאמנות של אי.בי.אי ומידת עצמאותם של מנהליה, הובילו בסוף השבוע לפרישתם של שניים מעמודי התווך של בית ההשקעות - עודד גל, מנכ"ל הקרנות, ויואב קפלן, מנהל ההשקעות שלהן. לשניים טרם מונה מחליף.

בית ההשקעות אי.בי.אי נמצא בשליטת צבי לובצקי (יו"ר), עמנואל קוק ודוד ויסברג, והוא מנהל כיום כ-26 מיליארד שקל. לפני כארבע שנים העביר דור המייסדים את מושכות הניהול לידי דור ההמשך - עדו קוק ורון ויסברג, כיום מנכ"לים משותפים. לפי ההערכות בשוק, קוק וויסברג שואפים לשנות את אופן התנהלותה העצמאית של חברת הקרנות, והם נתקלו בהתנגדות מצידם של גל וקפלן, שהביאה בסופו של דבר להיפרדות.

אי.בי.אי מתנהל מאז ומעולם באמצעות ארבע חטיבות נפרדות הנהנות מעצמאות כמעט מוחלטת: חברת ניהול התיקים (אמבן), בניהולו של עמנואל סידי; חבר הבורסה בניהולו של ג'וליאן אסוס; חברת קופות הגמל שעדיין נמצאת בחיתוליה; וחברת הקרנות.

קפלן מעורב בהרפתקה אחרת?

דוגמה לאחד מחילוקי הדעות בין הצדדים היא נושא מחלקות השיווק בחטיבות. כיום הן מחלקות נפרדות, כלומר כל חברה בת משווקת את מוצריה באמצעות משווקים שלה, אך קוק וויסברג סבורים כי אין טעם במבנה לא יעיל כזה. לכך יש להוסיף את רצונם של גל וקפלן, מנהלי השקעות ותיקים ומנוסים, לנהל השקעות עם פחות מגבלות ורגולציה. ככל הידוע הם מתעתדים להקים קרן גידור שדרכה הם מקווים לנצל הזדמנויות שנוצרו כיום בשוק, ואשר לא ניתנות לניצול תחת חברת הקרנות של אי.בי.אי.

ללא קשר לתוכניותיו אלו, קפלן מעורב, לפחות מאחורי הקלעים, בהרפתקה אחרת. כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע בעבר, יעקב לוקסנבורג (לוקסי) בעל השליטה בחברת ההשקעות וחיפושי הנפט לפידות, פועל לגיבוש קבוצת משקיעים כדי להשתלט על חברת פרטנר של אילן בן דב, כאשר מי שמסייע לו במהלך הוא קפלן, חברו הוותיק.

קפלן, 58, נמצא באי.בי.אי קרוב ל-30 שנים. את דרכו בבית ההשקעות הוא התחיל כמנהל השקעות, ובהמשך הקים עם רונן צלניר את אי.בי.אי חיתום. במהלך השנים ביצע קפלן שני אקזיטים מרשימים: ב-2005 הוא מכר לבית ההשקעות כ-20% ממניות חברת הקרנות שבהן החזיק תמורת 15 מיליון שקל, ואת מניותיו בחברת החיתום (8.5%) הוא מכר לאי.בי.אי בסוף 2009 תמורת כ-14 מיליון שקל. למעט שכר, לקפלן גם הוקצו אופציות כחלק מתוכנית לבכירי אי.בי.אי, אולם הן מחוץ לכסף כיום.

גל הגיע לבית ההשקעות לפני 13 שנים, וברובן הוא שימש כמנכ"ל חברת הקרנות. אז ניהלו קרנות אי.בי.אי מאות מיליוני שקלים בודדים, ואילו היום הן חולשות על נתח שוק של 6% ומנהלות כ-9 מיליארד שקל. גל נחשב למנהל מוערך, ותמיד היה בין מקבלי השכר הגבוה בחברה (יותר מ-14 מיליון שקל בארבע השנים האחרונות). גם הוא קיבל אופציות במסגרת אותה תוכנית כמו של קפלן, ואף הספיק לממש חלק מהן, אולם גם במקרה שלו רובן נמצאות כיום מחוץ לכסף.

לא הראשונים שעזבו

בניגוד למנהלי קרנות אחרים בשוק, ניהול הקרנות באי.בי.אי התאפיין תמיד בעקביות וסולידיות. בית ההשקעות לא נוטה להנפיק קרנות חדשות ואופנתיות מדי תקופה, לא משנה את דמי הניהול בהן, וגם לא מוכר את קרנותיו ללא דמי ניהול.

לאורך שנים, נהנות הקרנות מביצועים טובים ובדמי ניהול הנחשבים נמוכים מהממוצע. לאור כל אלה, הקרנות זוכות באופן קבוע לדירוגים גבוהים ואף לגבוהים ביותר בדירוגי "גלובס"-מעלות ובמערכות הדירוג של המערכת הבנקאית.

אך בשנה החולפת כל אלה לא עזרו לחברת הקרנות, והיא איבדה כמיליארד שקל מהקרנות המסורתיות מתחילת 2012.

לדימום המאסיבי הזה קדמה שנת 2011, שבה קרנות אי.בי.אי דווקא גייסו כ-2.5 מיליארד שקל אולם כאמור, לאחרונה המגמה התהפכה.

אי.בי.אי הוא אחד מבתי ההשקעות הוותיקים בענף המקומי, והוא נהנה ממוניטין מצוין שבעזרתו הצליח לצמוח באופן אורגני במהלך השנים. ואולם כמו מתחריו, בית ההשקעות פועל כיום בסביבה עתירת רגולציה ובדמי ניהול נשחקים. בכל הפעילויות שבהן עוסק כיום בית ההשקעות, הוא סובל מכך.

כך למשל, בתחום קרנות הנאמנות ישנו מעבר למוצרים סולידיים שגובים פחות דמי ניהול, ובתחום הברוקראז' התחרות עם הבנקים הביאה להצטמצמות השוק החוץ בנקאי ולצניחת עמלות. התוצאה של אלה הייתה, כצפוי, צניחה ברווחים.

שנת 2009 הייתה שנת שיא, עם רווח של מעל 120 מיליון שקל, אך ב-2010 כבר ירד הרווח ל-58 מיליון שקל, וב-2011 הוא עמד על כ-6 מיליון שקל בלבד.

בניגוד למתחריו, באי.בי.אי לא רכשו פעילויות ולכן חברת הגמל שלו רחוקה ממאסת הנכסים הקריטית שעליו לנהל על מנת להרוויח כסף. בראיון ל"גלובס" שנערך באחרונה התייחס קוק לסוגיית הרכישות, ואמר כי "נעשו כאן עסקאות שאם היה ניתן לעשות להן UNDO אני בטוח שהיו עושים.

"אני מוכן לקבל את זה שנעשו בשוק גם עסקאות טובות. אבל יש יותר עסקאות שאני שמח שלא עשינו מאשר כאלה שאני מצטער עליהן".

עזיבתם של קפלן וגל מצטרפת לעזיבת שני בכירים נוספים מאי.בי.אי בשנים האחרונות - תיקי חדד שעזבה את החברה במאי 2011 לאחר 34 שנים, בשנתיים האחרונות שלה בבית ההשקעות שימשה כמנכ"לית חבר הבורסה וקודמה בתפקיד, וזאב מילבאואר, שנשאר בקבוצה אך לא כנושא משרה בכיר.

עוד כתבות

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

דור 5 בסלולר: הממשלה ביצעה את ההחלטה, אך מה קרה בשטח?

תשתיות הסלולר של הדור החמישי יכולות לשפר כמעט את כל תחומי החיים ● לאחר שנים של דשדוש, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את הפרויקט ● היישום מרשים, אבל למה זה לא מחלחל לשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי פיתוח תשתיות תקשורת סלולריות מתקדמות

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המהפך של שוק הנדל"ן, ואיך הוא ייראה השנה?

מספר הדירות הלא מכורות נמצא בשיא, אך השאלה הגדולה היא כיצד תשפיע בשנה הקרובה הפחתת הריבית ● מתושבי החוץ ועד לשוק המשכנתאות - אלו הנתונים שירכזו השנה עניין בשוק הדיור ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

חומרי בנייה, משאית הובלה בקירור של Trane Technologies, גם טכנולוגיות ביטחוניות של BAE SYSTEMS ברשימה / צילום: ap, Business Wire

חוששים מבועה, תגדרו עם השקעה: בנק אוף אמריקה עם המלצות AI "אחרות"

סקירה שפרסם האסטרטג הגלובלי הראשי של הבנק, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית, כגידור לחששות מבועה במניות המובילות בטרנד ● בבנק הרכיבו רשימה של קרוב ל-30 מניות, שהקורלציה שלהן למניות ה-AI "הטהורות" היא פחות מ-50%

נדב טנא, דינה בן טל גננסיה, איציק וייץ / צילום: אורן בירן, גיא כושי ויריב פיין, אלעד גוטמן

חגיגת המימושים בבורסה: עשרות שכירים הפכו למיליונרים, ולא רק בהייטק

הגאות בשוק המניות ייצרה הון עתק לא רק לבעלי החברות, אלא גם לשורה של מנהלים ועובדים בחברות הנסחרות בת"א ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● במקביל, אופציות למניות, שמזוהות בעיקר עם עובדים בחברות הייטק, הפכו כלי להתעשרות גם בתעשיות המסורתיות

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

7 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-8 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות