גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעידת אדמה ב-IBI: עודד גל ויואב קפלן פורשים מתפקידם

עודד גל, מנכ"ל קרנות הנאמנות ב-IBI, ויואב קפלן, מנהל השקעות בחברת הקרנות יסיימו את תפקידם בנובמבר ■ "גלובס" חשף לפני 4 ימים כי קפלן ויעקב לוקסנבורג מתכננים להשתלט על פרטנר ■ IBI: "אין קשר לאירוע"

חילוקי דעות על אופן ניהול חברת קרנות הנאמנות של אי.בי.אי ומידת עצמאותם של מנהליה, הובילו בסוף השבוע לפרישתם של שניים מעמודי התווך של בית ההשקעות - עודד גל, מנכ"ל הקרנות, ויואב קפלן, מנהל ההשקעות שלהן. לשניים טרם מונה מחליף.

בית ההשקעות אי.בי.אי נמצא בשליטת צבי לובצקי (יו"ר), עמנואל קוק ודוד ויסברג, והוא מנהל כיום כ-26 מיליארד שקל. לפני כארבע שנים העביר דור המייסדים את מושכות הניהול לידי דור ההמשך - עדו קוק ורון ויסברג, כיום מנכ"לים משותפים. לפי ההערכות בשוק, קוק וויסברג שואפים לשנות את אופן התנהלותה העצמאית של חברת הקרנות, והם נתקלו בהתנגדות מצידם של גל וקפלן, שהביאה בסופו של דבר להיפרדות.

אי.בי.אי מתנהל מאז ומעולם באמצעות ארבע חטיבות נפרדות הנהנות מעצמאות כמעט מוחלטת: חברת ניהול התיקים (אמבן), בניהולו של עמנואל סידי; חבר הבורסה בניהולו של ג'וליאן אסוס; חברת קופות הגמל שעדיין נמצאת בחיתוליה; וחברת הקרנות.

קפלן מעורב בהרפתקה אחרת?

דוגמה לאחד מחילוקי הדעות בין הצדדים היא נושא מחלקות השיווק בחטיבות. כיום הן מחלקות נפרדות, כלומר כל חברה בת משווקת את מוצריה באמצעות משווקים שלה, אך קוק וויסברג סבורים כי אין טעם במבנה לא יעיל כזה. לכך יש להוסיף את רצונם של גל וקפלן, מנהלי השקעות ותיקים ומנוסים, לנהל השקעות עם פחות מגבלות ורגולציה. ככל הידוע הם מתעתדים להקים קרן גידור שדרכה הם מקווים לנצל הזדמנויות שנוצרו כיום בשוק, ואשר לא ניתנות לניצול תחת חברת הקרנות של אי.בי.אי.

ללא קשר לתוכניותיו אלו, קפלן מעורב, לפחות מאחורי הקלעים, בהרפתקה אחרת. כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע בעבר, יעקב לוקסנבורג (לוקסי) בעל השליטה בחברת ההשקעות וחיפושי הנפט לפידות, פועל לגיבוש קבוצת משקיעים כדי להשתלט על חברת פרטנר של אילן בן דב, כאשר מי שמסייע לו במהלך הוא קפלן, חברו הוותיק.

קפלן, 58, נמצא באי.בי.אי קרוב ל-30 שנים. את דרכו בבית ההשקעות הוא התחיל כמנהל השקעות, ובהמשך הקים עם רונן צלניר את אי.בי.אי חיתום. במהלך השנים ביצע קפלן שני אקזיטים מרשימים: ב-2005 הוא מכר לבית ההשקעות כ-20% ממניות חברת הקרנות שבהן החזיק תמורת 15 מיליון שקל, ואת מניותיו בחברת החיתום (8.5%) הוא מכר לאי.בי.אי בסוף 2009 תמורת כ-14 מיליון שקל. למעט שכר, לקפלן גם הוקצו אופציות כחלק מתוכנית לבכירי אי.בי.אי, אולם הן מחוץ לכסף כיום.

גל הגיע לבית ההשקעות לפני 13 שנים, וברובן הוא שימש כמנכ"ל חברת הקרנות. אז ניהלו קרנות אי.בי.אי מאות מיליוני שקלים בודדים, ואילו היום הן חולשות על נתח שוק של 6% ומנהלות כ-9 מיליארד שקל. גל נחשב למנהל מוערך, ותמיד היה בין מקבלי השכר הגבוה בחברה (יותר מ-14 מיליון שקל בארבע השנים האחרונות). גם הוא קיבל אופציות במסגרת אותה תוכנית כמו של קפלן, ואף הספיק לממש חלק מהן, אולם גם במקרה שלו רובן נמצאות כיום מחוץ לכסף.

לא הראשונים שעזבו

בניגוד למנהלי קרנות אחרים בשוק, ניהול הקרנות באי.בי.אי התאפיין תמיד בעקביות וסולידיות. בית ההשקעות לא נוטה להנפיק קרנות חדשות ואופנתיות מדי תקופה, לא משנה את דמי הניהול בהן, וגם לא מוכר את קרנותיו ללא דמי ניהול.

לאורך שנים, נהנות הקרנות מביצועים טובים ובדמי ניהול הנחשבים נמוכים מהממוצע. לאור כל אלה, הקרנות זוכות באופן קבוע לדירוגים גבוהים ואף לגבוהים ביותר בדירוגי "גלובס"-מעלות ובמערכות הדירוג של המערכת הבנקאית.

אך בשנה החולפת כל אלה לא עזרו לחברת הקרנות, והיא איבדה כמיליארד שקל מהקרנות המסורתיות מתחילת 2012.

לדימום המאסיבי הזה קדמה שנת 2011, שבה קרנות אי.בי.אי דווקא גייסו כ-2.5 מיליארד שקל אולם כאמור, לאחרונה המגמה התהפכה.

אי.בי.אי הוא אחד מבתי ההשקעות הוותיקים בענף המקומי, והוא נהנה ממוניטין מצוין שבעזרתו הצליח לצמוח באופן אורגני במהלך השנים. ואולם כמו מתחריו, בית ההשקעות פועל כיום בסביבה עתירת רגולציה ובדמי ניהול נשחקים. בכל הפעילויות שבהן עוסק כיום בית ההשקעות, הוא סובל מכך.

כך למשל, בתחום קרנות הנאמנות ישנו מעבר למוצרים סולידיים שגובים פחות דמי ניהול, ובתחום הברוקראז' התחרות עם הבנקים הביאה להצטמצמות השוק החוץ בנקאי ולצניחת עמלות. התוצאה של אלה הייתה, כצפוי, צניחה ברווחים.

שנת 2009 הייתה שנת שיא, עם רווח של מעל 120 מיליון שקל, אך ב-2010 כבר ירד הרווח ל-58 מיליון שקל, וב-2011 הוא עמד על כ-6 מיליון שקל בלבד.

בניגוד למתחריו, באי.בי.אי לא רכשו פעילויות ולכן חברת הגמל שלו רחוקה ממאסת הנכסים הקריטית שעליו לנהל על מנת להרוויח כסף. בראיון ל"גלובס" שנערך באחרונה התייחס קוק לסוגיית הרכישות, ואמר כי "נעשו כאן עסקאות שאם היה ניתן לעשות להן UNDO אני בטוח שהיו עושים.

"אני מוכן לקבל את זה שנעשו בשוק גם עסקאות טובות. אבל יש יותר עסקאות שאני שמח שלא עשינו מאשר כאלה שאני מצטער עליהן".

עזיבתם של קפלן וגל מצטרפת לעזיבת שני בכירים נוספים מאי.בי.אי בשנים האחרונות - תיקי חדד שעזבה את החברה במאי 2011 לאחר 34 שנים, בשנתיים האחרונות שלה בבית ההשקעות שימשה כמנכ"לית חבר הבורסה וקודמה בתפקיד, וזאב מילבאואר, שנשאר בקבוצה אך לא כנושא משרה בכיר.

עוד כתבות

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

מחוץ לחוק ההסדרים: הסדרת ימי המילואים ושיפור לימודי העברית בחברה הערבית

טיוטת חוק ההסדרים המעודכנת מוותרת על שתי רפורמות מרכזיות: המנגנון החדש של האוצר להגבלת ימי המילואים ורפורמת לימודי העברית בחברה הערבית ● היועמ"שית פסלה את מהלך המילואים בשל אי הלימה לפסיקת בג"ץ, ודרשה להעביר אותו במסגרת חקיקה עצמאית

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה / צילום: אנגלו סכסון עפולה

עסקה תוך שלוש שעות: בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה?

ברובע יזרעאל בעפולה נמכר פנטהאוז בן חמישה חדרים, בשטח בנוי של 190 מ"ר, תמורת 2.7 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הפנטהאוז עמד על 2.8 מיליון שקל והוא עמד כשלוש שעות בלבד על המדף ● השכונה נחשבת למבוקשת עם אוכלוסייה צעירה, חילונית ודתית ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הקרב על הצעירים: הפועלים יממן את המסחר בניירות ערך לגילאי 35 ומטה

בנק הפועלים משיק חבילת הטבות לצעירים ולסטודנטים, והוא יממן להם החזר מלא של עמלות המסחר בניירות ערך בארץ ובחו"ל ● כמו כן, לקוחות אלו שיצטרפו לבנק הפועלים, ייהנו מהחזר מלא של עמלות מסוף נובמבר 2025 עד לסוף חודש יוני 2026

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שייפלו היום בתל אביב, ובכיר הפד שהקפיץ את וול סטריט

יום המסחר בתל אביב ייפתח בירידות שערים, על רקע הסנטימנט השלילי בוול סטריט והמתיחות הביטחונית בצפון ובדרום ● בעיצומם של ימים תנודתיים במיוחד בוול סטריט, דברים שנשא נשיא הפד בניו יורק הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב בשיעור של עשרות אחוזים ● ביום שני הקרוב, בנק ישראל צפוי לבצע הפחתת ריבית ● וגם: המיליארדר הפרו־ישראלי ששוקל ללכת להנפקה בוול סטריט

איציק חנגל (מימין) ויעקב ביטון. ''זה נראה נוצץ מבחוץ'' / צילום: ענבל מרמרי

המסעדן והמשקיע שעומדים מאחורי כמה מהמסעדות הטובות בישראל: "אין תשואה כזאת בשום מקום אחר"

ליעקב ביטון יש 30 שנות ניסיון ו-14 מסעדות, אבל הוא מעדיף להישאר משקיע שקט ● המסעדן המוערך איציק חנגל חבר אליו לשלושה מקומות משותפים ● בראיון משותף הם מדברים על אתגרי הענף ("יש התקפי חרדה מטורפים"), קשיי גיוס העובדים ("בכשרות אין מחסור בכוח אדם") ועל המשקיע הפסיבי בעל החברה הבורסאית: "משקיע לא יקבל תשואה כזאת בשום מקום אחר"

נשיא ומנכ''ל ICL אלעד אהרונסון בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ICL: כ־400 מיליון איש מקבלים את המזון שלהם בזכות המוצרים שלנו

על רקע שינוי הזיכיון בים המלח, מנכ"ל ונשיא ICL אלעד אהרונסון הציג בוועידת ישראל לעסקים של גלובס את פעילות החברה כפתרון לאתגרי ביטחון המזון העולמי ● "ביל גייטס אומר כי בין 40%-50% מתושבי כדור הארץ חבים את היכולת שלהם לחיות לשימוש ההולך וגובר של דשנים"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינוי במודל קופות הגמל להשקעה יחכה? המהפכה בתחום החיסכון יצאה מחוק ההסדרים

באוצר פרסמו את תזכיר חוק ההסדרים עם כניסת השבת, וממנו עולה כי המהלך להקמת חשבון השקעות שיאגד שורה של מוצרי חיסכון יחכה בינתיים ● בענף עוד מחכים לפרסום ההמלצות הסופיות של הצוות שמגבש את המהלך

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ההשתלטות של מדינות זרות על תשתיות של מדינת ישראל נמצאת באותו מצבמה-6 באוקטובר; אסור לתת לחברות בבעלות מדינות זרות להשתלט על התשתיות של המדינה"

אמריקאים רבים מחזיקים בדעות סוציאליסטיות, גם אם אינם מזדהים עם ה''מיתוג''. הפגנה בניו יורק / צילום: ap

כשאי השוויון מעמיק והאמון בכלכלה נחלש: אמריקה מאבדת אחיזה בקפיטליזם

הבחירה הגוברת במועמדים פופוליסטיים, התמיכה ברעיונות סוציאליסטיים והעמדה הציבורית כלפי עסקים גדולים משקפים מפנה עמוק בחברה האמריקאית ● אינפלציה עיקשת, שוק עבודה נחלש והצורך בהורדת ריבית יוצרים סביבה שתעמיק את הפערים הכלכליים — ותגביר את הלחץ על היציבות הפיננסית ● הפד יצטרך להתמודד עם שאלת היסוד: האם הכלים המוכרים שלו עדיין עובדים ● כתבה רביעית בסדרה

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

ועידת ישראל לעסקים ה-32

ועידת ישראל ה-32 יוצאת לדרך בהשתתפות צמרת המשק

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה מתקיימים מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

ג'יליאן מייקלס / צילום: Don FLood

הכוכבת האמריקאית שסבורה: "השנאה כלפי ישראל היא קופת מזומנים של משפיענים"

התמודדות עם עודף משקל בילדות הפכה את ג'יליאן מייקלס לאימפריית כושר ובריאות משגשגת - עם תפקידי מפתח בפריים־טיים, אפליקציה עתירת משתמשים, סדרת רבי־מכר והון שמוערך ב־20 מיליון דולר ● בשנים האחרונות היא אחת הדמויות הבולטות במאבק באנטישמיות בארה"ב, ולאחרונה עוררה סערה כשעזבה את תוכנית האירוח שלה בעיצומו של ויכוח בנושא ● ראיון מיוחד