גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגמה: השימוש בפרילנסרים בענף הפרסום הולך ותופס תאוצה

נכנס מכרז חשוב? הבריף בלתי פציח? הלקוח תובעני? שכירת פרילנסרים לפרויקטים נקודתיים הפכה בשנים האחרונות למקובלת ■ האם המיתון יעצור את זה?

לפני מספר שנים, כשהחברה המרכזית למשקאות קלים הייתה בעיצומה של אחת מההשקות האסטרטגיות ביותר שידעה - ההשקה של המותג זירו בישראל - הגיעה העבודה שלה עם משרד הפרסום דחף למבוי סתום. במשרד הפרסום חשבו שהלקוח לא מדייק בבריף, ובחברה המרכזית הרגישו שהמשרד פשוט לא פוגע.

לבסוף, החליטו בחברה המרכזית לעשות מעשה והביאו את בני ברונסקי, אז אחד מאנשי הקריאייטיב הבכירים בענף, שעשה עבודות כפרילנסר בעיקר למשרדי פרסום אך גם לחברות עצמן. ברונסקי נקרא כדי לעבור על הבריף ולחדד את האסטרטגיה.

כדי להוכיח שהבריף של הלקוח מספק, ברונסקי כתב בעצמו שני תסריטים. בחברה המרכזית אהבו כל-כך אחד מהם, עד שאותו תסריט נבחר להיות זה שהופק כסרטון וזה שעלה לאוויר.

אבל הסיפור הזה הוא יוצא מהכלל שאינו מעיד על הכלל, שכן לרוב מי שנזקק לשירותיהם של הפרילנסרים הם משרדי הפרסום, שחלקם מרבים להשתמש מעת לעת בכוחות-עזר מבחוץ. ברוב המקרים הלקוח לא יודע על זה. בצדק או לא, זו שאלה שתידון בהמשך.

מקוקה-קולה נמסר כי "כל הפעילויות של מותגי קוקה-קולה ישראל נקבעות ומובלות על-ידי אגף השיווק של החברה. לכל המהלכים שותפים רבים, ובהם אנשי הפרסום, הקד"מ, האינטראקטיב וכן גורמים נוספים. ההצלחה היא תולדה של עבודה משותפת, ולאף אחד מהשותפים אין בעלות עליה".

השימוש הנרחב בפרילנסרים הוא תופעה של השנים האחרונות. הוא החל לפני מספר שנים, כשאת משרדי הפרסום החל לעזוב - מבחירה או בגלל פיטורים - "הדור הבוגר", בכירים שהגיעו לתקרת הזכוכית במשרדי הפרסום, שמשמעותה היא או מעבר לתפקיד בכיר אצל הלקוח או מעבר למעמד של יועץ או פרילנסר - מעין "שכיר חרב" שהמשרדים שוכרים לפי הצורך. מאחר שחלק מהבכירים שהתפנו באו מתחום הקריאייטיב, שהמעבר ממנו אל הלקוח אינו טבעי, הוצף השוק באנשים מנוסים מאוד שלא השתייכו יותר למשרד כלשהו.

רחוק מעיניי הלקוח

נוכחותם בשוק הפכה למשמעותית על רקע הקושי של ענף הפרסום לגדל דור חדש ומנוסה. נוצר מצב שבו למשרדי פרסום בינוניים התאפשר, כשנדרש הדבר לצורך קמפיין חשוב או מכרז, "לשחק במגרש של הגדולים" ולהשתמש בטאלנט מקצועי שאין באפשרותם להחזיק בתשלום על בסיס קבוע.

בחלק מהמקרים המצב הזה סייע למשרדים הגדולים, כאשר רצו להעביר את הטיפול בקמפיינים שהמשרד לא הצליח לפצח למישהו אחר, אדם שהצליח לחשוב "מחוץ לקופסה" של תרבות הארגון. זמינותם של פרילנסרים מקצועיים אפשרה גם לשחרר עומס גדול שנוצר כתוצאה ממכרזים וכדומה.

דבר נוסף שהאיץ את השימוש בפרילנסרים הוא השימוש הנרחב שהחלו משרדי הפרסום לעשות בטאלנטים כמו כוכבי "ארץ נהדרת", מודי בר-און ואחרים, שהתעקשו לעתים שאת הפרסומות יכתבו כותבים שלהם.

ואולם, בשנים האחרונות החלו לצוץ יועצים ופרילנסרים לא רק בתחום הקריאייטיב אלא גם באסטרטגיה. כאלה יש פחות אבל הטובים שבהם - דוגמת יוני קיש, שעזב לפני שנים ספורות את מקאן-אריקסון, הם מצרך מבוקש בקרב משרדי הפרסום.

ישנם משרדים שעושים שימוש קבוע ב"מומחה אסטרטגיה" כאשר הם נדרשים למכרז גדול. רצוי אחד שמכיר את הנפשות הפועלות במשרד עצמו, ועדיף עוד יותר אם הוא מכיר גם מול מי הוא עובד בצד של הלקוח.

על אף התרחבות התופעה, במשרדי הפרסום לא ממהרים להודות בשימוש בפרילנסרים, לא בפני הלקוח ולא בפני השוק. מי שמכיר היטב את הנושא הוא בני ברונסקי, שבתחילת הקריירה שלו שימש במשך 6 שנים כבכיר במקאן-אריקסון. לאחר שעזב את המשרד, ועד שחזר לתפקיד בכיר ב-y&r ישראל, לקח ברונסקי חלק בפרויקטים רבים עבור משרדי פרסום שונים, ממקאן-אריקסון ועד דרורי-שלומי.

"בדרך-כלל", הוא מספר, "מי שמביא את הפרילנסר זה משרד הפרסום, והוא לא נוהג להגיד את זה ללקוח, כי במשרדים יש חשש שאם הלקוח יידע שהביאו פרילנסר, הוא יחשוב 'אם מחלקת הקריאייטיב שלכם לא יכולה לפתור את התסריט, למה אני צריך אתכם'... בעיניי זה לא נכון, כי לכל משרד יש שפה, סגנון, תרבות מסוימת, וזה מה שמכתיב את אופי העבודה, לא אנשי הקריאייטיב, כי הם מתחלפים".

מי שמוכן לדבר בגלוי על נושא הפרילנסרים הוא יגאל שמיר, שותף במשרד הפרסום גליקמן-נטלר-סמסונוב. "כל מי שעובד עם טאלנטים עובד גם עם פרילנסרים, כי היום מאוד מקובל להעסיק טאלנטים עם הכותבים שלהם", הוא אומר.

שמיר, שהוא אחד מאנשי הקריאייטיב הוותיקים והמוערכים בענף, מציין מספר סיבות שהביאו לשימוש רחב יותר בפרילנסרים בשנים האחרונות - בעיקר בתחום הקריאייטיב: "הקריאייטיב נחלש בשנים האחרונות", הוא מסביר, "אין הרבה כישרונות עולים. הרבה כישרונות הם מהדור הוותיק יותר, אותם בני 45 שכבר לא במשרדים. להם עדיין אין תחליף הולם בתוך המשרדים".

"לפרילנסרים אין אגו"

פרט להיעדר כישרונות בולטים בתוך המשרדים, שמיר רואה בשימוש בפרילנסרים מספר יתרונות פרקטיים אך גם חסרונות לא מבוטלים. באשר ליתרונות הוא אומר: "אף אחד לא רוצה לשלם תקורות גבוהות עבור כוח-אדם יקר בתקופות של אי-ודאות ואי-יציבות, ומאז 2008 אנחנו הולכים מתקופה של אי-יציבות לתקופה של אי-יציבות.

"בעלי המשרדים לא רוצים למצוא את עצמם בתקופות ללא פרסום עם כוח-אדם מאוד יקר, ולכן מחזיקים על 'הפיירול' את כוח-האדם ההכרחי עבור העבודה השוטפת. בפיקים של עומס עבודה או כשיש מכרז, מוסיפים ומתגברים בפרילנסרים. יתרון נוסף של הפרילנסרים הוא שאין להם אגו. הם לא צריכים קרדיט על המסך או מול הלקוח. הם רק רוצים כסף".

אבל שמיר רואה גם כמה חסרונות בתופעה: "יש בעיה עם כל נושא הסודיות - פרילנסר הוא היום פה ומחר שם. זאת דבורה שעוברת מפרח לפרח ואוספת צוף, זה לא שחקן של המשרד. מידת המחויבות שאפשר לדרוש ממנו נמוכה מזו שאפשר לדרוש מאנשי המשרד. מאיש שלי אני יכול לבקש 'להתאבד', לעבוד שבתות ולילות. הפרילנסר הוא לא שחקן נשמה. הם נותנים את הכישרון שלהם עד חמש ודי".

"יש גם את עניין העלויות", מוסיף שמיר, "להחזיק פרילנסר, שגם נחשב טאלנט, זה עניין לא זול: עלות תסריט מאחד הפרילנסרים הטובים יכולה בקלות להגיע ל-4,000-5,000 דולר. במכרזים עשויים הסכומים להתחיל ב-2,000-3,000 דולר על מכרז פשוט ולפני בונוס הצלחה".

"במכרז ענק, כמו למשל בתחום הסלולר, נפתחות ארובות השמיים ומציעים הרבה יותר", נזכר ברונסקי. "הכסף שירוויח הפרילנסר ייגזר מהיקף העבודה וה'בוננזה' של המשרד אם יזכה".

יוסי לובטון, מנכ"ל באומן-בר-ריבנאי, סבור כי קיימת בעיה של יעילות עבודה מול פרילנסר. "אנחנו משתדלים שלא להביא טאלנטים כפרילנסרים לפרויקטים גדולים, כי זה עניין יקר מאוד. מעבר לכך, פרילנסר שבא לרגע לא מכיר את המשרד, את העבודה מול הלקוח, את הלקוח עצמו, וזה עשוי לסרבל ולהקשות על העבודה.

"אם יש עומס עבודה, עשויים להביא פרילנס ליומיים-שלושה. עם זאת, קרה השנה שהיינו בעומס של מספר מכרזים והבאנו למכרז מסוים פרילנסר. בעיניי זה לא בעייתי, כי בסופו של דבר מי שעומד מול הלקוח זה מנהל הקריאייטיב של המשרד, והוא זה שמוביל את הקו, נותן אינפוטים לעבודה של הפרילנס ומשפיע. להביא פרילנס זה חלק מהיכולת של משרד לנהל עומסים".

לובטון מאמין שהמצב הכלכלי עלול להשפיע משמעותית על מצבם של הפרילנסרים, אם כי לא ברור לאיזה צד יטו הדברים: "יש אפשרות שבמשרדים יוותרו על השירותים היקרים של הפרילנסרים ויעדיפו ללחוץ יותר על כוח-האדם הקיים במשרד, כדי לחסוך עלויות. האפשרות השנייה היא שבמשרדים יקצצו בכוח-האדם השוטף, ואז נקודתית, כשיש עומס, ישתמשו בפרילנסרים".

ניב חורש, המשנה למנכ"ל ראובני-פרידן, חושב שכבר ניתן לראות ניצנים של מגמה חדשה: "מחבריי הפרילנסרים אני שומע שזו לא תקופה קלה. העלות שלהם ליום גבוהה, וכרגע כנראה שמעדיפים לצמצם אותה", הוא מסכם.

"אם אני מביא פרילנס, אני פשוט הורג את האנשים במשרד"

חיסרון נוסף של שימוש בפרילנסרים, בעיקר אם בוחרים בהם לצורך עבודה על מכרז אטרקטיבי או עבודה אסטרטגית, הוא שהוא עלול לייצר בעיה פנים-ארגונית.

"כתפיסת עולם אסטרטגית, אנחנו ממעטים להשתמש בפרילנסרים ומעדיפים להשתמש באנשים שלנו", אומר אורי עיני, מנכ"ל משותף באדלר-חומסקי. "בימים כתיקונם אנחנו תמיד עובדים על 110% מבחינת כמות כוח-אדם, וכך אנחנו ערוכים לקצב עבודה גבוה. עכשיו, בגלל המצב הכלכלי אנחנו 'עובדים בלי שלייקס' - הכי רזה שיש, בלי אותם 10% עודפים, וכשיש לחץ עבודה, מביאים פרילנסרים מבחוץ.

"אני מעדיף לוותר עכשיו על כל אדם שאני לא חייב להחזיק על 'הפיירול'. אבל גם במצב הנוכחי אני לא משתמש בפרילנסרים טאלנטים, ואת העבודה הקריאטיבית אסטרטגית אני שומר לאנשי המשרד. יש לנו טאלנטים מעולים.

"כתפיסה אנחנו מגדלים, מחזקים ומאדירים את האנשים שלנו, ואם ב'מאני טיים', כשצריך לעשות עבודה משמעותית, אני מביא מישהו אחר - אני פשוט הורג אותם. התחום שלנו זה לנהל טאלנטים - את הטאלנטים שאנחנו מגדלים, ולכן צריך לחזק ולתחזק אותם".

עיני גם לא ממש מתלהב מהיצע הפרילנסרים שמסתובב בחוץ. "במקרים רבים זה בלוף", הוא אומר, "הם בסדר ונחמדים, אבל לא מעט מהם יקרים, מבוגרים, קצת מיושנים ועייפים, וברוב הפעמים כוח-האדם שבמשרדים טוב יותר ועדכני יותר".

ניב חורש, המשנה למנכ"ל ראובני-פרידן, סבור כי שימוש בפרילנסרים עלול לעורר בעיה בתוך הארגון, זאת למרות שמשרדו מוזכר לא אחת בענף כמי שעושה שימוש בפרילנסרים בתחום האסטרטגיה. כך למשל, במכרז שבו התמודד המשרד על תקציב הוט מובייל, לקח קיש חלק חשוב.

"בעיקרון", אומר חורש, "אנחנו נותנים לצוותים האורגניים שלנו לעבוד על פרויקטים משמעותיים. בפרילנסרים משתמשים בדרך-כלל לסתימת חורים ולפעמים בפרויקטים גדולים. המקום שבו אנחנו משתמשים הרבה בפרילנסרים זה בדיגיטל, כי שם יש הרבה תחומים ספציפיים של בניית אפליקציות, שלא משתלם להחזיק במשרדים".

22

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות