גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פראג למתקדמים: ביקור במקומות השלווים והלא מוכרים של העיר האגדית

פראג שלא הכרתם: בלי גשר קארל, בלי הקונצרטים המסחריים, בלי המצודה וכיכר השעון. פראג לא של המונומנטים הגדולים שעדרי תיירים פוקדים אותם, אלא של מקומות קצת פחות מוכרים

ב-1968 הייתי סטודנט בפריז. "האביב של פראג" מילא אותנו חדווה אדירה. ב-21 באוגוסט 1968 פלשו הסובייטים ושותפיהם לצ'כוסלובקיה. החלטתי לנסוע לשם ולהצטרף להפגנות נגד הכובש. אבל מכיוון שעבדתי בשגרירות ישראל, ופראג שרצה סובייטים לא-ידידותיים, הוזהרתי שלא לנסוע. מאז אני בדרך לפראג, ורק באביב הנוכחי הגעתי לשם.

יש לי סימפטיה לפראג מסיבות היסטוריות וספרותיות. אציין אחת: הרכש שנשלח מצ'כוסלובקיה, דרך שדה תדלוק עלום בקורסיקה, הציל את ישראל בכך שהקים לה יש מאין חיל אוויר.

במרוצת השנים התגבש בעיני רוחי דימוי מסוים של העיר, וכדי לעשותו מציאותי יותר רכשתי וקראתי את המהדורה המעודכנת (2012) והמקוצרת של ספרה של אביבה לורי, "התענוגות של פראג". הקריאה הכניסה אותי בסוד העיר. כמי שכתב ספרי מסע המושתתים על תחקירי שטח, אני יודע להעריך את העבודה שעשתה.

לורי כתבה לא רק על סמך ידע עצום, אלא גם מאהבה עמוקה לעיר שקל לאהוב. אבל אני, אורח בא לרגע - שבוע שלם, שמעתי שזה "יותר מדי", ולדעתי זה רק המתאבן לביקור שני נינוח יותר - גיבשתי לי פראג מעט שונה משלה, שילוב של הסתכלות אישית וניסיון תיורי. פראג, לא של המונומנטים הגדולים שעדרי תיירים פוקדים אותם מצאת החמה ועד צאת הנשמה, אלא של מקומות שלווים ככל האפשר.

ארט נובו וקוביזם

פראג היא לא העיר שחלמתי, אבל יפה לא פחות מהדימוי. ומשום מה, חשבתי שם הרבה על ברצלונה. מופרך? לא כל-כך. המוזיאון הראשי של פראג הוא הרחוב, כמו בברצלונה. המון פיסול, ובעיקר חזיתות בתים מרשימות בסגנון ארט נובו, כמו בברצלונה. שם מכנים זאת מודרניסמו, אבל מדובר באותו גל שהוא בן כמאה שנה, בממוצע, ששטף את אירופה לפני מלחמת העולם הראשונה ונקרא אדוארדיאני באנגליה, בל אפוק בצרפת. כל תרבות לאומית הטביעה בה חותם שונה בתחומי האדריכלות, האמנות והעיצוב.

המודרניסמו שימש במודע ככלי בשירות הלאומנות הקטלונית המתעוררת. הגאונים גאודי, דומנק אי מונטאנר ופואיג אי קטפלך בנו יצירות מטורפות, לפעמים, שהיום הן מוקד המשיכה העיקרי של ברצלונה. בפראג, ארט נובו מזוהה בעיקר עם השם אלפונס מוחה, אמן בחסד עליון, שספג השפעות בפריז והשפיע על הארט נובו בכלל, היה מאהבה של שרה ברנאר וצייר את הכרזות היפהפיות למחזות שהיא שיחקה בהן.

מי שמתעניין בארט נובו כמאפיין חשוב של פראג מומלץ מאוד שיבקר במוזיאון מוחה. אדריכלות הארט נובו נפוצה ברחבי העיר. סגנון נקי, לא משתולל, מאופיין היטב - כך שלמרבה האבסורד, דווקא "הבית הרוקד" של פראנק גרי, שנבנה סביב 1995 על שפת הוולטאבה, מהווה, באיחור של מאה שנים ובסגנון אחר לגמרי, נופך טירוף בנוסח גאודי בפראג... ואולי גם בית הכנסת ירושלים מ-1906, ליד כיכר הרפובליקה, שעטנז מדהים, של ארט נובו ושל סגנון מורסקי: תחשבו על סגנון אנדלוסי אחרי "טיפול" של גאודי. העיר שופעת בתי קפה ארט נובו יפהפיים, כמו אימפריאל המדהים, ומלונות כמו פאז'יז' (פריז). מוצאים פריטי ארט נובו בכנסיות שחודשו לפני מאה שנה, כמו ויטראז' של מוחה בקתדרלה שבמצודה, ובפיסול ברחוב.

עוד סגנון, שולי אבל ייחודי לעיר: הארכיטקטורה הקוביסטית. הקוביזם נולד בפריז ב-1906, על הבדים של פיקאסו ושל בראק, ובא לידי ביטוי בציור ובפיסול, בעיקר. בפראג, חבורת יוצרים "מתחה את המותג" לארכיטקטורה, ופה ושם נתקלים בבניינים גדולים, די משונים למראה, לפעמים עם ראש רחב מהגוף. מוזיאון הקוביזם הקטן שבבניין הקוביסטי "המדונה השחורה" מומלץ למתעניינים בסטייה הסגנונית הזו, וגם בית הקפה שבקומה הראשונה, שנעים לשבת על מרפסתו עם בירה טובה ולצפות מטה.

אתרים של רוגע

המקומות שאהבתי בפראג הם אתרים של רוגע. ראשית, אולם הספרייה הנפלא בסגנון בארוק-רוקוקו מראשית המאה ה-18 בקומה השנייה של ה"קלמנטינום", המרכזי מאוד. לא ידעתי שהמקום כה מרהיב, אבל איזה חוש שישי והקשר הידוע בין המקום לתוכנים הדגולים טיכו בראהה וקפלר שפעלו שם, וזכרו של התוכן היהודי דוד גנץ, גרמו לי לרכוש כרטיס. מטפסים במדרגות ברזל לולייניות וצופים מהפתח במראה המפעים: פריט מופלא של אמנות העיצוב בלב עיר של אמנות, ובמרכזו גלובוסים עתיקים, אסטרונומיים וגיאוגרפיים. איש לא רצה לעזוב.

קרוב מאוד להמולת גשר קארל, באי השליו קאמפה, נמצאים הגן שאפשר להשתרע בו על הדשא למנוחה בין פראגאים ופראגאיות (הא, הפראגאיות, הפורחות באביב, מסממני היופי המובהקים של העיר) והכיכר הקטנה עם המסעדות ועם המלונות הקטנים. לא רחוק משם, רובע בתי הקפה והמסעדות, מאלה סטרנה וכיכר מלטה. על גדת הנהר יש שגרירויות ובתי מלון יפים - חן ורוגע כמה עשרות מטרים מההמון היורד מהמצודה. גם המראה של הוולטאבה, של האיים מעל גשר ז'יראסקוב ושל הנוף היפהפה הנשקף משלושה שולחנות קטנים לפני הכניסה לגשר לג'י הוא מפעים. נוף הנהר דרומה, מבעד לגפנים - כן! בוישרהאד. ואם הזכרנו את וישרהאד, בית הקברות של אישי הרוח בכיכובם של סמטאנה, דבוז'ק, צ'אפק ואחרים - מרגש. אהבתי מאוד את הגן הפרנציסקני - נווה שלווה בלב אחד הרבעים הכי סואנים בפראג - ואת כנסיית יעקב הקדוש, כנסייה נהדרת, קצת צדדית, לא הרחק מכיכר הרפובליקה. ולא פחות, בירה מאסטר עם נקניקיות על מרפסת בית הקפה.

אופרה אחרת

במין מעגל קסמים מעיק, הצלחתה התיירותית העצומה של פראג היא בעוכרי התיירים עצמם. מספרם באתרים הנחשבים ל"מאסט" עולה על מספר הנקניקיות שזוללים בעיר ביום אחד. עדרים עוקבים אחר מנהיגת העדר, משכוכית המניפה מטרייה סגורה, והעדרים חוצים אלה את אלה, נטמעים זה בזה, וסופם שהם מתפוגגים והמשכוכית מוצאת עצמה כמעט לבדה: השאר מסתפחים אל עדר זה או אחר שחצו בדרכם.

נסבל שמשדלים תיירים בפתחי מסעדות צ'כיות המגישות את אותו התפריט, ובכניסות לחנויות של מזכרות מתוצרת סין. חמורה יותר היא הזניית המוזיקה הקלאסית בחוצות העיר. תיירים שמעו שפראג היא בירה מוזיקלית ו"חייבים לשמוע קונצרט". ברחבי העיר מתנהל שידול נמרץ של תיירים תמימים להאזין לקונצרטים המתקיימים בשלל כנסיות, שהם מלכודות תיירים. קונצרטים מזורזים של שעה בדיוק, תוכניות דומות זו לזו, מחרוזת קטעים קצרים. בכל מקום, משום מה, ויוואלדי. לפני תחילת הקונצרט, בחור בשורטס ובנעלי התעמלות הציג את נגן העוגב כטוב ביותר בצ'כיה ואת הכנר כטוב ביותר בפראג. קבוצת יפנים מאורגנת מילאה את רוב הכנסייה. אנחנו הרגשנו מרומים. אבל בעצם ידענו מראש. לפחות הכנסייה יפה.

גם הג'ז אכזב: מועדון רדוטה הוא אחד הנחשבים בפראג (יצא לו שם גם כי קלינטון ניגן שם עם האוול), אבל הג'ז ששמענו היה "לתיירים". רביעייה איכותית אמנם, אבל פרט למתופף, איש לא התאמץ לתת קטעי סולו, שעם האלתור הם מאבני היסוד של הג'ז. והמלצר כל הזמן שידל להזמין עוד ועוד אלכוהול.

המוזיקה לאוהבי מוזיקה ממש זו האופרה, זה פסטיבל האביב שאזלו כרטיסיו, הפילהרמונית שבקופתה מכרו רק מנויים לעונה הבאה. האופרה הרפרטוארית, בכל ערב יצירה אחרת, שלושה משכנות. בקופה מצאנו בנקל כרטיסים מצוינים לערב. מאדאם באטרפליי היה נפלא. האולם הוסיף לחוויה, והמחיר: 120 שקלים, שורה ראשונה ביציע השני. אבל בשביל בגינה שמול האופרה ראינו מראה קשה: צעירים מזריקים סמים בפרהסיה.

מה יש לצפות מעיר, שברובעיה המרכזיים לא ראינו שוק מזון אחד לרפואה - פרט לשוקון לתיירים בעיר העתיקה? אולי יש, אבל לא בולט, לא מזמין כמו בפריז, בברצלונה, אפילו בזגרב, שבהן ביקור בשוק הוא חוויה ייחודית. כשנוסעים בלי ציפיות, אין אכזבות. מי שאוהב מזון כבד ושמן ייהנה. מי שלא רוצה לצבור עודפי פחמימות ושומנים יטעם וילך למסעדות זרות.

לפני הנסיעה אספתי המלצות למסעדות. אבל בסופו של דבר אוכלים כשרעבים, ברובע שבו נמצאים כאשר תוקף הרעב. בשום מקום לא אכלנו רע. לא היו נפילות אבל גם לא היו ריגושים. באוכל הצ'כי יש תקן. נמנענו מכופתאות של בצק ושומן, שהן "פנינת" המטבח המקומי. הסלטים היו טריים מאוד, הנקניקיות מצוינות והבירה מעולה, וגם הבשר לסוגיו. פראג זולה מתל אביב. צלע חזיר יפה וסטייק עוף על האסכלה שבחצר מסעדת או פינקאסו ("אצל פנקס") - שם עם סיפור, שעוברים בה מאות סועדים ביום - בתוספת בירה, כרוב מבושל וסלט עלו 110 שקלים לפני שירות; 10%, תמיד, לבדוק בחשבון אם הוא כלול.

התעקשתי על מסעדה איטלקית בשם וינו דיווינו, שהייתה מקום 4 בטריפ אדוויזור. במקום שאין בו מטבח מקומי מפתה, האיטלקי הוא המטבח הזר שאפשר להסתמך עליו. אכלנו שם פעמיים. אוכל איטלקי שמבשלים שפים איטלקים במטבח הנשקף מהשולחנות שבמרתף יינות מרשים. רשימת יינות איטלקיים עצומה. חלק מהמנות היו מצוינות. עם בקבוק יין שילמנו 400 שקלים לזוג וכחצי מזה לעסקית טובה לא פחות. ערב אחד נקלענו ב-23:00 רעבים מאוד למסעדה הסינית Perly Asie ברובע היהודי, שהייתה מלאה סינים. היה טעים וזול. מסעדה מודרנית חביבה עם טראסה בכיכר הרפובליקה היא M Eating.

אכן, הביקור הראשון בפראג פתח, מכל הבחינות, את התיאבון לעוד.

ואם נחזור אל ההשוואה בין פראג לברצלונה, הרי המטבח המקומי הוא המינוס הגדול של פראג, וגם הכדורגל - איש לא נוסע לצ'כיה לראות משחק. לפראג יש נופי נהר שאין לבירת קטלוניה, ולברצלונה יש ים. המודרניסמו מרשים יותר מהארט נובו. בנקודות, ברצלונה לוקחת. במכלול הרגשי, תיק"ו.

מידע מעשי

למי שלא השיג כרטיסים

קריאה: מומלץ להצטייד בספר "התענוגות של פראג" של אביבה לורי (הוצאת אריה ניר, 98 שקלים ברשת אחת, ואבוי למחברת ונהדר לקורא, אחד משלושה ב-99 שקלים ברשת המתחרה).

התמצאות: אדריכלות ארט נובו מפוזרת ברחבי פראג, והמטייל המתבונן מבחין בה תוך כדי טיול בעיר, בין עשרות רבות של מבנים, ציבוריים ופרטיים, פחות או יותר מרשימים. ניתן לרכוש בגוגל מפה שתסייע לכם להתמצא באדריכלות המקומית תמורת 190 קרונות (כ-40 שקלים). www.kubista.cz/en/270/Map-of-Art-Nouveau-Arch.-in-Prague.html.

מוניות: זרם התיירות מוליד באופן טבעי ניסיונות של ניצול לרעה. שוב ושוב מזהירים זרים מפני נהגי מוניות העושקים תיירים; צריך לקבוע את המחיר מראש, או לבחור במונית של חברה אמינה, AAA. המשטרה מזהירה תיירים מפני כייסים, בעיקר בחשמליות, ומפני מי שמציעים עסקות מטבע הנטפלים אליך ברחוב.

מי ברז: מילא המוניות, המים במסעדות. עוד סעיף רווח. במסעדה אחת הופיע בחשבון תשלום בעד מי ברז. סירבנו לשלם. תיקנו, אבל "שכחו" להחזיר את העודף עד שהתרגזנו. בשום מקום לא הצלחנו לקבל קנקן מים רגילים. "אין לנו ברז", אמרו במסעדה. עושים הכול כדי שתרכוש מים מינרליים, בשעה שמי הברז טובים. במסעדה אחת עשו לנו "תרגיל יין" - הגישו חצי מהכמות המובטחת, והמלצר עוד התווכח.

מסעדות מומלצות: אצל פנקס, U Pinkasu, Jungmannovo nam 15/16, פראג 1; Vino Divino ,Stupartska 18, פראג 1, טל' 222311791.

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

המונים בדרך בגין בהפגנת משפחות החטופים / צילום: אמיר ירחי

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק