גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת צמח: מאגר "לוויתן" יוכל לייצא עד 75% מהיקף הגז

זאת, לעומת 35% בדוח הביניים ■ מנכ"ל משרד האנרגיה והמים, שאול צמח, מגיב לביקורת ולדרישה לעכב ההחלטה על יצוא הגז: "ממשלה שלא מבטיחה ודאות, לא מקבלת השקעות"

"יצוא גז הוא תנאי לביטחון אנרגטי ולתחרות בענף", כך אמר היום (ד') שר האנרגיה והמים ד"ר עוזי לנדאו לרגל הגשת דוח הוועדה לעיצוב משק הגז. לנדאו הוסיף כי "המשק הישראלי שבוי בימים אלה בידי ספק אחד בפועל, שבעצם שבה את רוב הצרכנים הגדולים, ולכן ספקים חדשים זקוקים ללקוחות ויצוא נותן תקווה שיש למי למכור. יצוא הוא תנאי לביטחון אנרגטי ולתחרות בענף. מי שמבקש יצוא רוצה ודאות ומוטיבציה בקרב היזמים לחפש, למצוא, לפתח ולמשוך יזמים מובילים בעולם - כדי שזה יהיה, דרושה כדאיות כלכלית".

הוועדה לבחינת מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי בארץ, בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח, הגישה הערב את הדוח הסופי של עבודתה לראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו אמור להחליט האם ומתי יוגשו המלצות הדוח לאישור הממשלה. מסקנות הדוח כבר מעוררות התנגדות של השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שטוען כי יש לדחות ב-3 שנים לפחות את ההחלטה על יצוא הגז, עד שיתברר כמה גז לישראל ומה היקף הביקושים הצפוי.

בתדרוך לעיתונאים הבוקר תקפו שר האנרגיה ומנכ"ל המשרד את המשרד להגנת הסביבה, שהעביר בתחילת השבוע את חוות דעת המיעוט שלו לעיתונאים. "נדמה לי שזה אחד התקדימים הראשונים שבהם מישהו שולח חוות דעת מיעוט עוד לפני שיש דוח", אמר לנדאו, "היה ראוי שמי שיש לו הסתייגות יגיש אותה לוועדה". צמח אמר כי "היה מי מבין חברי הוועדה שבחר גם להדליף ניירות פנימיים של הוועדה וגם להביע את עמדתו בתקשורת - אני חושב שמי שעושה דבר כזה אינו נוהג באופן קולגיאלי וגם הטעה את הציבור".

צמח תקף בחריפות את הקריאה לעכב את ההחלטה על יצוא הגז בכמה שנים. "לחכות זו לא מדיניות", אמר, "לא היו מוצאים את תמר ולוויתן אם היו מחכים. אני לא רוצה להימצא במצב שבעוד כמה שנים יכתבו שפוספסה כאן הזדמנות. לחכות זה לא משהו שממשלה יכולה לבוא איתו ליזמים. אין דבר כזה. ממשלה שלא מבטיחה ודאות לא מקבלת השקעות - כל מי שאומר אחרת פשוט מטעה".

דובר המשרד להגנת הסביבה מסר בתגובה כי "ברור שמשרד האנרגיה היה מעדיף להסתיר את דיוני הוועדה ולהדליף רק את מה שנוח לו כפי שבאמת עשה. הרבה יותר קל לבצע מכירת חיסול ולמנוע מהציבור נגישות לאנרגיה זולה וירוקה כאשר מעלימים מידע חשוב וחיוני באופן מגמתי. לא מפליא ששוב משרד האנרגיה והמים לא מוצא תשובות אמיתיות לטענות העולות נגדו ומעדיף להתמקד בשולי ובטפל ולהאשים גורמים שונים בהדלפות. התחושה מתחילת דיוני הוועדה, שסומנה מטרה מראש והיא הסיוע ליזמים למקסם את רווחיהם, התבררה כמוצדקת עם העברת הטיוטה הסופית לחברים, שבאופן תמוה לא כללה את העמדות המקצועיות שהצגנו בוועדה".

המאגר של שגיא ושטיינמץ הוחרג

הדוח הסופי של ועדת צמח כלל כמה שינויים לעומת דוח הביניים. בין השאר הוגדלה כמות הגז המותרת ליצוא ל-500 BCM ובמקביל הוגדלה כמות הגז שתישמר לצורכי המשק הישראלי ל-450 BCM (לעומת כ-400 לכ"א בדוח הביניים). הגדלת הכמויות התאפשרה לאחר שהוועדה הגדילה את רזרבות הגז של ישראל ב-150 BCM נוספים. צמח הסביר כי הכמות הנוספת היא כמות שיש הסתברות סטטיסטית של מעל 90% לגילויה. הוועדה קבעה כי בתוך חמש שנים מיום אישור הדוח תיערך הערכה מחודשת של הכמויות ליצוא ולצריכה מקומית.

שינויים נוספים בדוח הסופי כללו הסרת מגבלות על יצוא גז ממאגרים ובהם מגבלה של 15% מכמות הגז במאגר שהוגדרה כמרווח ביטחון ומגבלה שאסרה על מאגרי גז גדולים להמחות את זכויות יצוא הגז שלהם למאגרים אחרים. הוועדה ממליצה לחייב מאגרים גדולים לשמור 50% מהגז שלהם עבור השוק המקומי, אולם הם יכולים לסחור בזכויות יצוא עם מאגרים אחרים שכבר התחייבו לספק יותר ממחצית הגז שלהם לשוק המקומי. כתוצאה מהשינויים תגדל כמות הגז המרבית שבעלי הזכויות במאגר לוויתן יכולים "לסגור" ליצוא מ-35% ל-75% מהגז שבמאגר, בתנאי שיימצא מאגר אחר שיסכים לספק במקומו את הגז למשק המקומי.

המלצה נוספת של הוועדה, שעברה ריכוך לפחות סמנטי, הייתה בנושא מתקני היצוא לגז. בדוח הביניים הביעה הוועדה התנגדות גורפת להקמת מתקנים ליצוא הגז בשטח שאינו בשליטה ישראלית. בדוח הסופי מדובר על מתן עדיפות למתקני יצוא שימוקמו בשטח בשליטת ישראל.

נושא אחר שעורר מחלוקת רבה בדיוני הוועדה היה הצעתו של צמח שהמדינה תקים מוביל גז ימי שיחבר את המאגרים העתידיים לחוף. הממונה על התקציבים באוצר גל הרשקוביץ' התנגד בתוקף לדרישה וטען כי תגרור עלויות של מיליארדי דולרים. הנוסח הסופי בדוח מדבר על "מעורבות ממשלתית בתכנון והקמת תשתיות במשק הגז הטבעי". הכוונה בין היתר לכך שהמדינה תקים את מתקני הקבלה החופיים של הגז ותתכנן את הצנרת הימית.

צמח אמר כי במקרי קיצון המדינה תממן חיבור של מאגרי גז קטנים לחוף - אם יתברר כי ללא סיוע המדינה לא תהיה הצדקה כלכלית לפתח את המאגרים ואין חלופה טובה יותר לפיתוחם. לדברי צמח, "אם לא נגיד ליזם 'אם תחפש ותמצא תוכל לייצא' - הוא לא יחפש. אין פה שום סיכון מבחינת המדינה כי אף אחד לא ייצא גז שעוד לא מצאו. שם המשחק הוא ודאות ולא מגבלות וחסמים".

בנוסף החליטה הוועדה לחייב כל בעל מאגר לקבל רישיון יצוא ואישור של הממונה על ענייני הנפט להסכמי מכר של גז ליצוא. מההמלצות הוחרגו מאגרים הנמצאים בבעלות משותפת של ישראל ומדינות אחרות - כנראה מאגר המצוי ברישיון ישי שבבעלות טדי שגיא, בני שטיינמץ והזדמנות ישראל, שחלקו בשטח ישראל וחלקו בקפריסין. הכללים ליצוא גז ממאגרים אלה ייקבעו בהסכמים מדיניים בין ישראל לקפריסין.

נתניהו: "מדינת ישראל צריכה עכשיו תקציב אחראי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל הערב את הדוח ואמר כי "הגז הוא מרבץ אנרגיה שנותן לישראל אופק כלכלי חדש. זה יכול לתת לנו גם עוצמה כלכלית וגם עצמאות כלכלית. אני חושב שחשוב שנפתח אותו בצורה מושכלת ואחראית. אני מתכוון ללמוד את הדו"ח ולהביא להחלטות שייתנו לנו את השגשוג בעתיד".

בהמשך אמר נתניהו כי "מה שמדינת ישראל צריכה עכשיו זה תקציב אחראי. אני מזכיר לכם שמול הטלטלה העולמית הצלחנו להוריד את רמת האבטלה. היא היום 7.2%, היא הייתה יותר גבוהה. היא יותר גבוהה היום בארצות הברית וגם יותר גבוהה באירופה. שם היא 11 אחוז ויש מדינות שבהן 50 אחוז מהצעירים מובטלים. אני לא מוכן שזה יקרה כאן. כדי שזה לא יקרה כאן, מדינת ישראל צריכה תקציב אחראי".

עיקרי המלצות

מאזן הגז

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה