גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים מאחורי הפיטורים: 1.6 מיליון מ"ר משרדים ריקים

גל הפיטורים הנוכחי עלול לרוקן אלפי מ"ר משרדים ■ אם יתממש תרחיש קיצון שהכין התמ"ת, הוא יזעזע במקביל גם את שוק הנדל"ן ■ בשטח יש כבר מי שמדמיין איך הופכים מאות אלפי מ"ר משרדים חדשים לדירות מגורים

חמש קומות ממוצעות במגדל משרדים טיפוסי, או במספרים: כ-4,700 מ"ר. זהו ככל הנראה סך שטחי המשרדים שיתפנו בעקבות גל הפיטורים של חודש יולי, שמטריד את המשק בשבועיים האחרונים. אם מגמת העלייה במספר המובטלים תימשך ואף תתחזק, עלול שוק המשרדים בישראל לעבור לירידת מחירים, ולחילופין לירידה בתפוסה בשיעור עד 30%. כך צופה יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, על רקע נתוני הפיטורים מהחודש החולף ומגמת העלייה באבטלה מנובמבר 2011.

שירות התעסוקה פרסם לפני שבועיים את הדו"ח החודשי, שממנו עולה שביולי פוטרו 16,084 עובדים במשק הישראלי. זה מספר שיא מאז יולי 2009 וקפיצת מדרגה בהשוואה לחודש הקודם, יוני 2012, שבו פוטרו 12,542 עובדים ובהשוואה לחודש המקביל אשתקד, יולי 2011, בו נרשמו 12,634 מפוטרים.

בנוסף, בחודש יולי, לפי נתוני שירות התעסוקה, חלה עלייה נוספת בשיעור של 0.5% במספר המובטלים בהשוואה לחודש קודם, ומספרם הסתכם ב-187,200 איש. עם זאת, נתוני הלמ"ס שפורסמו בסוף שבוע דווקא דיברו על ירידה בשיעור הבלתי מועסקים ביולי ל-6.5%.

כך או כך, מצבו השברירי של המשק מעיד על מגמת התכווצות, בין השאר במצבת העובדים. לדברי דנוס, יש לנתח את ההשפעה על שטחי המשרדים על בסיס מספר המובטלים (ולא המפוטרים), בהשוואה לחודשים קודמים. זאת, משום שמצד אחד אכן נרשמים מפוטרים אבל מצד שני באותו חודש יולי בדיוק גם התקבלו בלשכות התעסוקה הזמנות עבודה ל-23,409 דרושים. "נכון שהמפוטרים והדרושים שלגביהם התקבלו הזמנות עבודה הם לא בהכרח אותם אנשים", אומר דנוס, "אבל בזמן ש-16,084 איש פינו את שטחי העבודה שלהם, נוצרו מקומות חדשים ל-23 אלף איש אחרים. לא נוכל להסיק על פינוי משרדים ממספר המפוטרים כי מולם יכולים להיות מועסקים חדשים שממלאים את השטחים שהתפנו, או שהמפוטרים עוברים לעבודה אצל מעסיקים חדשים ותופסים שטחים חדשים.

"אם מסתכלים על נתוני מפוטרים זה נותן שטח בהיקף שני מגדלי ב.ס.ר. זה פופוליסטי, לכן, הכי נכון לבדוק פינוי שטח משרדים לפי העלייה החודשית במספר המובטלים".

10 מ"ר לעובד

בהינתן שכרגע מדובר ב-0.5% עלייה במספר המובטלים ביולי בהשוואה ליוני, הרי שמדובר בתוספת 936 מובטלים (187,200 ביולי לעומת 186,264 ביוני). "אם מורידים כ-50% מה-936, כלומר את שיעור האנשים שלא עובדים בשטחי משרדים", מעיר דנוס, "כמו למשל סוכני מכירות שטח ושירותים, עובדים בחקלאות, עובדים מקצועיים בתעשייה ובבינוי והבלתי מקצועיים - כולם מקצועות שלא דורשים שטחי משרד, הרי שאנחנו נשארים עם 468 מובטלים שאכלסו שטחי משרדים ופינו אותם".

בהנחה המתבססת על מפתח של 10 מ"ר משרדים לעובד בממוצע, דנוס מעריך שיתפנו כאמור 4,680 מ"ר. "אי אפשר להגיד שזה 'לא נורא'", אומר דנוס, "כי זה נורא לכל מי שפוטר. המשק יכול לספוג את הכמות הזו במשך חודש-חודשיים, אבל אם המגמה תימשך, וחס וחלילה תתחזק, בעוד שבענף המשרדים צפויים להשתחרר כחצי מיליון מ"ר שבתכנון, יש לי שני תסריטים חלופיים לשוק המשרדים: או שענף המשרדים יגיע לירידת מחירי שכירות ומכירה של עד 30% בשנה-שנה וחצי הקרובות, או שיירדו רמות התפוסה בשיעור זהה", והוא מזהיר כי "אם בעלי הנכסים יתעקשו על מחירים כמו היום, שוכרים יעזבו ותרד התפוסה, אבל אם יורידו, תישאר רמת האיכלוס הנוכחית שהיא בין 85% ל-90%".

תוכנית כללית שהוכנה בהנחיית שר התמ"ת, שלום שמחון, להתמודדות עם משבר כלכלי, מביאה בחשבון תרחיש קיצון לאבטלה בשיעור 9% עד יוני 2013. ביוני שיעור האבטלה היה 7.2% מכוח העבודה (259 אלף איש לפי נתוני הלמ"ס). לפי תרחיש התמ"ת, יגיע מספר המובטלים ל-320 אלף איש, בדומה למשבר הכלכלי ב-2009.

דנוס מעדיף שלא להתייחס לתרחיש קיצון, אולם אם נשענים על אותה נוסחה, ומתוך ה-320 אלף מורידים 50% המייצגים עובדים שסוג עבודתם לא מצריכה שטחי משרדים, נשארים עם 160 אלף מובטלים שעבודתם הצריכה שטח משרדי.

לפי תרחיש קיצון זה, במידה ש-160 אלף עובדים יפנו את שטחי המשרדים שאכלסו, ניתן להסיק שיצטברו 1.6 מיליון מ"ר משרדים שיתרוקנו מעובדים.

שטח אקדמאי

דנוס מזכיר שבאזור המרכז נבנים 600 אלף מ"ר משרדים שצפויים להצטרף לשוק ברבעון הנוכחי. הם נבנים במרכז ת"א, בקרית אריה בפתח תקווה, בהרצליה פיתוח, ברמת החייל בת"א, בנס ציונה וברחובות, ולצדם עוד 500 אלף מ"ר בתכנון לשלוש השנים הקרובות בתל אביב רבתי. הגידול הדרמטי יחד עם מגמת הפיטורים, עלול לדעתו להוריד עד 30% במחירים.

אם פורטים את שטח המשרדים הממוצע לעובד על בסיס המקצועות שלפיהם מחלק שירות התעסוקה את נתוני דורשי העבודה, הרי שבחישוב גס, לדברי דנוס, אקדמאים מאכלסים 10 מ"ר משרדים בממוצע לעובד, עובדי המקצועות החופשיים והטכניים מאכלסים 15 מ"ר בממוצע לעובד, מנהלים עד 20 מ"ר בממוצע, עובדי פקידות כ-5 מ"ר בממוצע, עובדי מכירות ושירותים בין אפס ל-5 מ"ר לעובד, עובדי חקלאות ועובדים מקצועיים בתעשייה ובבינוי אינם מאכלסים משרדים והבלתי מקצועיים מאכלסים 5-7 מ"ר.

"חברות לא יכולות להחזיר לבעלי הנכס חלקים משטחי המשרדים מיד אחרי שהן מפטרות עובדים", מדגיש דנוס, "זה לא תהליך שיקרה ביום, וצריך לזכור שחוזי השכירות רובם ארוכי טווח. לוקח זמן עד שחברה ששוכרת שטח והצטמצמה במספר העובדים מוצאת שוכר משנה או עד שהיא אומרת שהגיעה למצב שהיא יושבת בשטח גדול מדי עבורה וצריכה לעבור לרבע מהשטח".

על כל פנים, מדגיש דנוס, "אם תרחיש הקיצון של משרד התמ"ת ל-320 אלף מובטלים עד יוני הבא יתממש, הבעיות במשק יהיו הרבה יותר כואבות משטחי משרדים שייתפנו.

"מצד שני, אם האיום של מלחמה עם איראן לא יתממש, ואירופה תצלח את המשבר הכלכלי, יכול להיות ששטחי המשרדים האלה בסופו של דבר ישמרו על ערכם".

תוספת 10,000 דירות לשוק המגורים

בשנתיים האחרונות, ובימים האחרונים ביתר שאת, מדברים בענף על הצפה עתידית פוטנציאלית של שוק המשרדים החל מ-2014. זאת לנוכח המספר הגדול של תוכניות הבנייה למשרדים שבצנרת, בהיקף 500 אלף מ"ר בתל אביב רבתי. אז אם בנוסף להצפה גם יתפנו שטחי משרדים רבים בתרחיש קיצון של 320 אלף מובטלים, מה ייעשה בכל השטחים העודפים האלה?

"הפתרון המתבקש, המיידי והנכון ביותר, תהיה הסבה של חלק מהמבנים האלה למגורים", משיב דנוס, "זו הסבה שלא תהיה זולה בכלל, אבל היא אפשרית. העלויות הגבוהות שכרוכות בהסבה כזו טמונות בעובדה שהמערכות וההתנהלות של בניין המיועד למגורים הן שונות לחלוטין מהתנהלותו של בניין משרדים.

"למשל חדרי הרחצה, השירותים והמטבח הדרושים בבניין מגורים, לא קיימים כלל בבניין משרדים. מה שיצטרכו לעשות הוא לחלק את שטחי המשרדים ליחידות דיור ולבנות בהן מערכות תשתית של מים, אינסטלציה ומיזוג אוויר, שיתאימו למגורים, ודברים כאלה עולים הרבה כסף".

כמה מתוך שטחי המשרדים נכון להסב למגורים? "אם יש לנו עכשיו סדר גודל של מיליון מ"ר משרדים בבנייה ובתכנון", משיב דנוס, "יהיה נכון לחשוב על בין 20% לשליש שיצטרכו לעבור הסבה למגורים, שהיא כאמור מאוד יקרה ולא בטוח שתמיד משתלמת בכל מקום. למשל, אם מדובר באזור התעשייה של פתח תקווה, אף אחד לא יילך לגור שם ולכן יש לצמצם את ההסבה ל-20%, כי השוק מסוגל לקלוט את כל המטראז' הזה למגורים, אבל לא בכל מקום זה כדאי.

"אם ניקח את כל המיליון מ"ר שבבנייה ובתכנון ונחלק ל-100 מ"ר דירה ממוצעת, נקבל בסך הכל תוספת של 10,000 דירות לשוק המגורים, בשעה שאנחנו יודעים שהמחסור הוא הרבה יותר גדול. גם אם ניקח את כל שטחי המשרדים שבתכנון ובבנייה ונהפוך אותם לדירות, עדיין לא פתרנו את מצוקת הדיור".

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות